TÉMA

Pole

Evropa je jediná, kdo řeší klimatickou změnu, tvrdí Doležal. Podle experta Hnutí Duha je nutné jednat rychle

Povinnost nechávat pole ladem způsobuje problémy i na zbytku polí, kritizoval ve čtvrteční 90' ČT24 prezident Agrární komory Jan Doležal s tím, že nikde mimo Evropu takové podmínky neplatí. Expert na zemědělství Hnutí Duha Martin Rexa říká, že ne každá taková plocha musí nutně omezovat zemědělskou produkci. Klimatická změna podle něj postupuje velmi rychle a je nutné se bavit o změně. Doležal je přesvědčen, že Evropa je jediná, kdo klimatickou změnu řeší.
23. 2. 2024|

Požár na Plzeňsku zničil celé pole, hasiči ho již lokalizovali

Požár pole u Dobřan na Plzeňsku se podařilo hasičům vpodvečer lokalizovat. Uvedli to na svém twitterovém účtu. Oheň se už dál nešíří, zničil ale prakticky celé pole. Zásah, kterého se účastnilo dvaadvacet jednotek hasičů, komplikoval silný vítr, který plameny hnal přes suché pole. Na místě nyní zůstane hlídat pět jednotek hasičů, řekl před 20:00 řídicí důstojník hasičů.
2. 7. 2023|

Evropská komise navrhla dotace pro zemědělce čelící tlaku levného obilí z Ukrajiny

Země Evropské unie by si mezi sebe měly rozdělit dalších 330 milionů eur (7,8 miliardy korun) ze zemědělské rezervy, která je určena na zmírňování dopadů levného dovozu ukrajinských obilovin, rostoucích nákladů či klimatických změn. Navrhla to v pondělí Evropská komise v reakci na požadavky zemědělců z řady států. Česko by z nově uvolněných peněz mělo získat téměř 6,9 milionu eur (přes 160 milionů korun).
26. 6. 2023|

Při nehodě bagru v Německu zemřeli dva lidé. Deset dětí je zraněných

Jedno dítě a jeden dospělý přišli v sobotu večer o život při nehodě bagru na stanovém táboře v německé obci Toppenstedt, která leží jižně od Hamburku. Informoval o tom server veřejnoprávní televize ARD, podle něhož dalších deset dětí utrpělo zranění.
25. 6. 2023|

Developer zřejmě podcenil ochranu před zatopením. U nových domů v Dobřanech má být víc poldrů

Pravděpodobně kvůli nedostatečné protipovodňové ochraně deště nedávno téměř vytopily novostavby rodinných domů v Dobřanech na Plzeňsku. Voda se tam stahuje z okolních polí. Developer už slíbil nápravu, pomoc nabízí i obecní úřad a Plzeňský kraj. Nově by místo jednoho poldru měly být u novostaveb hned tři.
2. 5. 2023|

Sklizeň ukrajinského obilí je letos extrémně riziková. Pole jsou plná nevybuchlé munice

Do ukrajinských přístavů připlulo prvních osm zahraničních lodí pro zemědělské výrobky. List Ukrajinska pravda to uvedl s odvoláním na velení vojenského námořnictva. Lodím uvolnilo cestu znovudobytí Hadího ostrova. Letošní úroda se mezitím dál sklízí. Zemědělcům přitom hrozí velké nebezpečí v podobě nevybuchlé munice na polích.
12. 7. 2022|

Až polovinu ukrajinské rostlinné produkce zajistí rodinné farmy. Situace je nejistá, varují

Válka na Ukrajině způsobuje velké problémy tamním farmářům, přičemž největší zásah dostaly velké podniky. Zhroutily se jim dodavatelské řetězce a část pracovní síly odešla bojovat. Až polovinu rostlinné produkce země tak letos zajistí na ukrajinské poměry drobné, většinou rodinné farmy do sta hektarů. Ty hospodaří pouze na dvanácti procentech z celkové plochy orné půdy v zemi. Už nyní ví, že úrody bude méně.
30. 4. 2022|

Plně zaměstnaných v zemědělství za dvacet let ubylo téměř o polovinu, koncentroval se chov zvířat

Pracovníků v zemědělství ubylo za dvacet let o 26,9 procenta na 176 815 lidí. Po přepočtení na plně zaměstnané jde o úbytek o 45,3 procenta na 95 372 osob. Čísla klesla také u chovu zvířat. Počet chovatelů do roku 2020 klesl o 42,5 procenta. Na tiskové konferenci týkající se zemědělského sčítání, takzvaného Agrocenzu, o tom informovali zástupci Českého statistického úřadu (ČSÚ).
21. 9. 2021Aktualizováno21. 9. 2021, 15:37|

Spolek z jižních Čech zachraňuje díky dronům ohrožená srnčata. Pomůžou mu i vysokoškoláci

Dobrovolníkům se na jihu Čech letos podařilo zachránit před smrtí pod kombajny a sekačkami až dvě stě srnčat. Spolku Stop sečení srnčat nově pomáhají také drony, které monitorují pole a louky. Záchranu mláďat nová technologie výrazně zefektivnila, ukazují výsledky projektu. Drony využívají termovizi, díky které členové spolku vidí to, co by ze země ve vysoké trávě nezaznamenali. Ročně přitom takovým způsobem zemře až 60 tisíc srnčat, což chce spolek zvrátit.
8. 9. 2021|

Pole zežloutla řepkou, její cena stoupá. Plodinám ale nepřeje počasí

Chladné počasí zpožďuje úrodu. Třeba žně budou podle odhadu Agrární komory ve skluzu o necelé dva týdny. I tak už česká pole opět zežloutla. Řepka olejka se letos víc než dřív stává pro zemědělce ceněnou komoditou. Její výkupní cena na trhu roste.
31. 5. 2021|

V Turecku se stále častěji propadá země. U města Konya ročně přibudou stovky takových děr

Propadliny tak široké, že by spolkly autobus, se otevírají stále častěji na polích v Turecku. V poslední době se objevují pořád blíž i domům, kde bydlí zemědělci.
4. 5. 2021|

Deštivé počasí brzdí práce v zemědělství. Podmáčená pole nedovolují sít ozimy ani sklízet kukuřici

Zemědělci na jihu Moravy nemohou sít ozimy ani sklízet kukuřici. Pole jsou po deštích podmáčená a technika by v nich zapadla. Sklizeň vína naopak srážky uspíšily. Vinaři chtějí mít hrozny pod střechou co nejrychleji, aby neplesnivěly.
5. 11. 2020|
Reportéři ČT

Nic dražšího než voda nebude. Sucho je nejhorší za stovky let a přehrady moc nepomůžou

Česko podle vědců zažívá nejhorší sucho za 500 let a nic na tom nemění lokální záplavy ani deštivé počasí posledních týdnů. Řeky byly na jaře hluboko pod svým dlouhodobým stavem, některé obce musely už v dubnu omezit spotřebu pitné vody a nejcennější tekutina dochází i ve studnách. Co se s krajinou děje a jak bychom se k ní měli chovat, zjišťovali Reportéři ČT Michal Fiala a Ondřej Golis.
9. 6. 2020|

Malá pole, remízky, žádná chemie. Praha bude hospodařit ekologicky

Pražský magistrát rozdělí novými remízky své zemědělské plochy na menší pole a zakáže anorganická hnojiva. Zároveň změní smlouvy se zemědělci, kteří budou muset hospodařit podle zásad ekologického hospodářství. Důvodem je rostoucí sucho a eroze půdy, prohlásil primátorův náměstek Petr Hlubuček (STAN). Ze zhruba 14 tisíc hektarů zemědělské půdy v hlavním městě vlastní Praha 1650 hektarů.
3. 9. 2019|

Zaniklé cesty se vrací mezi pole. Zadrží vodu, rozdělí lány

Některé jihomoravské obce se snaží vrátit krajinu téměř o sedmdesát let nazpět, velké lány rozdělit cestami, a víc se tak přiblížit podobě, kterou měl venkov před vznikem jednotných zemědělských družstev v 50. letech. Cílem je silněji provázat zemědělské plochy s jejich okolím, tlumit erozi a pomáhat v půdě udržet vodu.
29. 7. 2019|