TÉMA

Miroslav Bobek

V pražské zoo se narodilo gorilí mládě, letos už druhé

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné, jeho matkou je samice Kijivu. Na síti X o tom informoval ředitel zahrady Miroslav Bobek. Jde o druhé gorilí mládě narozené v Praze tomto roce. Na začátku ledna se narodila samička, která dostala jméno Mobi.
12. 4. 2024Aktualizováno12. 4. 2024, 10:50|

Poslanci zvolili do rozhlasové rady ředitele pražské zoo Bobka. Podpořili i možnost vystavit plnou moc elektronicky

Poslanci zvolili do Rady Českého rozhlasu ředitele pražské zoologické zahrady Miroslava Bobka. Sněmovna také podpořila v úvodním kole zřejmě nejrozsáhlejší novelu o cenách od roku 2009, která mimo jiné upravuje působnost úřadů kontrolujících dodržování cenových předpisů a mění pravidla pro ukládání a vymáhání pokut. Ke schvalování ve sněmovně míří po pátečním jednání rovněž vládní novela vodního zákona, která má snížit rizika havárií na vodách a současně upřesnit pravomoci při likvidaci jejich následků. Sněmovna zrychleně už v prvním čtení podpořila možnost vystavovat plnou moc i v elektronické podobě. Nyní předlohu dostanou k posouzení senátoři.
1. 3. 2024Aktualizováno1. 3. 2024, 14:44|

Záchrana karase obecného. Pracovníci pražské zoo vypustili do rybníka stovku ohrožených ryb

Tým pražské zoo v pátek odpoledne vypustil přes stovku karasů obecných do revitalizovaného Salvátorského rybníka v Přerově nad Labem. Tento druh ryb se oficiálně považuje za kriticky ohrožený, podle mluvčího zoo Filipa Maška prakticky vyhynulý. Na záchraně původního druhu karase obecného začala zoologická zahrada spolu s Akademií věd ČR pracovat už předloni v dubnu. Ryby vypustili například v listopadu do rybníka U Kamenného stolu v pražské Vinoři.
9. 6. 2023|

Ropa z Kazachstánu může posílit energetickou bezpečnost Česka, soudí Fiala

Ropa z Kazachstánu by mohla přispět k zajištění energetické bezpečnosti České republiky, která se chce postupně zbavit závislosti na dovozu suroviny z Ruska. Po pondělním jednání s kazachstánským prezidentem Kasymem-Žomartem Tokajevem a premiérem Alichanem Smajlovem to v Astaně řekl předseda české vlády Petr Fiala.
24. 4. 2023Aktualizováno24. 4. 2023, 14:17|

V pražské zoo se narodil luskoun, podle ředitele jde o první mládě v Evropě

V pražské zoologické zahradě se ve čtvrtek ráno narodilo mládě luskouna krátkoocasého. Jde o prvního luskouna narozeného v Evropě, napsal ředitel zahrady Miroslav Bobek na Twitteru. Luskouni krátkoocasí patří mezi kriticky ohrožená zvířata. Přirozeně žijí v Asii od Nepálu přes Myanmar a jižní Čínu až po Tchaj-wan. Zoo Praha je teprve druhou zoo v Evropě, která luskouny chová. Pár těchto savců získala loni v dubnu z tchajpejské zoologické zahrady díky partnerské smlouvě mezi Prahou a tchajwanskou metropolí.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 14:52|

Pražská zoo chce jako první v zemi chovat tasmánské vombaty. Sameček Cooper už se zabydluje

V expozici Darwinův kráter v pražské zoologické zahradě budou nově k vidění vombati obecní. Zoo v Troji se chce soustředit na chov tasmánského poddruhu. Zatím do Prahy přicestoval ze zoologické zahrady v Hannoveru roční sameček Cooper, přibýt by měla i samice přímo z Tasmánie. Její příjezd zkomplikovala a zpozdila pandemická situace.
10. 12. 2021Aktualizováno10. 12. 2021, 18:51|

V pražské zoo uhynula gorilí samice Bikira, zřejmě následkem poranění

V pražské zoo v pátek uhynula samice gorily nížinné Bikira. Zoologická zahrada to uvedla na sociálních sítích a na svém webu. Pravděpodobně následkem poranění měla krvácející natrženou stěnu žaludku a ztratila víc než tři litry krve. „Navzdory rychlé reakci všech zúčastněných a jejich maximálnímu nasazení Bikira uhynula tři hodiny po operačním výkonu, i když byla v intenzivní péči na umělé plicní ventilaci s podporou krevního oběhu,“ informovala zoo.
10. 4. 2021|

Koronavirus škodí i zvířatům, některým spíše nepřímo. Váznou záchranné projekty, pytláci mají klid

Pandemie nového koronaviru se netýká pouze lidí. V mnoha ohledech ovlivňuje i život zvířat – nejvíce těch, které lidé chovají u sebe doma. Mohou se sama nakazit, mohou být přenašeči a navíc má dopady na život zvířat změna chování lidí, kteří jsou více doma. Experti pochybují o tom, že by byl efekt pandemie na zvířata veskrze pozitivní – radost z návratu některých druhů do míst, odkud je lidé vytlačili, považují za dočasnou. Problém již naopak nastává například s ochranou silně ohrožených druhů. Biologové a také ředitelé zoologických zahrad debatovali o vlivu pandemie na zvířata v 90' ČT24.
14. 3. 2021|

Praha schválila stavbu nové ranveje na letišti. Změnu podpořily hlasy TOP 09, ODS a ANO

Praha souhlasí s plánovanou výstavbou paralelní dráhy na ruzyňském letišti. Zastupitelé ve čtvrtek podpořili návrh náměstka primátora Petra Hlaváčka (za TOP 09), kterým zrušili nedávno přijaté nesouhlasné stanovisko rady a deklarovali souhlas se záměrem. Schválili také změnu územního plánu nutnou pro stavbu, kterou radní nedoporučili. Zastupitelé dále podpořili jižní variantu trasy železnice, která má spojit Prahu s Kladnem a Letištěm Václava Havla, nebo podporu družstevní a spolkové bytové výstavby.
17. 12. 2020Aktualizováno18. 12. 2020, 08:34|

Koronavirus připravil pražskou zoo už o 80 milionů. Pokrýt ztráty pomáhá i veřejnost

Pražská zoologická zahrada vyčíslila ztráty v příjmech ze vstupného, parkovného anebo z prodeje suvenýrů už na minimálně osmdesát milionů korun. Brány zoo jsou pro návštěvníky po jarní odmlce znovu uzavřené od pondělí 12. října. Zájemci je můžou ale podpořit například nákupem stravenky, adopcí anebo sponzorováním zvířat. A jak uvedl v pořadu Události, komentáře její ředitel Miroslav Bobek, lidé na to slyší. „Veřejnost nám pokryje tak deset procent očekávaných ztrát, což je opravdu hodně,“ uvedl. Dodal, že má však velké obavy o osud investičních akcí, jako je třeba výstavba nových pavilonů.
21. 11. 2020|

Pražská zoo pokřtila sloní mláďata, dostala jména Amalee a Lakuna

Amalee a Lakuna, tak pojmenovali chovatelé z pražské zoo sloní samičky, které se tam narodily letos v březnu a květnu. Jde o jména ze Srí Lanky, odkud pocházejí matky slonic. Slůňata zůstanou v Praze a budou pokračovatelkami rodu, řekl ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.
21. 6. 2020|

Pražská zoo otevřela nový pavilon, už po poledni ale musela zavřít. Přišlo příliš návštěvníků

Pražská zoologická zahrada před polednem otevřela návštěvníkům novou expozici Darwinův kráter. Lidé mají možnost se v ní seznámit s více než 20 druhy australské fauny. Kvůli velkému zájmu návštěvníků a současným protikoronavirovým opatřením musela ale zoo zavřít už ve 13 hodin. Počet návštěvníků totiž dosáhl 8500, což je v tuto chvíli povolené maximum.
30. 5. 2020|

V pražské zoo budou k vidění tasmánští čerti. S další dvacítkou zvířat budou obývat Darwinův kráter

Pražská zoologická zahrada se chystá v sobotu 30. května otevřít veřejnosti expozici australské a tasmánské fauny. Darwinův kráter představí dvacítku druhů zvířat z Austrálie. Jedněmi z nových obyvatel zoo budou draví vačnatci ďábli medvědovití. Zoo je získala přímo z Tasmánie v rámci záchranného programu ohroženého druhu takzvaných tasmánských čertů.
27. 5. 2020|

Pražské slůně se poprvé prošlo ve výběhu. Společnost mu dělá o pár týdnů starší sestra

Novorozené slůně v pražské zoo váží nyní 128 kilogramů, to je o čtyři kilogramy více než byla jeho porodní váha. Podle mluvčí Zoo Praha Heleny Petákové sloní samička prospívá dobře. V těchto dnech poprvé navštívila venkovní výběh za doprovodu dospělých samic a mláděte narozeného v březnu.
13. 5. 2020|

Velké zoologické zahrady otevřely venkovní prostory. Ty menší zatím nesplňují podmínky

Po zmírnění vládních opatření mohou od pondělka 27. dubna otevřít venkovní prostory také zoologické zahrady. Do těch velkých míří od rána stovky lidí. Zahrady už o víkendu prodávaly vstupenky on-line. Právě elektronický prodej dělá největší problémy malým zoo. Proto zatím nemohly své areály zpřístupnit návštěvníkům. Vládní opatření proti nemoci COVID-19 uzavřela zoo veřejnosti 13. března.
27. 4. 2020|

V pražské zoo se narodilo slůně. A další mládě je v Údolí slonů na cestě

V pražské zoologické zahradě se v pátek nad ránem narodilo mládě slona indického. Matkou je slonice Tamara a slůně je podle vedení zoo v pořádku. Zoologická zahrada v Troji v nejbližších dnech očekává ještě porod druhé březí slonice, Janity. Otcem v pátek narozeného i očekávaného slůněte je samec Ankhor. Pražská zoo chová slony od roku 1933.
27. 3. 2020Aktualizováno27. 3. 2020, 12:04|

Moja slaví patnáctiny. První gorila narozená v Praze dnes žije s rodinou ve Španělsku

Jmenuje se „první“ a její narození přitáhlo do pražské zoologické zahrady davy návštěvníků. Popularitu svého rodu zvedla natolik, že se její otec stal hrdinou reality show. Gorila Moja, která slaví patnácté narozeniny, dnes žije ve Španělsku a s partnerem Nickym vychovává dceru Duni.
13. 12. 2019|

Ve Středomoří pytláci pozabíjí ročně 25 milionů ptáků. Čeští experti se snaží situaci zvrátit

Kolem Středozemního moře lidé pozabíjí 25 milionů ptáků ročně. Jen na Kypru jsou to dva miliony. Po nápravě volá Unie českých a slovenských zoologických zahrad v billboardové kampani i v dopise europoslancům.
29. 7. 2019|