TÉMA

Přírodní katastrofa

Při pádu laviny ve Střední Asii zemřeli tři Češi a jeden Slovák

Na hranicích Kyrgyzstánu a Kazachstánu zemřeli tři čeští občané po sesuvu laviny, prohlásila Mariana Wernerová z odboru komunikace českého ministerstva zahraničí. Agentury AFP a TASS předtím s odvoláním na kyrgyzské úřady informovaly o čtyřech českých obětech. Slovenské ministerstvo zahraničí později potvrdilo úmrtí jednoho Slováka při neštěstí.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 21:07|

Rozsáhlé požáry v Chile mají 122 obětí. O střechu nad hlavou připravily asi čtyřicet tisíc lidí

Lesní požáry v centrální části Chile si za tři dny vyžádaly už 122 obětí, přičemž úřady zatím provedly čtyřicet pitev a identifikovaly 32 obětí. Několik stovek lidí se stále pohřešuje. S odvoláním na pondělní oznámení chilského úřadu pro soudní lékařství o tom informovala televize CNN. V zemi v pondělí začal platit dvoudenní státní smutek, podle prezidenta Gabriela Borice čelí Chile největší tragédii od zemětřesení z roku 2010, které si vyžádalo přes pět set obětí.
5. 2. 2024Aktualizováno5. 2. 2024, 20:12|

Erupce indonéské sopky si vyžádala mrtvé, další lidé se ještě pohřešují

Jedenáct turistů zahynulo na indonéské sopce Marapi v západní části ostrova Sumatra. Od nedělní erupce žhavých plynů a sopečného popela se také dalších dvanáct návštěvníků pohřešuje, devět skončilo v nemocnici s popáleninami a jinými zraněními. Záchranáři kvůli dalším erupcím museli pátrání na svazích pozastavit.
4. 12. 2023|

Hurikán Otis dorazil k pobřeží Mexika, může způsobit katastrofální škody

Hurikán Otis zasáhl pobřeží Mexika blízko letoviska Acapulco na jihozápadě země. Ráno zesílil na pátý, tedy nejvyšší stupeň, napsala agentura AP s odvoláním na americké Národní centrum pro hurikány (NHC). Později NHC ale stupeň zase snížilo na čtvrtý.
25. 10. 2023Aktualizováno25. 10. 2023, 14:53|

Požár na Havaji má už přes sto obětí. Zničil i díla českých sklářů

Počet obětí požárů na havajském ostrově Maui se vyšplhal na 106, uvedl deník The New York Times (NYT) s odkazem na místní úřady. Týmy specialistů s pomocí vycvičených psů k úternímu večeru (dnešnímu ránu SELČ) prohledaly 32 procent spálené oblasti a pátrají po dalších pozůstatcích. Guvernér Josh Green varoval, že obětí celkem může být až ke dvěma stům. Identifikovat mrtvé je navíc velmi obtížné. Požáry na Havaji zničily i díla českých sklářů.
16. 8. 2023Aktualizováno16. 8. 2023, 20:51|

Počet obětí ničivých požárů na Havaji stoupá. Čerpací stanice a přístavní sklady explodovaly

Počet obětí ničivých lesních požárů na ostrově Maui vystoupil na 55, oznámily v pátek havajské úřady. Ty už začaly evakuovaným obyvatelům umožňovat návrat do zdevastovaného města Lahaina. Havajský guvernér Josh Green televizi CNN řekl, že mohlo shořet až sedmnáct set budov. Škody na majetku se podle něj vyšplhají na miliardy dolarů, ubytovat bude třeba tisíce lidí. Mnoho dalších se stále pohřešuje. Obyvatele ostrova před nebezpečím nevarovaly sirény, kterých má přitom Havaj hustou síť. Na Maui jsou i Češi, dle ministerstva jsou v pořádku.
11. 8. 2023Aktualizováno11. 8. 2023, 23:50|

Turecké úřady zadržely bezmála dvě stovky lidí kvůli budovám zříceným po zemětřesení

Turecké úřady vyšetřují šest set lidí v souvislosti budovami, které se zřítily po smrtícím zemětřesení, jež zemi zasáhlo na začátku února. Otřesy si v Turecku a v Sýrii vyžádaly přes 50 tisíc mrtvých. Ministr spravedlnosti Bekir Bozdag v sobotu oznámil, že již bylo zatčeno 184 podezřelých – včetně stavebních dodavatelů a majitelů nemovitostí, napsal v neděli portál BBC News.
26. 2. 2023|

Hurikán Ian dorazil k pobřeží Jižní Karolíny. Zprávy o počtu obětí na Floridě se různí

Bouře Ian dorazila k pobřeží Jižní Karolíny jako hurikán prvního stupně z pěti s rychlostí větru 136 kilometrů v hodině. Bez proudu je nyní podle monitorovacího serveru PowerOutage přes 180 tisíc odběratelů. Prezident Joe Biden vyhlásil v pátek na žádost guvernéra Henryho McMastera v Jižní Karolíně stav nouze. Na rozdíl od Floridy, kde Ian udeřil výrazně větší silou, úřady v Jižní Karolíně nevydaly plošné nařízení k evakuaci. Domovy ale opustili lidé v nejvíce rizikových záplavových oblastech.
30. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 20:52|

V Odře zemřel život. Neví se proč, ani jaký je rozsah katastrofy

Polské úřady stále neví, co způsobilo masivní úhyn ryb v Odře. Tamní laboratoře testují na tři stovky možných látek. Znám není ani skutečný rozsah této přírodní katastrofy. Polská policie vypsala odměnu v přepočtu přes pět milionů korun za informace vedoucí k pachateli. Sousední Německo Poláky kritizuje za pozdní varování.
16. 8. 2022|

Filipíny zasáhly po středečním zemětřesení stovky následných otřesů

Stovky následných otřesů zasáhly v noci na čtvrtek sever Filipín, kde při středečním zemětřesení zahynulo pět lidí a více než 150 utrpělo zranění. Mnoho místních obyvatel strávilo v obavách noc pod širým nebem, informovala agentura AFP.
28. 7. 2022|

Filipíny zasáhlo silné zemětřesení, částečně se zřítila nemocnice

Severní část největšího filipínského ostrova Luzon zasáhlo zemětřesení, které si vyžádalo nejméně čtyři mrtvé a 60 zraněných. Podle Filipínského ústavu pro vulkanologii a seismologii mělo sílu 7,3 stupně. Agentura AP píše, že zatím jsou informace o jedné zraněné ženě. Otřesy také poškodily budovy. Varování před přívalovou vlnou tsunami úřady nevydaly.
27. 7. 2022Aktualizováno27. 7. 2022, 11:11|

Povodně roku 1997 den po dni: Od nedostatku vody po zničené Troubky

Samostatné Česko zažilo za svou krátkou historii několik rozsáhlých povodní, které připravily o život desítky lidí a způsobily stamiliardové škody. Jedny z největších záplav vypukly před čtvrtstoletím, 5. července 1997.
4. 7. 2022|

V italských Alpách se uvolnil ledovec, nejméně šest lidí zahynulo

V blízkosti vrcholu hory Marmolada v italských Alpách se uvolnil obrovský kus ledovce. Zemřelo při tom nejméně šest lidí a dalších devět osob bylo zraněno, z toho dvě vážně. Asi 16 lidí se pohřešuje, informovala agentura ANSA. Zatím není známá národnost obětí. ANSA rovněž uvedla, že identifikace bude obtížná, protože těla byla „roztrhána proudem ledu a kamení“.
3. 7. 2022Aktualizováno4. 7. 2022, 00:04|

Afghánistán a Pákistán zasáhlo silné zemětřesení, afghánské úřady hlásí 950 obětí

Bilance zemětřesení, které brzy ráno zasáhlo východ Afghánistánu a část sousedního Pákistánu, vzrostla na 950 mrtvých a 610 zraněných. Podle agentury Reuters to uvedl představitel afghánského úřadu pro řešení katastrof. Pákistánské úřady v prvních hodinách po zemětřesení informace o škodách či obětech nezveřejnily.
22. 6. 2022Aktualizováno22. 6. 2022, 11:27|

Kvůli povodním v Austrálii čeká evakuace půl milionu lidí v Sydney a okolí

Australské úřady vydaly další příkazy k evakuaci pro statisíce obyvatel Sydney a okolí kvůli povodním, které do největšího australského města přinesly pokračující přívalové deště. Ty už během uplynulého týdne zasáhly australský stát Queensland, odkud se přesunuly do Nového Jižního Walesu a vyžádaly si nejméně čtrnáct obětí. Oficiální činitelé varují, že se situace v dohledné době nezlepší, napsala agentura Reuters.
3. 3. 2022|

Erupce sopky u Tongy způsobila značné škody, přílivová vlna na ostrovech zabila ženu

Značné škody na domech a turistických střediscích si podle prvních dostupných informací vyžádala sobotní erupce sopky na tichomořském souostroví Tonga.  Pozůstalí také potvrdili smrt pohřešované Britky. Agentura AFP informovala o další erupci, ale tato zpráva založená na čidlech monitorujících aktivitu kráteru se později nepotvrdila.
17. 1. 2022Aktualizováno17. 1. 2022, 17:39|

Na Filipínách dochází přeživším po ničivém tajfunu Rai jídlo

O potraviny, vodu a přístřeší žádají obyvatelé Filipín v oblastech, které minulý týden zasáhl ničivý tajfun Rai. Přístup k humanitární pomoci však ztěžují poškozené silnice, záplavy a přerušené elektrické vedení a komunikační sítě, informovala agentura Reuters. Úřady se obávají rabování.
21. 12. 2021|

Téměř sto tisíc lidí na Filipínách opustilo domovy kvůli tajfunu

Skoro 100 tisíc lidí bylo na Filipínách preventivně evakuováno kvůli tajfunu Rai, který ve čtvrtek udeřil na filipínskou pevninu. Živel s sebou přinesl přívalové deště a s nimi spojenou hrozbu rozsáhlých záplav. Informovala o tom agentura Reuters.
16. 12. 2021|

Erupce na La Palmě trvá už deset týdnů, zřejmě bude na ostrově nejdelší za pět set let

Erupce sopky na španělském ostrově La Palma, která trvá už deset týdnů, neustává a zřejmě se stane nejdelší erupcí na tomto Kanárském ostrově za posledních pět set let. V neděli začalo ze sopky magma vyvěrat další puklinou a z nočních leteckých záběrů je vidět, že se vytvořily dva nové proudy lávy. Informoval o tom deník El País.
29. 11. 2021|

Kvůli sopečnému popelu znovu nefunguje letecká doprava na ostrově La Palma

Na ostrově La Palma, který je součástí Kanárských ostrovů, se kvůli velkému množství sopečného popela v ovzduší znovu zastavila letecká doprava. Oznámil to letištní operátor Aena. Místní úřady také kvůli vysoké koncentraci oxidu siřičitého, který se uvolňuje kvůli erupci vulkánu, uzavřely v postižených oblastech 22 škol, uvedla stanice RTVE.
2. 11. 2021|

Bleskové záplavy v Alabamě zabily čtyři lidi, mnoho dalších muselo být zachráněno z aut

Silný déšť nedaleko města Birmingham v americkém státě Alabama způsobil bleskové záplavy, které si podle agentury AP vyžádaly život nejméně čtyř lidí včetně dítěte. Kvůli povodni bylo mimo jiné uzavřeno několik silnic, do řady okresů byly vyslány záchranné týmy, informovala agentura Reuters.
8. 10. 2021|

V Oregonu dál hoří lesy, požáry už zhoršují ovzduší i ve vzdáleném New Yorku

Požáry, které více než dva týdny ničí lesy napříč západními státy USA a Kanadou, mají vliv na ovzduší ve velkých městech a způsobují kumulaci smogu. Agentura Reuters uvedla, že hořící hory ve státě Oregon negativně ovlivňují ovzduší i v New Yorku, čili na druhé straně Spojených států. Osmdesátka požárů postihla už třináct států unie a nechala za sebou přes půl milionu hektarů vyprahlé půdy.
22. 7. 2021|

V Německu a Rakousku pokračuje vyprošťování, situace na řekách se uklidňuje

Povodňová situace v Německu se uklidňuje. Bavorský Pasov se patrně vyhne rozsáhlejší záplavě, zlepšení hlásí také Sasko, které částečně zprovoznilo železniční spojení mezi Drážďany a Prahou. Na západě země, kde nejničivější povodeň za poslední dekádu připravila o život nejméně 165 lidí, pokračují vyprošťovací práce. Podle meteorologů by se Německu v příštích dnech měly srážky převážně vyhnout. Odklízení a vyčíslování škod zahájili podle agentury APA také v Rakousku.
19. 7. 2021Aktualizováno19. 7. 2021, 20:34|

Tisíce tun bahna, vytrhané koleje a pobořené mosty. Západní Evropa odklízí škody způsobené záplavami

Následky extrémních záplav, které postihly Belgii, Nizozemsko, Švýcarsko a nejvíce Německo, poodhalují fotografie ze zasaženého území. Materiální škody, které způsobila velká voda, není možné v tuto chvíli vyčíslit. Agentura Reuters uvedla, že jen na území Německa jde o největší přírodní katastrofu od roku 1962, kdy velká voda usmrtila 340 lidí.
19. 7. 2021|