Tajfun Yagi ve Vietnamu zabil desítky lidí, zraněných jsou stovky

Události: Řádění tajfunu Yagi ve Vietnamu (zdroj: ČT24)

Nejméně 64 lidí přišlo na severu Vietnamu o život v důsledku tajfunu Yagi a po následných bleskových záplavách a sesuvech půdy způsobených prudkými lijáky. Zraněných jsou stovky. Aktualizovanou bilanci obětí dosud nejsilnější letošní tropické bouře v regionu zveřejnily v pondělí vietnamské úřady, které už dříve varovaly před dalšími povodněmi. Mnoho lidí zemřelo při pádu mostu a sesuvu půdy na autobus s dvaceti cestujícími.

Supertajfun způsobil další vážné škody, když se do Rudé řeky rozvodněné prudkými lijáky nedaleko Hanoje zřítil silniční most. Podle tamních médií do vody spadlo nejméně deset vozidel a dvě motorky, zároveň se pohřešuje nejméně deset lidí. Čtyři se podařilo zachránit. Možnou příčinou kolapsu byla povodeň a extrémně rychlý proud, uvedl podle agentury DPA jeden z místních politiků ve vyjádření médiím. Po pohřešovaných pátrá policie i armáda.

Jedna z nejsilnějších bouří za poslední dekádu dorazila nad vietnamskou pevninu v sobotu a během patnácti hodin za sebou zanechala přes tři miliony lidí bez elektřiny, přerušila telekomunikační spojení a poškodila továrny a infrastrukturu zejména v průmyslových pobřežních provinciích Quang Ninh a Hai Phong, informovaly v neděli vietnamské úřady.

Meteorologové v pondělí ráno navzdory již zesláblému tajfunu varovali před dalšími povodněmi a sesuvy půdy a upozornili, že za posledních 24 hodin spadlo v některých oblastech postiženého regionu od 208 do 433 milimetrů srážek.

„Povodně a sesuvy půdy poškozují životní prostředí a ohrožují životy lidí,“ napsalo ve zprávě Národní centrum pro hydrometeorologické předpovědi.

Následky tajfunu Yagi ve Vietnamu (zdroj: Reuters)

Podle meteorologů šlo o nejsilnější bouři, jaká se letos v Asii vyskytla, a zatím druhý nejsilnější tropický cyklon letošního roku – silnější byl jen začátkem července hurikán páté kategorie Beryl v Atlantiku. Yagi se ještě jako bouře ve středu přehnala ze severozápadu Filipín do Jihočínského moře, v pátek živel už jako tajfun zasáhl jižní pobřeží Číny, než v sobotu dorazil nad území severního Vietnamu.