TÉMA

Vladimír Balaš

Ministerstvo navrhne, aby mohli žáci elektronicky podávat tři přihlášky na střední školy

Ministerstvo školství (MŠMT) bude navrhovat, aby mohli zájemci o studium na střední škole podávat elektronickou cestou tři přihlášky. Přitom budou školáci sami stanovovat pořadí přihlášek na obory a školy, kde by chtěli studovat nejvíc. Návrhy novely školského zákona a vyhlášky, která upravuje přihlašování na střední školy, plánuje resort předložit na začátku září. Uvedly to jeho mluvčí Aneta Lednová a ředitelka odboru vnějších vztahů a komunikace ministerstva školství Tereza Fojtová.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 15:16|

Poslanci kývli na novelu zákoníku práce. Vondrák se vrátil do školského výboru

Sněmovna ve druhém čtení schválila novelu zákoníku práce, která se týká přesnějšího vymezení práce na dohodu či zavedení nároku na kratší úvazky. Poslanci rovněž v úvodním kole podpořili novelu o zdravotnické záchranné službě, resort zdravotnictví by tak mohl hradit provoz informačního systému vrtulníků záchranářů. Dolní komora také rozhodla o návratu nezařazeného poslance Ivo Vondráka (dříve ANO) do školského výboru.
15. 6. 2023Aktualizováno15. 6. 2023, 18:14|

Bek se ujal ministerstva školství, chce zlepšit dostupnost vzdělávání. Dvořák převzal evropské záležitosti

Prezident Petr Pavel jmenoval na Pražském hradě nové členy vlády. Ministrem se nově stal dosavadní náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák (STAN), který nahradil Mikuláše Beka (STAN) na postu ministra pro evropské záležitosti. Bek se přesunul na resort školství, který se uvolnil rezignací Vladimíra Balaše (STAN). Po pověření vedením nového resortu odjeli Bek s premiérem Petrem Fialou (ODS) na Malou Stranu, aby se ministr úřadu skutečně ujal.
4. 5. 2023Aktualizováno4. 5. 2023, 19:19|

Prezident Pavel nemá s Bekem a Dvořákem jako ministry problém, jmenuje je ve čtvrtek

Prezident Petr Pavel nevidí problém se jmenováním Mikuláše Beka ministrem školství a Martina Dvořáka ministrem pro evropské záležitosti (oba STAN). Do funkce je jmenuje ve čtvrtek. Premiér Petr Fiala (ODS) je následně uvede do funkce. Prezident a předseda vlády to oznámili po úterní večerní schůzce na Pražském hradě.
2. 5. 2023|

Celostátní výbor STAN nominoval Beka na ministra školství, evropskou agendu má spravovat Dvořák

Hnutí STAN navrhne do funkce šéfa resortu školství dosavadního ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (STAN) a na jeho místo nynějšího náměstka ministra zahraničí Martina Dvořáka (STAN). Nominace předsednictva potvrdil na on-line jednání celostátní výbor hnutí. Bek má v čele ministerstva školství nahradit Vladimíra Balaše (STAN), který ohlásil minulý týden rezignaci ze zdravotních důvodů.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 21:20|

Nastavení procedury nominací ústavních soudců je pro Hrad i Senát přijatelné, řekl Pavel

Prezident Petr Pavel se sešel s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). Hovořili o výběru nových ústavních soudců. Probrali jména nominovaných i formální náležitosti celého procesu. Pavel také oznámil, že se 2. května sejde s premiérem Petrem Fialou (ODS), se kterým probere situaci na ministerstvu školství.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 19:28|

Dvořák potvrdil, že má zájem stát se novým ministrem pro evropské záležitosti

Náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák přijal nabídku nominace na post ministra pro evropské záležitosti. Informoval o tom na Twitteru. Ve funkci by nahradil Mikuláše Beka (STAN), kterého užší vedení hnutí navrhlo na ministra školství po odcházejícím Vladimíru Balašovi (STAN). Ten ohlásil, že ze zdravotních důvodů ve funkci ministra po necelém roce končí. Ministerské nominace bude celostátní výbor Starostů a nezávislých schvalovat v úterý.
21. 4. 2023Aktualizováno21. 4. 2023, 17:50|

Akademici předali ministerstvu školství petici kvůli financování vysokých škol

Akademici v pátek dopoledne předali petici adresovanou členům vlády, v níž žádají o řešení finanční krize univerzitních pracovišť. Petiční archy se zhruba čtyřmi tisíci podpisy zástupci iniciativy Hodina pravdy zanesli na podatelnu ministerstva školství (MŠMT). Asociace děkanů filozofických fakult přitom zaslala žádost o setkání a předání petice do rukou ministra školství Vladimíra Balaše (STAN). Ten ve čtvrtek podal rezignaci na svou funkci, ale podle mluvčí resortu Anety Lednové už dříve z pracovních důvodu ze setkání omluvil a požádal o předání petice standardní formou.
21. 4. 2023|

Ministr školství Balaš skončí ze zdravotních důvodů ve funkci. Nahradit ho má Bek

Vladimír Balaš (STAN) skončí na vlastní žádost ve funkci ministra školství. Důvodem jsou podle něj dlouhodobé zdravotní problémy. Seznam Zprávám řekl, že má přetrvávající potíže po prodělání covidu-19. Poslanecký mandát si zatím ponechá. Rezignaci příští týden projedná vedení hnutí. Podle šéfa resortu vnitra a předsedy STAN Víta Rakušana by Balaše mohl minimálně dočasně ve funkci nahradit současný ministr pro evropské záležitosti a stranický kolega Mikuláš Bek. Ten nominaci přijal. Balaš je ministrem zhruba tři čtvrtě roku, od konce loňského června.
20. 4. 2023Aktualizováno20. 4. 2023, 20:38|

Sněmovna schválila povinnou registraci ukrajinských vozidel

V závěrečném čtení prošlo sněmovnou zpřísnění postihů za organizované převaděčství migrantů. Tato novela také obsahuje povinnou evidenci vozidel ukrajinských uprchlíků. Dříve během jednání sněmovna na návrh kabinetu schválila zrušení málo využívaného zákona z roku 2000 o zemědělských skladních listech. Podle vlády byl zbytečný. Poslanci ovšem nestihli schválit zákonné zakotvení objemu peněz na platy učitelů, její projednávání bude pokračovat v pátek.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 14:24|

Úroveň tělesné zdatnosti dětí se od 90. let zhoršila, zjistila školní inspekce

Dnešní děti se oproti školákům z 90. let výrazně zhoršily ve vytrvalostním běhu, naopak podobné výsledky v porovnání se svými vrstevníky z předchozí generace dosahují ve skoku dalekém a v leh-sedech. Vyplývá to z testování, které s dalšími institucemi připravila Česká školní inspekce (ČŠI).
18. 4. 2023Aktualizováno18. 4. 2023, 16:50|

Školské odbory vyzvaly k vytváření stávkových výborů. Chtějí, aby se nad průměrem zakotvily i platy asistentů

Školské odbory vyzvou pracovníky, aby zakládali stávkové výbory. Stávku vyhlásí v případě, že se s politiky nedohodnou na podobě odměňování ve školách. Požadují například, aby od příštího roku dostali plat ve výši 130 procent průměrné mzdy všichni pedagogičtí pracovníci, nikoliv jen učitelé.
31. 3. 2023|

Stát dá sto milionů korun na jídlo pro děti nemajetných, program se nově týká i školek

Na obědy pro děti z nemajetných rodin vyčlenilo ministerstvo školství sto milionů korun. Nově se projekt rozšířil i na mateřské školy. V nich jsou hrazené i svačiny. Rodičů, kteří si platby za jídlo nemůžou dovolit, přibylo kvůli rostoucím cenám.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 07:57|

Je to symbol, řekl Vondráček k návrhu o hranicích Čech, Moravy a Slezska. Podle Kuby by se neměly zbytečně tvořit rozdíly

Je to symbolická připomínka tradic našich předků, řekl v pořadu Události, komentáře místopředseda hnutí ANO a člen ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO) k předkládanému návrhu zákona, který by měl uzákonit podobu a užívání znaků a vlajek Čech, Moravy a Slezska. Dodal, že nejde o separatistické či federalistické tendence. Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) návrh označil za milý, zároveň ale podotkl, že v tuto chvíli nemá žádný faktický význam tyto symboly obnovovat. Poukázal rovněž na to, že by se měl spíš řešit stát jako celek než hledat rozdíly.
29. 3. 2023|

Učitelé z vysokých škol protestovali kvůli nízkým výdělkům

Symbolicky v Den učitelů část vysokoškolských pedagogů vyšla protestovat proti nízkým platům vyučujících humanitních a společenskovědních oborů. Pro univerzity požadují více peněz ze státního rozpočtu a zrovnoprávnění platových tarifů mezi jednotlivými obory. Požadavky akademiků se rozhodl podpořit Vysokoškolský odborový svaz, který vyhlásil symbolickou stávkovou pohotovost. O navýšení rozpočtu vysokých škol na odměňování pedagogů bude jednat ministr školství Vladimír Balaš (STAN) s premiérem Petrem Fialou (ODS). Prezident Petr Pavel s požadavky akademiků souhlasí, ministerstvo školství a univerzity by podle něj měly najít systémové řešení.
28. 3. 2023Aktualizováno28. 3. 2023, 23:09|

Balaš s Fialou probere rozpočet vysokých škol. Nestačí jen opatření ze strany státu, upozornil

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) bude o navýšení rozpočtu vysokých škol v úterý mluvit s premiérem Petrem Fialou (ODS), ve středu by měla záležitost projednat vláda, řekl ministr po jednání se zástupci škol. Zdaleka však nestačí jen opatření ze strany státu, upozornil. Spolupracovat podle něj musí i samy vysoké školy. Do úterního protestu proti podfinancování humanitních a společenskovědních oborů se zapojí devět vysokých škol. Univerzita Palackého v Olomouci vedle přednášek a shromáždění uspořádá hodinovou výstražnou stávku. Podle dokumentu resortu by se měl rozpočet univerzit letos mimořádně navýšit o zhruba 900 milionů korun.
27. 3. 2023Aktualizováno27. 3. 2023, 21:54|

Nejoblíbenější učitelkou roku je Daniela Krátká z trutnovské lesnické akademie

Titul Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele v Česku letos získala češtinářka Daniela Krátká z České lesnické akademie Trutnov. Vystřídala tak loňského vítěze, učitele matematiky Marka Valáška z Anglicko-českého gymnázia Amazon v Praze. Zvítězila i u dětské poroty. Anketa se uskutečnila už potřicáté, poprvé přitom žáci nominovali také dva pedagogy s handicapem.
24. 3. 2023Aktualizováno24. 3. 2023, 20:19|

Jurečka nechce prosazovat odchod do penze v 68 letech

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) se nechystá prosadit do zákona zvýšenou věkovou hranici pro odchod do penze na 68 letech. Podle něj by se při nástupu do důchodu měla zohledňovat délka života, odpracovaná doba či náročnost profese. Šéf resortu práce to řekl po schůzce se zástupci opozičního hnutí SPD. Uvedl, že se jeho důchodová komise rozšiřuje i o zástupce opozice. Nově by v ní měla zasedat i poslankyně SPD Lucie Šafránková. Před týdnem tým doplnila zástupkyně opozičního hnutí ANO.
22. 3. 2023Aktualizováno22. 3. 2023, 19:57|

Přestává to být únosné, pražské školství je třeba změnit, apelují starostové

Starostové pražských městských částí požadují po resortu školství (MŠMT) a ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) změnu podpory pražského školství a vytvoření národního dotačního programu na opravy a modernizace škol. Zároveň chtějí po MŠMT, aby jednalo s magistrátem o převodu státních budov, které lze přebudovat na školy, do vlastnictví města. Starostové rovněž zopakovali požadavek, aby Praha zhruba zdvojnásobila příspěvky na žáka na deset tisíc korun. Mluvčí MŠMT Aneta Lednová řekla, že úřad je připraven o požadavcích diskutovat. Ministerstvo pro místní rozvoj uvedlo, že pro vyhlášení dotačního titulu jsou potřeba peníze ze státního rozpočtu.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 20:30|

Ševčík pro VŠE představuje reputační problém, děkanem by dál být neměl, míní ministr Balaš

Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) Miroslav Ševčík představuje pro univerzitu reputační problém, uvedl ministr školství Vladimír Balaš (STAN) v úterý večer na svém Facebooku. Domnívá se, že Ševčíkovo postavení v čele fakulty je neudržitelné. Doplnil ale, že ministr školství nemá žádné právní nástroje na odvolání děkana z funkce. Ševčíka v pondělí vyzval kvůli jeho dlouhodobému vystupování na veřejnosti včetně účasti na sobotní protivládní demonstraci k rezignaci rektor VŠE Petr Dvořák. Ševčík uvedl, že pro své odvolání nevidí důvod a odmítl, že by poškozoval dobré jméno VŠE, jak tvrdí jeho kritici.
15. 3. 2023Aktualizováno15. 3. 2023, 14:27|

Více než polovina škol řešila šikanu mezi dětmi, častější je také ponižování na internetu. Obětí agrese jsou i učitelé

Asi 57 procent základních a 63 procent středních škol řešilo v posledních třech letech alespoň jeden případ šikany mezi žáky. To je podle České školní inspekce (ČŠI) více než před sedmi lety, kdy inspekce zkušenost škol se šikanou pro speciální tematickou zprávu zjišťovala naposledy. Nejčastějšími formami šikany mezi žáky jsou ponižování, pomlouvání a podobné projevy verbální šikany a kyberšikana, tedy ubližování přes internet. Více se na školách objevuje i šikana učitelů.
14. 3. 2023Aktualizováno14. 3. 2023, 13:18|

Vysoké školy musí být bezpečným prostředím, vzkázali rektoři. Odsoudili sexuální obtěžování

Členové České konference rektorů (ČKR) na svém pátečním zasedání odsoudili sexuální obtěžování v prostředí univerzit a diskriminační chování. Zároveň vyzvali k tomu, aby problematické chování na půdách univerzit a jednotlivých fakult a dalších výzkumných pracovišť akademici netolerovali. Za zásadní označili to, aby vysoké školy byly bezpečným prostředím pro studenty i pracovníky. O závěrech jednání informoval předseda ČKR a rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš.
17. 2. 2023|

Pro trestání sexuálního násilí je hlavní problém krátká promlčecí lhůta, shodli se právníci

Překážkou pro stíhání a trestání pachatelů sexuálního násilí je zejména krátká promlčecí doba. Shodli se na tom ministr školství a někdejší děkan plzeňské právnické fakulty Vladimír Balaš (STAN) a advokátka z organizace proFem Veronika Ježková. V Událostech, komentářích diskutovali o problematice trestání sexuálního násilí v den, kdy začal soud s bývalým poslancem, který je z takových činů obžalován. Předsedkyně Aliance pro rodinu Jana Jochová Trlicová má ovšem problém se zvažovanými změnami legislativy, která by redefinovala pojem znásilnění. Domnívá se, že nebude autorita, která by určila, kdo má pravdu.
15. 2. 2023|

Univerzita Palackého řeší vulgární a sexistické chování vyučujícího vůči studentkám

Po Karlově univerzitě v Praze nebo Masarykově univerzitě v Brně řeší neetické chování lektorů i Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci. Podle děkana Vojtěcha Regece šlo o mimořádně hrubé, sexistické a vulgární vystupování jednoho z vedoucích pracovníků. Pedagog na fakultě zůstává, ale už ne na pozici vedoucího.
14. 2. 2023|