TÉMA

Louisiana

Američanovi hrozil trest smrti, odseděl si 48 let. Soud jej nyní zprostil viny

Soudkyně v Oklahomě zprostila viny muže, který strávil ve vězení 48 let a odpykal si tak nejdelší trest ve Spojených státech za čin, který nespáchal. Informovala o tom agentura AP. Někdejší vězeň Glynn Simmons byl odsouzen za vraždu, která se stala v roce 1974. Na základě osvobozujícího rozsudku má 71letý muž nárok na odškodnění ve výši 175 tisíc dolarů (3,9 milionu korun) od státu Oklahoma, vyplacení peněz ale může trvat roky.
21. 12. 2023|

Republikán Johnson se stal předsedou Sněmovny reprezentantů. Je proti vojenské podpoře Ukrajiny

Americká Sněmovna reprezentantů zvolila svým novým předsedou konzervativního republikána z Louisiany Mikea Johnsona. Po 22 dnech, kdy byla dolní komora Kongresu prakticky neschopná akce, se republikánské většině napočtvrté podařilo zvolit kandidáta přijatelného pro všechny frakce ideologicky roztříštěné strany. Demokraté se jako při předchozích hlasováních postavili za lídra své sněmovní menšiny Hakeema Jeffriese. Johnson získal křeslo předsedy většinou 220 hlasů ku 209.
25. 10. 2023Aktualizováno26. 10. 2023, 00:01|

„Supermlha“ způsobila hromadnou autonehodu u New Orleans, zemřelo při ní sedm lidí

Při hromadné nehodě poblíž amerického města New Orleans zemřelo během pondělí nejméně sedm lidí, více než dvě desítky zraněných přitom ošetřili v nemocnicích. Důvodem řetězové havárie, v níž uvázlo přes 150 aut včetně kamionů, byla hustá mlha v kombinaci s kouřem z požárů v okolních mokřadech.
24. 10. 2023|

Republikáni chtějí v čele sněmovny Trumpova spojence Jordana

Republikáni si v hlasování vybrali za kandidáta na post předsedy americké Sněmovny reprezentantů Jima Jordana, který je spojencem exprezidenta Donalda Trumpa. Informovala o tom agentura AP. Republikánský kongresman Steve Scalise předtím odstoupil z boje pouhý den poté, co republikáni oznámili jeho nominaci. Bez zvoleného předsedy je sněmovna už déle než týden, a to v době, kdy je třeba řešit další vojenskou pomoc Ukrajině i reakci na útok Hamásu na Izrael.
13. 10. 2023Aktualizováno13. 10. 2023, 22:27|

Republikáni vybrali nástupce sesazeného McCarthyho. Dostatek hlasů ale Scalise nemá

Republikáni v americké Sněmovně reprezentantů si vybrali Stevea Scaliseho jako kandidáta na příštího předsedu komory. Kongresman z Louisiany a druhý nejvýše postavený republikán ve sněmovně získal podle stanice CNN ve vnitrostranickém hlasování 113 hlasů, jeho oponent, šéf sněmovního výboru pro soudnictví Jim Jordan, získal 99. Hlasování pléna o příštím předsedovi bylo plánované na dnešních 21:00 SELČ, záhy bylo však odvoláno. Scalise by patrně potřebné hlasy nezískal, soudí list The New York Times a CNN.
11. 10. 2023Aktualizováno11. 10. 2023, 21:24|

V Arizoně je tak horko, že skomírají i kaktusy. Spalující vedro nemá polevit ani v srpnu

Nepolevující vlny veder, které letos v létě neopouštějí jihozápad Spojených států, trápí nejen lidi, ale i přírodu. Dosáhly tak extrémních rozměrů, že už je nezvládají ani rostliny, které by měly být ideálně adaptované právě na horko a sucho – kaktusy.
3. 8. 2023Aktualizováno3. 8. 2023, 21:33|

Florida přitvrdí v otázce potratů. Po šestém týdnu těhotenství budou nelegální

Floridský zákonodárný sbor, který ovládají republikáni, odsouhlasil zákaz potratů po šestém týdnu těhotenství. Informuje o tom agentura AP. Návrh má podporu i guvernéra Rona DeSantise, který se podle médií připravuje na kandidaturu v prezidentských volbách příští rok. Bílý dům rozhodnutí floridských politiků ostře kritizoval.
13. 4. 2023|

Spojené státy sevřely mrazy, teploty klesají i třicet stupňů pod nulu. Tisíce letadel zůstaly na zemi

Milionům Američanů komplikuje vánoční cestovní plány špatné počasí. Na většině území Spojených států panují tuhé mrazy, místy je i 38 stupňů Celsia pod nulou. Na středozápadě navíc vzniká masivní zimní bouře, píše agentura Reuters. Kvůli počasí byly zrušeny tisíce letů, úřady varují občany, aby situaci nepodcenili. Zlepšení by mohlo přijít už o víkendu.
23. 12. 2022|

Referenda: Tři americké státy ochrání právo na potrat, dva povolí rekreační užívání marihuany

Obyvatelé amerických států Kalifornie, Vermont a Michigan si v referendech odhlasovali zakotvení práva na potrat do svých ústav. V Kentucky, které je považováno za republikánskou baštu, stále podle projekcí není jasné, zda se tuto iniciativu podařilo prosadit. V Montaně rozhodují o trestech pro lékaře za provedení potratu. Voliči v Marylandu a Missouri si v referendu odsouhlasili rekreační užívání marihuany a v několika státech také definitivní konec otroctví, které tam dosud bylo povoleno jako trest za zločin.
9. 11. 2022|

Hurikánová sezona může být letos výrazně nadprůměrná, varují první předpovědi

Všichni obyvatelé oblastí, které může zasáhnout hurikán, každoročně s obavami sledují předpovědi meteorologů. Letošní sezona by měla být podle predikcí podobně jako ta loňská nadprůměrně aktivní.
19. 4. 2022|

Americká města budou v polovině století čelit ničivým záplavám. Do konce století stoupne hladina oceánu o dva metry

Oficiální zpráva americké organizace NOAA varuje, že hladina moří na americkém pobřeží stoupne v příštích třiceti letech o tolik, o kolik stoupla za celé 20. století. To znamená, že velká města na východním pobřeží USA budou pravidelně postihována stále horšími záplavami.
22. 2. 2022|

Pandemie ve světě: WHO se obává „tsunami“ případů, Francie má za den přes dvě stě tisíc zjištěných nákaz

Světu hrozí kvůli variantám omikron a delta „tsunami“ případů nákazy koronavirem, řekl šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Celosvětově by podle WHO mohlo brzy přibývat přes milion nových případů infekce denně. Ve Spojených státech v posledním týdnu přibývaly odhalené nákazy koronavirem rychleji než v kterékoli předchozí fázi pandemie. Počty hospitalizací a úmrtí spojovaných s covidem-19 jsou ale oproti minulé zimní vlně výrazně nižší. Francie za posledních 24 hodin zaznamenala rekordních více než 208 tisíc nových nákaz. Také Itálie a Velká Británie překonaly dosavadní maxima.
29. 12. 2021Aktualizováno29. 12. 2021, 21:55|

Část USA zasáhly silné bouře doprovázené tornády, Kentucky hlásí sedmdesát obětí

Tornáda, která v noci z pátku na sobotu zasáhla centrální část Spojených států, pravděpodobně způsobila nejméně sedmdesát úmrtí, řekl guvernér státu Kentucky Andy Beshear. Bilance obětí podle něj může být výrazně vyšší. Mrtvé hlásí také úřady ve státech Arkansas, Missouri a Tennessee. Nebezpečí stále nepominulo, bouřkový systém sahající od Louisiany po Ohio se posouvá na východ a přináší do oblasti Velkých jezer silné sněžení. Americký prezident Joe Biden označil úmrtí způsobená hurikánem za „nepředstavitelnou tragédii“.
11. 12. 2021Aktualizováno11. 12. 2021, 20:17|

Při střelbě na univerzitě v Louisianě zemřel jeden člověk

Jeden člověk zemřel a sedm dalších utrpělo zranění při nedělní střelbě v areálu univerzity v americkém státě Louisiana. Uvedla to agentura Reuters, podle které se jednalo o druhý střelecký útok na tomto místě za poslední týden.
18. 10. 2021|

Americké úřady prohlásily 23 druhů za vyhynulé. Včetně datla, který byl symbolem tamní přírody

Americké úřady oficiálně prohlásily za vyhynulé 23 druhů zvířat a rostlin, mezi nimi například datla knížecího. Ptáka dříve považovaného za jeden ze symbolů severoamerické přírody vědci spatřili naposledy v roce 1944. Administrativa prezidenta Joea Bidena rovněž oznámila, že znovu začne stíhat soukromé firmy, které nepodnikají dostatečné kroky k ochraně divokých ptáků.
30. 9. 2021|

Hurikán Nicholas zeslábl na tropickou bouři. Bez proudu je asi 400 tisíc domácností

Hurikán Nicholas zeslábl na tropickou bouři. Na pobřeží amerického státu Texas a kolem města Houston je téměř čtyři sta tisíc domácností bez elektřiny. Podle meteorologů bude bouře dál postupovat podél Mexického zálivu a ve středu dorazí nad pobřeží Louisiany, která se ještě zotavuje z hurikánu Ida.
14. 9. 2021Aktualizováno14. 9. 2021, 14:43|

Louisiana oznámila dalších jedenáct obětí hurikánu Ida

Hurikán Ida má v Louisianě o jedenáct obětí více, než se dosud předpokládalo. Úřady ve středu informovaly o dalších úmrtích v New Orleans, která mají podle koronera souvislost s hurikánem. Devět z nově ohlášených obětí zemřelo „vinou extrémního horka během rozsáhlého výpadku proudu“. Další dva lidé se otrávili oxidem uhelnatým. Celkem v důsledku Idy v Lousianě zahynulo šestadvacet lidí.
9. 9. 2021|

Ida potrhala ropovody. Skvrna v Mexickém zálivu je už kilometry dlouhá

Americké úřady řeší několik kilometrů dlouhou ropnou skvrnu u pobřeží státu Louisiana. Zachytily ji satelitní snímky poté, co stát zasáhl hurikán Ida. Kolik ropy se do moře dostalo, zatím není jasné, americká média píší o významném úniku. Pobřežní stráž potvrdila, že na zasaženém místě pracují úklidové týmy.
5. 9. 2021|

Ida má na východě USA desítky obětí, bouře tam zabíjela v šesti státech

Nejméně osmačtyřicet mrtvých si podle nejnovější bilance vyžádaly na východě USA bleskové záplavy, rekordní srážky a silný vítr, pozůstatky hurikánu Ida, který předtím pustošil Louisianu na jihu Spojených států. Pro zhruba 4,5 milionu lidí stále platí varování před záplavami, uvádí web stanice CNN. Na jihu USA evidují třináct obětí. Americký prezident Joe Biden v pátek navštíví New Orleans.
3. 9. 2021Aktualizováno3. 9. 2021, 20:10|

New York a New Jersey kvůli Idě vyhlásily stav nouze. Bouře tam má přes dvacet obětí

Bouře Ida, která ještě jako hurikán v neděli pustošila Louisianu, způsobila přívalové deště v New Jersey a New Yorku, kde vyplavila metro. Následky prudkých srážek na severovýchodě Spojených států nepřežilo minimálně dvacet dva lidí, z toho devět v New Yorku. V New Jersey tornádo ničilo domy. Úřady vyhlásily nouzový stav a zakázaly cestovat. V oblasti je přes 220 tisíc lidí bez proudu.
2. 9. 2021Aktualizováno2. 9. 2021, 19:56|

Chybí nafta, pitná voda i elektřina. Obyvatelé Louisiany se vyrovnávají s následky hurikánu Ida

Ida zasáhla Louisianu v neděli kolem poledne místního času jako hurikán čtvrté kategorie na pětibodové škále. Provázel ji vítr o rychlosti až 240 kilometrů v hodině. Stala se tak pátým nejsilnějším hurikánem, jaký kdy zasáhl USA. Zatímco záchranáři odklízejí trosky po bouři, která si vyžádala nejméně dva životy, stovky tisíc lidí hledají přístup k pitné vodě. Využívají i vodu z bazénů pro osobní hygienu nebo splachování toalet. Ve státě je rovněž nedostatek pohonných hmot, u čerpacích stanic se tvoří dlouhé fronty lidí, kteří shánějí naftu do generátorů. Podle agentury AFP se obyvatelé jižního státu USA připravují na několik týdnů bez elektřiny a vlnu veder, která region postihne v nejbližších dnech.
1. 9. 2021|

Energetické společnosti vyhodnocují dopad hurikánu Ida, obnovení proudu může zabrat týdny

Rozsáhlý výpadek dodávek energie a záplavy jsou hlavními překážkami v obnovení provozu po hurikánu Ida. Škody nyní energetické společnosti vyhodnocují, napsala agentura Reuters. Ida zasáhla Louisianu v neděli jako hurikán čtvrté kategorie a vyžádala si nejméně dva mrtvé, bez proudu se ocitlo více než milion domácností a firem. Kvůli hurikánu je mimo provoz 94 procent produkce ropy a zemního plynu u pobřeží Mexického zálivu.
31. 8. 2021|

Ida zeslábla na tropickou bouři, milion odběratelů je bez elektřiny

Ida, která v neděli dorazila nad americký stát Louisiana jako hurikán čtvrté kategorie, si vyžádala nejméně jednu oběť. Druhou obětí může být řidič, kterého našli utonulého. Přesnou příčinu úmrtí určí pitva. Po šestnácti hodinách od prvního úderu na kontinent Ida zeslábla na tropickou bouři s větrem o rychlosti 95 kilometrů za hodinu. Bez dodávek elekřiny je ve státech Mississippi a Louisiana asi milion odběratelů, včetně města New Orleans. Úřady ve státu Tennessee podle televize CNN radí obyvatelům připravit se na řádění živlů, až s Idou dorazí prudké lijáky a možné povodně,  stát by se tak mohlo již v pondělí večer a v úterý.
30. 8. 2021Aktualizováno30. 8. 2021, 21:15|

Pobřeží Louisiany zasáhl hurikán Ida, považovaný za jeden z nejnebezpečnějších

Bouře Ida zasáhla jako hurikán čtvrté kategorie - z pěti - pobřeží amerického státu Louisiana. Doprovází ji vítr o rychlosti až 240 kilometrů za hodinu. Meteorologové upozornili, že půjde o nejsilnější hurikán, který tento stát zasáhl za více než sto let. Ida dorazila přesně šestnáct let po hurikánu Katrina, který v roce 2005 nepřežilo téměř dva tisíce lidí. Jiná bouře, hurikán Nora způsobil na tichomořském pobřeží Mexika povodně a sesuvy půdy. Poté se stočil zpět nad oceán, kde zeslábl na tropickou bouři. Má zatím jednu oběť.
29. 8. 2021Aktualizováno29. 8. 2021, 23:59|