TÉMA

Čechy

Týden rozdělí Česko. Na západě bude chladněji, Morava a Slezsko předčasně uvítají jaro

Další nadprůměrně teplý týden má před sebou Česko, zejména jeho východní polovina. Děti, kterým začínají jarní prázdniny a míří třeba do Beskyd, na horách mnoho sněhu neuvidí – i tam budou teploty vysoko nad nulou. Hlavně v první polovině týdne se mají denní maxima na Moravě a ve Slezsku blížit 15 stupňům Celsia, v úterý a středu může být ještě tepleji. V Čechách bude o poznání chladněji, výrazně mrazivá noc a pondělní ráno ale bylo výjimkou. Teploty v západní části republiky budou většinou mírně pod 10 stupni.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 18:12|

Hladiny některých toků jsou na druhém povodňovém stupni. Výstraha platí pro sever Čech a na Hané

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před povodněmi zůstává v platnosti. V úterý po půl osmé večer se vyskytoval maximálně druhý stupeň povodňové aktivity, který panoval na Labi v Děčíně, Kostelci nad Labem, v Němčicích nad Labem, ale také na Moravě v Olomouci – Nových Sadech. Na druhém stupni zůstávala i Cidlina v Sánech.
13. 2. 2024Aktualizováno13. 2. 2024, 19:59|

Jihem Čech jezdily vlaky dvoustovkou. Testy mají pomoci i při budování vysokorychlostních tratí

Na železniční trati mezi Soběslaví a Planou nad Lužnicí proběhly rychlostní testy. V nočních hodinách tam vlaky jezdily rychlostí až dvě stě kilometrů za hodinu – a to aby se prověřilo reálné chování železnice a působení vysoké rychlosti na její okolí. Výsledky testování navíc poslouží pro stavbu plánovaných vysokorychlostních tratí (VRT) v Česku, do kterých chce stát v příštích letech investovat 800 miliard korun. Po těch by už vlaky měly jezdit rychlostí až 320 kilometrů za hodinu.
27. 10. 2023|

Na trase budoucí D35 na Svitavsku vzniká 400 metrů dlouhý most

Na úseku budoucí D35 mezi Janovem a Opatovcem vzniká nejdelší mostní stavba této části dálnice. Estakáda nad současnou silnicí I/35 bude dlouhá 400 metrů. Po vybudování opěry mostu a pilířů, které se zakládají do hloubky asi 18 metrů, se na ně vysunou dva železobetonové mostní objekty nad současnou silnici, popsal zástupce zhotovitelské firmy Jan Kabelka.
25. 10. 2023|

Je to symbol, řekl Vondráček k návrhu o hranicích Čech, Moravy a Slezska. Podle Kuby by se neměly zbytečně tvořit rozdíly

Je to symbolická připomínka tradic našich předků, řekl v pořadu Události, komentáře místopředseda hnutí ANO a člen ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO) k předkládanému návrhu zákona, který by měl uzákonit podobu a užívání znaků a vlajek Čech, Moravy a Slezska. Dodal, že nejde o separatistické či federalistické tendence. Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) návrh označil za milý, zároveň ale podotkl, že v tuto chvíli nemá žádný faktický význam tyto symboly obnovovat. Poukázal rovněž na to, že by se měl spíš řešit stát jako celek než hledat rozdíly.
29. 3. 2023|

Česko podle výstrahy zasáhne v noci silný vítr

Celé Česko zasáhne v pátek a v sobotu silný vítr, na horách může v nárazech dosáhnout rychlosti až 110 kilometrů za hodinu, tedy téměř síly orkánu. Vyplývá to z výstrahy, kterou v pátek zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na horách se navíc mohou v sobotu tvořit závěje a sněhové jazyky.
10. 3. 2023Aktualizováno10. 3. 2023, 20:13|

Bouřky dorazily do Česka. Hasiči vyjeli ke stovce zásahů

Část republiky zasáhly v pátek odpoledne silné bouřky, objevily se v jižních Čechách i na Hané, poté postoupily do oblasti středních Čech a Prahy. V souvislosti se silným deštěm a bouřkami vyjížděli hasiči do 22:00 k více než stovce zásahů. Nejvíc jich bylo v Jihočeském kraji a středních Čechách. Většinou čerpali vodu a odstraňovali spadlé stromy, uvedli hasiči na Twitteru.
19. 8. 2022Aktualizováno19. 8. 2022, 23:59|

Extrémní bouřky vtrhly do Česka, hasiči často zasahovali

Od západu přišly do Česka silné bouřky, Český hydrometeorologický ústav kvůli nim vyhlásil nejvyšší stupeň nebezpečí. Postupovaly dále k východu, kde slábly. Hasiči vyjížděli k desítkám nehod způsobených větrem, hlavně k popadaným stromům na železnicích a silnicích. Silný vítr působil škody také na západě Německa, kde podle policejní mluvčí město Paderborn zasáhlo tornádo.
20. 5. 2022Aktualizováno21. 5. 2022, 00:27|

Morava je na tom s kvalifikovanými učiteli lépe než Čechy, ukazuje analýza školní inspekce

Nalákat učitele do méně bohatých okresů je těžké, obzvlášť když v jiných regionech platí lépe. I to je jeden ze závěrů analýzy České školní inspekce (ČŠI), která teď publikovala dosud nezveřejněná data o tuzemském školství. Nejviditelnější je problém s nedostatkem kvalifikovaných pedagogů v Karlovarském, Ústeckém a Středočeském kraji, ale také v Praze. Důvody jsou pro to nicméně různé. Lépe je na tom Morava, kde je trend opačný.
14. 5. 2022|

Koně mají jediného předka. Do střední Evropy přišli před 4 tisíci lety, odhalila studie

Velká mezinárodní studie odhalila původ moderních domácích koní. Vědci, včetně těch českých, v ní popsali, že všechna tato zvířata mají společný původ.
21. 10. 2021|

Do Čech v pátek přijdou silné bouřky, teplo ale bude i příští týden

Západní polovinu Čech v pátek odpoledne a večer ojediněle zasáhnou silné bouřky. Doprovodí je silný vítr a přívalový déšť. Úhrny srážek při něm budou kolem 35 milimetrů, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Září letos přináší zatím poměrně stálé, v řadě případů slunečné a také nadprůměrně teplé počasí. Mělo by vydržet i příští týden.
9. 9. 2021Aktualizováno9. 9. 2021, 19:50|

Bouře zasáhla západ Čech, v Praze a okolí komplikovala dopravu

Bouře postupují Českem. Na Plzeňsku padaly kroupy s průměrem okolo čtyř centimetrů, mezi Berounem a Karlštejnem je přerušen provoz vlaků. Hasiči museli na západě Čech, ve středních Čechách a v Ústeckém kraji častěji vyjíždět kvůli popadaným stromům. Pro české kraje a Vysočinu platí od úterý do středy výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před silnými bouřkami a povodňová pohotovost. Podle meteorologů postoupí v noci bouřkové pásmo nad Českomoravskou vrchovinu a do východních Čech a bude slábnout.
13. 7. 2021Aktualizováno13. 7. 2021, 23:11|

Při lokální povodni na Uničovsku a Šumpersku byl nalezen jeden mrtvý člověk, další se pohřešuje

Po lokálních povodních se pohřešuje 74letá žena z Oskavy na Šumpersku, policie po ní pátrá. Jeden člověk při povodních zemřel, byl z oblasti Šumvaldu, uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová. Zejména východ země zasáhly v neděli odpoledne silné bouřky doprovázené intenzivními srážkami a kroupami.
7. 6. 2020Aktualizováno8. 6. 2020, 08:30|

Začátek prázdnin bude v Česku horký, pak přijdou silné bouřky, varují meteorologové

Začátek letních prázdnin přinese zpočátku horké, v prvním červencovém týdnu pak spíše proměnlivé počasí. Po horké neděli a pondělí hrozí, že přijdou silné bouřky.
28. 6. 2019Aktualizováno28. 6. 2019, 12:08|