Týden rozdělí Česko. Na západě bude chladněji, Morava a Slezsko předčasně uvítají jaro

Studio 6: Jaké bude počasí (zdroj: ČT24)

Další nadprůměrně teplý týden má před sebou Česko, zejména jeho východní polovina. Děti, kterým začínají jarní prázdniny a míří třeba do Beskyd, na horách mnoho sněhu neuvidí – i tam budou teploty vysoko nad nulou. Hlavně v první polovině týdne se mají denní maxima na Moravě a ve Slezsku blížit 15 stupňům Celsia, v úterý a středu může být ještě tepleji. V Čechách bude o poznání chladněji, výrazně mrazivá noc a pondělní ráno ale bylo výjimkou. Teploty v západní části republiky budou většinou mírně pod 10 stupni.

Ačkoli nový týden začal ránem, které bylo hlavně v Čechách mrazivé, celkově zemi čeká další nadprůměrně teplý týden. Hlavně jeho první polovina zejména na Moravě a ve Slezsku předznamená jaro. V pondělí místy překonaly teploty i 15 stupňů. V úterý a středu by mohly být podobné, ale ojediněle mohou teploměry ukázat ještě více – až 17 stupňů.

Podle meteoroložky ČT Jariny Sochorové bude až do pátku platit, že ve východní části republiky bude výrazně tepleji než na západě. To se projevilo již v noci na pondělí, kdy bylo v Čechách až kolem minus 8 stupňů, zatímco na Moravě se na některých místech nedostaly teploty výrazně pod plus 8 stupňů.

V úterý se mohou ráno a dopoledne tvořit místy mlhy, i mrznoucí, a bude zataženo až oblačno. Nejnižší noční teploty klesnou na čtyři až nula stupňů, v údolích i na minus dva stupně Celsia, ale na Moravě a ve Slezsku může být až osm stupňů nad nulou. Přes den bude v západní polovině Česka sedm až 12 stupňů a ve východní polovině 12 až 17 stupňů.

Podobný ráz počasí očekávají meteorologové i ve středu, kdy mohou teploty na východě vystoupat na 16 stupňů. Ve čtvrtek bude postupně místy polojasno s teplotami většinou mezi deseti až 15 stupni a na jihovýchodě může být až 17 stupňů. V pátek a sobotu bude stejné počasí s teplotami až 16 stupňů a v neděli bude polojasno až oblačno s přeháňkami a nejvyššími teplotami mezi 12 a 16 stupni.

Málo srážek a tání zbytků sněhu

Podle Českého hydrometeorologického ústavu bude celý týden ovlivňovat počasí v Česku proudění teplého vzduchu od jihu. Očekávané teploty jsou vysoko nad průměrem pro konec února. To se také projeví na sněhové pokrývce. V Beskydech, kde už nyní je sněhu poskrovnu – na Lysé hoře pouze 36 centimetrů – se může oteplit přes den až k 9 stupňům, takže bude dál tát.

„Můžeme obecně říct, že v polohách pod 1100 metry nad mořem už se sníh prakticky nevyskytuje,“ dodala Sochorová. Nejpříznivější podmínky jsou na hřebenech Krkonoš nebo Šumavy – na Labské boudě je přes metr a půl, na Blatném vrchu rovněž. Necelý metr sněhu leží na Králickém Sněžníku.

„Teplé počasí bude pokračovat i v nejbližších čtyřech týdnech, i když už ne tak extrémně,“ sdělili také pracovníci ČHMÚ ve vydaném měsíčním výhledu počasí. „Týdenní průměry nejnižších nočních teplot předpokládáme ve všech čtyřech týdnech předpovědi (od pondělí do 24. března) kolem plus jednoho stupně Celsia. Týdenní průměry nejvyšších denních teplot předpokládáme kolem 11 stupňů Celsia, ve čtvrtém týdnu předpovědi (od 18. do 24. března) kolem 13 stupňů,“ uvedli meteorologové.