TÉMA

Josefov

Stát chce do záchrany pevnosti Josefov investovat přes miliardu. Žádá ale regionální spoluúčast
Více než miliardu korun hodlá vláda investovat do záchrany pevnosti Josefov na Náchodsku. Není to poprvé, co stát slíbil se v památkové rezervaci angažovat, předchozí snahy ale skončily poté, co objekty nesplňovaly požadavky na energetické úspory. Nyní je nutnou podmínkou spoluúčast regionálních partnerů.
30. 1. 2024|ČT24
Peníze schválené na obnovu Terezína a Josefova pomohou, stačit ale nebudou, říkají zástupci měst
Pevnost Terezín by na kompletní rekonstrukci potřebovala šestnáct miliard korun, Josefov zhruba šest, řekli v Událostech, komentářích zástupci měst. Vládní pomoc ve výši tří miliard korun ale vítají. Pomůže jim odstartovat připravované projekty. Opravy chátrajících objektů by mohly začít příští rok.
14. 9. 2023|
Vláda schválila plán na obnovu památek v Terezíně a Josefově
Vláda ve středu schválila plán obnovy a rozvoje pevnostních měst Terezín na Litoměřicku a Josefov na Náchodsku. Na záchranu nejvíce chátrajících objektů půjde v příštích pěti letech až 1,73 miliardy korun z havarijního fondu ministerstva kultury (MK) a rozpočtů krajů a měst. Dalších až 1,2 miliardy bude v letech 2024 až 2033 směřovat na další rozvoj těchto staveb z nového programu, který připravuje s kraji ministerstvo pro místní rozvoj, řekli ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) a ministr kultury Martin Baxa (ODS).
13. 9. 2023|
Na Sokolovsku větrné elektrárny nechtějí, Josefov je v referendu odmítl
Obyvatelé Josefova na Sokolovsku nechtějí v katastru obce větrné elektrárny. Rozhodli o tom v sobotu v místním referendu. Investor zde zamýšlel postavit dva větrníky. Obec tak mohla získat příspěvky do rozpočtu a realizovat naplánované investice, na které jinak těžko získá finance. Referenda se zúčastnilo 192 voličů z celkových 327, proti bylo 141, tedy 73,8 procenta z odevzdaných platných hlasů. Referendum je podle zákona platné. Výsledky zveřejnila obec v noci na neděli na svých webových stránkách.
10. 9. 2023|
Příznivci tvrdé hudby se sjeli na Brutal Assault do Josefova. Zahraje na něm přes 150 kapel
Hudební festival Brutal Assault začal ve středu v barokní pevnosti v Josefově u Jaroměře na Královéhradecku. Patří mezi jeden z největších metalových svátků v Evropě, organizátoři očekávají příjezd zhruba 18 tisíc návštěvníků. Festival skončí v neděli po půlnoci.
9. 8. 2023|
Novým „superúředníkem“ na ministerstvu vnitra bude Fryč
Novým náměstkem ministra vnitra pro státní službu jmenovala ve čtvrtek vláda Jindřicha Fryče. Do funkce nastoupí 1. listopadu a stane se nástupcem Petra Hůrky, který po rezignaci místo opustil na konci září. Fryč dosud pracoval jako státní tajemník na ministerstvu školství. Kabinet schválil také vyhlášení výběrového řízení na tuto pozici. Jednal také o povinnosti členů vlády a jejich náměstků prokázat se před jmenováním do funkce čistým lustračním osvědčením.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 17:23|
Do pevnosti Josefov míří Mercyful Fate. Festival Brutal Assault se vrací naplno
Brutal Assault se vrací v plné síle, hlásí pořadatelé metalového festivalu. V pevnosti Josefov v Jaroměři zahraje od 9. do 13. srpna zhruba sto padesát kapel z Česka i zahraničí. Pětadvacátý ročník pro metalové fanoušky pozval třeba Mercyful Fate nebo Mayhem.
9. 8. 2022|
Centrum Prahy je už 50 let památkovou rezervací. Mimořádné je svou rozlohou i počtem zajímavostí
Historické jádro Prahy je už padesát let městskou památkovou rezervací. Tou bylo vyhlášeno 21. července 1971, se svou rozlohou 866 hektarů je jednou z největších památkových zón na světě. Jedinečnost a mnohotvárnost pražského centra uznala v roce 1992 i Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO), když střed metropole zařadila na seznam světového kulturního a přírodního dědictví lidstva.
20. 7. 2021|
Před 130 lety zaplavila rozbouřená Vltava téměř třetinu Prahy a zničila Karlův most
Těsně před půl šestou ráno 4. září roku 1890 pobořila velká voda Karlův most. V té době již sice po celých Čechách i Moravě pršelo několik měsíců téměř v kuse, přesto jen málokdo věřil, že by katastrofu tento staroslavný most neustál. Ti, kteří se po mostě během protržení dokonce procházeli, za to zaplatili životem. V ten den totiž kulminovala jedna z největších povodní české historie.
4. 9. 2020|
Čtyřicet dva neobjevených skvostů Česka. CzechTourism představuje tipy na výlet
Agentura CzechTourism zveřejnila čtyřicet dva tipů na dosud neobjevené skvosty Česka roku 2020. Jsou to jedinečné turistické destinace, jako hrady, zámky, kláštery či muzea, v různých koutech českých a moravských regionů, které by rády přitáhly větší pozornost. Agentura spolupracovala na výběru destinací s kraji. Všechny jsou také publikovány na portálu kudyznudy.cz.
21. 5. 2020Aktualizováno21. 5. 2020, 15:01|
Poslední boj svedli Němci o Čechy. Do „pevnosti Böhmen“ zvažovali ukrýt i Hitlera
Válka spěla ke svému konci. Lidé v Čechách a na Moravě nebo alespoň v těch jejich částech, které byly zařazeny do protektorátu, toho za sebou měli již hodně. Desetitisíce jich přišly o život na popravištích, statisíce ve vyhlazovacích táborech. Ale skutečnou válku dlouho nepoznali. Někteří s ní byli konfrontováni až tehdy, kdy pro zbytek Evropy již skončila. V Čechách se bojovalo ještě čtyři dny po remešské a tři dny po berlínské kapitulaci.
6. 5. 2020|Milan Dolejší
Recenze: Brutal Assault se nesl ve znamení ohňů, duhy, plující toiky a postapokalyptické vize světa
Čtyřiadvacátý ročník metalového festivalu Brutal Assault se konal od 7. do 10. srpna tradičně v josefovské pevnosti a pořadatelé hlásí rekord v návštěvnosti. Metalový svátek si letošní rok nenechalo ujít na třiadvacet tisíc příznivců tvrdé hudby… a festivalových „nej“ bylo víc.
13. 8. 2019|
Metalový kotel Brutal Assault začíná žhavit. V Josefově vystoupí Parkway Drive či Napalm Death
V pevnosti Josefov ve středu startuje čtyřiadvacátý ročník festivalu Brutal Assault, který nabídne sto třicet kapel na pěti pódiích. Do barokní pevnosti by se podle odhadu pořadatelů mělo sjet na dvacet tisíc metalových fanoušků, akce je vyprodaná. Mezi největší taháky patří australští Parkway Drive, britští Napalm Death nebo thrashmetalová ikona Anthrax.
7. 8. 2019|
Line-up 24. ročníku festivalu Brutal Assault je kompletní, dorazí 130 interpretů
Hudební festival Brutal Assault neláká do historické pevnosti Josefov jen na velká jména. Má především pestrý a různorodý line-up více než 130 interpretů, který fanouškům hudby otevírá obzory. Nezaměřuje se ale pouze na hudbu, nabízí i neotřelé výstavy nebo moderované rozhovory s osobnostmi scény. A právě to z něj dělá jeden z největších a nejnavštěvovanějších festivalů v Evropě.
23. 6. 2019|