TÉMA

Uhelné elektrárny

Macron chce prosadit nové mezinárodní zdanění, financovalo by boj proti chudobě

Emmanuel Macron v pátek vyzval k novému mezinárodnímu zdanění, které by financovalo boj proti chudobě a klimatickým změnám. Francouzský prezident to řekl v rozhovoru s francouzskými veřejnoprávními médii k summitu pro Nový globální finanční pakt, který v pátek končí v Paříži. Podle něj se žádná země nesmí dostat do situace, kdy si bude muset vybrat „mezi chudobou, klimatem a biodiverzitou“. Dvoudenní summit podle Macrona také ukázal mezinárodní izolaci Ruska.
23. 6. 2023Aktualizováno23. 6. 2023, 16:19|

V případě jádra dává státní kontrola smysl, vlastnit výrobu je však nevýhodné, zaznělo v debatě o ČEZu

Bývalý zmocněnec pro jadernou energetiku a bývalý ředitel ČEZu Jaroslav Míl nevidí důvod, aby se tato společnost rozdělovala, jak se nyní spekuluje. Vlastnit výrobu by prý pro stát bylo nevýhodné. Šéfreportérka SeznamZpráv Zuzana Kubátová si myslí, že v případě jádra by vyšší kontrola státu dávala logiku. I podle generálního ředitele Burzy cenných papírů Praha Petra Koblice je problematické stavět velký jaderný zdroj z firmy, kde je významný podíl soukromého kapitálu. Uvedli to v Událostech, komentářích.
23. 5. 2023|

Energetická krize pomalu končí, ale Česko čekají další výzvy, míní experti

Ekonomové a odborníci na energetiku se shodují, že energetická krize, která začala loni v létě raketovým nárůstem cen elektřiny a plynu, pomalu ale jistě končí. Ceny energií budou i nadále pozvolna klesat, ale odborníci zároveň varovali, že se podobná krize může opakovat. V pořadu Otázky Václava Moravce o tom hovořili výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák a mezinárodní konzultant pro plynárenství Vratislav Ludvík, který se v daném odvětí pohybuje od sedmdesátých let.
12. 3. 2023|

Řítíme se do klimatického pekla, varoval na úvod summitu Guterres

Lidstvo musí tváří v tvář globálnímu oteplování a jeho zrychlujícím se dopadům začít spolupracovat, nebo zahyne. Zástupcům zemí, kteří se sešli na klimatické konferenci COP27 v Egyptě, to v pondělí řekl generální tajemník OSN António Guterres, podle kterého se svět řítí do klimatického pekla. Francouzský prezident Emmanuel Macron vyzval na konferenci k přechodu ekonomik od uhlí k čistším zdrojům. Konference se účastní zástupci 195 států i Evropské unie.
7. 11. 2022Aktualizováno7. 11. 2022, 22:27|

Do září úplně bez topení, teplá voda jen 11 hodin denně. Němci kvůli útlumu dodávek plynu šetří

Německu hrozí v zimě nedostatek plynu. Do země proudí z Ruska od poloviny června plynovodem Nord Stream 1 jen 40 procent objemu strategické suroviny. V pondělí navíc začne plánovaná desetidenní odstávka kvůli údržbě potrubí. Berlín se obává, že Moskva přívod plynu kvůli sankcím už neobnoví – což by se citelně dotklo i Česka. Scholzova vláda proto Němce vyzvala, aby energií šetřili.
10. 7. 2022|

Německo vyhlásilo stav výstrahy. Připravuje se na dobu, kdy ruského plynu bude stále méně

Německá vláda vyhlásila kvůli problémům s dodávkami plynu z Ruska stav výstrahy. Jde o druhý varovný stupeň. Přímé dopady na domácnosti zatím nové opatření mít nebude. Vláda nepočítá ani s úpravou cen, vyzvala ale k šetření. Kabinet se navíc hodlá ještě víc zaměřit na plnění zásobníků, uvolnil na to dalších v přepočtu víc než 370 miliard korun.
23. 6. 2022|

Rusové by byli blázni, kdyby zastavili dodávky surovin do Evropy, vyloučit to ale nelze, míní Zeman

Rusové by podle prezidenta Miloše Zemana byli blázni, kdyby zastavili dodávky plynu nebo ropy do celé Evropy. Jde o nejvýznamnější část jejich exportních příjmů, míní. Přesto není vyloučeno, že to udělají, protože politika je někdy velmi iracionální, řekl v nedělním pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News.
1. 5. 2022Aktualizováno1. 5. 2022, 17:35|

Ministerstvo zemědělství kontroluje ceny potravin. Rusnok nevyloučil další růst úrokových sazeb

Ministerstvo zemědělství začalo spolu s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěž (ÚOHS) v minulém týdnu sledovat prodejní ceny vybraných potravin, aby obchodníci uměle nezvyšovali marže. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) zdražovali výrobci i v březnu, ceny nejvíc rostly v zemědělství, což naznačuje budoucí vývoj cen pro spotřebitele. Na ty dopadne i vzrůst nákladů podnikatelům, což avizuje Hospodářská komora. Guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok nevyloučil další zvýšení úrokových sazeb. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl po středečním jednání vlády, že kabinet připravuje kroky, které mají zajistit především udržení dodávek energie za přijatelné ceny, ministři o nich však budou dál diskutovat.
20. 4. 2022Aktualizováno20. 4. 2022, 19:09|

Čtyřicet zemí slíbilo zastavit uhelné elektrárny do 20 let. Čína, USA či Indie zůstaly mimo

Na čtyřicet zemí se ve čtvrtek na konferenci OSN o změnách klimatu COP26 zavázalo urychlit odklon od uhlí ve prospěch čistých zdrojů energie. Signatáři slíbili, že vyřadí své uhelné elektrárny z provozu do roku 2030 v případě vyspělých ekonomik a do roku 2040 v případě chudších zemí. Země také uvedly, že nebudou investovat do uhelných elektráren doma ani v zahraničí. Někteří velcí znečišťovatelé, jako Čína, Austrálie, Indie a Spojené státy, své podpisy k dohodě odmítly připojit. O jednání ve skotském Glasgow informovala stanice BBC. Podle vyjednavače EU se konference zatím vyvíjí slibným směrem.
4. 11. 2021Aktualizováno4. 11. 2021, 22:06|

Lidstvo musí dělat víc pro ochranu klimatu, řekl Johnson v OSN. Zelenskyj vyzval k oživení organizace

Britský premiér Boris Johnson v projevu na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku vyzval lidstvo, aby dospělo a bojovalo proti klimatickým změnám. Podle Johnsona se svět blíží k bodu zlomu a státy musí konečné převzít odpovědnost za ničení planety. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval k oživení OSN.
23. 9. 2021Aktualizováno23. 9. 2021, 08:26|

Taliban požádal Valné shromáždění OSN o vystoupení ministra, chce také vyměnit velvyslance

O vystoupení svého ministra zahraničí na Valném shromáždění OSN požádalo islamistické hnutí Taliban, které ovládá většinu afghánského území. Generální tajemník OSN António Guterres skrze svého mluvčího potvrdil, že dopis se žádostí obdržel. Požadavek musí teď vyhodnotit výbor, ale není jisté, zda se sejde ještě před koncem jednání v pondělí. Čínský prezident Si Ťin-pching pak ve svém projevu slíbil, že jeho země nebude budovat nové uhelné elektrárny v zahraničí, a potvrdil závazek, že Čína dosáhne uhlíkové neutrality před rokem 2060.
22. 9. 2021Aktualizováno22. 9. 2021, 09:45|

ČEZ se chce soustředit na obnovitelné zdroje, možná i rozvoj Temelína. Uhlí se má v roce 2030 na jeho produkci podílet osminou

Skupina ČEZ se chce v následujících letech zaměřit na budování obnovitelných zdrojů, zejména fotovoltaických elektráren, a na druhé straně bude pokračovat v útlumu uhlí. Při představení cílů do roku 2030 to řekli generální ředitel ČEZu Daniel Beneš a místopředseda představenstva Pavel Cyrani. Energetická společnost počítá i s dalším využíváním jaderné energetiky. Po připravované stavbě nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany připadá v úvahu i příprava dalšího bloku v Temelíně, oficiální stanovisko ale podle Beneše ještě nebylo přijato. Zástupci některých ekologických organizací hodnotí kladně rozhodnutí utlumit spalování uhlí, ale plán ČEZu považují za nejasný, chybí jim například přesný plán, které elektrárny společnost zavře a kdy.
20. 5. 2021Aktualizováno20. 5. 2021, 17:36|

Rozhoduje se ve volbách, ne na ulici ani udáváním do Bruselu, vzkázal v novoročním projevu šéf sněmovny Vondráček

Předseda Poslanecké sněmovny a místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček ve svém novoročním projevu připomněl, že Česká republika „završila třetí dekádu svobodné existence“ a je tak v poločase budování demokracie. „Měli bychom na této cestě pokročit dál,“ dodal mimo jiné šéf sněmovny. Zmínil také klimatické změny, migraci a rovněž protivládní demonstrace a volby v roce 2020. Podle něj bude možná největší výzvou roku 2020 „vydržet sami se sebou“.
1. 1. 2020|

Ropa, jádro, plyn, slunce. Mapy energetiky ukazují zdroje síly i mezinárodního napětí

Debata o budoucnosti energetiky je vzhledem ke změnám klimatu v plném proudu. Oddělit racionální argumenty od lobbistických tlaků nebo nereálného snění může pomoci pohled na vhodně zvolenou mapu.
23. 10. 2019|

Kdy a jak se zbavit uhlí, poradí vládě komise dvou ministrů. Sejdou se v ní průmyslníci i ekologové

Vláda schválila vznik komise, která se bude zabývat útlumem těžby uhlí. Měla by také pomoci stanovit, jak se v budoucnu v Česku bude vyrábět elektřina. Podle vládního rozhodnutí má mít uhelná komise devatenáct členů a společně jí budou předsedat dva ministři – šéf resortu průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).
30. 7. 2019Aktualizováno30. 7. 2019, 18:48|

Německo zvažuje zdanění oxidu uhličitého. Vláda ale čelí odporu za uzavírání uhelných elektráren

Německo by mohlo zavést daň z CO2. Má se týkat skleníkového plynu vyprodukovaného při vytápění a v dopravě. Jde o součást klimatické strategie, která počítá také s uzavřením všech uhelných elektráren do roku 2038. Kvůli tomuto plánu si v uhelném regionu nedaleko českých hranic budou v budoucnu novou práci hledat tisíce lidí.
16. 7. 2019|
Interview ČT24

Nový jaderný blok v Dukovanech by měl stát maximálně 200 miliard korun, věří Drábová

Výstavba nového jaderného bloku v Dukovanech by mohla reálně vyjít na 160 až 200 miliard korun, odhadla v pořadu Interview ČT24 předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová. Úvahy, že překročí 300 miliard, považuje za přehnané. Předpokládá ovšem, že stavba bude dobře organizována a řízena, včetně dobře napsané smlouvy s dodavatelem. Pokud by blok nevznikl, muselo by se Česko obrátit k plynu a být závislé na vývoji jeho ceny.
15. 6. 2019|