TÉMA

Kolaps

V Baltimoru po pádu mostu pokračuje složitá záchranná akce

Dva a půl kilometru dlouhý silniční most v americkém Baltimoru ve státě Maryland se zřítil poté, co do něj narazila kontejnerová loď Dali, plující pod singapurskou vlajkou. Stále není jasné, zda si kolaps vyžádal oběti, dle hasičů spadlo do vody několik vozidel a úřady pohřešují nejméně šest lidí. Dvě osoby se zatím podařilo zachránit, jedna z nich je ve vážném stavu. Posádka plavidla je v pořádku. Guvernér státu vyhlásil stav nouze. Podle serveru ABC News může za kolizi to, že se plavidlo po ztrátě pohonu stalo neovladatelným. Loď už před lety způsobila škody v Antverpách.
26. 3. 2024Aktualizováno26. 3. 2024, 21:31|

Loď narazila do klíčové podpěry, žádná podobná konstrukce by to nevydržela, míní experti o pádu mostu v Baltimoru

Pro most v americkém Baltimoru se stalo osudným, že loď narazila do pilíře, který podpíral hlavní mostní pole, pokud by k nárazu došlo na kraji, mohla být situace příznivější, míní Pavel Ryjáček z Fakulty stavební ČVUT. Také podle jeho kolegy Tomáše Rottera by žádná podobná konstrukce takový náraz nevydržela. Bývalý kapitán dálné plavby Jindřich Vodička uvedl, že za normálních okolností by se něco takového nemělo vůbec stát, neboť komerční lodě doprovázejí v USA místní lodivodi, kteří perfektně znají plavební dráhu a cestu lodi de facto řídí. Některá americká média ale uvádějí, že loď byla neovladatelná a varovala úřady před možnou kolizí.
26. 3. 2024Aktualizováno26. 3. 2024, 20:09|

Nevěřil jsem, že by se to mohlo stát, řekl ČT starosta Baltimoru

Pátrací a záchranné práce na zříceném mostě v Baltimoru budou dál pokračovat, řekl ČT starosta města Brandon Scott a dodal, že mosty se dají nahradit, ale životy ne. Podle něj jde o tragédii pro město i stát Maryland. Sám napřed nevěřil, že se něco takového skutečně stalo, když se o nehodě dozvěděl. Se starostou mluvil zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal.
26. 3. 2024|

Traktory odjely z Prahy, jeden boural. Dopoledne při protestní jízdě zemědělců kolabovala doprava

Po jedné hodině odpoledne začaly z Prahy postupně odjíždět traktory zemědělců, kteří v metropoli protestovali proti politice vlády, později odpoledne už území metropole opustily úplně. Část zemědělské techniky stála přímo před Úřadem vlády a blokovala průjezd částí nábřeží Edvarda Beneše, většina parkovala na Letenské pláni. Odpoledne se jeden z traktorů střetl v Letenském tunelu s osobním autem. Na Letné a u Strakovy akademie zaparkovali zemědělci po jedenácté dopoledne, předtím několik hodin jezdili pražskými ulicemi. V ranní špičce proto kolabovala doprava na magistrále a na nábřeží v Holešovicích, později byly potíže hlavně na Letné.
7. 3. 2024Aktualizováno7. 3. 2024, 17:54|

Česká turistka zemřela v Řecku na pláži. Na sanitku čekala necelou hodinu, tvrdí tisk

Česká turistka zkolabovala a zemřela na pláži na řeckém ostrově Thasos poté, co čekala zhruba 50 minut na příjezd záchranky. Píše o tom řecký tisk. Úmrtí vyvolalo kritiku odborů i levicové opozice, podle které za špatné fungování záchranné služby mohou škrty ve zdravotnictví. Na celém ostrově, který je v létě vyhledávanou turistickou destinací, je podle tisku v provozu jen jedna sanitka.
27. 6. 2023|

Afghánistánu podle OSN hrozí hlad a kolaps celé země najednou

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval účastníky ženevské konference k Afghánistánu k rychlé pomoci zemi, které podle něj hrozí masivní potravinová krize. Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová zároveň kritizovala tamní vládu radikálního hnutí Taliban. Závazky hnutí neodpovídají reálné situaci na místě, mimo jiné i co se týče práv žen, uvedla Bacheletová.
13. 9. 2021|

Rozsudek nad posledním členem Berdychova gangu se odkládá. Zkolaboval u soudu

Poslední neodsouzený člen takzvaného Berdychova gangu Jaromír Prokop zkolaboval před středečním hlavním líčením, ve kterém chtěl soud vynést rozsudek. Přivolaná záchranná služba převezla šestapadesátiletého muže ze soudní budovy zpět do věznice, kde se podrobí lékařskému vyšetření. Informoval o tom předseda soudního senátu Jiří Wažik, který poté musel jednání odročit na zatím neznámý termín.
4. 8. 2021|

Doprava v Krkonoších dopoledne kolabovala. Odpoledne hlásila policie problémy z Orlických hor

Doprava do hlavních lyžařských krkonošských středisek Pec pod Sněžkou, Špindlerův Mlýn a Janské Lázně dopoledne kolabovala. Nejhorší situace byla v Peci, kde policie auta vracela před středisko. Situace se začala zlepšovat po 13. hodině. Odpoledne se naopak vyhrotila dopravní situace u Šerlichu v Orlických horách na silnici mezi Deštným a Orlickým Záhořím. Kvůli vozidlům parkujícím podél silnice byla komunikace neprůjezdná.
8. 2. 2020Aktualizováno8. 2. 2020, 17:13|

Na Sibiři povolila hráz, voda zaplavila ubytovny dělníků. Nejméně 15 jich zahynulo

V těžebním komplexu poblíž ruské obce Ščetinkino se v sobotu ráno protrhla hráz vodní nádrže. Podle ministerstva pro mimořádné události zahynulo nejméně patnáct lidí, další utrpěli zranění. V komplexu pobývalo téměř tři sta dělníků a voda zaplavila dvě jejich ubytovny.
19. 10. 2019Aktualizováno19. 10. 2019, 11:55|

V Havlíčkově Brodě začala oprava výpadovky na Jihlavu. Dopravní kolaps na sebe nenechal čekat

V Havlíčkově Brodě začala oprava Lidické ulice, současně je uzavřena další frekventovaná ulice Dolní. Důsledkem je dopravní kolaps, podle místostarosty Libora Honzárka (TOP 09) by se měli řidiči městu vyhnout, pokud mohou.
7. 10. 2019Aktualizováno7. 10. 2019, 18:33|

Systém pro žádosti o kotlíkové dotace v Plzeňském kraji se po deseti minutách zahltil

Lidé v Plzeňském kraji mohli v úterý žádat o dotace na výměnu starých kotlů za nové, ekologičtější. Ve třetí vlně takzvaných kotlíkových dotací kraj rozdělí mezi obyvatele 230 milionů korun, které si zájemci rozebrali už dopoledne. Systém elektronických žádostí ale od rána znovu kolaboval, podobně jako před týdnem v Jihočeském kraji. Státní fond životního prostředí (SFŽP) zkontroluje, jestli rozdělování peněz probíhá regulérně.
1. 10. 2019|

Ve vedrech lidé častěji kolabují, do rozpálených ulic vyjely kropicí vozy

Česko zažilo nejteplejší den roku. Nejvíc bylo v Plzni-Bolevci, téměř 36 stupňů Celsia. Rekordy padají na desítkách míst a ani noční teploty často neklesají pod 20 stupňů. Více práce mají kvůli tomu leckde i záchranáři, vedra dělají potíže hlavně starším a chronicky nemocným lidem.
12. 6. 2019|