TÉMA

Veterán

Zemřel válečný veterán Jiří Mráz. Sloužil u RAF a byl i u vylodění v Normandii

Ve věku 101 let zemřel tento týden ve Spojených státech válečný veterán Jiří Mráz, který byl jedním z československých příslušníků Královského letectva (RAF – Royal Air Force). Na Facebooku to oznámil historik a publicista Jiří Klůc. Mráz působil za druhé světové války jako mechanik nejprve u 310. stíhací perutě, později se zúčastnil vylodění ve Francii a bojů v západní Evropě.
22. 2. 2024|

Za druhé světové války bojoval na západní frontě, byl u obléhání Dunkerku. Ervín Hoida zemřel ve věku 105 let

Ve věku 105 let zemřel jeden z posledních československých veteránů druhé světové války Ervín Hoida, který většinu života prožil ve Velké Británii. Hoida byl příslušníkem československé obrněné brigády ve Velké Británii, narodil se 30. listopadu 1918.
15. 2. 2024|

Vybudovat důvěru a pomoci s problémy. Veteránům jsou nově oporou kontaktní pracovníci resortu obrany

V Česku žije zhruba osm desítek účastníků bojů druhé světové války a kolem sedmnácti tisíc novodobých veteránů. Nově jim pomáhá Agentura pro podporu válečných veteránů spadající pod ministerstvo obrany. Do terénu už poslala prvních deset vyškolených pracovníků.
3. 2. 2024|

Zemřel veterán druhé světové války Vladimír Hrozný, bylo mu sto let

Ve věku sta let zemřel 6. ledna veterán druhé světové války Vladimír Hrozný, svá poslední léta prožil v Brně. Poslední rozloučení se bude konat v sobotu od 13 hodin v obřadní síni Nostalgie v Modřicích u Brna.
12. 1. 2024|

České kraje plánují podpořit rehabilitační zařízení pro ukrajinské vojáky v Užhorodě

Ukrajina kromě bojových starostí hledá cestu, jak se postarat o válečné veterány. Jejich zranění často vyžadují dlouhou následnou léčbu. Rehabilitačních center je ale v zemi málo a jsou přeplněná. Pomoct se rozhodly české kraje: přidají peníze na projekt v Užhorodě.
20. 10. 2023|

Majitelé veteránů budou muset se svými vozy na STK. A to jednou za pět let

Majitelé veteránů budou muset od září absolvovat pravidelné prohlídky ve Stanicích technické kontroly. Zavedením takzvané STK chce mít stát lepší přehled o tom, jaká auta a v jakém stavu na českých silnicích jezdí. Oproti běžným vozům budou kontroly veteránů povinné jednou za pět let.
17. 8. 2023|

Bratislava prodává čtyřicítku autobusů, na skladě je i ikonická Karosa

Bratislava prodává nepoužívané autobusy, v přepočtu už za dvacet tisíc korun. Jde o desítky vozů různých typů, stáří i délek. Pořídit si je může kdokoliv. Přihlásili se jiní dopravci, ale třeba i nadšenci – už dříve byl velký zájem taky z Česka. Jiné vozy zamíří na Ukrajinu.
15. 8. 2023|

Z řady estébáků jsou opuštění lidé. Osobní vyrovnávání s minulostí každého dožene, tvrdí Kroupa

„Lidé, kteří sloužili totalitním režimům, mají většinou krátkou paměť, zatímco ti, kteří se za svůj život nestydí, naopak vypráví,“ říká ředitel společnosti Post Bellum Mikuláš Kroupa. S kolegy sbírá příběhy válečných veteránů, disidentů i třeba agentů StB. „Soudní vyrovnání s minulostí se nám nepovedlo, ale osobní vyrovnávání s minulostí nakonec každého dožene,“ myslí si Kroupa, jehož otec podepsal Chartu 77. O vzpomínkách na dětství i práci pro Český rozhlas mluví v podcastu Background ČT24.
22. 6. 2023|

Zemřel válečný veterán Vasil Timkovič. Vstup do armády jej vykoupil z gulagu, bojoval u Kyjeva i na Dukle

Zemřel Vasil Timkovič. Veteránovi bojů na východní frontě za druhé světové války bylo 99 let. O jeho odchodu informovala nezisková organizace Post Bellum, která vyhledává a zaznamenává vzpomínky pamětníků klíčových momentů 20. století. Timkovič byl rodák z Podkarpatské Rusi, byl vězněn v gulagu, potom vstoupil do formující se československé jednotky. Po roce 1989 se zapojil do obnovení tradice Československé obce legionářské.
2. 1. 2023|

Zemřela poslední příslušnice československé jednotky bojující na Dukle

Zemřela Marie Michajlovičová, oznámila Československá obec legionářská. Veteránce druhé světové války, která se jako spojařka československé tankové brigády zúčastnila bojů na východní frontě, bylo 100 let. Podle historiků byla posledním žijícím příslušníkem této brigády.
27. 7. 2022|

Jaguary, mustangy i staré felicie obsadily budějovické náměstí. Startovala rallye veteránů

Více než 150 historických vozidel se vydalo na víkendovou cestu jižními Čechami a okrajově také Dolním Rakouskem. Jízda s názvem South Bohemia Classic odstartovala přehlídkou na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. a v pátek v podvečer vyrazili jezdci směrem do Českého Krumlova.
10. 9. 2021|

Zemřel válečný veterán Josef Müller, bojoval o Kyjev i na Dukle

Ve věku sto let zemřel ve čtvrtek v Izraeli válečný veterán Josef Müller. Informoval o tom s odkazem na rodinu historik a autor knihy Müllerových vzpomínek Jiří Klůc. Müller se v době druhé světové války účastnil bojů u Kyjeva nebo na Dukle, byl nositelem dvou československých válečných křížů. Osobně potkal Ludvíka Svobodu nebo Edvarda Beneše.
23. 7. 2021|

Zemřel válečný veterán Tomáš Lom, bojoval v řadách RAF

Ve věku 96 let ve středu ráno zemřel válečný veterán Tomáš Lom, který byl spolu s dalšími Čechy a Slováky příslušníkem britského královského letectva (RAF). Potvrdila to jeho rodina. O úmrtí informoval Deník N. Poslední rozloučení se uskuteční v úzkém rodinném kruhu. Soustrast vyjádřil ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), poslanci na středeční schůzi uctili Lomovu památku minutou ticha.
23. 6. 2021|

Jiří Zenáhlík strávil desetiletí v komunistických vězeních. Nyní slaví stovku

Jiří Zenáhlík, který se ve čtvrtek dožívá sta let, pobyl přes jedenáct let v komunistických věznicích a uranových dolech, po propuštění jej režim tvrdě perzekvoval. Po revoluci získal hodnost plukovníka v záloze a v roce 2008 mu byl propůjčen Řád bílého lva první třídy. Při tom někteří historici zpochybnili Zenáhlíkovu činnost za druhé světové války, protože o ní chybí doklady. On sám tvrdí, že bojoval v řadách americké armády na západní frontě, připustil však, že důkazy pro to nemá.
20. 5. 2021|

„Vánoční zázrak,“ píše The Guardian. Americký veterán po 76 letech vypátral zachráněné děti

Šestadevadesátiletý Američan Martin Adler bojoval za druhé světové války se svou jednotkou na italské frontě a nyní se po sedmi desítkách let rozhodl najít tři malé děti, které v roce 1944 při osvobozování horské vesnice omylem málem zastřelil. Díky výzvě na sociálních sítích a pomoci italského historika se mu to nakonec podařilo a se sourozenci si popovídal prostřednictvím videokonference. Šťastný konec pátrání lze považovat za „vánoční zázrak,“ napsal list The Guardian.
28. 12. 2020|

Veterán bojů o Liptovský Mikuláš oslavil 96. narozeniny. „Válka je pohroma lidstva,“ řekl Michal Hečka

Veterán druhé světové války Michal Hečka oslavil 96. narozeniny. Kvůli riziku nákazy byla oslava komorní, mezi gratulanty ale nechyběli zástupci armády, Československé obce legionářské ani města Kunštát, kde žije.
24. 11. 2020|

Zemřel válečný veterán Viktor Wellemín. Bojoval proti Němcům u Tobruku i ve Francii

Zemřel československý voják bojující u Tobruku a na západní frontě během druhé světové války Viktor Wellemín. Informoval o tom ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Wellemínovi bylo 97 let.
19. 8. 2020|

„Vřelý obdiv k výjimečným znalostem.“ Princ Charles napsal předmluvu k dílu heraldika Loudy

Předmluva z pera britského prince Charlese uvádí knihu olomouckého heraldika Jiřího Loudy nazvanou Erby rytířů Podvazkového řádu, kterou chystá k vydání Vydavatelství Univerzity Palackého. Publikace o více než šesti stech stranách přinese tisíc vyobrazení erbů nejstaršího evropského rytířského řádu a třetího nejvýznamnějšího britského vyznamenání. Kniha vyjde ve dvoujazyčném anglicko-českém provedení na podzim jako pocta k nedožitým stým narozeninám Loudy, který je autorem návrhu českého státního znaku a prezidentské vlajky i válečným veteránem.
7. 8. 2020|

Hlad, nemoci a miliony lidí bez domovů. Veterán vzpomíná na poválečnou Francii

Před pětasedmdesáti lety vyzvaly západní mocnosti takzvanou postupimskou deklarací Japonsko, aby kapitulovalo. Japonci to odmítli a někteří američtí vojáci, kteří měli za sebou těžké boje v Evropě, se místo odpočinku vydali do Asie. Jedním z nich byl i Donald M. Jones. Léto 1945 ještě strávil ve Francii. Nyní je mu téměř 98 let a živě si vybavuje zpustošenou Evropu.
27. 7. 2020|
Reportéři ČT

Přežil ruský gulag i válku, domů ho komunisté už nikdy nepustili. Příběh Vasila Timkoviče je téměř zapomenut

Před 75 lety se do Československa začali vracet vojáci československé zahraniční armády. Byly mezi nimi tisíce bojovníků z Podkarpatské Rusi, kteří na začátku války uprchli do Sovětského svazu. Skončili nejprve v gulazích a až potom se dobrovolně hlásili na frontu. Dnes jsou jejich příběhy skoro zapomenuty. S jedním z posledních žijících veteránů natáčeli Šárka Kuchtová a Tomáš Vlach pro pořad Reportéři ČT.
21. 5. 2020|

Láska, která nevyprchala ani po 75 letech odloučení. Americký veterán objal svou francouzskou přítelkyni

Na plážích Normandie se před 75 lety psala historie. Mladý americký voják Kara Troy Robins se v té době ve Francii zamiloval do místní krásky. Poté, co je odtrhly válečné události, prožili oba spokojené životy. Ani jeden ale nezapomněl. Až teď se s pomocí novinářů znovu setkali.
11. 6. 2019|