TÉMA

Galerie

Umění je určitým způsobem elitářské, míní kunsthistorička Nekvindová

Jaká je role výtvarného umění v jednadvacátém století, kde plátnům konkurují multimédia a virtuální svět? U příležitosti světového dne umění, který připadá na narozeniny renesančního malíře Leonarda da Vinciho, tedy na 15. dubna, se nad otázkou zamyslela kunsthistorička Terezie Nekvindová. Setkání s originálním obrazem digitalizace nenahradí, domnívá se mimo jiné.
16. 4. 2024|

Třináct tisíc zvířat jako živých. Vědci zveřejnili největší galerii skenů z muzeí a depozitářů

Vědci zveřejnili obrovskou virtuální galerii 3D skenů zvířat ze světových muzejí. Výsledkem je volně přístupný on-line katalog openVertebrate, v němž si každý může prohlédnout kosterní skeny více než 13 tisíc zvířat.
10. 3. 2024|

Dřív to byl hobbymarket, teď je tam komunitní prostor, který má jít k zemi. V Ostravě se rozhořel spor o Bauhaus

Ze zaniklého nákupního centra se v Ostravě před šesti lety stal galerijní a komunitní prostor, který nemá v Česku ani v Evropě příliš srovnání. Jenže na konci června má o objekt, který provozuje sousední galerie PLATO, město přijít. Budova není v dobrém stavu, připouští sama galerie. Role Bauhausu je však ve městě nezastupitelná – a podle všeho nemá náhradu. Podle některých umělců by tak měl zůstat funkční do doby výsledků urbanistické soutěže. Část zástupců města oponuje, že objekt měl být vždy jen provizorním útočištěm umělecké scény.
24. 2. 2024|

Výstava Renáty Fučíkové přivolává na scénu Shakespeara i české pověsti

Ilustrátorka Renáta Fučíková ve svých autorských knihách převypravuje dějiny i zásadní divadelní hry. Literaturu v kontextu doby přibližuje srozumitelným způsobem, chce, aby byly její knihy přístupné i čtenářům ze základních škol. Svou tvorbu z posledních deseti let nyní vystavuje v pražské Galerii Hollar pod názvem Na scénu! Návštěvníci na ní najdou i poštovní známky.
8. 2. 2024|

Z klubové scény do galerií. Světelní designéři ukazují, jak definují atmosféru večírku

Skupinová výstava Elektrosalon s podtitulem From the Rave to the Gallery prezentuje tvorbu šestnácti současných autorů, kteří začínali jako takzvaní visual makers či osvětlovači na klubové či rave scéně. Aktuální výstavní projekt The Chemistry Gallery zakotvil v pražské Holešovické tržnici. Podle galeristy Petra Hájka tyto instalace umožňují sdílet zážitek z party, kdy se individuální stává kolektivním.
18. 10. 2023|

Nahněvaný Chad maloval i bojoval s nacisty. Hvězdou se stal, i když ho gestapo zastřelilo v jednadvaceti

Padesátku děl malíře Václava Chada, který se narodil před sto lety, vystavuje stejnojmenná galerie v centru Zlína. Během druhé světové války se Chad zapojil do odboje. V pouhých jedenadvaceti letech, tři měsíce před koncem války, ho zastřelilo gestapo po razii na zlínském internátu.
27. 9. 2023|

Miliony netřeba, pár tisíc stačí. Programy radí, jak začít sbírat umění

Soukromých sběratelů umění podle galeristů v Česku přibývá. Vznikají proto programy, které radí, jak se nenechat podvést a jak bezpečně uložit své finance do uměleckých děl.
24. 7. 2023|

Nová galerie v bývalé konírně v Kroměříži vystavuje sbírku současného umění Pekelné sáně

Díla současných českých a středoevropských umělců jsou k vidění v nové galerii v Kroměříži. Sbírka současného umění i galerie nese název Pekelné sáně, podle sochy výtvarníka Karla Nepraše. Opravená bývalá vojenská konírna i všechny vystavené artefakty patří Josefu Maixnerovi. Podnikatel osobně objíždí ateliéry, kde díla do své sbírky vybírá. Část kolekce teď za symbolické vstupné vystavuje.
10. 7. 2023|

Výtvarník David Černý otevírá Musoleum. Vystavuje v něm díla svoje i hostů

Výtvarník a sochař David Černý zřídil v bývalém lihovaru na pražském Smíchově Musoleum. V novém muzeum hodlá Černý vedle stálé expozice vlastní tvorby nabídnout prostor také hostujícím výstavám. Jako prvního představuje fotografa Dana Maternu.
1. 4. 2023|

Kokoschkův obraz Žena a otrok je na seznamu odcizených děl, tvrdí kurátorka

Obraz Oskara Kokoschky Žena a otrok, který v neděli nabídla v aukci galerie Adolf Loos v Praze, je na seznamu odcizených děl. Uvedla to kurátorka sbírek Židovského muzea v Praze Michaela Sidenberg. Podle galerie jsou ale všechny nároky dědiců vypořádané.
22. 3. 2023|
Doporučujeme

Patnáctimetrový mechanický betlém je hotový. Ve Svitavách dostane nové prostory

Ve Svitavách skončilo restaurování patnáct metrů dlouhého mechanického betléma, který svými rozměry předčí i slavný Proboštův betlém v Třebechovicích pod Orebem. Svitavské dílo tvoří pět skupin figur, které ve městě zůstaly po odsunu jeho německého obyvatelstva. Hrozilo, že skončí mezi odpadky. Na restaurování obřího betléma se pracovalo zhruba deset let.
18. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 16:47|

Londýnský soud potrestal aktivisty za poškození rámu van Goghova obrazu

Dva klimatické aktivisty, kteří se na protest proti těžbě ropy přilepili k obrazu malíře Vincenta van Gogha, uznal londýnský soud vinnými. Čtyřiadvacetiletá aktivistka Emily Brocklebanková v úterý dostala podmíněný trest 21 dní vězení s šestiměsíčním odkladem. Podléhá šestitýdennímu zákazu vycházení, během něhož bude sledována pomocí elektronického náramku. Výše trestu pro jejího 22letého kolegu Xaviera Gonzales-Trimmera zatím nebyla oznámena, uvedla agentura DPA.
22. 11. 2022|

Aktivistky v Británii vychrstly na obraz van Gogha polévku. Dílo podle galerie nepoškodily

Ekologické aktivistky z hnutí Just Stop Oil (Zastavme ropu) v pátek v londýnské Národní galerii vychrstly na obraz Slunečnice nizozemského malíře Vincenta van Gogha rajčatovou polévku, informují britská média. Obě ženy později zatkla policie. Obraz podle galerie chránilo sklo, takže nebyl poničen, mírně byl však poškozen rám.
14. 10. 2022Aktualizováno14. 10. 2022, 21:40|

Plzeňský kraj chce místo zchátralých lázní sál a depozitáře. Koupí proto firmu, která je vlastní

Zastupitelstvo Plzeňského kraje schválilo odkup někdejších městských lázní v centru Plzně. Za stoprocentní podíl ve firmě, která chátrající a památkově chráněný objekt ze třicátých let minulého století dosud vlastní, zaplatí kraj sto dvacet milionů korun. Opravy přijdou na další stovky milionů. Kraj chce mít v budově multifunkční sál, zázemí pro svoje příspěvkové organizace a nové prostory pro Západočeskou galerii.
16. 9. 2022|

Martin Salajka odkrývá mimikry chameleonů i lidí

V pražské galerii Villa Pellé vystavuje jeden z nejvýraznějších expresivních malířů současné české výtvarné scény Martin Salajka. Mimikry jsou doposud jeho největší sólovou výstavou. Představuje na ní vesměs svá nejnovější díla, která zaujmou barevností, výrazností a zároveň znepokojivostí.
1. 9. 2022|

Ministerstvo kultury šetří, z akvizičního fondu galeriím na nákup umění letos nepřispěje

Sbírky tuzemských veřejných galerií se každoročně rozrůstají o tisícovky nových výtvarných děl. Na jejich koupi přispívá ministerstvo kultury, od roku 2017 mimo jiné prostřednictvím takzvaného akvizičního fondu. Ten teď ale je novým žádostem uzavřen. Důvodem jsou státní úspory.
12. 8. 2022Aktualizováno13. 8. 2022, 00:04|

Národní galerie obcházela zákon a uzavírala smlouvy bez soutěže, zjistil kontrolní úřad

Národní galerie v Praze (NG) obcházela v letech 2018 až 2020 zákon o registru smluv a bez soutěže uzavírala smlouvy na některé služby, uvedl Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Zásadní problémy podle něj provázely i hospodaření galerie. Podle mluvčí NG Evy Sochorové jsou zjištěné problémy spojené s předchozím vedením a galerie pracuje na jejich nápravě. Menší nedostatky kontroloři odhalili také u Uměleckoprůmyslového muzea v Praze (UPM).
18. 7. 2022Aktualizováno18. 7. 2022, 12:13|

Za kulturu utratí Češi 250 korun měsíčně. Zajímají je památky, na baletu někteří nebyli nikdy

Za kulturu vydají Češi měsíčně v průměru 250 korun. Nejčastěji poznávají památky. Vyplývá to z průzkumu Kanceláře Kreativní Evropa, která je českým zastoupením stejnojmenného programu Evropské unie.
21. 4. 2022|

30 let zpět: Velikonoční tradice v Liberci

Dne 18. dubna 1992 byla takzvaná Bílá sobota, jeden z velikonočních svátků. Československá televize o nich už potřetí mohla referovat jako o křesťanských svátcích a zvycích. Reportáž z Liberce ukazuje, jaký program tehdy čekal na děti v oblastní galerii. Kromě velikonočních tradic se mohly zapojit i do ekologicky zaměřené akce.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
18. 4. 2022|

V hlavním městě otevřela nová galerie. Kritici vyčítají Kunsthalle Praha provázanost s oligarchy

V Praze zahájila činnost nová galerie. Kunsthalle Praha vznikla přestavbou trafostanice na Klárově, za novým výstavním prostorem v hlavním městě stojí nadace manželů Petra a Pavlíny Pudilových. Pudilovo podnikání a jeho souvislost s uměleckým provozem se nelíbí některým lidem z oboru. Před budovou galerie se protestovalo.
22. 2. 2022Aktualizováno22. 2. 2022, 20:23|

Pražský magistrát nadále počítá s centrem pro bezdomovce u hlavního nádraží. Chystá jeho opravu

Pražský magistrát chce ještě letos zahájit úpravy okolí křižovatky U Bulhara, kde se pod magistrálou nachází denní centrum Naděje pro lidi bez domova. Město si k tomu nechalo vypracovat studii, kterou v pondělí projednali městští radní a schválili navržené změny. Vedle zlepšení samotného centra Naděje by výhledově měl na nynějším parkovišti vzniknout kulturní prostor s galerií. V plánu jsou i úpravy ulice U Bulhara a přilehlé křižovatky, která by měla být přívětivější pro pěší a cyklisty.
7. 2. 2022|

30 let zpět: Česká filharmonie se vrací do Rudolfina

Na začátku roku 1992 procházela budova pražského Rudolfina poslední fází rozsáhlé rekonstrukce. Deník ČST divákům připomněl rozmanitou historii stavby, která svého času sloužila též jako sídlo československého parlamentu a nově měla poskytnout stálou scénu České filharmonii.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
2. 2. 2022|

Studenti uměleckoprůmyslové školy v Ústí nad Orlicí se dočkají ateliérů. Kraj je staví v areálu bývalé textilky

Nové ateliéry pro ústeckoorlickou Střední uměleckoprůmyslovou školu budou v příštím roce největší investicí Pardubického kraje do školství. Stávající prostory pro jejich studenty nevyhovují. Nové by měly vzniknout v prostoru bývalé textilky Perla v centru města.
8. 12. 2021|

Nová generace zájemců o umění se už nestydí vejít do galerie

V Praze začal veletrh Art Prague. Bezmála čtyřicet expozic v jednom domě představuje na dvě stovky umělců. Prodejní přehlídka se s nabídkou současného umění vrací už dvacet let. Za tu dobu se proměnil nejen způsob nabídky umění, ale také přístup kupujících. Víc se osmělili.
8. 12. 2021|