Třináct tisíc zvířat jako živých. Vědci zveřejnili největší galerii skenů z muzeí a depozitářů

Vědci zveřejnili obrovskou virtuální galerii 3D skenů zvířat ze světových muzejí. Výsledkem je volně přístupný on-line katalog openVertebrate, v němž si každý může prohlédnout kosterní skeny více než 13 tisíc zvířat.

Toto okno do muzejních sbírek vznikalo několik roků, pracovali na něm američtí vědci z osmnácti muzeí a univerzit. Jádrem jejich práce byla katalogizace gigantického množství obratlovců z depozitářů. A když se řekne katalogizace, jde hlavně o skenování pomocí výpočetní tomografie, tedy metody schopné podívat se do útrob zvířecích těl a převést tato data do 3D snímku. Všechno popsali v odborném časopise BioScience.

Podívejte se na desítky digitalizovaných modelů:

Kromě kostry se takto dají zobrazit i měkké tkáně, takže je většinou ze snímku velmi dobře poznat, o jaké zvíře se jedná. U některých exemplářů byla tato práce mnohem těžší, než se z tohoto popisu může zdát – vůbec nejvíc práce dal vědcům keporkak. Patnáctimetrovou velrybu museli rozebrat na jednotlivé kosti, ty nafotit a pak to všechno znovu poskládat dohromady – digitálně, ale samozřejmě i fyzicky.

  • Výpočetní tomografie (obecně nesprávně nazývaná „počítačová tomografie“) je radiologická vyšetřovací metoda, která pomocí rentgenového záření umožňuje neinvazivní zobrazení vnitřních orgánů a tkání člověka či zvířat s vysokou rozlišovací schopností a ve 3D projekci. Metoda se využívá hlavně v oblasti medicíny, kde slouží k diagnostice širokého spektra poranění a chorob. Dále se využívá v preklinickém výzkumu u laboratorních zvířat při vývoji nových léčiv a vakcín.

Tyto působivé obrázky neslouží jen pro potěchu zvídavé veřejnosti, ale mohou je využívat i vědci. A také to dělají; mohou takhle totiž detailně prozkoumat těla vzácných zvířat. Tento katalog už pomohl například odhalit evoluci ocasu afrických bodlinatek, hlodavců podobných myším s dlouhým čumákem.