TÉMA

Ochranka

Soud uložil dvěma mužům z prezidentské ochranky za zpronevěru nábojů peněžité tresty

Peněžité tresty v úterý Obvodní soud pro Prahu 1 uložil dvojici mužů, kteří jako členové Útvaru pro ochranu prezidenta ČR podle obžaloby zpronevěřili tisíce nábojů. Podle nepravomocného rozsudku tím státu způsobili škodu přes 142 tisíc korun. Oba muži vinu odmítají, proti verdiktu se na místě odvolali. Případem se tak bude zabývat ještě pražský městský soud.
30. 5. 2023|

Prezidentská ochranka má nového šéfa, povede ji dosavadní náměstek Kincl

Ředitelem Útvaru pro ochranu prezidenta se stal plukovník Radim Kincl. Na policejním webu to v pondělí uvedl mluvčí policejního prezidenta Jozef Bocán. Místo bylo neobsazené po rezignaci bývalého ředitele útvaru Martina Baláže, který ve funkci skončil začátkem února letošního roku. Kincl dříve působil jako Balážův náměstek, oba dostali v minulosti pokutu za účast na večírku někdejšího pražského arcibiskupa Dominika Duky v době koronavirových omezení. Do nabídkového řízení se Kincl přihlásil jako jediný zájemce.
15. 5. 2023|

O bezpečnost prezidenta se nestarají jen osobní strážci, ale i pyrotechnici či policisté v davu

Od pátku se o bezpečnost prezidenta Petra Pavla a jeho blízkých stará výhradně útvar k tomu určený – ochranná služba prezidenta republiky. Jde o stočlenný tým. Mezi osobními ochránci bude mít hlava státu i vojenské policisty, kteří se o Petra Pavla starali v minulosti. Osobní strážci z řad policistů se u něj pohybují od chvíle, kdy zvítězil v prezidentských volbách. Šlo hlavně o muže z ochranné služby vedené generálem Jiřím Komorousem. Nejde ale jen o bodyguardy, klíčovou roli mají třeba i pyrotechnici. A například ve čtvrtek, když se nová hlava státu zdravila na Hradčanském náměstí s lidmi, byli osobní strážci nejen v Pavlově těsné blízkosti – další se pohybovali přímo v davu a v případě potřeby by také zasáhli. Pořad Zóna ČT24, jehož tématy jsou bezpečnost a výzvy dnešního světa, moderovali Michal Kubal a David Miřejovský. Dále se věnovali například dezinformacím nebo pomoci Ukrajině.
12. 3. 2023|

Prezidentští ochránci se budou o Pavlovu bezpečnost starat až po inauguraci. Nyní tak činí policie

Zvoleného prezidenta Petra Pavla bude útvar pro ochranu hlavy státu automaticky chránit po březnové inauguraci, sdělil mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán. Od soboty podle něj Pavlovu bezpečnost zajišťuje policie na základě žádosti policejního prezidenta Martina Vondráška, kterou v souladu se zákonem schválil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Bocán to uvedl v reakci na informace časopisu Reportér, podle nichž Pavel odmítl ochranku dosluhujícího prezidenta Miloše Zemana.
29. 1. 2023|

Pavel i Babiš získali prezidentskou ochranku, jedná se o běžnou praxi

Týmy dvou postupujících uchazečů o Hrad jsou už v kontaktu s Útvarem pro ochranu prezidenta České republiky (ÚOP), jedná se o běžný postup. Policisté budou s kandidáty a jejich soukromými bodyguardy řešit zajištění bezpečnosti na veřejných akcích. Plnou ochranu pak policisté převezmou ve chvíli zvolení vítěze.
15. 1. 2023|

Na Sicílii odsoudili 91 lidí v kauze pastvinové mafie. Podváděli s dotacemi z EU

Soud na Sicílii poslal do vězení 91 lidí dohromady na více než 600 let kvůli podvodům se zemědělskými dotacemi čerpanými z fondů Evropské unie. Podle italských médií jde o jeden z největších procesů tohoto druhu. Rozsudek soudu první instance jeho předseda četl v noci na úterý víc než hodinu, informují italská média.
1. 11. 2022|

Dva členové prezidentské ochranky čelí obžalobě kvůli zpronevěře střeliva

Státní zástupce podal obžalobu na dva členy prezidentské ochranky, kteří čelí stíhání kvůli zpronevěře střeliva. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala s tím, že tito policisté podle žalobce způsobili škodu přes 140 tisíc korun. Jeden z nich pak čelí obžalobě i kvůli tomu, že si měl bez povolení opatřit zakázané střelivo. Podle Cimbaly už soud vydal v případu trestní příkaz.
5. 10. 2022|

Autorka článku popsala incident na Babišově mítinku. Zákrok asi nebyl v pořádku, shodují se experti

Redaktorka a autorka článku o zákroku policie na mítincích šéfa hnutí ANO Andreje Babiše Ivana Svobodová v pořadu 90' ČT24 podrobně popsala oba incidenty. Experti se shodli na tom, že zásahy policistů zřejmě nebyly v pořádku, podle nich je za každých okolností nutné, aby se policisté legitimovali. Situaci za alarmující označila v Událostech, komentářích také šéfka sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Naopak místopředseda ANO Radek Vondráček zkritizoval policejního prezidenta Martina Vondráška za to, že událost komentoval, aniž by byla řádně vyšetřena.
6. 8. 2022|

Prezidentův čtvrtek chronologicky: Propuštění z ÚVN, test a opětovná hospitalizace

Prezident Miloš Zeman je stále v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), propuštěn má být v sobotu. Důvodem opětovné hospitalizace byl pozitivní test na covid-19. Zeman se údajně nakazil od pracovnice prezidentské kanceláře. V neděli chce jmenovat předsedu ODS Petra Fialu premiérem.
26. 11. 2021|

Švejdar: Postup ochranky premiéra vůči reportérům BBC a Investigace.cz byl oprávněný

Chování ochranky premiéra Andreje Babiše (ANO) vůči dvěma novinářům, kteří se ho chtěli zeptat na informace projektu Pandora Papers, hodnotí policejní prezident Jan Švejdar jako oprávněné. Hlavním úkolem a zákonnou povinností ochránců je nepřipustit ohrožení chráněné osoby, uvedl v pondělí policejní šéf na Twitteru. Jeho stanovisko podpořil i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).
4. 10. 2021Aktualizováno4. 10. 2021, 12:17|

Inspekce obvinila dva členy prezidentské ochranky ze zpronevěry, píše Aktuálně

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila ze zpronevěry dva členy policejního útvaru pro ochranu prezidenta republiky. Podle webu Aktuálně.cz, který na vznesení obvinění upozornil, příslušníci prezidentské ochranky údajně kradli střelivo a obchodovali s ním. V případě odsouzení jim hrozí až dva roky vězení.
30. 7. 2021|

Testuje se nová technologie na odhalení zbraní

V nemocnici v Praze se začne testovat nový inteligentní kamerový systém pro detekci zbraní. Ten umí odhalit potenciálního nebezpečného útočníka, upozorní na neobvyklý pohyb lidí a rozpozná i hledané pachatele. Pokud by byl například v místech, kudy procházel tento týden útočník ve Vídni, s velkou pravděpodobností by na něj ještě před útokem upozornil.
9. 11. 2020|

Premiér nechce měnit člena ochranky, který vystřelil v letadle. Je pečlivý a seriózní, vysvětlil

Premiér Andrej Babiš (ANO) nebude požadovat výměnu člena policejní ochranky, který pravděpodobně nedopatřením vystřelil na palubě armádního letadla. Babiš ho označil za velice pečlivého a seriózního člověka, který svou profesi bere velice vážně. „Já bych chtěl, aby pokračoval,“ řekl premiér v rozhovoru pro server Blesk.cz. Nikomu na palubě se při incidentu nic nestalo.
30. 5. 2019|