TÉMA

Zubaři

Sněmovna schválila snazší využití zubařů ze třetích zemí

Sněmovna ve zrychleném režimu schválila senátní novelu, která má usnadnit zapojení zubařů ze zemí mimo EU do poskytování péče v Česku. Podle ní by mohli nově pracovat pod dohledem jiného stomatologa. Také pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC zamířila do závěrečného schvalování s návrhy na úpravy. Jednání sněmovny bude pokračovat ve středu.
16. 4. 2024Aktualizováno16. 4. 2024, 22:48|

Amalgámové plomby se datují už do devatenáctého století. Kvůli riziku spojenému s rtutí se od nich upouští

Amalgámové plomby se používají bezmála dvě stě let. Přestože neexistují silné důkazy, že by přímo škodily, jejich používání se omezuje.
14. 3. 2024|

Zubařů je v Česku dost, tvrdí Šmucler. Placená náhrada amalgámu ale může podle něj ordinace ohrozit

Problém s nedostatkem zubních lékařů je podle prezidenta České stomatologické komory Romana Šmuclera jen problém pojišťoven. V rozhovoru pro Českou televizi prohlásil, že nedokážou zprostředkovat kontakt mezi pacientem a zubařem. On je přesvědčen, že zubních lékařů je v republice dost a většina podle něj nabírá pacienty. Za ohrožení budoucnosti některých ordinací však považuje návrh, podle kterého by po zákazu amalgámových výplní byly již všechny plomby alespoň zčásti placené pacientem. Rozhovor se Šmuclerem vedl Jakub Pacner.
14. 3. 2024|

Zubaři z třetích zemí by mohli v Česku začít rychle pracovat pod dohledem kolegy. Vláda je ale zdrženlivá

Bez jasného postoje vlády jde do Poslanecké sněmovny senátní návrh, který by mohl usnadnit zubním lékařům z třetích zemí začít pracovat v Česku. Že ministři zaujali neutrální stanovisko, oznámil mluvčí KDU-ČSL Simon Dytrych. Pravidla, která chtějí prosadit autoři zákona, se nelíbí České stomatologické komoře, její prezident hodlá novelu v případě přijetí napadnout u soudů.
17. 1. 2024|

Prezident může jmenovat nové ústavní soudce. Senátoři schválili Dolanskou Bányaiovou i Kühna

Senát v úvodním dnu své poslední letošní schůze schválil dvě nominace na ústavní soudce. Stanou se jimi Zdeněk Kühn a Lucie Dolanská Bányaiová. Dopoledne je přišel podpořit prezident Petr Pavel, který je navrhl – a nadále platí, že s většinou svých nominací zatím v Senátu uspěl. Hlasování výborů, které předcházelo projednání jeho návrhů na plénu, přitom nebylo jednoznačné, Dolanská Bányaiová nezískala podporu ústavně-právního výboru. Jeho stanovisko však není pro plénum závazné.
14. 12. 2023Aktualizováno14. 12. 2023, 20:24|

Nechtějí si trhat zuby sami nebo čekat roky na termín. Část Britů tak létá za stomatologem do zahraničí

Úroveň kolísavé stomatologické péče na britských ostrovech je svým způsobem proslulá po dlouhá desetiletí. I v současnosti miliony Britů marně čekají na kvalitní a dostupné zubní ošetření. Devadesát procent ordinací Státní zdravotnické služby nepřijímá nové pacienty. Soukromé kliniky si pak účtují horentní sumy. Někteří pacienti proto vyrážejí za stomatologickým ošetřením do zahraničí.
12. 12. 2023|

Do Karlovarského kraje se vrací zubní pohotovost ve všední dny, ordinace se budou střídat

Sdružení dvou ordinací se domluvilo s Karlovarským krajem, že bude ve všední dny poskytovat zubní pohotovost. Dostupná bude od 15 do 18 hodin, a to střídavě v Chebu a Ostrově. První pacienty má obsloužit prvního prosince. Pro Českou televizi to uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (KOA). Teď funguje v kraji zubní pohotovost jen o víkendech a státních svátcích.
6. 11. 2023|

V době dovolených zubařů je těžké ošetřit na západě Čech bolavý zub. Jeden kraj nemá pohotovost vůbec, druhý jedinou

Zubaři na západě Čech si vybírají dovolené. V lokalitách, kde je i dlouhodobě problém sehnat někoho, kdo ošetří bolavý zub, to znamená, že ještě více lidí musí na pohotovost. Jenomže v Karlovarském kraji žádná celotýdenní není a v Plzeňském kraji je jediná.
8. 7. 2023|

Karlovarský kraj chystá v Lokti zubní kliniku. Stomatologické komoře se nelíbí zapojení firmy

Zřízením nové stomatologické kliniky v Lokti chce Karlovarský kraj vyřešit kolabující provoz zubních pohotovostí. Ten je důsledkem celkového palčivého nedostatku zubařů v regionu. V současnosti fungují pohotovosti většinou jen o víkendech a svátcích a doktoři, kteří na nich slouží, teď požadují vyšší hodinovou sazbu. Sami stomatologové ale považují projekt za problematický kvůli roli firmy, kterou kraj jeho přípravou pověřil.
31. 5. 2023|

Statisíce lidí v Česku nemají zubaře, podle stomatologické komory je ale dentistů dost

Zubaře nemá v Česku 600 tisíc lidí. Přesto stomatologická komora tvrdí, že zubních lékařů je dost – bezmála sedm tisíc. Část z nich ale nemá smlouvu s pojišťovnou a pacienti by si u nich museli celou péči hradit. Navíc do některých, hlavně příhraničních regionů, se stomatologům nechce. Podle komory by pomohlo, kdyby se do hledání zubařů víc zapojily samotné kraje. V některých regionech je málo také pediatrů a praktiků pro dospělé.
20. 1. 2023|

Válek chce obnovit nadstandardy ve zdravotnictví. Nejde o asociální záležitost, tvrdí

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce vrátit do hry nadstandardy ve zdravotnictví. Na sobotní stranické programové konferenci v Praze připustil, že zavedení nadstandardů by vedlo k rozdělení kvality péče do dvou skupin. Nadstandardy v ČR skončily v roce 2013.
5. 11. 2022Aktualizováno5. 11. 2022, 14:09|

30 let zpět: Zájem zubařů o soukromé praxe

V Praze se konala valná hromada zubních lékařů, kteří měli zájem o provozování soukromé praxe. Navzdory nepřipravenosti vzniku privátního sektoru o tom uvažovalo šedesát až osmdesát procent stomatologů. Jelikož ministerstvo zdravotnictví uplatňovalo zdržovací taktiku a neumělo se dohodnout na postupech, Česká stomatologická komora žádala o jmenování zmocněnce, který by převzal zodpovědnost za postup započaté transformace.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
25. 4. 2022|

Odměňování zubařů za registraci nových pacientů má zlepšit dostupnost stomatologické péče

Zdravotní pojišťovny začínají zubaře odměňovat za registraci nových pacientů nebo provádění preventivních prohlídek. Snaží se tak zlepšit dostupnost stomatologické péče v situaci, kdy zubařů sice není akutní nedostatek, ale část z nich s pojišťovnami nespolupracuje a u zbytku existují republikové rozdíly.
1. 9. 2021|

Ostravská fakultní nemocnice otevřela stomatologii, má pomoci s nedostatkem zubařů

Fakultní nemocnice Ostrava otevřela samostatné oddělení zubního lékařství. Sloužit bude pacientům, kteří budou během léčby potřebovat stomatologické ošetření, věnovat se budou i těm s handicapem. Zázemí také poslouží Ostravské univerzitě. Škola usiluje o otevření oboru zubního lékařství, který má do Moravskoslezského kraje přivést chybějící zubaře.
20. 8. 2021|

Lidé chodí méně na prevenci ze strachu z covidu, lékaři ujišťují, že se na ně dostane

V řadě nemocnic v Česku sice museli kvůli koronavirové epidemii omezit péči, lékaři ale také varují před podceňováním jiných zdravotních problémů. Kardiologové například upozorňují na mezinárodní studii, podle které během jarní vlny klesl počet diagnostikovaných infarktů téměř o polovinu. Další pacienti vyhledali pomoc pozdě. Odborníci ujišťují, že i navzdory náročné situaci se k neodkladné péči lidé dostanou. A o ty, co mohou počkat, se postarají, jakmile to půjde. Musí se ale o jejich komplikacích dozvědět.
2. 11. 2020|
Koronavirus

Zub spíše vytrhnout než léčit. Zubaři mají od komory doporučení pro dobu koronavirovou

Nedostatek roušek a hlavně respirátorů komplikuje práci například zubařům. Ti v těchto dnech dostali od České stomatologické komory doporučení, jaké pacienty a jak ošetřovat. Pokud se někdo vrátí z Itálie a nemá akutní problém, měl by se telefonicky přeobjednat. V opačném případě mají lékaři zvážit, zda místo komplikovaného zákroku zub pacientovi nevytrhnout. Informoval o tom deník Právo.
7. 3. 2020|