TÉMA

Západočeská univerzita v Plzni

Advokát Hulmák se může stát ústavním soudcem, odsouhlasil Senát
Advokát Milan Hulmák se bude moci stát novým ústavním soudcem. Senát s jeho jmenováním souhlasil tak, jak mu to doporučily jeho výbory. Hulmák obsadí místo po Jiřím Zemánkovi, patnáctičlenný tým ústavních soudců poté bude znovu kompletní. Podle prezidenta Petra Pavla učinil Senát schválením Hulmákovy kandidatury další krok k naplnění vize vysoce kompetentního, složením různorodého a hodnotově pevného Ústavního soudu.
24. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 21:58|ČTK
Jednadvacet lidí míří k soudu v kauze firmy ČKD Praha DIZ. Daň dle obžaloby zkrátili o nejméně 850 milionů
Hlavní větev kauzy údajných daňových podvodů ve strojírenské společnosti ČKD Praha DIZ míří před soud. Státní zástupkyně podala obžalobu na jednadvacet lidí. Českou televizi o tom informovala dozorující státní zástupkyně Petra Ullrichová. Policisté vyčíslili škodu způsobenou státu na nejméně 850 milionů korun. Podle serveru Seznam Zprávy je hlavním aktérem případu miliardář Petr Speychal, kterému firma dříve patřila. Ve druhé větvi případu státní zastupitelství v lednu obžalovalo třicet lidí.
5. 12. 2023|Alžběta Mubeenová
Pět set korun na ubytování nestačí, volají studenti. Státní příspěvek se už přes deset let nezměnil
Cena za koleje stoupla skoro o polovinu, státní příspěvek, který studenti dostávají na ubytování, je ale už přes deset let stejný. Vyplývá to z údajů, které ČT zjistila od ministerstva školství. Studenti, kteří chodí na vysokou školu jinde, než je jejich trvalé bydliště, tak mají od státu nárok na přibližně 540 korun měsíčně. Některé vysoké školy proto svým studentům doplácí na bydlení ze svého. Ministerstvo školství do budoucna plánuje navyšovat hlavně sociální stipendia, která pobírají ti nejpotřebnější. Okruh studentů, kteří by na ně měli mít nárok, by se měl rozšířit.
12. 10. 2023|Ondřej Havránek
V důchodu do školy. Obliba univerzit třetího věku roste, studentů je letos o pětinu víc než loni
Univerzity třetího věku uzavírají přihlašování do zimního akademického roku. Podle těch, které ČT oslovila, počet studentů meziročně stoupl až o pětinu a zájem se tak vrátil na předpandemickou úroveň. Senioři se nejvíce hlásí na historii, programy zaměřené na zdraví nebo cestování, a přibývá i těch, kteří se chtějí věnovat IT.
23. 9. 2023|Šimon Muška
Zájem o ruštinu poklesl. Někde téměř o polovinu
O studium ruského jazyka na vysokých školách klesl od začátku plnohodnotné války zájem. Podle dat, která oslovené univerzity poskytly České televizi, přišlo na jazykové obory se zaměřením na ruštinu letos méně přihlášek – někde až o polovinu. Důvodem je obecně nižší zájem o filologické obory a také rusko-ukrajinská válka.
16. 9. 2023|Jaroslav Synčák
„Je to rezignace, která zachrání politickou reprezentaci,“ řekl Nacher k odstoupení Stiborka z čela IKEM
Místopředseda poslaneckého klubu ANO Patrik Nacher v Událostech, komentářích označil rezignaci šéfa IKEM Michala Stiborka obviněného novináři z nekalého finančního byznysu za podivnou. Politologa z Katedry politologie Západočeské univerzity v Plzni Přemysla Rosůlka nejvíc překvapilo to, že ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) zpočátku Stiborka hájil. Válkova pozice je podle něj oslabená. Debata se věnovala i setkání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) s Martinem Nejedlým. Zástupci ODS, TOP 09 ani Pirátů pozvání do debaty nepřijali.
19. 8. 2023|
Pardubický kraj zpřísnil emisní limity elektrárně Chvaletice
Krajský úřad v Pardubicích zpřísnil emisní limity elektrárny Chvaletice na oxidy dusíku a rtuť. Jsou nižší než žádala, mírnější za mimořádných stavů. Výjimku z emisních limitů se elektrárně stále nepodařilo získat, úřad proto v rozhodnutí o změně integrovaného povolení použil limity podle takzvaných závěrů o BAT, které platí od srpna roku 2021. Rozhodnutí je pravomocné. V minulosti elektrárna uvedla, že pokud emisní výjimku nezíská, hrozilo by i zastavení výroby. Ekologické organizace uvedly, že nové rozhodnutí s možností mírnějších emisních limitů za mimořádných stavů fakticky znamená emisní výjimku a je nezákonné.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 11:53|
Hlas Karla Gotta díky umělé inteligenci čte z jeho biografie
Český rozhlas Dvojka vysílá četbu na pokračování z autobiografie Karla Gotta Má cesta za štěstím. V režii Aleše Vrzáka ji načetl herec Igor Bareš. Vybrané pasáže čte umělá inteligence hlasem Karla Gotta. Je to vůbec poprvé v Česku, kdy je hlas vytvořený umělou inteligencí takto použit v literárně-dramatickém díle. Projekt by nevznikl bez katedry kybernetiky Západočeské univerzity (ZČU).
14. 7. 2023|
Porodnice ve Stodě bude během prázdnin zavřená, chybí jí lékaři
Kvůli nedostatku personálu musí na prázdniny uzavřít svou porodnici nemocnice ve Stodě. Rodičky tak budou muset dojíždět o desítky kilometrů dál do Klatov, Domažlic nebo Plzně. Vedení sousedních nemocnic s větším náporem počítá. Situaci podle nich pomůže i celkově nižší porodnost v Česku.
27. 6. 2023|
Počet antisemitských incidentů loni dle Federace židovských obcí vzrostl. Většina z nich se odehrála na internetu
Počet projevů antisemitismu v České republice v loňském roce vzrostl zhruba na dvojnásobek – Federace židovských obcí zaznamenala 2277 antisemitských incidentů, v předešlém roce to bylo 1128. Převážnou většinu z nich tvořily stejně jako v minulých letech projevy nenávisti na internetu, zejména na sociálních sítích. Informoval o tom předseda federace Petr Papoušek.
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 19:28|
Nejdéle fungující česká družice shořela v atmosféře
Česká družice VZLUSAT-1, která byla vyvinutá ve Výzkumném a zkušebním leteckém ústavu (VZLÚ) ve spolupráci s tuzemskými společnostmi a univerzitami, shořela v atmosféře téměř po šesti letech fungování. Byla nejdéle fungující českou družicí na oběžné dráze. Poslední záznam je z 6. června, kdy se VZLUSAT-1 odmlčel.
6. 6. 2023|
V testu odpovídala umělá inteligence. Fakulta sociálních věd UK řešila první případ zneužití AI
Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) poprvé řešila přestupek kvůli využití umělé inteligence (AI) při testu. Porušením etických pravidel se zabývala i disciplinární komise, která rozhodla o penalizaci studenta. Kvůli pravidlům GDPR ale fakulta odmítla komentovat, jaký trest dostal. Podle oslovených univerzit by se podvody s využitím umělé inteligence měly řešit podobně jako třeba plagiátorství. Přiznávají ale, že jejich možnosti odhalit nedovolené využití AI jsou velmi omezené.
4. 4. 2023|Daniela Kopřivová
Zájem o Erasmus opět roste, studenti už se nebojí covidu. Nejčastěji chtějí vyjet do Německa
Větší počet přihlášek než v předchozích letech zaznamenaly kanceláře vyřizující výjezdy na Erasmus+. Zájem roste jak o studijní, tak o praktické pobyty. České televizi to sdělili mluvčí vysokých škol. Studenti tak dohánějí covidové roky, kdy řada z nich pobyt v cizině odložila.
14. 3. 2023|Daniela Kopřivová
Herní tvorba, dramaterapie nebo chemická kybernetika. Vysoké školy dále rozšiřují svou nabídku
Design počítačových her nebo chemická kybernetika – s příchodem nových trendů každoročně vznikají i nové programy na vysokých školách. Otevřít by se tyto obory měly v příštím akademickém roce. České televizi to potvrdili mluvčí vysokých škol. Řada z nich ale stále čeká na vyřízení všech oficiálních dokumentů.
18. 2. 2023|Daniela Kopřivová
Akademici humanitních fakult usilují o navýšení platů. Uvažuje se i o stávce
Bezmála dva tisíce podpisů je pod peticí humanitních fakult za vyšší platy jejich akademiků. Situaci začalo řešit ministerstvo školství a zřídilo pracovní skupinu, do které však podle asociace filozofických fakult nebyli přizváni jejich zástupci. Akademici nyní zvažují stávku.
11. 2. 2023|
Senát plzeňské zdravotnické fakulty potvrdil na další období nominaci děkana, který dřív rezignoval
Akademický senát Fakulty zdravotnických studií (FZS) Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) v pondělí potvrdil nominaci Lukáše Šticha na další období ve funkci děkana. Štich přitom 1. února po výzvě rektora Západočeské univerzity (ZČU) rezignoval kvůli podezřením souvisejícím s udělováním stipendií na fakultě, případem se zabývá i policie. Senát v prosinci zvolil Šticha kandidátem na děkana na další období od 28. března 2023 do 27. března 2027. Své usnesení nyní nezrušil, rektor má ale pravomoc ho děkanem nejmenovat, řekla mluvčí ZČU Šárka Stará.
6. 2. 2023|
Děkan plzeňské fakulty zdravotnických studií rezignoval. Škola prověřuje podezřelé udělování stipendií
Děkan plzeňské fakulty zdravotnických studií (FZS) Lukáš Štich ve středu po výzvě rektora Západočeské univerzity (ZČU) rezignoval. Důvodem jsou závažná podezření související s udělováním stipendií na fakultě, sdělila mluvčí univerzity Šárka Stará. Na případ upozornil deník Právo. Kauzu už také začala prověřovat policie.
1. 2. 2023|
Rektorem plzeňské Západočeské univerzity se stane bývalý děkan Miroslav Lávička
Novým rektorem Západočeské univerzity bude jednapadesátiletý Miroslav Lávička, bývalý děkan fakulty aplikovaných věd. Vysokou školu s 11 500 studenty povede od 1. března 2023 do února 2027. Porazil bývalého děkana fakulty strojní, devětačtyřicetiletého Milana Edla. Kandidát na rektora musel získat nadpoloviční většinu hlasů všech 59 akademických senátorů. Lávička jich obdržel 35, Edl 18. Na středeční volbě bylo přítomno 56 senátorů, tři hlasy byly neplatné, zjistila ČTK na místě.
21. 12. 2022Aktualizováno21. 12. 2022, 16:59|
Na vysoké školy míří silné ročníky, konkurence je větší. Největší zájem je o zdravotnické a pedagogické obory
Vysoké školy hlásí velký počet zájemců o studium, největší konkurence je v případě zdravotnických, pedagogických, ale i ekonomických oborů. České televizi to potvrdila víc než polovina z deseti oslovených univerzit napříč Českem. Podle ministerstva školství stojí za vysokým počtem přihlášek o studium zejména větší počet devatenáctiletých, kteří jsou nejčastějšími zájemci. Celkový počet podaných přihlášek se může ještě navýšit, na některých školách je totiž stále možné se o studium ucházet.
15. 8. 2022|Natálie Fedičová
Archeologové odkryli pod Řípem pohřební konstrukci podobnou megalitickým hrobkám
Další takzvanou dlouhou mohylu zkoumají archeologové Západočeské univerzity v Plzni a Univerzity Karlovy u obce Račiněves na Podřipsku. Odkryli hrob významného jedince s lukostřeleckou výbavou z pozdní doby kamenné a konstrukci svědčící o existenci někdejšího dutého prostoru uvnitř mohyly, který sloužil k rituálním aktivitám, jak je to známo u megalitických hrobek v severozápadní Evropě.
9. 8. 2022|
Vysokoškoláci si připlatí za ubytování na kolejích, někde až o 500 korun za měsíc
S novým akademickým rokem si vysokoškoláci připlatí za ubytování na kolejích. Ceny se proti loňsku zvýšily o osm až 34 procent. ČT to zjistila od vysokých škol a univerzit. Například studenti Západočeské univerzity v Plzni zaplatí až o 500 korun za lůžko na měsíc víc. Příspěvek na ubytování navzdory zdražování studentům nestoupne. Je o něj ale velký zájem.
3. 8. 2022|Markéta Janovská
Plzeňská práva ukončila program celoživotního vzdělávání. Nelíbil se akreditačnímu úřadu
Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) ukončila od nového akademického roku program celoživotního vzdělávání (CŽV), který byl hlavním důvodem, proč Národní akreditační úřad pro vysoké školství zahájil v polovině května s fakultou správní řízení k omezení akreditace magisterského studijního programu Právo a právní věda. CŽV uskutečňují ještě fakulty ekonomická a pedagogická, problematika se teď řeší, řekla mluvčí ZČU Šárka Stará.
22. 7. 2022|
Plzeňská univerzita napravila chyby a zbavila se hrozby omezení akreditace na právech
Národní akreditační úřad (NAÚ) zastavil jednání o omezení akreditace, tedy povolení ke vzdělávání, na Právnické fakultě Západočeské univerzity (ZČU) v Plzni. Fakulta podle něj už napravila zjištěné nedostatky, kvůli kterým jí odebrání akreditace hrozilo. Vyplývá to ze zápisu z červnového jednání rady úřadu. Informaci potvrdil zástupce NAÚ Jiří Smrčka. Akreditační úřad při kontrole na fakultě původně zjistil nedostatky v nastavení přijímacích zkoušek.
21. 7. 2022|
Senioři zaplňují po covidové pauze univerzity třetího věku. Zajímá je medicína či historie
Do lavic univerzit třetího věku se po dvou letech protiepidemických restrikcí vracejí senioři. Některé školy se těší dokonce ještě většímu zájmu než před vypuknutím pandemie covidu-19. České televizi to potvrdilo několik univerzit, které kurzy a studijní programy celoživotního vzdělávání nabízejí. Seniory nejčastěji lákají témata spojená s historií a medicínou či jazykové kurzy. Pro nadcházející akademický rok je na některých univerzitách stále možné podat přihlášku.
20. 6. 2022Aktualizováno20. 6. 2022, 21:04|Natálie Fedičová