TÉMA

Opice

Proč lidé nemají ocasy jako opice? Možná za to může náhoda

Evoluční genetici popsali, jak podle nich mohla vypadat ztráta ocasu u předků lidí. Podle nové studie šlo o velmi drobnou změnu, která se projevila v genech. Vědci dokonce dokázali tento proces zopakovat s myšmi.
29. 2. 2024|

Lidé na internetu prodávali videa mučených opic. Vyšetřuje je policie

Médii otřásá případ brutálního týrání opic. Novináři z britské stanice BBC pomohli rozplést síť mučitelů, kteří natáčí se zvířaty zvrácená videa a na internetu je prodávají zájemcům z celého světa. Investigativní práce jim zabrala víc než rok. Policie už kvůli kauze vyšetřuje dvě desítky lidí napříč celým světem včetně Británie i Spojených států.
22. 6. 2023|

Pracovnice děčínského bistra přelstily a lapily posledního z uprchlých makaků

Po osmi dnech se podařilo lapit v Děčíně poslední uprchlou opici. Dvouletého makaka chocholatého pracovnice Bistra nad ferratou nalákaly do skladu, ve kterém ho následně zavřely. O návrat zvířete do zoologické zahrady se pak postarali odborníci. Zoo o tom informovala na Facebooku. Devět opic opustilo minulý týden výběh, u kterého někdo poškodil elektrický ohradník.
20. 6. 2023|

V Děčíně se chytil další makak, na útěku zůstává jen jeden

V Děčíně se chytil další makak chocholatý. Mimo zoologickou zahradu byl od pondělí. Poblíž areálu se pohybuje ještě poslední z devíti uprchlých opic. Všechna zvířata, která pobývala na svobodě, jsou v pořádku.
17. 6. 2023|

Dva makakové z děčínské zoo jsou stále na útěku mimo areál zahrady

Mimo areál děčínské zoologické zahrady stále zůstávají dva makakové chocholatí, jedna opice je mimo svůj výběh v zahradě. Do nastražené klece u zahrady se ve čtvrtek podařilo chytit čtyři uprchlé opice. Nejprve to byl brzy ráno alfa samec a samice s mládětem, o něco později další samec. Skupina zvířat uprchla v pondělí večer z výběhu, u kterého někdo poškodil elektrický ohradník.
16. 6. 2023|

Z výběhu děčínské zoo uteklo sedm opic. Tři makakové se dostali mimo areál

Ze zoologické zahrady v Děčíně utekli tři makakové chocholatí. Dvě ze sedmi zvířat, která se dostala z výběhu, zaměstnanci zoo už odchytli, tři opice se však dostaly mimo areál. Zoo je dočasně uzavřená, řekla její mluvčí Alena Houšková. V případě, že by někdo z lidí zvířata zahlédl, nemá se pokoušet o jejich odchyt. „Je to nebezpečné zvíře, obzvlášť když je ve stresu,“ podotkla mluvčí.
13. 6. 2023|

Vědci poprvé vyléčili opice z obdoby viru HIV. Přináší to naději i pro lidi

Nová studie přináší naději pro lidi trpící virem HIV. U opičí obdoby nemoci se vědci zaměřili na pochopení toho, proč se někdo dokáže vyléčit a někdo ne.
28. 5. 2023|

Stárnoucí populace méně drží při sobě, ukázal výzkum na makacích. Důsledky jsou zajímavé i pro lidstvo

Čím je populace celkově starší, tím víc se snižuje její soudržnost a tím méně je vnitřně propojená. Vědci to popsali u makaků, což jsou evolučně velmi blízcí příbuzní člověka. Je možné, že podobné procesy fungují i v lidské společnosti.
21. 2. 2023|

Případů opičích neštovic rychle přibývá. WHO i USA je považují za hrozbu

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila v návaznosti na zvýšený výskyt případů opičích neštovic ve více státech stav ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu (PHEIC). Tři čtvrtiny ze všech případů opičích neštovic v rámci této epidemie jsou v evropském regionu WHO, a riziko nákazy v Evropě je proto podle WHO vysoké.
12. 8. 2022|

Vědci objevili v oblasti Mekongu přes dvě stě nových druhů. Je mezi nimi i opice s kruhy kolem očí

Více než 220 nových živočišných a rostlinných druhů objevili vědci v širší oblasti Mekongu, která zahrnuje Thajsko, Kambodžu, Myanmar, Vietnam a Laos. Je mezi nimi i opice s výraznými bílými kruhy kolem očí, čolek či desítky plazů, žab a ryb, informovala zpráva Světového fondu na ochranu přírody (WWF).
28. 1. 2022|

Ve zlínské zoo přibylo mládě chvostana bělolícího, přezdívaného létající opice

Ve zlínské zoologické zahradě se narodilo další mládě chvostana bělolícího. Opice pocházející z Jižní Ameriky v zoo obývají tropickou halu Yucatan. Devítiletá samice Oliv porodila své třetí mládě, s největší pravděpodobností je to samička. S péčí o potomka pomáhají matce také další členové tlupy, pětiletý samec Rasty a předchozí mládě, patnáctiměsíční samička Adélka.
27. 12. 2021Aktualizováno27. 12. 2021, 15:20|

Nově objevené a už jim hrozí vyhynutí. V Myanmaru našli dosud neznámý druh opic

Vědci objevili v odlehlé oblasti Myanmaru dosud neznámý druh opice, ale okamžitě ho zařadili mezi nejohroženější živočišné druhy. Podle nich existuje jenom zhruba 200 langurů Pouppa (Trachypithecus popa), pojmenovaných podle oblasti, v níž žijí. Informoval o tom odborný časopis Zoological Research.
12. 11. 2020|

Základy řeči vznikly už před 30 miliony lety, ukázal experiment na šimpanzích

Schopnost komunikovat pomocí jazyka je jedinečná vlastnost lidského druhu. Je založená na porozumění kombinacím slov a vztahům mezi nimi. Evoluční historii této schopnosti ale věda zatím rozumí jen velmi málo. Výzkumníkům z Warwické univerzity se její základy podařilo datovat do doby před nejméně 30–40 miliony lety – a to u posledního společného předka opic, primátů a lidí.
23. 10. 2020|

Po zlínské zoo běhají „pupkáči“. Chápany vlnaté chovají jako jedna z mála evropských zahrad

Do zlínské zoo přibyli dva samci chápana vlnatého, chovatelé je získali ze zahrady v Rakousku. Tyto primáty chová v Evropě pouze pět institucí, celosvětově pak 17. Zoo Zlín chová tento druh chápanů jako první z unie českých a slovenských zahrad.
11. 9. 2020|

Britské supermarkety přestaly prodávat zboží získané prací opic

Několik britských obchodních řetězců stáhlo z nabídky kokosový olej a další produkty obsahující kokos. Vedla je k tomu informace, že v některých asijských státech jsou ke sběru kokosových ořechů využíváni cvičení makakové. Každý z nich je schopen denně sklidit až tisíc ořechů, zatímco člověk zhruba osmdesát. Informovalo o tom sdružení na ochranu zvířat PETA, podle nějž se v Thajsku s vycvičenými makaky zachází jako se „stroji na sběr kokosových ořechů“.
4. 7. 2020|

V brněnské zoo se narodila mláďata opiček. Zahrada zůstává otevřená, byť s omezením

Trojčata drápkatých opiček, kosmanů běločelých, se narodila v brněnské zoo. Ještě ve čtvrtek je návštěvníci mohli vidět v expozici, od pátečního rána to už neplatí. Zoo zůstává otevřená, jako opatření proti šíření koronaviru ale uzavřela pavilony s vnitřními expozicemi, kde jsou i kosmani.
13. 3. 2020|

Ve zlínské zoo se narodila „létající opice“. Chov chvostanů znovuobnovil dánský samec

Mládě chvostana bělolícího se v prosinci narodilo ve zlínské zoologické zahradě. První měsíc strávilo mládě u matky, osmileté samice Oliv. Nový přírůstek je zřejmě samičkou, chovatelé si ale zatím zcela jistí nejsou. Opice obývají tropickou halu Yucatan. Primátům, kteří se obratně pohybují v korunách stromů a přezdívá se jim proto létající opice, napodobuje přirozené prostředí deštného pralesa.
17. 1. 2020|

Německé policii se přihlásily ženy, které zřejmě způsobily požár pavilonu opic

Po požáru pavilonu opic v zoologické zahradě v západoněmeckém Krefeldu se policii přihlásily tři ženy, které o silvestrovské noci vypustily létající lampiony. Na tiskové konferenci to oznámil místní státní zástupce, uvedla agentura DPA. Při neštěstí v zoo zahynuly přes tři desítky zvířat včetně orangutanů, goril a šimpanzů.
2. 1. 2020|

Požár v zoo v Krefeldu, který nepřežily desítky zvířat, zřejmě způsobily lampiony štěstí

Požár v pavilonu opic v zoologické zahradě v německém Krefeldu nepřežily v noci na středu tři desítky zvířat. Mezi mrtvými jsou podle německých médií i zástupci osmi kriticky ohrožených druhů včetně goril nížinných či orangutanů bornejských. Požár, který pavilon zcela zničil, přežili pouze dva šimpanzi. Případ vyšetřuje policie, podle prvotních zjištění mohly střechu pavilonu zapálit lampiony štěstí, které vypustili účastníci silvestrovských oslav.
1. 1. 2020Aktualizováno1. 1. 2020, 16:51|

Čeští vědci chtějí zachránit nosaté opice z Bornea. Stromů, kde mohou kahauové žít, totiž ubývá

Záchrana indonéské populace kahauů nosatých pokračuje dvanáctým rokem. Cílem projektu, který vznikl v ústecké zoologické zahradě, je vyhlásit pro vzácné opice na ostrově Borneo rezervaci. Českým ochráncům přírody v čele se Stanislavem Lhotou, výzkumným pracovníkem ústecké zoo, se podařilo zanést rezervaci do vznikajícího územního plánu.
3. 7. 2019|

Opice v Indii stále častěji útočí na lidi. Pomoci má věda

Indie řeší stále častější agresivitu opic. Makakové, kteří jsou vytlačováni ze svého přirozeného prostředí, útočí na lidi a někdy tyto případy končí i lidskou smrtí. Řešení je složité, opice jsou totiž posvátná zvířata.
27. 5. 2019|