TÉMA

Osvobození

Konvoj historických armádních vozidel v Praze připomněl konec 2. světové války

Konvoj zhruba dvou desítek historických armádních vozidel a motocyklů v pátek v centru Prahy připomněl 79 let od konce druhé světové války. Před americkým velvyslanectvím na Malé Straně si mohli lidé zrekonstruované vozy prohlédnout, Konvoj svobody následně odjel do jižních a západních Čech. Akce připomínající osvobození části Československa americkou armádou se koná vždy poslední pátek v dubnu pravidelně od roku 2005. Oslavy vyvrcholí příští týden v Plzni.
před 1 h hodinou|

Osvobození 28 lidí v kauze pražských městských bytů bylo v pořádku, konstatoval odvolací soud

Osvobození 28 lidí v kauze prodeje městských bytů v centru Prahy z let 2012 až 2015 je pravomocné. Rozhodl o tom Městský soud v Praze, který pouze u většiny z nich změnil důvod zproštění obžaloby. Stíhání čelili především bývalí zastupitelé Prahy 1, byl mezi nimi například i někdejší starosta Oldřich Lomecký (tehdy TOP 09) nebo jeho tehdejší zástupce Daniel Hodek (ČSSD).
22. 4. 2024Aktualizováno22. 4. 2024, 18:49|

Ekvádorská policie a armáda osvobodily 178 pracovníků věznic zajatých vzbouřenými vězni

Policie, ozbrojené síly a vězeňská služba v Ekvádoru osvobodila 178 dozorců a dalších zaměstnanců věznic, které drželi vzbouření vězni jako rukojmí. Vězni ovládali od pondělí sedm ekvádorských věznic, v sobotu došlo k ozbrojeným bojům v několika dalších. Vězeňská služba oznámila, že začne vyšetřovat, kdo za vězeňské vzpoury a zajetí dozorců zodpovídá.
14. 1. 2024|

Závodní stravování se řídí novými pravidly. Firmy si stěžují na větší administrativu

Pro závodní jídelny platí nová pravidla. Firmy musí sledovat hodnotu jídla, které každý zaměstnanec sní. Z pohledu osvobození od daně pro něj totiž platí stejný limit jako třeba pro stravenkový paušál – letos je to 116 korun na den. Provoz jídelen podle nových pravidel ale znamená navýšení administrativy. Někteří zaměstnanci také mohou doplácet za jídlo víc než dřív.
13. 1. 2024|

Ukrajinská armáda hlásí osvobození trosek vesnice Andrijivka u Bachmutu

Ukrajinské síly ovládly ves Andrijivka jižně od Bachmutu v Doněcké oblasti na východě země, informoval v pátek ukrajinský generální štáb ve své ranní zprávě o situaci na bojišti. Ukrajinská média informují, že v noci na pátek Rusové útočili například na okolí Nikopolu v Dněpropetrovské oblasti, výbuchy jsou hlášeny ale i z Chmelnycké oblasti v západní části Ukrajiny.
15. 9. 2023Aktualizováno15. 9. 2023, 12:35|

Filipínský soud osvobodil novinářku Ressaovou, která kritizovala minulou vládu

Filipínský soud osvobodil novinářku a držitelku Nobelovy ceny míru, Marii Ressaovou. Podle něj se nedopustila daňových úniků, ze kterých byla obviněna za vlády bývalého prezidenta Rodriga Duterteho. Právě toho Ressaová ve svém nezávislém médiu systematicky kritizovala.
13. 9. 2023|

Ukrajinské jednotky hlásí osvobození dvou obcí

Ukrajinská armáda v neděli uvedla, že dobyla obce Blahodatne a Neskučne na jihovýchodě země. Podle agentury AFP jde o první oficiálně oznámené územní zisky, které si Ukrajina připsala od zahájení protiofenzivy na tomto úseku fronty.
11. 6. 2023Aktualizováno11. 6. 2023, 19:18|

Soud osvobodil strážníka v případu úmrtí mladíka při zásahu v Březnici

Okresní soud v Příbrami ve čtvrtek osvobodil strážníka obžalovaného kvůli předloňskému úmrtí čtyřiadvacetiletého muže v Březnici na Příbramsku. Podle soudu použil donucovací prostředky v souladu se zákonem a nebylo prokázáno, že při střelbě nedodržel předepsanou bezpečnou vzdálenost. Nyní čtyřiapadesátiletý strážník střílel z pepřové pistole, kterou měl u sebe jako součást výzbroje. Mladík po zásahu upadl do bezvědomí a později v nemocnici zemřel, příčinou smrti byl otok mozku způsobený úrazem.
25. 5. 2023|

Dějiny se mají připomínat pomocí osudů a hodnot, ne v monstrózním hávu betonových pomníků, říká Kroupa

Konec druhé světové války by si měli lidé připomínat hlavně příběhy lidí, jejichž hlavní životní hodnotou byla svoboda, říká novinář a ředitel společnosti Post Bellum Mikuláš Kroupa. V kontextu války na Ukrajině podle něj oslavy výročí porážky nacistů i dnes připomínají, že svět může velice snadno zešílet a svět musí hledat cesty, jak tomu zabránit. O konci druhé světové války, válečných zločinech na Ukrajině a sovětských výkladech dějin hovořil v Interview ČT24.
8. 5. 2023|
Doporučujeme

Rozestavěný památník u Brna desetiletí chátral. Jeho část nyní bude sloužit k vyhlídkám do okolí

Skoro po čtyřiceti letech od zahájení výstavby se dočká oficiálního otevření památník bratislavsko-brněnské operace. Atypická stavba v Křepicích mezi Brnem a Břeclaví má připomínat osvobození Brna na konci druhé světové války. Dlouho to vypadalo, že torzo půjde k zemi. Vedení obce se ale před časem rozhodlo, že za dva a půl milionu korun nechá opravit vyhlídkovou kopuli.
6. 4. 2023Aktualizováno9. 4. 2023, 17:59|

Zbourat most a stíhat kolaboranty. Ukrajina zveřejnila svou představu Krymu po osvobození

Tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov představil plán kroků, které chce Kyjev podniknout poté, co získá zpět kontrolu nad okupovaným Krymem. Obsahuje mimo jiné záměr zbourat strategický most, který spojuje okupovaný černomořský poloostrov s Ruskem, nebo trestní stíhání Ukrajinců, kteří pracovali pro ruskou správu Krymu. Danilov plán zveřejnil v době, kdy se ukrajinská armáda připravuje na jarní protiofenzivu v naději, že po více než 13 měsících války dosáhne nových rozhodujících úspěchů a ukončí ruskou invazi. Informovala o tom agentura AP.
2. 4. 2023|

Soud osvobodil muže, který za hlasy v komunálních volbách v Mikulášovicích údajně nabízel peníze

Muže, který podle policie v Mikulášovicích na Děčínsku před zářijovými komunálními volbami nabízel peníze za konkrétní volbu do zastupitelstva, okresní soud v Děčíně ve středu osvobodil. Už na podzim soud rozhodl o podmíněném trestu, některý z účastníků proti rozhodnutí podal odpor, řekla bez dalších podrobností mluvčí soudu Michaela Janoušová. Rozhodnutí soudu je pravomocné, strany se vzdaly práva na odvolání.
22. 3. 2023|

Ve Spojených státech propustili po 34 letech neprávem odsouzeného muže

Ve Spojených státech propustili z vězení muže odsouzeného za ozbrojenou loupež, kterou nespáchal. Na svobodu vyšel po dlouhých 34 letech. Jeho případ není ojedinělý, chybně odsouzení, kteří mají to štěstí a dosáhnou svobody, navíc ne vždy mají nárok na kompenzaci za nespravedlivě zničený život.
18. 3. 2023|

Soud osvobodil dva muže obžalované kvůli dávnému zřícení domu v centru Prahy

Soud pravomocně osvobodil dva muže, které obžaloba vinila, že před třinácti lety zavinili tragické zřícení domu v centru Prahy. Na verdikt upozornily Hospodářské noviny. Osvobozující verdikt se opírá o posudek, podle kterého vinu spíše než majitel stavební firmy a stavbyvedoucí, kteří před soudem stanuli, nesou pražští úředníci, kteří vydali stavební povolení. Pravomocně osvobozený majitel stavební firmy Sting Daniel Rada chce za dlouholeté trestní stíhání žádat vysoké odškodné.
23. 2. 2023|

Do Chersonu přišli ukrajinští policisté. Obnovují se základní služby

Ukrajinská armáda pokračuje v osvobozování Chersonské oblasti, na některých místech už dorazila k pravému břehu Dněpru. Uvedl to její generální štáb. Rusové před útěkem z Chersonu zničili podle prezidenta Volodymyra Zelenského kritickou infrastrukturu. Ukrajinské síly už také osvobodily téměř celou Mykolajivskou oblast, uvedl předseda tamní správy. Rusové dosud okupovali její jihovýchodní část. Ukrajinská média s odkazem na satelitní snímky píší, že kromě mostů přes Dněpr je zničena i část Kachovské přehrady.
12. 11. 2022Aktualizováno12. 11. 2022, 20:00|

Úspěch u Chersonu umožní útok směrem k Azovskému moři, analyzuje Macko

Úspěch u Chersonu definitivně zabezpečil Mykolajiv a Oděsu před ruským útokem, komentuje vývoj na frontě pro ČT slovenský generálporučík ve výslužbě a bývalý velitel výcvikového centra NATO Pavel Macko. Ukrajinci budou moci uvolněné jednotky navíc nasadit jinde. Očekávat se dá třeba útok směrem k Azovskému moři, který by rozdělil okupační síly na dvě části a přerušil zásobování.
11. 11. 2022|

Nečesaný dostal nepravomocně odškodné 1,7 milionu, necelou desetinu požadované částky

Soud přiznal Lukáši Nečesanému odškodné od státu ve výši přes 1,7 milionu korun a úroky z prodlení. Verdikt není pravomocný, muž se domáhal 18,8 milionu korun, může podat odvolání. Nečesaný čelil stíhání za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku, strávil dva roky za mřížemi. Justice ho ale nakonec po zásahu Nejvyššího soudu osvobodila pro nedostatek důkazů a případ zůstal neobjasněný.
17. 10. 2022Aktualizováno17. 10. 2022, 13:16|

Nejvyšší soud posmrtně osvobodil muže, který roku 1955 kvůli vyznání nenastoupil na vojnu

Nejvyšší soud vyhověl stížnosti ministra spravedlnosti a zrušil verdikt nad mužem, který v roce 1955 z náboženských důvodů nenastoupil na vojnu. Tehdejší Nižší vojenský soud v Brně ho za to potrestal dvěma lety vězení a odebráním některých práv na tři roky. Podle ministra spravedlnosti tím byl porušen zákon o svobodě myšlení a podal proti rozsudku stížnost. Soud mu dal nyní za pravdu a muže posmrtně zbavil viny.
13. 10. 2022|

Ruský ústup na Ukrajině odhaluje zkázu. „Nutili mě kopat hroby,“ popisuje svědek

Překotný ústup ruských jednotek především v Charkovské oblasti způsobený úspěšnou ukrajinskou protiofenzivou odhaluje rozsah zkázy, kterou po sobě na řadě míst okupanti zanechali. Doposud nejsou zprávy o masakru civilistů podobně jako v minulosti z Buči poblíž Kyjeva, ale objevují se svědectví lidí, kteří tvrdí, že museli pod pohrůžkami kopat hroby pro své sousedy. Ukrajinská armáda bez dalších podrobností uvedla, že nyní eviduje až 200 válečných zločinů denně.
14. 9. 2022|

Zemřela poslední příslušnice československé jednotky bojující na Dukle

Zemřela Marie Michajlovičová, oznámila Československá obec legionářská. Veteránce druhé světové války, která se jako spojařka československé tankové brigády zúčastnila bojů na východní frontě, bylo 100 let. Podle historiků byla posledním žijícím příslušníkem této brigády.
27. 7. 2022|

Já jsem snad měla křídla, jak rychle jsem utíkala. Vzpomíná na válečné bombardování Ludmila Procházková

V roce 1944 byl na nucené práce v Německu vyčleněn celý čtyřiadvacátý ročník mladých lidí. Mezi nimi i Ludmila Procházková (rozená Heimlichová). Z celkového počtu asi sedmi set tisíc nuceně nasazených jich přes pět tisíc zemřelo, většinou při spojeneckých náletech. Ludmila nálety přežila, dodnes má ale osmadevadesátiletá žena slzy v očích, když vzpomíná na to, jak se před bombami schovávali.
24. 5. 2022|

Lživá obvinění Ruska vůči Ukrajině se podobají nacistické propagandě, prohlásil Vystrčil

V malé pevnosti Terezín se v neděli konal pietní akt k uctění obětí nacistické perzekuce. Hlavní projev přednesl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Řekl, že lživá obvinění nejvyšších ruských představitelů vůči Ukrajině se čím dál víc podobají nacistické propagandě před osmdesáti lety. Dále se akce účastnil premiér Petr Fiala (ODS) nebo předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Nacisté převezli do terezínského ghetta na 155 tisíc Židů z celé Evropy, podle odhadů zde zemřelo 35 tisíc z nich.
15. 5. 2022Aktualizováno15. 5. 2022, 15:58|

Rusko může použít jaderné zbraně, Ukrajina nemá sílu vytlačit ho z jihu, popsal pro ČT brigádní generál Ryan

Americký brigádní generál Kevin Ryan pokládá možnost, že Rusko na Ukrajině použije taktické jaderné zbraně, za realistickou. V rozhovoru, který poskytl České televizi, popsal, jak se podle něj může tento konflikt dál vyvíjet.
9. 4. 2022|

Bývalá šéfka energetického úřadu Vitásková chtěla za stíhání odškodné 48,5 milionu, soud jí přiznal zlomek

Bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková neuspěla s požadavkem na odškodné 48,5 milionu korun za své trestní stíhání v kauze solárních elektráren. Ministerstvo spravedlnosti jí za způsobenou nemajetkovou újmu vyplatí celkem 600 tisíc korun. Ve čtvrtek to potvrdil pražský městský soud, který zamítl odvolání jak Vitáskové, tak i státu.
7. 4. 2022|