TÉMA

Guinea

Klimatologovi hrozí výpověď. Odmítl se vrátit do Evropy letadlem, chce cestovat s menšími emisemi

Klimatologovi, zaměstnanci Institutu pro světovou ekonomiku (IfW) v Kielu, hrozí výpověď za to, že se odmítl narychlo vrátit do Německa letadlem ze Šalamounových ostrovů, kde dokončil výzkum v terénu. O případu informoval britský deník The Guardian.
4. 10. 2023|

Nigerská junta chce stíhat svrženého exprezidenta. Tvrdí, že se dopustil velezrady

Autoři vojenského převratu v Nigeru oznámili, že chtějí svrženého prezidenta Mohameda Bazouma stíhat pro velezradu a ohrožení bezpečnosti země. Junta svrhla demokraticky zvoleného prezidenta koncem července, od té doby ho drží v domácím vězení.
14. 8. 2023|

V Nigeru posiluje vliv Ruska. Pomoc juntě nabídli i wagnerovci

Mezinárodní situaci okolo Nigeru, který minulý týden zažil vojenský převrat, eskaloval výrok sousedního Mali a Burkina Faso. Tamní režimy budou považovat jakýkoliv vojenský zásah proti nově ustanovené juntě za vyhlášení války. Převrat slovně podpořil i šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin. Skupina západoafrických států ECOWAS však uzavřela vzdušný prostor nad Nigerem pro komerční lety a požaduje okamžité propuštění zajatého prezidenta Bazouma. Evropské státy mezitím evakuují své občany.
2. 8. 2023|

Mocnosti zápasí o nerozvinuté země v Tichomoří. Mají velký strategický význam

Západ hledá spojence mezi ostrovními státy v Tichomoří. Tento týden oblast kromě amerických ministrů navštívil i francouzský prezident. Postoj dlouho přehlížených a nerozvinutých zemí zásadně ovlivňuje bezpečnost v oblasti, kde získává převahu Čína.
29. 7. 2023|

Lavrov navštívil Mali. Africká země vyměnila francouzské spojence za ruské wagnerovce

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov přijel do Mali stvrdit partnerství s tamním přechodným vojenským režimem. Před rokem junta vykázala francouzské spojence v boji s náboženskými teroristy a nahradila je ruskými žoldnéři z Wagnerovy skupiny, kteří se podle svědectví dopouští v konflikty zmítané zemi zvěrstev a hromadných vražd. Válečné zločiny wagnerovců začala vyšetřovat i mise OSN, její zástupce ale úřady z Mali vyhostily.
9. 2. 2023|

Ghana má dvě podezření na nákazu virem marburg. Oba pacienti zemřeli

Ghana ohlásila dva případy podezření na nákazu virem marburg. Přítomnost viru se podle zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) prokázala v prvotních testech vzorků dvou pacientů, kteří následně zemřeli. Vzorky při dalších rozborech posoudí Pasteurův Institut v Senegalu.
8. 7. 2022|

Podmořská žraločí sopka je zase aktivní. Vědci se těší na neobvyklé zážitky

Americká agentura NASA ve své zprávě popsala, že v sopce Kavachi přezdívané Sharkano, která se nachází na Šalamounových ostrovech u pobřeží Papuy-Nové Guineje, se děje něco pozoruhodného. Tento podmořský vulkán podle nových dat z 19. května začal po půlroční aktivitě opět soptit.
29. 5. 2022|

Čína se snaží dostat malé země Tichého oceánu na svou stranu. Soupeří o vliv se Spojenými státy

Čínský ministr zahraničí Wang-I zahájil velké turné po malých zemích Tichého oceánu. Cílem desetidenní cesty po osmi státech je posílit pozici asijské velmoci v soupeření se Spojenými státy. Ty v pondělí oznámily vznik indo-pacifického fóra spolupráce. Jeho deset členů včetně Austrálie, Japonska nebo Vietnamu chce navýšit vzájemný obchod a odrážet rostoucí ambice Pekingu.
27. 5. 2022|

Sierra Leone dvacet let po válce nevzkvétá, ale žije v míru. Šrámy z konfliktu zemi ovlivňují dál

Během devadesátých let byla Sierra Leone synonymem pro násilí. To už dávno neplatí. Disponuje nerostným bohatstvím a v posledních letech zažila hospodářský růst, třebaže 60 procent obyvatelstva stále žije v chudobě. Země se stále zotavuje z jedenáct let dlouhé občanské války, která skončila právě před dvaceti lety.
18. 1. 2022|

V Africe se letos odehrály už čtyři převraty. Bilance připomíná krvavé období před více než dvaceti lety

Zhroucení legitimní moci v Súdánu poukázalo na sílící tendence na africkém kontinentě, které vyvolávají novou vlnu politické nestability. Patří mezi ně etnické napětí, korupce nebo ekonomická zaostalost. Afrika letos zaznamenala již čtyři převraty, což připomíná období krvavých revolucí před rokem 2000.
27. 10. 2021|

Šéf guinejské junty složil prezidentskou přísahu. Není jasné, jak dlouho povládne

Šéf guinejské junty, která v září sesadila prezidenta Alphu Condého, složil přísahu a stal se prezidentem. Plukovník Mamady Doumbouya povede západoafrickou zemi v přechodném období, jehož délka není přesně stanovena.
1. 10. 2021|

Blok západoafrických států uvalil sankce na vojenskou juntu v Guineji

Hlavní západoafrické regionální uskupení, Hospodářské společenství západoafrických států (ECOWAS), na čtvrtečním mimořádném summitu přijalo sankce proti vojenské juntě v Guineji. Vyzvalo k návratu země k ústavnímu pořádku a demokratické vládě během šesti měsíců, oznámily tiskové agentury s odvoláním na vyjádření předsedy komise ECOWAS. Jean-Claude Kassi Brou přiblížil, že summit schválil zmrazení bankovních účtů a zavedení zákazu cestování pro členy junty a jejich příbuzné.
17. 9. 2021|

Guinejský prezident zůstává v rukou vojáků, vládní představitelé nesmí ze země

Guinea po nedělním sesazení prezidenta Alphy Condého znovu otevřela vzdušné i pozemní hranice pro humanitární dopravu a obchod. Zvláštní armádní jednotka, která v neděli prezidenta zajala, v pondělí zakázala všem vládním představitelům vycestovat ze země. Musejí také armádě odevzdat své automobily.
6. 9. 2021|

Vzbouřenci v Guineji se zřejmě pokusili o převrat, unesli prezidenta

V Guineji se zřejmě odehrál další převrat. Vzbouřenci z řad speciálních jednotek této západoafrické země tvrdí, že zajali prezidenta Alphu Condého, pozastavili platnost ústavy, rozpustili všechny instituce a uzavřeli pozemní a vzdušné hranice. Ministerstvo obrany naopak tvrdí, že se útok speciálních sil na prezidentský palác podařilo odrazit.
5. 9. 2021Aktualizováno5. 9. 2021, 19:24|

Čínská společnost začala stavět v Guineji trať přímo přes místo, kde žijí kriticky ohrožení šimpanzi

Přímo v místě, kudy povede nová železnice k dolům, žije asi šest až sedm stovek ohrožených šimpanzů. Společnost, která ji staví, nemá připravená žádná opatření, která by následky její činnosti byť jen změkčovala.
21. 8. 2021|

V západní Africe se poprvé objevila krvácivá horečka marburg, má smrtnost až 88 procent

Západoafrická Guinea ohlásila první případ a zároveň úmrtí na vysoce nakažlivou krvácivou horečku způsobenou virem marburg. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) to potvrdily guinejské zdravotnické úřady. V západní Africe jde o první výskyt této nemoci, která se podobá ebole. Od roku 1967 bylo zaznamenáno dvanáct případů propuknutí této infekce, která se šířila na jihu a východě kontinentu.
10. 8. 2021|

V Guineji zemřeli čtyři lidé na ebolu, země vyhlásila začátek epidemie

V západoafrickém státě Guinea se znovu objevila krvácivá horečka ebola a čtyři lidé již nákaze podlehli. Vláda v reakci na to vyhlásila začátek epidemie. Je to poprvé, co byla ebola v západní Africe zaznamenána od epidemie z let 2013 až 2016, kdy si choroba v oblasti vyžádala více než 11 300 životů.
14. 2. 2021|
Doporučujeme

Dlouhý covid je překvapivě podobný ebole, ukazuje výzkum

Dlouhodobě přetrvávající příznaky covidu-19, které trápí některé pacienty, vědci přirovnávají k následkům jiných virových onemocnění: eboly a horečky chikungunya. Snaží se jim proto více porozumět, aby pacientům, kteří trpí i po letech, mohli účinněji pomoci, píše britský The Guardian na svém webu.
29. 1. 2021Aktualizováno31. 1. 2021, 13:54|

Záhadní denisované žili i v Tibetu. Tamní lidé od nich mohli získat nové geny, ukazuje výzkum

Vědci poprvé našli průkazné genetické stopy denisovanů, nejzáhadnějšího dnes již vymřelého rodu pravěkých lidí, mimo oblast Sibiře. Nové analýzy nedávno nalezené čelisiti ukazují, že žili na „střeše světa“, tedy v Tibetu, již v době před 100 tisíci roky.
4. 11. 2020|

Ptakopyskovi hrozí v Austrálii vyhynutí, hlavně kvůli suchu

V Austrálii by mohl vyhynout ptakopysk podivný. Uvedla to agentura AFP s odkazem na novou studii místních vědců. Původní místo výskytu ptakopyska podivného, který obývá vodní toky Austrálie a Papuy-Nové Guineje, se již zmenšilo o 40 procent.
21. 1. 2020|

Čeští vědci objevili na pacifickém ostrově nové druhy mravenců

Vědecký tým pod vedením entomologa Milana Jandy z českobudějovického biologického centra Akademie věd objevil při expedici na ostrově Bougainville, jenž patří Papui-Nové Guineji, několik dosud neznámých druhů mravenců. Papua-Nová Guinea je známá vysokým výskytem endemitů, přesný počet druhů ale určí až několikaměsíční analýza.
15. 7. 2019|

Kongo sužuje jedna z nejhorších epidemií eboly. Lékaře navíc vraždí místní milice

Šíření eboly v Demokratické republice Kongo se vymyká kontrole, epidemie by se mohla vyrovnat krizi v západní Africe z roku 2013, obávají se experti. Konfliktem rozvrácená země hlásí už přes tisíc mrtvých. Situaci navíc zhoršují útoky ozbrojenců na nemocnice. Výsledkem jsou desítky zraněných, nebo dokonce zavražděných lékařů, kterých je už tak v zemi nedostatek.
17. 5. 2019|