TÉMA

Výtržnictví

Za napadení učitelky potrestal soud matku obecně prospěšnými pracemi

Trest obecně prospěšných prací udělil soud ženě, která na základní škole v Náchodě napadla a těžce zranila učitelku svého syna. Odpracovat by měla 260 hodin. Podle nepravomocného rozsudku má také napadené pedagožce uhradit 57 576 korun jako nemajetkovou újmu a náhradu ušlého výdělku. Obžalovaná před soudem prohlásila vinu, po vynesení verdiktu si ale vzala lhůtu pro možné odvolání. Státní zástupce se odvolání vzdal.
7. 2. 2024|

O incidentu u Brněnské přehrady jednal městský soud. Muže, kteří napadli Rohozina, potrestal za výtržnictví

Městský soud v Brně v pátek potrestal dva muže, kteří byli zraněni při incidentu u Brněnské přehrady, za výtržnictví. Muže obžalovaného z vraždy napadli. Při potyčce jeden muž na následky bodného zranění zemřel. Obžalovaný Roman Rohozin vinu odmítl, šlo podle něj o sebeobranu. Ve věci městský soud rozhodl neveřejně, vydal trestní příkaz, řekla mluvčí soudu Petra Láníčková.
26. 1. 2024|

Policie navrhla obžalovat muže obviněného z napadení Ukrajinek v Plasích

Policisté navrhli obžalovat muže obviněného z napadení dvou ukrajinských žen na pouti v Plasích na severním Plzeňsku. České televizi to řekla mluvčí plzeňské policie Michaela Raindlová. Podle informací médií se muž žen zeptal, zda jsou z Ukrajiny, a poté je napadl. Obviněný se hájí tím, že konflikt vyvolaly opilé ženy, které mu překážely při skládání pouťové atrakce. V případě odsouzení mu hrozí až pět let vězení.
23. 11. 2023|

Úředník z Trumpovy administrativy dostal za účast na útoku na Kapitol šest let

Na sedmdesát měsíců za mříže poslal americký soudce bývalého činitele ministerstva zahraničí, který 6. ledna 2021 společně s dalšími příznivci exprezidenta Donalda Trumpa vtrhl do sídla Kongresu. Federico Klein byl uznán vinným z několika trestných činů včetně útoků na policisty, informovala americká média.
3. 11. 2023|

Policie obvinila osm lidí v souvislosti s incidentem u pražského soudu, kde dav vylomil dveře. Je mezi nimi i Zítko

Celkem osm lidí si vyslechlo obvinění kvůli incidentu u pražského městského soudu z letošního května. České televizi to sdělil Tomáš Svoboda z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2, které případ dozoruje. Podporovatelé bývalé novinářky Jany Peterkové souzené kvůli šíření poplašné zprávy tehdy vylomili dveře do jednací síně, ve které měla odvolací jednání. Zasahovat musela justiční stráž i policie. Z videa, které na sociální síti zveřejnil aktivista Pavel Zítko, vyplývá, že mezi obviněnými je i on.
23. 10. 2023|

Policie navrhla obžalovat tři účastníky pardubické potyčky mezi Ukrajinci a Romy

Policie uzavřela vyšetřování červencové potyčky mezi Ukrajinci a Romy a navrhla obžalovat všechny tři obviněné. České televizi to sdělil okresní státní zástupce Aleš Veselý. V případě odsouzení jim za výtržnictví hrozí až dva roky vězení.
22. 9. 2023|

Policie pátrá po Tomáši Čermákovi, podle mluvčí nenastoupil do výkonu trestu

Policie pátrá po Tomáši Čermákovi, který je prvním člověkem v Česku pravomocně odsouzeným do vězení za podněcování ke spáchání teroristického trestného činu. V policejní databázi hledaných není uveden důvod pátrání. Mluvčí plzeňské policie Iva Vršecká řekla serverům Novinky.cz a iDNES.cz, že Čermák nenastoupil do výkonu trestu. Pátrání po Čermákovi bylo vyhlášeno v úterý. Podle údajů v policejní databázi není ozbrojený ani nebezpečný.
30. 8. 2023|

Soud zamítl žádost Tušla o podmíněné propuštění, nezaznamenal polepšení

Odsouzený dezinformátor Patrik Tušl neuspěl se žádostí o podmíněné propuštění z vězení. Podle Okresního soudu v Karlových Varech se nepolepšil. Soud také nepřesvědčil, že na svobodě povede řádný život. Důvody zamítnutí žádosti popsala pro ČT soudkyně Ivana Koprnická. Tušl si má ve vězení celkem odpykat 25 měsíců, mimo jiné i za šíření nenávistných výroků o Ukrajincích. Muž momentálně čelí ještě obžalobě z nebezpečného pronásledování, spolu s Tomášem Čermákem a Zdeňkem Masárem je stíhán také kvůli výtržnictví.
7. 7. 2023|

Za nášivku Wagnerovců dostal muž podruhé podmínku. S trestem nesouhlasí

Nepravomocně odsouzený Jakub Jašek dostal další trest kvůli nášivce s logem Wagnerovců. Za schvalování válečných zločinů mu soud znovu uložil půlroční podmínku a peněžitý trest. ČT to řekla soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Eva Švíglerová, která potrestala Jaška za nošení nášivky na květnové protivládní demonstraci. Muž s tím nesouhlasí a proti verdiktu se brání. První trest mu soud dal v souvislosti s březnovým protestem na Václavském náměstí.
14. 6. 2023|

Dvěma fanouškům soud kvůli výtržnictví uložil podmínky a pokuty. Dalšího policie viní z násilí proti úřední osobě

Policie obvinila fanouška v souvislosti se středečním finálovým zápasem Evropské konferenční ligy. Hrozí mu až šestiletý trest vězení za násilí proti úřední osobě. Další dvojici fanoušků Fiorentiny pražský soud uložil za napadení příznivců West Hamu půlroční podmínky, pokuty 30 tisíc korun a vyhoštění z Česka, informují Novinky.cz. Případ se řešil ve zkráceném řízení.
9. 6. 2023Aktualizováno9. 6. 2023, 17:41|

Policie prověřuje vylomení dveří u soudu s Peterkovou pro podezření z výtržnictví

Pražská policie začala prověřovat úterní incident během jednání u Městského soudu v Praze, kdy podporovatelé bývalé novinářky Jany Peterkové vylomili dveře do jednací síně, pro podezření z výtržnictví. Uvedla to na Twitteru. Policisté při zásahu zadrželi dvě osoby. Jednoho z příznivců Peterkové odvezli záchranáři. Soudní senát jednání přerušil, později se ale znovu sešel a vynesl pravomocný rozsudek, v němž Peterkové potvrdil podmínku za šíření poplašné zprávy. Podle policie se prověřování incidentu v budoucnu může rozšířit o další trestný čin.
1. 6. 2023|

Muž v Olomouci rasisticky nadával Romům a jednoho napadl. Soud ho potrestal podmínkou

S podmínkou odešel od soudu muž, který letos v květnu v Olomouci rasisticky nadával skupině Romů a pak jednoho z nich napadl. Okresní soud v Olomouci ho potrestal za hanobení etnické skupiny, výtržnictví a ublížení na zdraví. ČT to zjistila z trestního příkazu. Verdikt je pravomocný.
18. 11. 2022|

Mladík na Slovensku se po polibku s přítelem stal terčem útoku, utrpěl zranění

Devatenáctiletého mladíka na jihu Slovenska napadl a zranil neznámý útočník poté, co se políbil s přítelem. Incident, který potvrdila policie, se podle médií stal minulý týden a oběť útoku podstoupila operaci. Před dvěma týdny došlo ve slovenské metropoli k homofobní vraždě dvou lidí, která u veřejnosti vyvolala vlnu solidarity s komunitou LGBT+.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 18:35|

30 let zpět: „Stop bolševismu a kapitalismu,“ hlásaly transparenty anarchistů

V Praze se na Svátek práce konalo povolené setkání anarchistů. Jejich průvod městem vedl ze Střeleckého ostrova na Letnou, kde se anarchisté střetli s přívrženci hnutí Skinheads v ozbrojené bitce. Po zásahu policie byla mezi zabavenými osobními zbraněmi nalezena mimo jiné i nabitá pistole.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
1. 5. 2022|

Stíhání muže, který v benešovské nemocnici vytáhl zbraň, státní zástupkyně zastavila. Byl nepříčetný

Státní zástupkyně zastavila trestní stíhání třiašedesátiletého muže, který loni v listopadu ohrožoval nožem a střelnou zbraní zdravotníky v benešovské nemocnici. Podle znaleckého posudku nebyl v době spáchání skutku pro nepříčetnost trestně odpovědný, uvedla ve středu na webu policejní mluvčí Barbora Schneeweissová. Při incidentu nebyl nikdo zraněn, policisté u muže po zadržení našli dvě plynové zbraně a dva nože. Obvinili ho z nebezpečného vyhrožování a výtržnictví, za což mu hrozily až tři roky vězení.
30. 3. 2022|

Muži údajně hrubě uráželi šéfa lékařské komory Kubka, policie je obvinila z výtržnictví

Policie obvinila z výtržnictví další dva muže, kteří se podle ní podíleli na urážkách a dehonestování prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. U Patrika Tušla, který je stíhán za nebezpečné pronásledování Kubka, kriminalisté rozšířili obvinění také o trestný čin výtržnictví. Vyplývá to z informací, které na webu zveřejnil pražský policejní mluvčí Jan Daněk.
9. 2. 2022|

Policie zahájila stíhání chlapce a dívky za posprejování Karlova mostu

Policie zahájila trestní stíhání sedmnáctiletého chlapce a o rok mladší dívky za červencové posprejování Karlova mostu. Oba mladiství se ke skutku přiznali. Obviněni jsou z poškození cizí věci. Uvedl to šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 10 Richard Houdek.
12. 10. 2021|

30 let zpět: Pankáči zasedli na Karlově mostě

Do Prahy se sjelo několik desítek příznivců hnutí punk a skinheads z Německa. Když policie přibližně sedmdesát nejagresivnějších výtržníků zadržela, zajistila u nich pestrou škálu zbraní.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
6. 8. 2021|

Soud uložil za útok na policistu při demonstraci zákaz pobytu v Praze, zatím nepravomocně

Roční podmíněný trest a dvouletý zákaz pobytu v Praze uložil soud Lukáši Veselému za to, že při protivládní demonstraci na Staroměstském náměstí napadl policistu a trefil jej polenem, nezpůsobil mu však zranění. Rozsudek zatím není pravomocný, obžalovaný se ale odvolávat nebude.
16. 3. 2021Aktualizováno16. 3. 2021, 16:19|

Pro podezření z výtržnictví prověřuje policie potyčku ve sněmovně. Volný chce podat žalobu

Pražská policie prověřuje čtvrteční incident ve sněmovně, při kterém nezařazený poslanec Lubomír Volný fyzicky napadl poslance, pro podezření z výtržnictví. Podávání dalších informací k případu si podle policejního mluvčího Jana Daňka vyhradilo Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1. Volný v pátek oznámil, že chce podat žalobu na ty, kteří jej podle jeho mínění napadli.
22. 1. 2021Aktualizováno22. 1. 2021, 20:01|

Někteří útočníci z Kapitolu chtěli zadržet a zavraždit zákonodárce či viceprezidenta, míní vyšetřovatelé

Část útočníků, kteří minulý týden vtrhli do budovy Kapitolu, chtěla zadržet a zavraždit volené zástupce, tvrdí američtí federální vyšetřovatelé. Podle nich jsou důkazem mimo jiné vzkazy, které politikům na místě zanechali. Výhrůžky mířily proti demokratickým i republikánským zákonodárcům a proti viceprezidentovi. Útočníkům hrozí vysoké tresty. Postup úřadů kolem napadení Kapitolu vyšetří vládní inspektoři.
15. 1. 2021Aktualizováno15. 1. 2021, 22:26|

Násilnosti v americkém Kapitolu mají pátou oběť. Z kanceláří zmizely počítače

Středeční násilnosti v americkém Kapitolu mají pátou oběť. Zraněním způsobeným během vpádu příznivců Donalda Trumpa podlehl policista ze sboru, který areál chrání. Po počátečních nejasnostech to potvrdil samotný sbor. Z několika kanceláří včetně té pro šéfku demokratické většiny Nancy Pelosiovou zmizely počítače. Kvůli vpádu už odstoupili tři vysoce postavení činitelé, kteří měli na starosti pořádek v areálu Kongresu.
8. 1. 2021Aktualizováno8. 1. 2021, 21:28|

Napomenutí a pokuta. Za napadení novinářů v Zemanově štábu padl po dvou letech trest

Po více než dvou letech byl udělen trest za napadení novinářů ve volebním štábu Miloše Zemana. Prezidentův podporovatel Jan Šolta dostal napomenutí za přestupek proti občanskému soužití a pokutu tisíc korun jako kompenzaci za náklady řízení. V únoru tak pravomocně rozhodl Úřad městské části Praha 11, Česká televize získala rozhodnutí až nyní na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Šolta je jediným z příznivců prezidenta, který za potyčku s novináři dostal trest. Hlavní aktér incidentu Karel Slezák totiž několik dní po volebním večeru zemřel.
20. 8. 2020|

Měl u sebe nůžky a prameny vlasů. Policie zadržela muže, který tajně stříhal ženy v pražských tramvajích

Policisté zadrželi jedenačtyřicetiletého muže podezřelého z toho, že ženám v pražských tramvajích tajně stříhal prameny vlasů. Muž se k činům přiznal a kriminalistům vydal vlasy, které měl schované doma. Žádný racionální důvod svého jednání ale neuvedl. Za výtržnictví hrozí pachateli v případě odsouzení až dva roky vězení.
26. 2. 2020|