TÉMA

Simulace

„Hrozí solární erupce s radiací, evakuujte se!“ Čeští studenti si ve virtuální realitě vyzkouší život na vesmírné stanici

Život astronautů na oběžné dráze, týmovou spolupráci, ale také řešení několika nebezpečných situací si mohou téměř na vlastní kůži vyzkoušet lidé díky nové hře využívající virtuální realitu. Simulace, která vznikla na Fakultě elektrotechnické Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze, míří hlavně na studenty.
25. 2. 2024|

Umělé inteligence v diplomatických simulacích často volí válku. Včetně té jaderné, ukázal výzkum

Výzkum pěti umělých inteligencí (AI) tří různých společností ukázal, že při simulovaných konfliktech rychle eskalují situaci, neumí ustupovat a vybírají si vojenská řešení jako ta nejjednodušší a nejúčinnější. Podle vědců je to znepokojivé a varují tak před využíváním AI v této oblasti.
10. 2. 2024|

KLDR opět oznámila, že simulovala „taktický jaderný útok“

Severní Korea podruhé za tento týden oznámila, že simulovala „taktický jaderný útok“. Státní tisková agentura KCNA takto popsala sobotní operaci, při níž podle jihokorejské armády Severokorejci vypálili do moře několik řízených střel. Stejné oznámení Pchjongjangu přišlo ve čtvrtek v návaznosti na středeční test balistických raket.
3. 9. 2023|

„Zítra, pozítří, za týden.“ Jsme připraveni, protiofenziva může začít kdykoliv, zní z Kyjeva

Ukrajina je připravena zahájit protiofenzivu proti ruským silám, které po loňské invazi obsadily východ země. V rozhovoru to stanici BBC řekl tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov. Protiofenziva může začít kdykoliv, Ukrajina má podle něj teď „historickou příležitost“ a nesmí udělat chybu.
27. 5. 2023Aktualizováno27. 5. 2023, 17:42|

Tchaj-pej hlásí další čínské simulace útoku na Tchaj-wan

Tchajwanské ministerstvo obrany v neděli podle agentury Reuters oznámilo, že několik čínských armádních lodí, letadel a dronů se dál zapojuje do vojenských cvičení a provádí manévry simulující útok na Tchaj-wan. V oblasti průlivu v neděli napočítalo 66 čínských letadel a čtrnáct lodí. Resort také oznámil, že Tchaj-wan v reakci na tyto manévry vyslal do oblasti svá plavidla a letadla. Většina hlášení o čínských vojenských cvičeních v blízkosti ostrova podle resortu už neplatí.
7. 8. 2022Aktualizováno7. 8. 2022, 20:08|

Čína simulovala útok na náš hlavní ostrov, uvedl Tchaj-wan

Čínská letadla a lodě v sobotu ráno uskutečnily cvičení simulující útok na hlavní ostrov Tchaj-wanu. Uvedlo to tchajwanské ministerstvo obrany a dodalo, že do jeho vzdušné obranné zóny pronikly dvě desítky čínských letounů. Předtím ministerstvo oznámilo, že Tchaj-wan v pátek pozdě večer vypálil světlice, aby varoval sedm bezpilotních letounů, které kroužily nad jeho souostrovím Ťin-men a neidentifikované letadlo nad odlehlým souostrovím Ma-cu.
6. 8. 2022Aktualizováno6. 8. 2022, 14:09|

Plovoucí mravenčí vory se řídí jednoduchými pravidly. Vědci toho chtějí využít v robotice

Noe přečkal biblickou potopu v arše. Rudí mravenci druhu Solenopsis invicta si pro stejný účel tvoří plovoucí vory, které jsou složené z tisíců až statisíců živých exemplářů toho hmyzu. Tyto vory jsou nesmírně dynamické tvarem i vlastnostmi. Inženýři z Coloradské univerzity v Boulderu teď poprvé popsali jednoduchá fyzikální pravidla, která určují, jak se taková plavidla tvořená živými tělíčky v průběhu času mění: zmenšují se, rozšiřují nebo jim rostou dlouhé výčnělky podobné slonímu chobotu.
15. 3. 2022|

Američané simulovali ruskou invazi. Putin se podle nich hrubě přepočítal

Rusko Ukrajinu napadlo způsobem, který američtí vojenští teoretici předpokládali. Výsledky má přesto mnohem horší. Ruské armádě se například nepodařilo zničit ukrajinské letectvo ani protivzdušnou obranu.
4. 3. 2022|

Vědci vytvořili největší simulaci vesmíru. Je dostupná každému

Lidé v on-line hrách milují prozkoumávání cizích světů nebo dokonce celých vesmírů. Teď vědci nabízejí něco podobného v reálném kosmu. Mezinárodní tým výzkumníků vytvořil celý virtuální vesmír a dal ho volně k dispozici na internet. Po stažení speciálního programu ho může procházet každý.
13. 9. 2021|

Venuše mohla být obyvatelná planeta, ukázala simulace NASA

Kdyby měla Venuše trošku víc štěstí, mohla mít Sluneční soustava v současnosti možná dvě obyvatelné planety, a ne jen jednu. Ukázala to simulace, kterou provedli vědci z NASA.
1. 10. 2019|

NASA v simulaci bránila Denver před asteroidem. Zničila omylem New York

Na začátku května provedly americké vládní agentury rozsáhlé cvičení, které mělo simulovat ohrožení Spojených států asteroidem. NASA, FEMA a další agentury řešily jak sledování tělesa, pokus o jeho odklonění, tak i následky, které by jeho dopad způsobil – a také snahu o jejich zmírnění.
12. 5. 2019|