TÉMA

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv

Lék proti obezitě v testech překvapil, pomohl nemocným snížit hmotnost

V nové klinické studii vědci testovali, jak účinný je lék proti obezitě. Výsledky jsou podle výzkumu natolik dobré, že by účinná látka mohla být možná ještě letos schválená.
18. 10. 2023|

Evropské úřady schválily novou vakcínu proti covidu. Má pomoci s podzimní vlnou

Regulační orgány Evropské unie doporučily schválit aktualizovanou vakcínu proti covidu-19 od společnosti Pfizer a jejího německého partnera BioNTech. Nová verze očkování s názvem 22UAy.DE je zaměřena na variantu omikronu XBB.1.5, která v současné době převažuje.
31. 8. 2023|

Muskův Neuralink dostal povolení testovat mozkové čipy na lidech

Společnost Neuralink, která vyvíjí mozkové čipy, dostala od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) souhlas k první klinické studii na lidech, píše agentura Reuters. Pro tuto firmu Elona Muska se jedná o významný milník, dobrovolníci se ale do studie zatím hlásit nemohou.
26. 5. 2023|

Nejvyšší soud USA dočasně ponechal v platnosti federální pravidla pro potratovou pilulku

Americký nejvyšší soud dočasně ponechal v platnosti federální pravidla pro používání potratové pilulky mifepriston. Nyní si dává čas na důkladnější zvážení dalších kroků. O zásah v případu potratové pilulky žádaly soud americká administrativa i výrobce léků. Reagovaly tak na rozhodnutí nižšího soudu, který prodej pilulky v podstatě zakázal.
14. 4. 2023|

Potratová pilulka zatím zůstane v USA dostupná, rozhodl odvolací soud

Potratová pilulka mifepristone zůstane zatím ve Spojených státech s omezeními dostupná. Podle agentury Reuters o tom ve středu večer rozhodl odvolací soud v New Orleans. Z větší části tak zrušil rozhodnutí federálního soudce v Texasu, který v pátek prodej pilulky v podstatě zakázal. Proti verdiktu protestovali demokratičtí politici včetně amerického prezidenta Joea Bidena.
13. 4. 2023Aktualizováno13. 4. 2023, 14:39|

Federální soudce z Texasu pozastavil registraci potratové pilulky. Z Washingtonu zní kritika

Americký federální soudce Matthew Kacsmaryk pozastavil platnost registrace potratové pilulky mifepristonu. Znamená to, že by se měla přestat prodávat. Ministerstvo spravedlnosti se chce proti rozhodnutí odvolat, může to učinit do sedmi dní, než verdikt nabude účinnosti.  Situaci komplikuje rozhodnutí jiného soudce, které je zcela opačné.
8. 4. 2023|

Konec utrpení? Nové americké léky nebudou muset být testované na zvířatech

Řada neziskových organizací protestovala desítky let proti pokusům na zvířatech. Od letošního roku americká administrativa část jejich proseb vyslyšela a přišla se změnou pravidel.
14. 1. 2023|

Musk chce během půl roku začít testovat čipy do lidského mozku. Jeho firma čeká na povolení

Společnost Neuralink, která vyvíjí mozkové čipy, chce do půl roku zahájit klinické testy svého bezdrátového zařízení na lidech. Jednou z prvních funkcí, kterých hodlá Neuralink dosáhnout, je obnova zraku, uvedl šéf firmy Elon Musk. Podle něj to má být možné i u lidí, kteří se narodili slepí. Americký regulátor, bez jehož souhlasu se testy neobejdou, na žádost o komentář zatím neodpověděl.
2. 12. 2022|

EMA doporučila vakcíny cílené na koronavirovou variantu omikron

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) doporučila použití posilujících dávek upravených vakcín od společností Pfizer/BioNTech a Moderna, které jsou zacílené proti koronavirové variantě omikron. EMA také doporučila použití vakcíny proti covidu-19 od společnosti Novavax jako posilující dávky pro dospělé.
1. 9. 2022Aktualizováno1. 9. 2022, 18:16|

V USA je kritický nedostatek kojenecké výživy. Biden přijal zvláštní opatření

Americký prezident Joe Biden přijal ve středu nouzová opatření, jejichž cílem je zvýšit výrobu a dodávky kojenecké výživy, které je v poslední době na některých místech USA kritický nedostatek. Na řešení situace stále silněji naléhá také Kongres, Sněmovna reprezentantů jen pár hodin před oznámením Bílého domu schválila dodatečné finance pro Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a uvolnila pravidla sociálního programu, který umožňuje rodičům nakoupit výživu s podporou státu.
19. 5. 2022|

Děti vystavené během těhotenství marihuaně bývají častěji obézní, ukázala studie

Děti žen, které v těhotenství užívaly marihuanu, se kolem pátého roku života častěji potýkaly s nadměrnou tvorbou tuku a zvýšenou hladinou cukru v krvi. Vyplývá to ze studie, o které informoval zpravodajský server CNN. Jednalo se o konopné produkty, které obsahovaly psychoaktivní látku THC (tetrahydrokanabinol) i kanabidiol (CBD), tedy jednu z molekul konopí, která nemá psychotropní účinky.
6. 4. 2022|

Lék molnupiravir na omikron zabírá, nemocnice přestávají podávat monoklonální protilátky

České nemocnice už měsíc podávají antivirotikum molnupiravir, zatím si pro něj na základě doporučení praktického lékaře přišlo přes 250 lidí. Lékaři naopak přestávají podávat infuzní monoklonální protilátky, které proti variantě omikron zřejmě nefungují. Zatímco v prosinci je běžně dostávalo kolem čtyř tisíc lidí týdně, v posledních sedmi dnech je zdravotníci podali jen 540 pacientům.
18. 1. 2022|

Spojené státy zaplavuje omikron, počet hospitalizací se blíží loňskému maximu

Ve Spojených státech pokračuje rychlý nástup koronavirové varianty omikron. Podle odhadů Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) už stojí za téměř všemi novými případy infekce. USA zaznamenaly další extrémně vysoký přírůstek a počet lidí hospitalizovaných s koronavirem se blíží rekordu z loňského ledna. Nemocnice však oproti předchozím vlnám epidemie hlásí menší podíl vážných případů. Prezident Joe Biden oznámil, že USA zdvojnásobí kontrakt na nákup léku paxlovid od firmy Pfizer. Podle vrchního vládního epidemiologa Anthonyho Fauciho by současná vlna mohla odeznít stejně rychle, jako přišla.
5. 1. 2022|

Pandemie ve světě: Řecko zavede povinné očkování seniorů, slovenské nemocnice jsou za kritickou hranicí

Řecko zavede povinné očkování proti covidu-19 pro lidi starší šedesáti let a za nedodržení této povinnost bude od poloviny ledna vybírat měsíční pokutu sto eur (asi dva a půl tisíce korun). V přetížených slovenských nemocnicích je nejvíc pacientů s covidem od letošního března. Zároveň už je jejich počet nad hranicí, kterou úřady dříve označily za kritickou pro zajištění zdravotní péče. Německý ústavní soud zamítl stížnosti proti epidemické nouzové brzdě.
30. 11. 2021Aktualizováno30. 11. 2021, 23:07|

Vědci jsou na stopě toho, proč některé vakcíny mohou způsobovat srdeční potíže

Už několik zemí zaznamenalo, že mezi vedlejšími účinky vakcín proti covidu-19 mohou být některé srdeční choroby, zejména myokarditida a perikarditida. Vědci sice zatím nebyli schopní popsat proč přesně, ale tento fenomén stále intenzivněji zkoumají – zejména proto, že se možnost očkování rozšiřuje na mladší a mladší ročníky.
13. 11. 2021|

Americké úřady definitivně schválily vakcínu od Pfizeru pro děti od pěti do jedenácti let

Zhruba 28 milionů dětí ve věku od pěti do jedenácti let má nyní ve Spojených státech nárok na vakcínu proti covidu-19 od společností Pfizer a BioNTech. Zelenou dala očkovací látce pro tuto věkovou skupinu ředitelka tamního Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Rochelle Walenská jen pár hodin poté, co ji doporučila poradní komise orgánu, napsala agentura AP. Podle amerického prezidenta Joea Bidena jde o „rozhodující okamžik“ v boji s epidemií.
3. 11. 2021Aktualizováno3. 11. 2021, 17:09|

Vakcína je bezpečná i pro děti, shodli se Dražan a Grubhoffer

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí definitivně schválilo vakcínu od Pfizeru pro děti od pěti do jedenácti let. Výhody vakcíny Pfizer/BioNTech podle něj převažují nad riziky. Nasazení vakcín u této věkové skupiny předtím schválil také americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv. Podle biochemika a virologa z Biologického centra Akademie věd Libora Grubhoffera je jen otázka času, než se vakcína pro tuto věkovou skupinu schválí na evropské úrovni. Podle pediatra a člena výboru České vakcinologické společnosti Daniela Dražana je bezpečnost a účinnost pro mladší dětí stejná jako pro ty starší. O očkování dětí diskutovali v Událostech, komentářích.
3. 11. 2021|

Pandemie ve světě: V USA doporučili vakcínu pro děti od pěti let, jednu dávku už dostala půlka planety

Poradci amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) doporučili použití vakcíny proti covidu-19 od společností Pfizer a BioNTech u dětí ve věku od pěti do jedenácti let. Vakcínou proti covidu-19 bylo po celém světě alespoň částečně naočkováno už přes 3,84 miliardy lidí, což odpovídá přibližně padesáti procentům světové populace. Rekordní čísla nákazy má nyní třeba Rakousko, Bulharsko či Polsko. Počty nakažených stoupají i v Německu. Na Slovensku bude téměř třetina okresů v nejvyšším stupni epidemického rizika. Čína kvůli několika desítkám případů uzavřela čtyřmilionové město.
27. 10. 2021Aktualizováno27. 10. 2021, 22:10|

Vědci transplantovali prasečí ledvinu mrtvému člověku. Experiment prokázal, že to může fungovat

Američtí vědci dočasně napojili prasečí ledvinu na tělo zesnulého a sledovali její fungování. Jak uvedla agentura AP, jde o další krok ve výzkumu možnosti využívat jednou zvířecí orgány při transplantacích, které zachrání lidský život.
20. 10. 2021|

Testy prošel první lék proti covidu v tabletce. Snižuje úmrtnost o polovinu

Společnost Merck v pátek oznámila, že její antivirová pilulka pomáhá proti covidu-19. Snižuje pravděpodobnost, že pacienti s touto nemocí budou hospitalizováni nebo zemřou, přibližně o polovinu.
1. 10. 2021|

Vakcína proti covidu je účinná a bezpečná i pro děti od pěti let, tvrdí Pfizer/BioNTech. Požádá o její schválení

Vakcínu proti covidu-19 firem Pfizer a BioNTech dobře snáší i děti mezi pěti a 11 lety a vyvolává u nich silnou imunitní odezvu. Společnosti to v pondělí uvedly v tiskové zprávě s odkazem na vlastní klinické studie, které zatím veřejně nevydaly. Současně oznámily, že plánují co nejrychleji požádat regulační úřady v USA, EU a dalších zemích o povolení k nasazení očkovací látky i v této věkové skupině.
20. 9. 2021|

Americké úřady plně schválily vakcínu Pfizer/BioNTech. Změní to vývoj pandemie, shodují se experti

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v pondělí plnohodnotně schválil vakcínu společností Pfizer/BioNTech k očkování proti covidu-19. Preparát byl dosud podobně jako vakcíny od firem Moderna a Johnson & Johnson schválen pouze k nouzovému použití, nyní je první plně schválenou očkovací látkou v USA. Podle expertů to může mít zásadní dopad na boj s pandemií.
24. 8. 2021|

USA začnou podávat třetí dávku vakcíny lidem se sníženou imunitou

Američtí regulátoři schválili podání třetí posilující dávky vakcíny proti covidu-19 lidem po transplantaci či s vážně oslabenou imunitou. Všichni ostatní, kteří byli plně naočkováni, v tuto chvíli třetí dávku vakcíny potřebovat nebudou, uvedl americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
13. 8. 2021|

USA schválily první lék proti Alzheimerově chorobě. Experti mají proti němu výhrady

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v pondělí poprvé po téměř dvaceti letech schválil nový lék proti Alzheimerově chorobě. Podle amerických médií se však jedná o kontroverzní rozhodnutí, jelikož mu nedal zelenou nezávislý panel expertů přidružených k FDA. Někteří odborníci tvrdí, že neexistuje dostatek důkazů o tom, že by přípravek nemocným skutečně pomáhal. Očekává se však, že schválení léku v USA urychlí snahy o jeho nasazení i v dalších zemích.
8. 6. 2021|