TÉMA

FAÚ

Česko vydalo od začátku zavádění protiruských sankcí téměř dvě stě výjimek, prohlásil šéf FAÚ

Během dvou let od začátku zavádění protiruských sankcí vydalo Česko téměř dvě stě výjimek. Jde zejména o dodavatele v oblasti jaderné energetiky. V rozhovoru pro Českou televizi to uvedl šéf Finančního analytického úřadu (FAÚ) Jiří Hylmar. Hodnota zmrazeného majetku se podle něj pohybuje kolem 10 miliard korun.
20. 2. 2024|

FAÚ funguje kvůli dohledu nad protiruskými sankcemi na hranici možností, po ministerstvu chce personální posílení

Finanční analytický úřad (FAÚ) funguje kvůli protiruským sankcím na hranici možností, řekl České televizi jeho ředitel Jiří Hylmar. Podle něj mají zaměstnanci nejvíce práce s kontrolou ruského státního podniku, který se stará o obstavené nemovitosti. Případné personální posílení FAÚ prý ministerstvo financí řeší.
13. 2. 2024|

Finanční analytický úřad prověřuje další hotel napojený na Rusko

České úřady se zabývají dalším majetkem Ruska, který by mohl být obstavený v rámci národních sankcí. Podle informací ČT Finanční analytický úřad (FAÚ) prověřuje hotely ovládané ruskými státními organizacemi. Už před dvěma týdny vláda uvalila sankce na společnost ovládající v Česku desítky nemovitostí Ruské federace.
28. 11. 2023|

České úřady prověřují majetek rodiny dalšího ruského politika. Jde o dvanáct bytů v Praze

Orgány v Česku prověřují majetek rodiny dalšího ruského politika. Finanční analytický úřad (FAÚ) podle informací ČT zkoumá firmu, kterou zakládal poslanec městské dumy v Dzeržinsku Ivan Grigoriev. Společnost – nyní ovládaná jeho rodiči – vlastní na lukrativních místech v Praze dvanáct bytů. Už dříve ČT informovala, že v Česku má nemovitosti i rodina současného ruského ministra školství Sergeje Kravcova.
2. 11. 2023|

Rodina sankcionovaného ruského ministra se zbavuje majetku. Analytici volají po důslednějším postupu úřadů

Rodina sankcionovaného ruského ministra školství Sergeje Kravcova se v Česku zbavuje majetku. Podle zjištění ČT v létě prodala byt v Karlových Varech psaný na ministrovy rodiče a bratra. Už po začátku invaze na Ukrajinu se na Karlovarsku zbavili některých domů a pozemků. Úřady majetek dosud nezajistily. Podle analytiků by měly postupovat důsledněji.
22. 10. 2023|

Policie má v hledáčku ruské podnikatele s vazbami na organizovaný zločin

Česko se díky vlastnímu sankčnímu zákonu podle policie zaměří i na ruské podnikatele, kteří mají vazby na organizovaný zločin. V minulosti v tuzemsku investovali stovky milionů korun.
6. 8. 2023|

Stát udělil 33 výjimek z protiruských sankcí, píší Seznam Zprávy

Zatím třiatřicet českých subjektů získalo od Finančního analytického úřadu (FAÚ) výjimky z protiruských sankcí, píše server Seznam Zprávy. Podle něj o ně žádala třeba energetická společnost ČEZ, aby mohla dále spolupracovat s některými strojírenskými podniky v majetku Rusů.
3. 7. 2023|

České úřady obstavily ruskému oligarchovi vilu za desítky milionů

Stát obstavil další majetek oligarchy napojeného na Putinův režim. Konkrétně jde o vilu sankcionovaného miliardáře Andreje Kozicyna. Podnikatel ještě po začátku ruské invaze vlastnil elektrotechnický podnik v Kralupech nad Vltavou nebo firmu na výrobu letadel v Kunovicích.
8. 6. 2023|

České úřady zmrazily peníze první ruské banky. Jejich prostřednictvím ovládala strojírnu Pilsen Steel

České úřady obstavily v rámci sankcí peníze první ruské banky. Finanční analytický úřad (FAÚ) zmrazil zhruba 175 milionů korun sankcionované VEB RF. Peníze byly na účtech zkrachovalé plzeňské společnosti Pilsen Steel, kterou ruská banka dříve ovládala.
16. 1. 2023|

České úřady prověřují majetkové „šachy“ u desítek lidí podezřelých z napojení na Kreml

Finanční analytický úřad (FAÚ) zkoumá majetkové přesuny u desítek lidí podezřelých ze spojení s Putinovým režimem. Podle informací ČT se zajímá i o dva ruské politiky, kteří se po začátku války na Ukrajině zbavili nemovitostí za víc než dvacet milionů korun.
17. 11. 2022|

Úřady pátrají po ruském majetku ukrytém v Česku. V hledáčku je i exposlanec Státní dumy

Finanční analytický úřad (FAÚ) podle informací ČT aktuálně prověřuje hned několik desítek případů lidí napojených na Putinův režim, kteří v tuzemsku ukryli majetek přes třetí osoby. Jde i o exposlance ruské Státní dumy Sergeje Sopčuka. Ten dle webu Investigace v Česku investoval desítky milionů do nemovitostí. V Rusku je stíhaný za zpronevěru v řádu miliard.
4. 11. 2022|

Vyšetřování pádu ERB banky je ve slepé uličce, ruská prokuratura přestala spolupracovat

Vyšetřování pádu česko-ruské ERB banky se dostalo do slepé uličky. Většinový majitel Rus Roman Popov obviněný z toho, že zavinil škodu téměř 1,5 miliardy korun, pobývá mimo Česko a ruská prokuratura přestala spolupracovat. Popov měl také blízko k prominentům Putinova režimu a Česko prověřuje, jak se zbavil svého majetku.
23. 10. 2022|

Významná firma z Opavska možná obchází sankce, jejím skutečným majitelem je nejspíš ruský oligarcha

Finanční analytický úřad prověřuje významného dodavatele komponentů do jaderných elektráren – společnost MSA. Podle evidence skutečných majitelů severomoravskou firmu vlastní ruský oligarcha Dmitrij Pumpjanskij, který figuruje na sankčním seznamu. Jeho synovi Alexandrovi pak patří hotel Westend v Mariánských Lázních, který už úřady zablokovaly.
19. 6. 2022|

Vláda připravila zákon na účinnější obstavení ruského majetku. Diplomacie rozšiřuje sankční seznam

Ministerstvo financí poslalo do schvalovacího procesu novelu sankčního zákona, která má zajistit účinnější obstavování majetku lidí napojených na Putinův režim. Stát by taky napříště mohl uvalovat postihy nejen na základě rezolucí Evropské unie a OSN. Česká diplomacie se navíc sama chystá navrhovat Bruselu jména do sankčního seznamu.
3. 6. 2022|

FAÚ prověřuje majetek bývalého starosty Moskvy. Vlastní v Praze byty za sto milionů

Finanční analytický úřad (FAÚ) prověřuje majetek dalšího blízkého spojence prezidenta Vladimira Putina. Rodina Vladimira Resina, sankcionovaného ruského poslance, přechodného starosty Moskvy z roku 2010 a předtím letitého zástupce svého předchůdce na tomto postu Jurije Lužkova vlastní v Praze byty za zhruba sto milionů korun. Poslední dva byty v luxusním komplexu rodina podle zjištění České televize koupila až po letošní ruské invazi na Ukrajinu.
31. 5. 2022|

Český úřad řeší obcházení protiruských sankcí, ministři zase postoj ke stavební firmě spojené s oligarchou

Finanční analytický úřad (FAÚ) řeší několik případů obcházení sankcí, které byly uvaleny na ruské firmy a občany v souvislosti s válkou na Ukrajině. Některé firmy se snažily přesunout několik desítek milionů korun. Vláda pro změnu zjišťuje, jak se postavit k fungování stavební společnosti Strabag v Česku. Mateřskou firmu totiž spoluvlastní oligarcha blízký Vladimiru Putinovi Oleg Děripaska. V některých zemích už figuruje na sankčním seznamu.
23. 3. 2022Aktualizováno23. 3. 2022, 20:23|

Před třemi lety se FAÚ zabýval Babišovými transakcemi, řekl šéf dohledové komise

Když Andrej Babiš (ANO) v roce 2009 poslal do zahraničí peníze určené na nákup nemovitostí na francouzské Riviéře, nedostal Finanční analytický úřad (FAÚ) žádné upozornění na podezřelou transakci, a to ani od zahraničních subjektů. Úřad se transakcemi zabýval, ale až s velkým odstupem – před třemi lety. Po jednání poslanecké komise, která na činnost FAÚ dohlíží, to řekl její předseda František Vácha (za TOP 09). Podle členů komise úřad nijak nepochybil.
13. 10. 2021|