TÉMA

Tabákové výrobky

Fico chystá zvýšení daní, v plánu má i propouštění státních zaměstnanců

Slovensko bude muset příští rok kvůli ozdravení veřejných financí ušetřit podle premiéra Roberta Fica (Smer–SD) zhruba 1,4 miliardy eur (35,4 miliardy korun). Na společné tiskové konferenci s ministrem financí Ladislavem Kamenickým (Smer–SD) ministerský předseda ohlásil zvýšení daně z cigaret a zdanění slazených nápojů, z obou opatření ovšem stát získá jen zlomek zmíněné částky. Fico se rovněž vyslovil pro propouštění ve státní správě a zároveň proti zvýšení sazby daně z přidané hodnot.
8. 4. 2024|

Zákaz kouření budoucích generací na Novém Zélandu se nekoná. Vláda rozhodla o jeho zrušení

Nová koaliční vláda Nového Zélandu, vedená premiérem Christopherem Luxonem, plánuje v úterý zrušit zákon zakazující tabákové výrobky pro budoucí generace. Ten loni přijala vláda bývalé premiérky Jacindy Ardenové. Zrušení zákona kritizují odborníci i lékaři, podle nich povede jen k dalším úmrtím a zdravotním komplikacím obyvatelstva.
27. 2. 2024|

Daně z neřestí porostou ze všech odvodů nejvýrazněji. Výrobci to kritizují, koalice mluví o prevenci

S přelomem roku se upraví řada daní. Výrazněji odvody porostou u takzvaných neřestí, tedy alkoholu nebo cigaret. Výrobci a dovozci tohoto zboží úpravu kritizují, daňové zatížení je podle nich už tak vysoké. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) úsporný balík hájí, nastavuje podle něj předvídatelné daňové prostředí. Třeba ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zase míní, že vyšší daně z neřestí mohou hrát i preventivní roli.
25. 11. 2023|

Cigarety pro následující britské generace budou nelegální, plánuje Sunak

Británie plánuje zavést úplný zákaz prodeje tabákových výrobků pro nadcházející generaci. Každoročně plánuje zvyšovat věk pro prodej cigaret tak, že dnešní děti už by neměly mít nikdy přístup k tabáku. Spojené království se přidává k Novému Zélandu, který podobnou legislativu zavedl jako první na světě.
20. 10. 2023|

Spotřební daň na e-cigarety by mohla být likvidační. Koalice řeší její případné snížení

V navrhovaném konsolidačním balíčku by mohlo dojít k dalším změnám. Koalice nyní diskutuje o výši nově zaváděné spotřební daně na elektronické cigarety. Část vládních stran navrhuje menší zatížení. Původní plán počítal s deseti korunami na mililitr, což by mohlo produkty až dvojnásobně zdražit. Třeba hnutí STAN chce taxu snížit na méně než polovinu. Odkazuje přitom i na situaci v sousedních zemích.
9. 8. 2023|

Philip Morris investuje více než miliardu korun do rozšíření závodu v Kutné Hoře

Tabáková společnost Philip Morris International (PMI) investuje více než miliardu korun do rozšíření závodu v Kutné Hoře. Vybuduje nové kapacity pro výrobu náplní do bezdýmných produktů, oznámila v úterý v tiskové zprávě. Na rozdíl od obvyklých cigaret se v náplních tabák zahřívá.
20. 6. 2023|

Schodek státního rozpočtu se v květnu prohloubil na rekordní částku 271,4 miliardy korun

Schodek státního rozpočtu se v květnu prohloubil na 271,4 miliardy korun z dubnových dvou set miliard korun. Je to nejhlubší rozpočtový deficit za prvních pět měsíců roku od vzniku Česka. Loni byl ve stejném období schodek 189,3 miliardy. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) chce kvůli špatnému vývoji rozpočtu předložit příští týden vládě návrh opatření, která ve druhém pololetí zajistí úspory zhruba 20 miliard, uvedlo ministerstvo financí. Schválený rozpočet počítá za celý rok s deficitem 295 miliard korun.
1. 6. 2023Aktualizováno1. 6. 2023, 18:15|

Vrchní soud potvrdil tresty za nelegální obchod s tabákem. Odsouzení stát připravili o více než 200 milionů

Olomoucký vrchní soud potvrdil mnohaleté tresty dvěma mužům obžalovaným z nelegálního obchodu s tabákem, při kterém stát přišel na spotřební dani o 216 milionů korun. Případem se soud zabýval podruhé. Předloni v červnu obžalované odsoudil i za účast na zločinecké organizované skupině a tresty jim výrazně zvýšil. Oba obžalovaní však uspěli s dovoláním u Nejvyššího soudu. Původně sedmičlenná skupina podle obžaloby přivezla z Polska do Česka zhruba 130 tun tabákových listů.
25. 1. 2023|

Zákaz plastových příborů, talířů nebo brček je ve sněmovně před schvalováním

Zákaz jednorázových plastových příborů, talířů nebo brček dle předpisů Evropské unie je ve sněmovně před závěrečným schvalováním. Poslanci navrhli ve druhém čtení spíše dílčí změny vládní předlohy, která upravuje povinnosti výrobců některých plastových výrobků. Dolní komora rozhodne o zákazu zřejmě na příští schůzi 14. června. Volba nových členů Rady České televize, kterou přerušily spory o její tajnost, proběhne o den později 15. června.
3. 6. 2022Aktualizováno3. 6. 2022, 15:40|

Chov psů dostane přísnější pravidla, rozhodli poslanci

Sněmovna podpořila zpřísnění pravidel pro chov psů. Lidé zřejmě budou muset veterinární správě hlásit chovy tří a více fen, štěňata také bude třeba očipovat. Zákonodárci ve středu zvolili posledního člena Rady ČTK, v níž nově usedne Angelika Bazalová. Poslanci měli také schvalovat vládní daňový balíček, který zahrnuje například zvýšení spotřební daně na líh a tabákové výrobky. Sněmovna se k tomu ale nedostala a balíček se bude schvalovat nejdřív v pátek, ve hře je i mimořádná schůze sněmovny 1. listopadu.
16. 10. 2019Aktualizováno16. 10. 2019, 19:40|
Interview ČT24

O vyšších daních pro banky se s námi Babiš bude muset začít bavit, vzkazuje Onderka

Vláda Andreje Babiše (ANO) hledá, kde vzít peníze na všechny své sliby a závazky. Menší koaliční strana ČSSD navrhuje zvýšit daně bankám. Hnutí ANO však slíbilo, že daně zvyšovat nebude. Premiér Babiš se ale se sociální demokracií bude muset o zvyšování daní pro banky začít bavit, nebo peníze přinést odjinud, řekl v pořadu Interview ČT statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.
17. 4. 2019|