TÉMA

Soudní dvůr EU

Bezpečnost Polska mají tvořit evropské i americké vazby, míní šéf diplomacie

Polsko se chce vrátit do skupiny zemí, které určují agendu Evropské unie, řekl ve čtvrtek šéf polské diplomacie Radoslaw Sikorski v parlamentu ve Varšavě. Ministr nového polského kabinetu, který loni vystřídal dlouholetou vládu národněkonzervativní strany Právo a Spravedlnost (PiS) také uvedl, že chce urovnat konflikty s unijními institucemi, napsal server onet.pl.
25. 4. 2024Aktualizovánovčera v 22:18|

Začala stavba vodovodu do chrastavské části Horní Vítkov. Peníze půjdou z Fondu Turów

Díky penězům z Polska může Chrastava na Liberecku postavit vodovod do části Horní Vítkov. Obyvatelé zhruba stovky tamních domů jsou zásobováni z vlastních studní, vody v nich ale v posledních letech ubývá. Stavbu za skoro 68 milionů korun by si město bez dotace nemohlo dovolit, řekl při jejím zahájení starosta Michael Canov (SLK). Hotovo by mělo být příští rok na podzim.
23. 4. 2024Aktualizováno23. 4. 2024, 15:31|

Státu se v EU daří, povědomí lidí ale zůstává zkreslené, shodli se vlivní Češi v Bruselu

Jako samozřejmá součást Evropské unie je dnes v Bruselu vnímána Česká republika. Opačným směrem je to občas horší. Česká veřejnost fungování evropských institucí často nerozumí nebo je považuje za příliš těžkopádné a klíčová rozhodnutí, která činí vlády členských zemí, někteří označují za „diktát Bruselu“. O fungování Evropské unie, ale i o rizicích pro ni hovořili v debatě České televize k nadcházejícímu dvacátému výročí vstupu České republiky hosté, kteří patří k nejvlivnějším Čechům v Bruselu.
18. 4. 2024Aktualizováno18. 4. 2024, 21:31|

Polský soud zrušil platnost posouzení vlivu těžby v Dole Turów na životní prostředí

Polský správní soud zrušil platnost posouzení vlivu těžby v Dole Turów na životní prostředí, které umožnilo prodloužení prací v dole poblíž hranic s Českem. Rozhodnutí však podle soudu není důvodem k zastavení těžby, informovala agentura PAP. Ekologické organizace rozhodnutí, které je zatím nepravomocné, přivítaly. Premiér Petr Fiala (ODS) slíbil, že se dopadům těžby v dole Turów bude znovu věnovat.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 14:50|

Odsouzený polský exministr vyhlásil hladovku. Pokládá se za politického vězně

Bývalý polský ministr vnitra Mariusz Kamiński odsouzený za zneužití pravomocí, kterého v úterý zadržela policie, oznámil zahájení hladovky. Informovala o tom ve středu agentura Reuters a polská média s odvoláním na prohlášení politika. Policie zatkla Kamińského společně s dalším poslancem opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS) Maciejem Wąsikem v prezidentském paláci a podle polských médií jsou nyní ve vazební věznici.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 22:18|

Maďarská azylová politika porušila evropské předpisy, rozhodl unijní soud

Maďarský zákon nutící migranty žádat o azyl na ambasádě ve třetí zemi je v rozporu s předpisy Evropské unie. Rozhodl o tom Soudní dvůr EU, který vyhověl žalobě Evropské komise z roku 2020. Pravidla zavedená Budapeští v době covidové pandemie podle nejvyššího orgánu unijní justice omezila azylová práva dotčených běženců, což nelze zdůvodnit ochranou zdraví. Soud již v minulosti nařídil Budapešti zrušit některá pravidla, která podle něj nepřiměřeně zasahovala do práv migrantů.
22. 6. 2023|

Evropská komise podá žalobu na Česko a dalších sedm zemí EU. Nezavedly ochranu whistleblowerů

Evropská komise podá žalobu k Soudnímu dvoru EU na osm členských států včetně Česka. Nezavedly pravidla, která mají chránit oznamovatele protiprávního jednání, takzvané whistleblowery, před případnou odvetou, oznámila ve středu Komise.
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 16:40|

Evropská komise ukončila antimonopolní vyšetřování Gazpromu správně, soudí tribunál

Tribunál Soudního dvora EU podpořil rozhodnutí Evropské komise, která před třemi lety bez pokuty ukončila antimonopolní vyšetřování ruského plynárenského gigantu Gazprom. Ten uzavřel s Komisí dohodu, aby se vyhnul sankcím, ve které souhlasil s reformou své cenové struktury a umožnil konkurentům prosadit se na trhu ve východní Evropě. Soud rozhodnutím odmítl stížnost polské společnosti PGNiG.
2. 2. 2022|

Vítkovice Steel nemají nárok na bezplatné povolenky za tekutý kov, rozhodl soud EU

Ostravská hutní společnost Vítkovice Steel nemá nárok na bezplatné emisní povolenky za téměř čtyři sta milionů korun související s produkcí tekutého železa, o které se soudí s českými úřady. Rozhodl o tom soudní dvůr Evropské unie. Firma podle verdiktu soudu nevyráběla tekutý kov, a tudíž nemá nárok na finanční úlevy, které jsou spojené s jeho produkcí.
21. 12. 2021|

Základy Evropské unie versus národní suverenita. Polsko řeší změny v justici

Unijní představitelé i polští politici řeší dopady rozhodnutí polského Ústavního soudu. Eurokomisařka Věra Jourová varuje před rozpadem Unie, pokud se proti verdiktu nepostaví. Soud rozhodl, že část unijních smluv týkajících se justice je v rozporu s domácí ústavou. Nález umožňuje polské vládě nerespektovat část verdiktů unijního tribunálu v Lucemburku, který opakovaně zpochybnil soudní reformu v zemi.
17. 10. 2021|

Polsko musí za těžbu v Turówě platit pokutu půl milionu eur denně, práce v dole ale nepřeruší

Soudní dvůr Evropské unie v pondělí vyměřil Polsku pokutu ve výši půl milionu eur (12,7 milionu korun) denně za to, že nezastavilo těžbu v hnědouhelném dole Turów poblíž české hranice. Finanční sankci má Varšava platit do chvíle, než uposlechne jarního příkazu soudu a práce v dole ukončí. Nejvyšší orgán unijní justice to oznámil v tiskové zprávě. Polská vláda podle svého mluvčího těžbu nezastaví. Čeští politici rozhodnutí soudu vítají.
20. 9. 2021Aktualizováno20. 9. 2021, 17:59|

Polsko zruší disciplinární komoru pro soudce. Neplnila prý povinnosti

Předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost Jarosław Kaczyński avizoval, že země zruší disciplinární komoru nejvyššího soudu. Tu kritizovala Evropská komise jako nástroj tlaku výkonné moci na justici, což považuje za porušení demokratických principů. Polská vláda chce podle Kaczyńského komoru reformovat.
7. 8. 2021|

Soud EU: Vlastníci autorských práv mohou žádat údaje o pirátských uživatelích internetu. Ale přiměřeně

Majitelé autorských práv mohou žádat poskytovatele internetového připojení o údaje o zákaznících, na které chtějí podat žalobu kvůli sdílení hudby nebo filmů. Na stranu vlastníků práv se postavil Soudní dvůr Evropské unie, upozornil ale, že žádosti musejí být přiměřené a odůvodněné.
17. 6. 2021|

Česko žádá evropský soud, aby pokutoval Polsko za každý den těžby v Turówě

Česká republika požádala Soudní dvůr Evropské unie, aby Polsku udělil pokutu ve výši pěti milionů eur (asi 127,3 milionu korun) za každý den, kdy bude pokračovat těžba v hnědouhelném dole Turów. Soud o tom informoval na svém twitterovém účtu. Náměstek českého ministra zahraničí a vládní zmocněnec pro zastupování ČR před Soudním dvorem EU Martin Smolek uvedl, že Polsko dostalo lhůtu do 22. června, aby se k návrhu pokuty vyjádřilo.
15. 6. 2021|

Evropská komise žaluje Česko a Polsko. Země podle ní omezují cizincům z EU vstup do stran

Evropská komise zažalovala Česko a Polsko u Soudního dvora Evropské unie kvůli tomu, že nedovolují cizincům z EU vstupovat do politických stran. Podle unijní exekutivy tím obě země omezují jejich právo kandidovat v místních a evropských volbách za stejných podmínek, jaké mají čeští a polští občané.
9. 6. 2021Aktualizováno9. 6. 2021, 18:37|

Maďarské námitky vůči zahájení unijního řízení s Budapeští jsou neopodstatněné, rozhodl soud

Soudní dvůr Evropské unie zamítl žalobu Maďarska proti Evropskému parlamentu, který v roce 2018 bezprecedentně vyzval k zahájení unijního řízení proti Budapešti. Podle nejvyšší soudní instance EU je maďarská námitka neopodstatněná, neboť parlament v souladu s unijním právem nepočítal při stanovení potřebné většiny s poslanci, kteří se zdrželi hlasování. Zatímco europoslanci verdikt přivítali, maďarská ministryně spravedlnosti jej označila za nepřijatelný.
3. 6. 2021Aktualizováno3. 6. 2021, 14:07|

Evropský soud nařídil Polsku okamžitě zastavit těžbu v dole Turów

Soudní dvůr EU nařídil Polsku okamžitě zastavit těžbu v uhelném dole Turów, jak žádalo Česko. Zákaz těžby bude platit až do vynesení konečného rozsudku v tomto sporu, oznámil soud. Pokračování těžby do finálního verdiktu by dle soudu mohlo mít negativní dopad na životní prostředí i zdraví. Čeští politici mluví o prvním vítězství a skvělé zprávě, polský premiér o nespravedlnosti.
21. 5. 2021Aktualizováno21. 5. 2021, 23:16|

Aerolinky musejí při stávce personálu odškodnit cestující, rozhodl soud EU

Letecké společnosti mají povinnost odškodnit cestující za zrušení či velké zpoždění letu v případě, že je způsobila stávka personálu. Rozhodl o tom v úterý Soudní dvůr Evropské unie, podle jehož verdiktu není zejména stávka za lepší platové podmínky žádnou mimořádnou okolností, při které by aerolinky pasažéry odškodňovat nemusely.
23. 3. 2021|

Komise: Maďarsko má dva měsíce na změnu zákona o nevládních organizacích, jinak přijde pokuta

Evropská komise dala Maďarsku dva měsíce na změnu zákona o financování nevládních organizací. Norma, podle které musejí organizace zveřejňovat informace o zahraničních dárcích, porušuje dle loňského rozhodnutí Soudního dvora EU unijní předpisy. Pokud se vláda premiéra Viktora Orbána soudnímu rozhodnutí nepodrobí, čeká Maďarsko finanční postih.
18. 2. 2021Aktualizováno18. 2. 2021, 17:48|

Soud EU nařídil Polsku zastavit disciplinární komoru, která trestá soudce. Akt uzurpace, zní z Varšavy

Soudní dvůr Evropské unie nařídil Polsku pozastavit činnost nové disciplinární komory nejvyššího soudu. Nejvyšší unijní justiční instance tak vyhověla žádosti Evropské komise, aby ve věci vydala předběžné opatření. Zástupci polské vlády nařízení kritizují a mluví o uzurpaci suverenity, právní experti rozhodnutí vidí jako krok k nápravě bezpráví. Soudci již v listopadu vyzvali polský nejvyšší soud, aby prověřil nezávislost svého disciplinárního orgánu na politické moci.
8. 4. 2020Aktualizováno8. 4. 2020, 15:34|

Řešíte problémy Agrofertu, ne Česka, vytýká vládě opozice. Žaloba je standardní postup, namítá Toman

Vláda neřeší problémy Česka, ale zájmy Andreje Babiše (ANO) a Agrofertu, tvrdí opozice. Reaguje tak na rozhodnutí kabinetu zažalovat Evropskou komisi u Soudního dvora EU kvůli pozastavení dotací pro Agrofert. Babiš zdůrazňuje, že jednání vlády se neúčastnil. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) poukazuje na to, že jde o standardní postup, v minulosti už prý žalob bylo sedm.
5. 2. 2020Aktualizováno5. 2. 2020, 13:50|

Česko chce žalovat Komisi kvůli zastavení dotací pro Agrofert, píše Deník N

Česká republika u Soudního dvora EU napadne zastavení plateb Agrofertu kvůli možnému střetu zájmů premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Tvrdí to Deník N, podle kterého žalobu na Evropskou komisi schválila vláda na návrh ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD). Ačkoli Evropská komise později proplacení peněz schválila, podle resortu jde o princip.
4. 2. 2020Aktualizováno4. 2. 2020, 23:38|

Zamítněte české výhrady ke směrnici o zbraních, radí unijnímu soudu jeho advokátka

Generální advokátka soudního dvora EU doporučila soudu, aby zamítl žalobu České republiky na směrnici zavádějící přísnější pravidla pro nabývání a držení střelných zbraní. Informovalo o tom tiskové oddělení unijního soudu. Názor generálních advokátů pro soud není závazný, soudci však často doporučení potvrdí. Instituce se zabývala také sporem o soudní reformu v Polsku.
11. 4. 2019Aktualizováno11. 4. 2019, 16:13|