TÉMA

Houston

Čeští středoškoláci míří do finále prestižní soutěže. Vymysleli, jak na dálku opravit spojení se satelity

V konkurenci více než dvou tisíc týmů se dostali čeští středoškoláci do světového finále soutěže Conrad Challenge. Jméno nese po třetím člověku na Měsíci a cílí na studentské projekty v oblasti letectví a vesmíru. Pětice Čechů zaujala nápadem, jak na dálku opravit spojení se satelity, které přestaly komunikovat. Jestli i zvítězí, bude jasné na konci dubna.
13. 3. 2024|

Policie v Texasu odvrátila masovou střelbu v kostele. Zůstali dva ranění

Pohotová reakce dvou policistů mimo službu zabránila v americkém Texasu masové střelbě. Ti v kostele v Houstonu zneškodnili ženu s dlouhou zbraní, která v doprovodu malého dítěte začala střílet. Incident si nakonec vyžádal dva zraněné.
12. 2. 2024|

Texaské pobřeží zaplavily desítky tisíc uhynulých ryb. Může za to příliš teplá voda

Desítky tisíc uhynulých ryb vyplavilo o víkendu moře na pobřeží amerického státu Texas. Rozkládající se mršiny donutily místní úřady, aby vydaly varování před návštěvami pláží a koupáním.
13. 6. 2023|

Útočník v Clevelandu zastřelil pět lidí, je na útěku

Útočník v texaském městě Cleveland zastřelil v jednom domě pět lidí a nyní je na útěku. Informovala o tom americká stanice ABC. Podezřelý je podle policie ozbrojený a je pod vlivem omamných látek. Místní obyvatelé dostali varování, aby nevycházeli ven.
29. 4. 2023Aktualizováno29. 4. 2023, 16:40|

Hladina oceánu stoupá v Americe rychleji, než se čekalo

Podle nové analýzy jsou pobřežní města na jihu USA, včetně Miami, Houstonu a New Orleans, ohrožená vzestupem hladiny oceánu víc, než se vědci dosud obávali.
13. 4. 2023|

Mars nanečisto. Výcvikové centrum umožní astronautům přípravu na misi

Na první krůčky po povrchu Marsu si lidstvo ještě pár let počká, ale americká vesmírná agentura NASA začala s přípravami již nyní. Během rok trvající simulace si posádka astronautů vyzkouší pobyt v izolaci či práci s vědeckými nástroji uvnitř základny i na povrchu rudé planety. To vše bude možné, aniž by opustili vesmírné středisko v Houstonu.
12. 4. 2023|

Rusko zůstane na Mezinárodní vesmírné stanici až do roku 2028, uvedla NASA

Moskva počítá s tím, že Rusko zůstane na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) přinejmenším do roku 2028, kdy by měla být vybudována jeho vlastní orbitální stanice. Agentuře Reuters to sdělila představitelka americké vesmírné agentury NASA. Ruská vesmírná agentura Roskosmos přitom v pondělí oznámila, že země se z mezinárodního projektu ISS stáhne už po roce 2024.
27. 7. 2022|

Zastánci zbraní se v Texasu sešli nedlouho po tragické střelbě, odpůrci protestují. Do Uvalde míří Joe Biden

Protestující se shromáždili před budovou, v níž se v texaském Houstonu koná sjezd Národní střelecké asociace (NRA). Členové organizace, která v USA hájí právo nosit zbraň, se sešli jen tři dny poté, co osmnáctiletý mladík ve stejném státě zavraždil ve škole devatenáct dětí a dva učitele. Úřady přiznaly fatální pochybení policie při zásahu. V neděli navštíví město Uvalde, kde k tragédii došlo, prezident Joe Biden.
28. 5. 2022Aktualizováno28. 5. 2022, 20:52|

Americké a německé aerolinky zrušily desítky letů. Piloti se nakazili covidovou variantou omikron

Nejméně tři velké letecké společnosti musely zrušit desítky vánočních letů, protože jejich piloti a palubní personál onemocněli covidovou variantou omikron, případně jsou v karanténě. Přibližně deset zejména dálkových letů zrušila německá společnost Lufthansa. Téměř stovku letů nemohli na Štědrý den vypravit američtí dopravci Delta Air Lines a United Airlines, informovala agentura AP.
24. 12. 2021|

Kvůli tragédii na festivalu v Houstonu padají první žaloby, míří na pořadatele i rapery

Na organizátory hudebního festivalu Astroworld v americkém Houstonu, při němž v pátek v tlačenici přišlo o život osm lidí, přicházejí první žaloby. Jednu z nich podal zraněný účastník Kristian Paredes, který si kromě pořadatele správy areálu stěžuje rovněž na vystupujícího rappera Travise Scotta a jeho speciálního hosta Drakea.
8. 11. 2021Aktualizováno8. 11. 2021, 17:14|

Při tlačenici na festivalu v Houstonu zemřelo osm lidí, jedenáct návštěvníků utrpělo infarkt

Nejméně osm lidí zahynulo v pátek při tlačenici na hudebním festivalu v americkém Houstonu. Podle stanice ABC13 bylo také mnoho lidí zraněných. Koncerty byly po tragédii zrušeny. Velitel místních hasičů Samuel Peňa řekl, že na místě v polní nemocnici ošetřili tři sta účastníků akce.
6. 11. 2021Aktualizováno6. 11. 2021, 17:12|

Hurikán Nicholas zeslábl na tropickou bouři. Bez proudu je asi 400 tisíc domácností

Hurikán Nicholas zeslábl na tropickou bouři. Na pobřeží amerického státu Texas a kolem města Houston je téměř čtyři sta tisíc domácností bez elektřiny. Podle meteorologů bude bouře dál postupovat podél Mexického zálivu a ve středu dorazí nad pobřeží Louisiany, která se ještě zotavuje z hurikánu Ida.
14. 9. 2021Aktualizováno14. 9. 2021, 14:43|

Americké Tennessee dosáhne na federální pomoc. Při záplavách tam zemřelo 18 lidí

Tennessee, které o víkendu postihly rekordní srážky a bleskové záplavy, dosáhne na federální pomoc. Umožnil to Bílý dům, když v tomto státě vyhlásil velkou katastrofu. Přírodní pohroma si vyžádala osmnáct mrtvých a poničila stovky domů.
25. 8. 2021|

NASA hledá dobrovolníky pro simulovaný pobyt na Marsu. V experimentu si mají pěstovat vlastní potravu

Americká kosmická agentura NASA podnikla další zásadní krok pro budoucí let s lidskou posádkou k Marsu. Spustí projekt, při kterém by posádka dobrovolníků měla celý rok žít v simulovaném prostředí marsovské základny.
9. 8. 2021|

Zemřel Michael Collins z trojlístku Apolla 11. Astronaut, který na kolegy musel čekat na oběžné dráze Měsíce

Ve věku devadesáti let zemřel americký „zapomenutý“ astronaut Michael Collins. Jeho rodina podle agentury Reuters sdělila, že ve středu podlehl rakovině. Astronaut byl členem památné výpravy Apolla 11 v roce 1969, při níž Neil Armstrong jako první člověk vkročil na lunární povrch. Collins však musel zůstat v modulu na oběžné dráze a počkat, až se Armstrong a Buzz Aldrin z „procházky“ na Měsíci vrátí.
28. 4. 2021Aktualizováno28. 4. 2021, 21:05|

S Gagarinem Sověti na chvíli „vyhráli studenou válku“. Sochy má po celém světě, dostal se i na Měsíc

V okamžiku, kdy Jurij Gagarin vyletěl před 60 lety do vesmíru, se stal celosvětovou hvězdou. Jeho 108 minut na oběžné dráze dalo Sovětskému svazu možná největší vítězství studené války, především na kulturní frontě. Kosmonautův obraz pronikl do celého světa bez ohledu na režim, který kde vládl, a například soch mu v průběhu let stále přibývá. Objevil se ale i v komiksech, hudbě a jeho jméno nese také měsíční kráter.
10. 4. 2021Aktualizováno13. 4. 2021, 13:28|

Není to rakovina, uklidňují experti. Zvětšené uzliny po očkování mohou zmást přístroje

Američtí lékaři varovali před vyšetřením u onkologů příliš brzy po očkování proti covidu-19. Mamograf i některé další druhy vyšetření totiž mohou vyvolat planý poplach. Část vedlejších účinků očkování totiž může připomínat počáteční fázi rakoviny, přestože mezi nimi není žádná souvislost.
8. 3. 2021|

Osamělá hvězda Texas. Mrazy zde udeřily nejkrutěji kvůli izolované elektrické síti

Mrazy, které v polovině února udeřily ve Spojených státech, znamenaly výzvu především pro jižanské státy. Do největších potíží se dostal Texas. Hrdý stát je energetickým ostrůvkem v USA a jeho oddělená infrastruktura nezvládla nápor. Texas se nepoučil z deset let staré lekce a nepřipravil svou síť na zimu. Guvernér podporovaný energetickými společnostmi nejdřív vinil zamrzlé turbíny větrných elektráren, poté slova mírnil.
26. 2. 2021Aktualizováno26. 2. 2021, 22:30|

Jih USA se snaží zotavit z mrazů, trvají problémy s elektřinou i pitnou vodou

Nezvykle nízké teploty na jihu USA sice pominuly, tamní státy se však nadále potýkají s následky extrémního počasí. V Tennessee ještě v neděli večer trvaly problémy s pitnou vodou, obyvatelé Texasu zase čelí likvidačním účtům za elektřinu.
22. 2. 2021|

Texas je stále sevřen ledovým počasím, mnozí jsou bez vody. Biden schválil federální pomoc

Americký prezident Joe Biden schválil vyhlášení stavu velké katastrofy pro Texas, který sužují silné mrazy. Opatření státu zajistí další pomoc, píše Reuters. Pojišťovny očekávají kvůli mrazivému počasí v Texasu rekordní ztráty. Mrazy v celých USA zřejmě připravily o život téměř šedesát lidí.
20. 2. 2021Aktualizováno20. 2. 2021, 16:29|

Texas stále trpí pod mrazivou bouří. Problémy s pitnou vodou se týkají téměř poloviny obyvatel

Americký stát Texas má po dnech nezvykle mrazivého počasí na dohled výrazné oteplení a také obnovení dodávek proudu. Po kolapsu elektrické sítě jej nicméně zasahují masivní problémy s distribucí pitné vody. Těžké chvíle kromě milionů domácností zažívá také řada nemocnic, které mimo jiné čelí náporu pacientů, píše deník The New York Times (NYT). Ten už s vlnou extrémního počasí napříč USA spojil 38 úmrtí.
19. 2. 2021|

Rekordní mrazy v USA mají dvacet obětí, v nezateplených domech klesají teploty k nule

Bez elektřiny a v některých případech i bez přísunu vody čelí lidé na jihu Spojených států rekordně mrazivému počasí, které už několik dní komplikuje život v Texasu a okolních státech. V nezateplených domech podle výpovědí místních teploty padají pod bod mrazu a obnovení dodávek proudu by mohlo trvat i několik dní. Americká média už s rozsáhlou „zimní bouří“ spojují dvě desítky úmrtí, přičemž některá způsobil přímo mráz, jiná vyplynula z pokusů zahřát se.
17. 2. 2021|

Mráz v USA si vyžádal čtrnáct obětí, v Texasu jsou miliony lidí bez proudu

Jih Spojených států od pondělí sužuje nezvykle mrazivé počasí, které začalo minulý týden po přílivu arktického vzduchu z Kanady. Z oblasti od Texasu po Kentucky jsou hlášeny dopravní problémy a rozsáhlé výpadky proudu, extrémní podmínky si v celé zemi vyžádaly již 14 obětí na životech, napsala agentura AP. Sníh a led působí starosti i na severozápadě a severovýchodě USA. Výstrahy americké Národní meteorologické služby (NWS) kolem „zimní bouře“ se týkaly oblastí s více než 150 miliony obyvatel.
16. 2. 2021Aktualizováno16. 2. 2021, 22:18|

Spojené státy se probouzejí do volebního dne. Miliony Američanů volí příštího šéfa Bílého domu

Spojené státy v úterý čeká vyvrcholení mnohaměsíční politické bitvy, kterou oba její hlavní aktéři líčí jako zápas o samotné základy země. Američané za pokračující krize vyvolané nemocí covid-19 dokončí výběr svého budoucího prezidenta a kromě vysoké volební účasti lze čekat i spory o legitimitu výsledků. Hlavní otázkou je, zda stávající republikánská hlava státu Donald Trump obhájí svůj mandát, nebo ho v Bílém domě vystřídá jeho demokratický rival Joe Biden. Čekání na definitivní odpověď může trvat i několik dní.
3. 11. 2020|