Čeští středoškoláci míří do finále prestižní soutěže. Vymysleli, jak na dálku opravit spojení se satelity

Události: Čeští středoškoláci uspěli v mezinárodní soutěži (zdroj: ČT24)

V konkurenci více než dvou tisíc týmů se dostali čeští středoškoláci do světového finále soutěže Conrad Challenge. Jméno nese po třetím člověku na Měsíci a cílí na studentské projekty v oblasti letectví a vesmíru. Pětice Čechů zaujala nápadem, jak na dálku opravit spojení se satelity, které přestaly komunikovat. Jestli i zvítězí, bude jasné na konci dubna.

Je jim mezi šestnácti a devatenácti, studují v Brně, Plzni nebo Ústí nad Orlicí a dohromady je svedl zájem o vesmír, letectví a kosmonautiku. Jejich koncept, jak obnovit spojení se satelity, stojí na laseru, který zasáhne solární panel družice. Cíleně přetíží její přepěťovou ochranu.

„V důsledku toho satelit, aby se chránil, odpojí solární panely. Po čase se vybije a při tom vybití nastává jedinečný okamžik, kdy můžeme zaslat rebootovací signál, opravit chybu v software a nekomunikující satelit uvést znovu do provozu,“ popsal Simon Klinga.

Účast ve finále studentům otevírá cestu na americké univerzity

Zmenšený model zařízení dali dohromady v brněnské dílně FabLab. „Satelit by mohl být trefen buď ze Země, tedy ze vzdálenosti 550 nebo i tisíce kilometrů. My se ale bavíme právě o potenciální využitelnosti takového zařízení třeba na robotickém rameni na Mezinárodní vesmírné stanici nebo případně jiném satelitu,“ nastínil mentor projektu Jan Spratek z Planetária Praha.

Pro členy týmu je to odrazová plocha k další kariéře. „Jsem rád, že i tady v Česku nebo v Brně jsou instituce, vysoké školy, které nabízí tohle vzdělání,“ svěřil se Richard Nikel. „Oboru bych se chtěla určitě věnovat i do budoucna,“ doplnila Anna Krebsová.

Studenti teď plánují cestu na vyhlašovací ceremoniál do Houstonu. Už teď ale ví, že jako finalisté si mohou vybírat ze stipendií několika amerických univerzit.