TÉMA

Zájezd

Většina Čechů chce spolu se zájezdem i pojištění, to se ale prodraží

Tři čtvrtiny lidí si přímo se zájezdem kupují i pojištění. Podle Asociace cestovních kanceláří a agentur se číslo zvedlo po covidu. Klienti to považují za rychlejší a pohodlnější možnost, jak si zajistit co největší pocit klidu. Většinou si ale připlatí. Podle expertů je třeba sledovat parametry pojištění a častým cestovatelům se pak vyplatí pojištění celoroční. Obecně ale ceny v poslední době vzrostly.
13. 8. 2023|

Ministerstvo vydalo manuál práv a povinností turistů v souvislosti s požáry

Požáry ve Středomoří zkomplikovaly dovolenou tisícům Čechů. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) proto připravilo přehled práv a povinností vyplývajících ze smlouvy o zájezdu pořádaného cestovní kanceláří i pro individuální turisty. Podle ministra Ivana Bartoše (Piráti) obsahuje dokument informace o tom, jaká mají lidé práva, jak je to se stornem či změnou zájezdu a s vrácením peněz.
27. 7. 2023Aktualizováno27. 7. 2023, 19:05|

Turisté z Rhodu mohou mít nárok na kompenzaci. Odborníci přibližují podmínky

Klienti, které jejich cestovní kancelář (CK) či agentura přepravila do nebezpečné části Rhodu poté, co tam vypukl požár, mají nárok na kompenzace. Žádat mohou například o náhradu výdajů spojených s evakuací, za ztracená zavazadla nebo slevu z ceny zájezdu, říká advokátka Lucie Marelová z advokátní kanceláře Pak & Švehelka. Nárok podle ní vzniká také na odškodnění újmy z narušení dovolené. Pokud CK či agentura těmto závazkům nedostojí, mohou se klienti obrátit na soud, dodala.
25. 7. 2023Aktualizováno25. 7. 2023, 14:33|

Sezona dovolených se blíží. Většina zájezdů je vyprodaných, nápor očekávají i kempy v Česku

Už jen několik dní zbývá do začátku prázdnin a řada lidí hned o víkendu vyrazí na dovolenou. Češi se letos chystají cestovat nejen do zahraničí, kam vyrazí více než polovina těch, kteří plánují dovolenou, ale také v tuzemsku. Oblíbili si třeba cykloturistiku, horské túry nebo návštěvy památek. Na hlavních tazích se tak dá ke konci týdne očekávat zvýšený provoz.
26. 6. 2023|

Češi se o jarních prázdninách chystají k moři i na hory. Teplo je láká víc

Až půl milionu Čechů letos plánuje jarní prázdniny v zahraničí, a to jak na horách, tak u moře. České televizi to potvrdila Asociace cestovních kanceláří i několik tuzemských cestovních kanceláří. Některé očekávají, že se zájem o jarní dovolenou v tomto termínu vrátí na úroveň před vypuknutím pandemie covidu-19. Češi o jarních prázdninách stále víc volí exotické destinace, nejčastěji je to Egypt nebo Spojené arabské emiráty. Za lyžováním pak rádi vyrážejí do Rakouska či Itálie.
11. 1. 2023|

Lidé mají velký zájem o ubytování na silvestra. Hlavně horské hotely už jsou skoro vyprodané

Zájem o silvestrovské pobyty v Česku roste. Hlavně na horách už zbývají poslední volná místa. Podle provozovatelů se počet objednávek na přelomu roku už blíží k době před pandemií koronaviru. Lidé si ale častěji pobyt rezervují až na poslední chvíli a i kvůli úsporám volí spíš kratší pobyty. Až do Vánoc je navíc obsazenost hotelů nižší. Některé proto zavírají, aby ušetřily na nákladech, a nejslabší období v roce využívají k údržbě.
10. 12. 2022|

Část zákazníků stále řeší proplácení poukázek za zájezdy neuskutečněné kvůli pandemii

Před rokem skončila platnost speciálních voucherů, které měly pomoct cestovním kancelářím v době koronavirové krize. Pokud klient poukázky na náhradní zájezd nevyužil, měl dostat zpět své peníze za původně objednanou dovolenou. Některým zákazníkům ale dodnes nepřišly.
28. 8. 2022|

Češi vyrážejí na dovolené jako před pandemií. Velký zájem mají o exotiku

Zhruba čtyři miliony Čechů letos vyrazí na dovolenou do zahraničí. Odhaduje to Asociace cestovních kanceláří. Zájem o cestování je tak momentálně skoro stejný jako před pandemií. Ti, kteří vycestují, na zájezdech nešetří. Podle cestovních kanceláří chtějí častěji pobyty all inclusive a využívají i více služeb. Naopak v českých hotelích tuzemští zákazníci tráví méně dní než před začátkem pandemie. Obvykle jen dva až tři. Přesto letošní sezonu považuje většina podnikatelů za dobrou.
7. 8. 2022|

Češi kvůli vysoké inflaci šetří i při výběru dovolené. Zároveň si ale v zahraničí častěji dopřávají luxus

Vysoká inflace začala ovlivňovat chování Čechů i v souvislosti s dovolenými. Podle Asociace cestovních kanceláří prodeje zájezdů zatím nedosáhly čísel, jaká byla před pandemií covidu-19. Ve srovnání s loňským rokem, kdy platila různá protiepidemická opatření, je ale teď zájem o zahraniční pobyty velký. Kolik Čechů se v létě za hranice nakonec vydá, cestovní kanceláře nedokáží odhadnout. Mohlo by jít zejména o ty, kteří mají úspory.
13. 6. 2022|

Zájem o zahraniční pobyty na svátky násobně narostl

Rezervací dovolené v zahraničí je na období Velikonoc o desítky procent více než v předpandemickém roce 2019, potvrdily ČT oslovené cestovní kanceláře. Meziroční nárůst se přitom pohybuje dokonce ve stovkách procent. Roste zájem zejména o zahraniční poznávací zájezdy, ale i eurovíkendy v hlavních městech Evropy a plážové destinace.
4. 4. 2022|

Češi o jarních prázdninách vyrazí na hory i k moři. Omikronu navzdory

Čechů, kteří se chystají na jarní prázdniny na hory nebo k moři, oproti loňsku výrazně přibylo – až o třicet procent. České televizi to sdělily největší cestovní kanceláře. Při nákupu zájezdů zákazníci volí odlišnou strategii než v minulých letech. Rezervují si je a platí až na poslední chvíli, a to kvůli nejistotě vyplývající z koronavirové situace. Nejčastějšími cíli jsou letos tuzemské hory a rakouské Alpy. Roste ale zájem i o exotiku – Egypt nebo Spojené arabské emiráty.
26. 1. 2022|

Lidé mají poslední měsíc na uplatnění voucherů za neuskutečněné zájezdy

Lidé mají poslední měsíc na to uplatnit takzvané vouchery, které dostali za neuskutečněné zájezdy kvůli epidemii koronaviru. Vybrat si tak mohli později třeba jinou destinaci v jiném termínu. Řada klientů ale stále na dovolenou neodjela a nemá ani své peníze. Společnosti vydaly Čechům dva typy voucherů celkem v hodnotě 2,4 miliardy korun.
28. 7. 2021|

Po návratu z Řecka bude v Česku povinný test a karanténa

Podmínky při návratu z Řecka do České republiky se zpřísnily. Před cestou odtamtud musí lidé na test, v Česku pak do karantény a nejdřív pátý den na PCR test. Výjimku mají plně očkovaní nebo ti, kteří v posledním půlroce nemoc prodělali. Destinace, kam letos Češi nejčastěji létají na dovolenou, přešla na cestovatelské mapě do červené kategorie. Ta značí vysoké riziko nákazy koronavirem.
26. 7. 2021|

Češi nárokují peníze za zrušené zájezdy. Za rok přerušilo podnikání přes sto cestovních kanceláří

V Česku za poslední rok přestalo podnikat přes sto cestovních kanceláří, tedy nejvíc v historii. Skoro dvě desítky z nich podle ministerstva pro místní rozvoj skončily úplně. Pojišťovny odhadují, že jejich klientům letos vyplatí zhruba tři čtvrtě miliardy korun. Odškodnění by mohlo dostat víc než 45 tisíc lidí.
25. 7. 2021|

Cestování obřími výletními loděmi zažívá po covidové pauze restart

Po necelém roce a půl více či méně přísných opatření proti šíření pandemie se znovu zvolna rozjíždí podnikání, které mělo do covidu obrat skoro třicet miliard dolarů ročně. Plavby obřích výletních lodí. Už opět navštívily Benátky a v úterý jedna poprvé přistála u španělské pevniny.
17. 6. 2021|

Cestovní kanceláře se chystají na turistickou sezonu. Za hranice plánuje vyrazit až milion Čechů

Cestovní kanceláře s optimismem vyhlížejí začátek turistické sezony. Někteří z prodejců hlásí oproti loňsku až trojnásobný zájem o letní dovolenou. Dovolenkáři si podle nich zvykli na protikoronavirová opatření, podle odhadů cestovních kanceláří má o dovolenou u moře letos zájem až jeden milion Čechů. Při cestování jim přitom pravděpodobně budou pomáhat covidové pasy, jejichž koncept chystá EU.
11. 4. 2021|

Část klientů cestovních kanceláří řeší problémy s vrácením peněz za zrušené zájezdy

Někteří klienti cestovních kanceláří řeší problém s vracením peněz za zájezdy, které se neuskutečnily. Podobná situace je i s uplatněním voucherů. Ministerstvo pro místní rozvoj tvrdí, že klienti o své peníze nepřijdou.
17. 3. 2021Aktualizováno17. 3. 2021, 21:41|

Zpřísňují se podmínky cestování, na vině je především britská varianta viru

Pro cesty do Česka platí od pátku přísnější pravidla. Změna podle úřadů reaguje na šíření nových variant koronaviru. Vznikla tak kategorie země s velmi vysokým rizikem nákazy. Do té spadají třeba Slovensko, Španělsko, Portugalsko, Velká Británie nebo většina mimounijních států. Při návratu musejí cestující na dva testy, do karantény a pak ještě povinně nosit respirátor nebo roušku. Zpřísnění se ale dotklo téměř všech skupin zemí.
5. 2. 2021|

Cestovní kancelář slíbila peníze za zrušené zájezdy, dosud je neposlala. Nyní se změnila na agenturu

Klienti cestovní kanceláře FIRO-tour, kteří měli nárok na vrácení peněz zaplacených za zrušené zájezdy, dosud nedostali nic. Kancelář připustila, že peníze nikomu neposlala, odvolává se na moratorium vyhlášené již v srpnu. Pojistku pro případ úpadku FIRO-tour nyní nedostala a přeměnila se na agenturu. To sledují se znepokojením i lidé, kteří místo peněz dostali poukazy na zájezdy v budoucnu.
5. 1. 2021|

Lyžařské zájezdy do Alp se na nejbližší termíny ruší. Kanceláře slibují, že platby vrátí

Pro lyžaře z Česka letos o svátcích zůstane nedostupná většina evropských areálů. Sjezdovky sice otevřeli ve Švýcarsku, Rakousku a Polsku, všude ale platí omezení pro turisty ze zahraničí. Itálie, Francie a Německo na svahy do konce roku nepustí ani vlastní amatéry. Ruší se tak na nejbližší termíny i lyžařské zájezdy do Alp. Zhruba polovina klientů cestovních kanceláří přitom na jejich nákup využila vouchery za zrušené letní dovolené.
7. 12. 2020|

Cestovní kanceláře, agentury a průvodci mohou od středy žádat o podporu

Cestovní kanceláře (CK), agentury a průvodci mohou od středečního poledne žádat o dotaci z programu Covid – podpora cestovního ruchu. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které program připravilo, na něj ze svého rozpočtu vyčlenilo 500 milionů korun. Zájemci o podporu budou moci žádosti podávat do 11. ledna do 12:00.
11. 11. 2020|

Cestovní kanceláře vyjednávají o novém pojištění. To ovlivní i osud voucherů na zájezdy

Cestovní kanceláře právě dojednávají pojištění proti úpadku na další měsíce. Bez něj nesmějí pořádat zájezdy. Pokud se smlouvy některým firmám neprodlouží, dotkne se to i jejich klientů. Zvlášť těch, kteří dostali místo letošní zrušené dovolené poukázku na jiný termín. Místo náhradního zájezdu by pak od pojišťoven dostali zpět peníze. Celkem existují vouchery za půl druhé miliardy korun. Podle Asociace cestovních kanceláří se jich nemusí uplatnit za zhruba 200 milionů korun.
10. 11. 2020|

Evropská komise znovu vyzvala českou vládu, aby klientům cestovních kanceláří proplatila vouchery

Evropská komise znovu apelovala na Českou republiku, aby co nejdříve zajistila okamžité vrácení peněz klientům cestovních kanceláří, kteří za zrušené zájezdy kvůli epidemii koronaviru dostali místo hotovosti vouchery na jiné pobyty. Informoval o tom v pátek Český rozhlas Radiožurnál s odkazem na dopis, který Komise zaslala ministerstvu pro místní rozvoj (MMR). Česko podle MMR trvá na tom, že unijní pravidla na ochranu spotřebitelů neporušilo; nynější stanovisko Evropské komise studuje.
6. 11. 2020|

Němci považují za rizikové celé Česko. Do Tuniska lze jet s kanceláří bez testů

Německo zařazuje na seznam epidemicky rizikových oblastí i Ústecký a Moravskoslezský kraj, rizikové se tak stává na německém seznamu celé Česko. Naopak čeští turisté, kteří se s cestovními kancelářemi vydají do Tuniska, nadále budou moci přijet bez nutnosti negativních testů na covid-19. Obě informace potvrdil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).
25. 9. 2020Aktualizováno25. 9. 2020, 17:33|