TÉMA

Lávka

Víc než sto let stála lávka na Smíchovském nádraží v Praze. Teď bude sloužit v Mladé Boleslavi

Lávka z pražského Smíchovského nádraží je už v Mladé Boleslavi, převezena byla v noci na pátek. Vedení středočeského města chce kontsrukci použít jako lávku pro pěší a cyklisty přes řeku Jizeru. Místním by mohla sloužit už na konci příštího roku. Na Smíchovském nádraží lávka sloužila více než sto let, ustoupit musela rekonstrukci stanice.
3. 11. 2023|

Vsetín se rozloučil s padesátiletou lávkou. Na jejím místě vznikne nová

Více než šedesátimetrovou lávku pro pěší a cyklisty zbourali ve Vsetíně. Břehy Vsetínské Bečvy spojovala půlstoletí, kvůli havarijnímu stavu byla ale od loňska uzavřená. Na jejím místě nechá město postavit novou.
1. 11. 2023Aktualizováno1. 11. 2023, 19:05|

Po staré lávce přes smíchovské nádraží v Praze už lidé nepřejdou. Začalo její bourání

V Praze začalo bourání takzvané smíchovské lávky. Bezmála sto let stará cesta přes rozlehlé nádraží i velká část samotné stanice musí ustoupit nové zástavbě.
9. 10. 2023|

Projektant a šéf oddělení mostů dostali odškodné za nezákonné stíhání v případu pádu Trojské lávky

Celkem 240 tisíc korun dostali Jiří Stráský a Antonín Semecký jako odškodné za nezákonné stíhání v případu pádu Trojské lávky, při kterém se v prosinci 2017 zranili čtyři chodci. Vyplývá to z anonymizovaných rozhodnutí ministerstva spravedlnosti, která má Česká televize k dispozici. Projektant stavby a šéf oddělení mostů Technické správy komunikací (TSK) žádali po státu necelé dva miliony, ministerstvo jim ale přiznalo jen část peněz. Muži čelili obžalobě z obecného ohrožení z nedbalosti, soud je před rokem pravomocně osvobodil.
6. 9. 2023|

Správa železnic uzavřela jednu lávku pro pěší na výtoňském mostu v Praze, instaluje čidla

Správa železnic (SŽ) začala tento týden rozšiřovat systém bezpečnostního monitoringu na železničním mostu přes Vltavu mezi pražským Podskalím a Smíchovem. Nyní se uzavření týká severní lávky, po které lidé neprojdou do 1. října, poté bude od 2. října do 12. listopadu nepřístupná lávka jižní. Pražská Technická správa komunikací (TSK), která má lávky ve správě, také letos provedla jejich údržbu.
31. 8. 2023|

Novou silniční galerií v Žabovřeské ulici projedou řidiči od příštího týdne

Stavba části velkého městského okruhu v ulici Žabovřeská v Brně je v polovině. Od 1. srpna se tam řidiči projedou novou zastřešenou silniční galerií. Provoz v místě zůstane zachován ve stejné podobě jako dosud, to znamená v jednom jízdním pruhu v každém směru. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) totiž přesune práce blíže k řece Svratce.
28. 7. 2023|

Z Karlína do Holešovic přes Štvanici. Praha má novou lávku pro pěší a cyklisty

Lidé v Praze si mohou od pátku zkrátit cestu z Holešovic do Karlína po tři sta metrů dlouhé lávce, která je propojuje přes ostrov Štvanice. Přemostění, jehož stavba začala loni v lednu, v pátek slavnostně otevřeli představitelé magistrátu, Prahy 7 a 8 a spoluautoři Petr Tej a Marek Blank. Lávka slouží pro pěší a cyklisty a její stavba vyšla asi na 352 milionů korun. Jedná se v metropoli o dvacáté přemostění Vltavy v celé její šíři. Rekonstruovat bude město rovněž ostrov, na kterém vznikne městský park a budou zpřístupněny břehy.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 14:45|

Na kterém pražském mostě roste rozmarýnka? Nad Vltavou jich je dvacet, další stojí nad Berounkou a Rokytkou

Praha má další most. Přesněji je to lávka pro pěší a cyklisty, která dostala pojmenování podle ostrova Štvanice. Ten spojuje s Holešovicemi a Karlínem a nahrazuje dosavadní přívoz. Z historického pohledu je to jubilejní dvacátý most přes Vltavu, geograficky je to po proudu patnácté přemostění Vltavy v Praze. Ve skutečnosti je ale v Praze mostů mnohem více, často se na ně ale zapomíná, protože nevedou přes Vltavu.
28. 7. 2023|

Místo rušné silnice po lávce přes Bečvu. Cyklostezka propojila Hranice s Ústím a Černotínem

Trasu cyklostezky Bečva ve čtvrtek doplnila nová tříkilometrová část u Ústí na Přerovsku, díky které cyklisté už nemusí jezdit po rušné a nepřehledné silnici. Dokončený úsek cyklostezky, jehož součástí je lávka pro pěší a cyklisty přes řeku Bečvu za zhruba 60 milionů korun, propojil obce Ústí a Černotín s nedalekými Hranicemi. Stavba cyklostezky stála včetně projektové přípravy celkem 110 milionů korun.
29. 6. 2023|

Lávka přes řeku Ostravici nabídne nové spojení s kulturní památkou Dolní Vítkovice

Břehy řeky Ostravice překlenula nová lávka podle návrhu architekta Josefa Pleskota. Ostravská lávka bude sloužit jak cyklistům, tak pěším a má usnadnit spojení s kulturní památkou Dolní Vítkovice, přičemž si klade za cíl přilákat turisty. Původně měla být zprovozněna už loni na podzim, avšak stavební komplikace způsobily zpoždění. Podle hejtmana Jana Dohnala (ODS) celková cena stavby přesáhla 103 miliony korun bez DPH.
9. 6. 2023|

Kolín má nové přístaviště pro osobní lodě. Naproti začala i stavba plovoucího mola

Ředitelství vodních cest (ŘVC) v pátek v Kolíně na Kmochově ostrově uvedlo do provozu nové veřejné přístaviště pro osobní lodě. Plovoucí přístavní můstek s lávkou budou využívat různě velká plavidla. Letos je to druhé ze série přístavišť na Labi mezi Kolínem a Mělníkem, první slouží už zhruba měsíc v Nymburce. Na protějším břehu současně začala stavba plovoucího mola pro malá plavidla, hotové má být na konci roku, informoval mluvčí ŘVC Jan Bukovský.
2. 6. 2023|

Přípravy na demolici mostu v Jablonci zkomplikovaly dopravu. Práce zastaví i vlaky

Dopravu v Jablonci nad Nisou komplikují přípravy na demolici části mostu přes železniční trať. Řidiči, kteří do města přijíždějí směrem od Prahy, musí po objízdných trasách. Ve druhém směru je provoz jen v jednom pruhu. Práce na demolici poloviny mostu a následné výstavbě nové části omezí také cestování vlakem. Demolice je nutná kvůli špatnému stavu mostu.
13. 4. 2023|

V Táboře začala kvůli opravě lávky uzavírka hráze Jordánu, potrvá do listopadu

V Táboře začala uzavírka hráze nádrže Jordán. Auta po ní neprojedou do listopadu. Město tam obnoví téměř sto let starou lávku za víc než sto milionů korun. Jde o největší plánovanou investici města pro letošní rok.
12. 4. 2023|

Radnice v Litomyšli zbourá nadchod nad hlavní silnicí. Doprava na Moravu se zkomplikuje

Řidiči se musejí připravit na komplikace při cestě z východních Čech na Moravu. V pátek večer se uzavřel průjezd Litomyšlí, který denně využije zhruba dvacet tisíc vozidel. Dělníci začnou bourat nadchod nad hlavní silnicí, který je ve špatném stavu. Silnice bude o víkendu neprůjezdná v obou směrech.
17. 3. 2023|

Hradec Králové otevřel moderní lávku přes Labe. Kritikou na její cenu se nešetří

Město Hradec Králové ve čtvrtek otevřelo lávku pro pěší a cyklisty přes řeku Labe. Lávka propojila centrum města s lokalitou Aldis. Stavba 103 metrů dlouhé a 5,7 metru široké lávky stála 175 milionů korun. Jde tak o největší dokončenou investici města za poslední roky. Cena lávky je však terčem kritiky. Aktuální největší investicí města je stavba fotbalového stadionu za 650 milionů korun bez daně.
2. 3. 2023|

Otevření Štvanické lávky se odkládá, stavaře zpomalilo složité podloží

Otevření Štvanické lávky mezi pražskými Holešovicemi a Karlínem bude mít zpoždění. Důvodem jsou složitější geologické podmínky v plavebním kanále, než se čekalo. Lávka bude zprovozněna v první polovině letošního roku. Přesný termín stanoví technický dozor stavby, řekl ve čtvrtek náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti).
2. 3. 2023|

Předražená lávka v Hradci má stát ještě o dalších pět milionů víc, radní o tom budou jednat

Už nyní je to jedna z nejdražších staveb svého druhu v zemi. Lávka přes Labe v Hradci Králové ale i těsně před otevřením dál zdražuje. Na úterní jednání radních míří návrh na zvýšení ceny o dalších bezmála pět milionů korun. Cena měla být před devíti lety 34 milionů, teď se vyšplhala na víc než pětinásobek, a to na celkem 175 milionů s daní.
17. 2. 2023|

Večer se zavře průtah Litomyšlí, vznikne nad ním nová lávka. Tisíce aut pojedou přes náměstí

Od pátečního večera do nedělního odpoledne bude zcela uzavřeno jedno z problematických míst české silniční sítě – průtah Litomyšlí na silnici I/35. Ředitelství silnic a dálnic nechá vyměnit nadchod u polikliniky. Kvůli uzavírce budou muset všichni řidiči, kterých bývá o víkendech 12 tisíc denně, projíždět ulicemi města, v jednom směru vede objízdná trasa přes historické Smetanovo náměstí.
25. 11. 2022|

Nad Úhlavou vzniká nový most, poslouží zemědělcům i k evakuaci. Nosníky přivezl kamion až do vody

V Nýrsku a okolí začala oprava mostů přes Úhlavu, které v případě povodní slouží i jako evakuační cesta. Původní přejezd přes řeku byl už v tak špatném stavu, že přes něj smělo jet v jednu chvíli jen jedno osobní auto. Zároveň se mění i pěší lávka v centru Nýrska. Ta byla stará přes sto let.
8. 11. 2022|

Předvolební Hradec: město diskutuje o stavbě stadionu i ceně lávky přes Labe

Po čtyřech letech voliči rozhodnou o novém složení královéhradeckého zastupitelstva. Mezi nejvýraznější a nejdiskutovanější témata v letošních volbách patří rekonstrukce místního náměstí, výstavba fotbalové arény a cena nové lávky přes Labe.
18. 9. 2022|

Stavbaři začínají na Štvanici kompletovat most z betonových segmentů. Bude jich skoro šedesát

Dělníci začali ve středu usazovat první části budoucí Štvanické lávky v Praze. Ta má od příštího jara propojit části Karlín, ostrov Štvanice a Holešovice. Sloužit má pěším a cyklistům. Stavbaři nejdříve montují rampu, ve Vltavě stojí připravené pilíře a část podpěrné konstrukce. První hotové segmenty budoucího mostu se momentálně usazují na Štvanici.
16. 9. 2022|

Začíná stavba Dvoreckého mostu. Spojí Prahu 4 a 5

Pražský magistrát v úterý v Podolí slavnostně zahájil stavbu Dvoreckého mostu, který přes Vltavu propojí Prahu 4 a 5. Sloužit bude tramvajím, autobusům, cyklistům a pěším a budou po něm moci přejet záchranáři. Stavba potrvá 810 dní a vyjde na 1,075 miliardy korun. Sdělili to zástupci města a stavebníků. Podobu mostu vytvořili architekti z Tubes a Atelier 6. Postaví ho firmy Metrostav TBR, Strabag a Firesta Fisher.
13. 9. 2022|

Stavbaři instalují nad koleje v Pardubicích lávku pro pěší

Kompletní rekonstrukce železničního uzlu v Pardubicích je zhruba v polovině. V sobotu začali stavbaři instalovat přes koleje lávku pro pěší, která spojí severní a jižní část města. Poprvé se po ní ale lidé na nádraží dostanou až v květnu 2024.
10. 9. 2022|

Mnichovo Hradiště hledá novou firmu, která dostaví lávku přes Jizeru. Původní je v insolvenci

Mnichovo Hradiště si přebere staveniště lávky pro pěší a cyklisty přes Jizeru. Firma Raeder & Falge stavbu nedokončí, na začátku srpna se dostala do insolvence a změnila název na RAF Stavby. Lávka, která měla být hotová do října, spojí Mnichovo Hradiště s obcí Klášter Hradiště nad Jizerou. Město musí stavbu zakonzervovat a najít novou firmu. Původně plánovaných 17,5 milionu korun stačit nebude.
1. 9. 2022|