Projektant a šéf oddělení mostů dostali odškodné za nezákonné stíhání v případu pádu Trojské lávky

Celkem 240 tisíc korun dostali Jiří Stráský a Antonín Semecký jako odškodné za nezákonné stíhání v případu pádu Trojské lávky, při kterém se v prosinci 2017 zranili čtyři chodci. Vyplývá to z anonymizovaných rozhodnutí ministerstva spravedlnosti, která má Česká televize k dispozici. Projektant stavby a šéf oddělení mostů Technické správy komunikací (TSK) žádali po státu necelé dva miliony, ministerstvo jim ale přiznalo jen část peněz. Muži čelili obžalobě z obecného ohrožení z nedbalosti, soud je před rokem pravomocně osvobodil.

Případem pádu Trojské lávky se v první instanci zabýval Obvodní soud pro Prahu 7. „Žádost o odškodnění podali Antonín Semecký a Jiří Stráský,“ uvedla na dotaz ČT mluvčí soudu Iva Kaňáková.

Z anonymizovaných rozhodnutí pak vyplynulo, že Stráský požadoval po ministerstvu spravedlnosti přibližně 1,3 milionu korun. Kromě 800 tisíc za nemajetkovou újmu chtěl projektant lávky také odškodné za nepřiměřenou délku trestního řízení a náhradu za náklady na obhajobu, znalecké posudky a ubytování. Ministerstvo mu ale přiznalo pouze náklady na ubytování a část nároku za nemajetkovou újmu, celkem necelých 140 tisíc.

Semecký si nárokoval půl milionu korun jako nemajetkovou újmu. Stát mu však vyplatí jen sto tisíc. V obou případech ministerstvo přiznanou částku za nemajetkovou újmu odůvodnilo vysokým věkem obou mužů, jejich bezúhonností a skutečností, že trestná činnost, které se měli podle obžaloby dopustit, souvisela s výkonem jejich profese. Oběma mužům se ministerstvo také omluvilo.

Muži podle soudu nepochybili

Lávku pro pěší, která spojovala pražskou Troju s Císařským ostrovem, navrhl Stráský v roce 1983. Fungovat začala o rok později. K jejímu zřícení došlo odpoledne 2. prosince 2017, zraněni tehdy byli čtyři lidé, z toho dva těžce. V roce 2020 obvinila policie Stráského a Semeckého z obecného ohrožení z nedbalosti. Obžaloba padla v roce 2021.

Podle žalobce měla doporučení k uzavření lávky TSK vydat nejpozději v listopadu 2016, kdy už bylo zjevné jak závažné narušení systému lávky, tak i výrazné riziko kolapsu konstrukce. Státní zástupce tvrdil, že do lávky zatékalo už od jejího uvedení do provozu v roce 1984, takže pochybil její projektant Stráský. Semecký pak podle žalobce hrubě chyboval, když ze své pozice akceptoval stav lávky jako správný.

Obvodní soud pro Prahu 7 ale v březnu 2022 oba muže osvobodil, když konstatoval, že projekt vysokoškolského profesora Stráského byl bez vad. Semecký podle rozsudku lávce věnoval nadstandardní péči a TSK činila kroky k tomu, aby byla lávka nadále provozuschopná. Její stav postupně ovlivnily dvě pražské povodně. Státní zástupce se ještě odvolal, osvobození ale loni v září potvrdil i odvolací pražský městský soud.

Nová lávka má mít životnost sto let

Soudy se zabývaly také náhradou škody 8,2 milionu korun, kterou Praha vynaložila na odstranění trosek. Pojišťovny chtěly 2,4 milionu korun. S nárokem ale byly hlavní město i pojišťovny odkázány do občanskoprávního řízení. Potencionálně mnohamilionovou náhradu škody zohlednilo nyní i ministerstvo spravedlnosti v rozhodnutí o odškodném pro Stráského a Semeckého. Podle mluvčí TSK Barbory Liškové aktuálně není veden žádný spor o náhradu 8,2milionové škody.

Zřícenou lávku nahradila v říjnu 2020 vyšší i širší konstrukce, která vyšla na 150 milionů korun. Její životnost je podle magistrátu nejméně sto let.