TÉMA

Gorila

Zemřel král. Gorilí samec Kingo zachránil v Kongu celou rezervaci

V konžském národním parku Nouabalé-Ndoki objevili přírodovědci mrtvé tělo obrovské gorily. Na první pohled poznali, že jde o Kinga – šedohřbetého samce, díky němuž se podařilo tuto chráněnou oblast udržet.
9. 1. 2024|

Když savcům v mládí zemře matka, zničí jim to život. Gorily jsou v tom výjimka, ukázal výzkum

Většina živočišných druhů, od paviánů přes lidi až po koně, má jednu věc společnou: pokud je v raném věku postihne nějaká rána osudu, je velmi pravděpodobné, že jejich další život bude velmi obtížný. Biologové ale teď zjistili, že gorily jsou v tomto směru výjimkou, platí u nich pravý opak.
16. 5. 2023|

Pokud ebola pronikne mezi horské gorily, drtivá většina jich zemře do tří měsíců

Ebola je pro gorily smrtící a podle nového modelu se mezi nimi také může velmi snadno šířit. Vědci hledají způsoby, jak v případě vypuknutí epidemie mezi těmito primáty zareagovat. Věří, že cestou by mohlo být očkování.
17. 4. 2023|

Nejen lidé trpěli během covidu „blbou náladou“. Se stejným problémem se potýkali i primáti v zoo

Deprese, frustrace, osamocent, úzkost. Takové pocity zažívaly během koronovirových lockdownů spousty lidí po celém světě. Nový výzkum teď ukazuje, že nebyly jedinými primáty, kteří se takhle cítili.
6. 9. 2022|

Rwanda mizející gorily zachránila a vydělala na tom. Přineslo to však i konflikt

Rwandě se díky účinné péči a luxusním programům pro turisty podařilo na svém území obnovit mizející populaci gorily horské. A to natolik, že se začaly pouštět do konfliktů s lidmi, popsal situaci list Le Monde.
31. 8. 2022|

Petr Fejk: Nikdy předtím jsem neviděl žádného živého tvora v tak zoufalé situaci, tak v koncích

Jedním ze symbolů ničivých povodní roku 2002 byla pražská zoologická zahrada. Jejím ředitelem byl v té době Petr Fejk, který nesl odpovědnost za životy zaměstnanců i zvířat, z nichž nejvýraznější pozornost přitáhl osud lachtana Gastona. Ke dvacátému výročí povodní Fejk poskytl České televizi rozsáhlý rozhovor.
12. 8. 2022|

Začal soud s bývalým generálním prokurátorem Trnkou, zneužití pravomoci v kauze Gorila odmítá

Bývalý generální prokurátor Slovenska Dobroslav Trnka v úvodu soudního líčení odmítl vinu v případu, ve kterém čelí obžalobě ze zneužití pravomocí. Stíhán je za to, že podle prokuratury zatajil před vyšetřovateli nahrávku odposlechů v korupční aféře nazvané Gorila. Trnkovi, jenž byl šéfem prokuratury v letech 2004 až 2011, v případě prokázání viny hrozí až deset let vězení. Obhajoba postavila jeho obranu na tom, že zmíněné odposlechy jsou nezákonné.
6. 9. 2021Aktualizováno6. 9. 2021, 12:40|

Ve volné přírodě se narodilo gorilí mládě rodičům původem ze zoo

Ve volné přírodě v Gabonu se 13. června narodilo první gorilí mládě, jehož rodiče původně žili v zoologických zahradách a teprve v dospělosti byli navráceni do přírodní rezervace.
30. 6. 2021|

Pavilon goril bude největší v pražské zoo. Návštěvníci se ocitnou ve vesnici i v deštném pralese

Příští rok na podzim se pražská zoo chystá otevřít nový pavilon goril. Expozice bude po svém dokončení největší v zahradě. Bude mít rozlohu dva a půl tisíce metrů čtverečních, venkovní výběhy ještě o pět set metrů čtverečních víc. Stavba vyjde na tři sta milionů korun.
26. 5. 2021|

Gorilí samci se bijí do hrudi, aby vypadali větší před svými rivaly, tvrdí vědci

Opakovaným boucháním se do hrudi chtějí gorilí samci vzbudit dojem, že jsou větší než ve skutečnosti. Poukázala na to studie, kterou publikoval odborný časopis Scientific Reports. Podle vědců se tak tito primáti s vysokou pravděpodobností chtějí vyhnout nebezpečnému souboji.
12. 4. 2021|

V pražské zoo uhynula gorilí samice Bikira, zřejmě následkem poranění

V pražské zoo v pátek uhynula samice gorily nížinné Bikira. Zoologická zahrada to uvedla na sociálních sítích a na svém webu. Pravděpodobně následkem poranění měla krvácející natrženou stěnu žaludku a ztratila víc než tři litry krve. „Navzdory rychlé reakci všech zúčastněných a jejich maximálnímu nasazení Bikira uhynula tři hodiny po operačním výkonu, i když byla v intenzivní péči na umělé plicní ventilaci s podporou krevního oběhu,“ informovala zoo.
10. 4. 2021|

Gorily v přírodě nečekaně často adoptují osiřelá mláďata

Ztráta matky nemusí být pro gorilí mládě tragédií, jak je tomu u jiných druhů primátů. Nový výzkum ukazuje, jak dobře se tlupy starají o sirotky i opuštěná mláďata.
28. 3. 2021|

Reportéři ČT: Slovensko zažilo vlnu zatýkání. Podle opozice se jedná o politickou vendetu

Na Slovensku se po nástupu nové vlády Igora Matoviče rozjelo zatýkání ve velkém. Ve vazbě skončili policisté, prokurátoři, soudci i podnikatelé. Podle kabinetu jde o důsledek svobody, která rozvázala spravedlnosti ruce. Opozice nicméně říká, že jde o politickou vendetu. Pro Reportéry ČT na Slovensku natáčeli Adéla Paclíková a Michael Fiala.
16. 2. 2021|

Covidem-19 se poprvé nakazily gorily v zoo. Zatím mají mírný průběh

Zoologická zahrada v San Diegu oznámila, že se covidem-19 nakazilo několik goril, o které se stará – a to přes přísná hygienická opatření, která zavedla.
12. 1. 2021|

Koronavirová pandemie nahrává africkým pytlákům. Ti asijští trpí uzavřeným světem

Pandemie koronaviru a uzavírání hranic v Asii do značné míry zastavily nelegální obchod s volně žijícími zvířaty nebo částmi jejich těl, jako je slonovina či šupiny luskounů. Experti se ale shodují, že se pašerácké sítě zpřetrhaly jenom dočasně – z afrického Konga navíc přicházejí zprávy o častějších úderech pytláků na zdejší faunu. Ochránců parků totiž kvůli pandemii ubylo, do lesů se navíc vydávají i lidé stižení kolapsem hospodářství a cestovního ruchu.
22. 7. 2020|

Pandemie nemoci COVID-19 může ohrozit i gorily, šimpanze a orangutany, obávají se experti

Pandemie nemoci COVID-19 by mohla dopadnout i na ohrožené populace goril, šimpanzů a orangutanů, varovali experti na primáty. Lidské viry totiž mohou tato zvířata kvůli genetické blízkosti napadat.
25. 3. 2020|

Exšéf slovenských žalobců Trnka byl v cele den. Jeho stíhání označil prokurátor za nedůvodné

Dozorující prokurátor nařídil propustit bývalého šéfa slovenských žalobců Dobroslava Trnku na svobodu. Po prostudování spisu rozhodl, že nebyla naplněna skutková podstata trestného činu. Informovala o tom mluvčí speciální prokuratury Jana Tökölyová. Trnku policie ve čtvrtek zadržela pro podezření ze zneužití pravomocí a obvinila ho.
17. 1. 2020Aktualizováno17. 1. 2020, 15:23|

Německé policii se přihlásily ženy, které zřejmě způsobily požár pavilonu opic

Po požáru pavilonu opic v zoologické zahradě v západoněmeckém Krefeldu se policii přihlásily tři ženy, které o silvestrovské noci vypustily létající lampiony. Na tiskové konferenci to oznámil místní státní zástupce, uvedla agentura DPA. Při neštěstí v zoo zahynuly přes tři desítky zvířat včetně orangutanů, goril a šimpanzů.
2. 1. 2020|

Moja slaví patnáctiny. První gorila narozená v Praze dnes žije s rodinou ve Španělsku

Jmenuje se „první“ a její narození přitáhlo do pražské zoologické zahrady davy návštěvníků. Popularitu svého rodu zvedla natolik, že se její otec stal hrdinou reality show. Gorila Moja, která slaví patnácté narozeniny, dnes žije ve Španělsku a s partnerem Nickym vychovává dceru Duni.
13. 12. 2019|
Reportéři ČT

Nahrávky z kauzy Gorila jako nástroj vydírání i obchodu. Na původně skartované části mluví i Fico

Vražda slovenského novináře Jána Kuciaka odkrývá i po roce a půl hloubku, do jaké byl tamní stát prorostlý mafií. Po razii v domě Mariána Kočnera se na veřejnosti objevily nahrávky, na nichž podnikatel komanduje bývalého generálního prokurátora Dobroslava Trnku. U Kočnera se zároveň našla oficiálně skartovaná nahrávka odposlechů z kauzy Gorila, jež ohrožovala vlivné; čile se s ní obchodovalo a sloužila jako nástroj vydírání. Kauze se věnoval Michal Fiala z týmu Reportéři ČT.
5. 11. 2019|

Spory domorodých Pygmejů s ochránci goril přerůstají v Kongu v násilí a vraždy

Ve východním Kongu nabírá na obrátkách další z mnoha násilných střetů. Tentokrát na sebe útočí ochránci národního parku Kahuzi-Biega opatrující ohrožené gorily a Pygmejové, kteří území považují za své a chtějí na něm vypalovat lesy. Právě to gorilám škodí.
5. 11. 2019|

Kdo Slovákům ukradl stát? Dokumentaristce Zuzaně Piussi není odpověď ukradená

Jako zřízení, v němž vyhrává mafie s oligarchy na úkor státu, popisuje Slovensko nejnovější dokument Zuzany Piussi. Výrazná filmařka se českým i slovenským společensko-politickým tématům věnuje opakovaně. Snímek Ukradený stát promítají už od října slovenská kina, česká se připojí 7. listopadu.
1. 11. 2019|
Události komentáře

Pavla Holcová: Vykreslení Haščáka jako symbolu korupce se velmi blíží pravdě

Návrat kauzy Gorila probíhá na Slovensku za docela jiných okolností než před sedmi lety. Přepisy odposlechů, které tehdy bylo snadné zpochybnit, dostaly tentokrát zvukovou stopu a podle novinářky Pavly Holcové z Českého centra pro investigativní žurnalistiku je velmi nepravděpodobné, že by tak dlouhý záznam někdo zfalšoval. Pavla Holcová o aktuálním dění na Slovensku hovořila v Událostech, komentářích, rozhovor s ní vedl Jakub Železný.
19. 10. 2019|

Do slovenských médií zřejmě unikla nahrávka z korupční kauzy Gorila

Slovenské redakce se zřejmě dostaly k nahrávce z kauzy známé jako Gorila – odkaz jim poslal neznámý zdroj. V několik let staré korupční kauze tajná služba sledovala schůzky šéfa skupiny Penta Jaroslava Haščáka s politiky. Policie získala nahrávku z akce Gorila v bytě podnikatele Mariána Kočnera, který byl obviněn také z objednání loňské vraždy novináře Jána Kuciaka. Jestli jde o shodný záznam, jaký mají k dispozici média, zatím není jasné. Uniklou nahrávku nekomentovala policie ani prokuratura, politici se zase vyslovili pro vyšetření kauzy a potrestání pachatelů.
16. 10. 2019Aktualizováno16. 10. 2019, 17:40|