TÉMA

Bagdád

Exploze u Solejmáního hrobu v Íránu si vyžádaly nejméně 95 mrtvých. Úřady mluví o terorismu

Nejméně 95 lidí ve středu zahynulo a dalších 211 jich bylo zraněno při dvou explozích nedaleko hřbitova v íránském městě Kermán, kde je pochován generál Kásim Solejmání, uvedl tamní ministr zdravotnictví Bahrám Ejnolláhí. Oznámil to poté, co státní média hovořila o 103 mrtvých. Podle ministra však byla některá jména obětí započítána dvakrát. K atentátu, který je podle agentury DPA nejhorší ve zhruba 45letých dějinách islámské republiky, se dosud nikdo nepřihlásil. Podle zástupce guvernéra provincie Kermán šlo o terorismus. Polooficiální web Nournews uvedl, že na silnici vedoucí ke hřbitovu explodovalo několik plynových lahví.
3. 1. 2024Aktualizováno3. 1. 2024, 22:22|

Spojené státy udeřily na pozice odnože Hizballáhu v Iráku

Americká armáda hlásí dva vzdušné údery na pozice Íránem podporovaných šíitských ozbrojenců v Iráku. Jedná se o první americký zásah proti irácké odnoži teroristické organizace Hizballáh po nedávné vlně útoků na americké jednotky v regionu. Spojené státy se dosud zdráhaly udeřit v Iráku kvůli tamní choulostivé politické situaci a kvůli obavám z rozpoutání širšího konfliktu s Íránem. V minulých týdnech ale americké letectvo zasahovalo proti militantním skupinám v sousední Sýrii.
22. 11. 2023Aktualizováno22. 11. 2023, 13:41|

Přibývá důkazů, že za výbuch v nemocnici v Gaze mohla palestinská raketa. Otázky vyvolává i údajný počet obětí

Islamistické hnutí Hamás s jistotou vědělo, že nemocnici al-Ahlí v Pásmu Gazy během úterý poškodila vadná palestinská raketa, prohlásil ve středu ráno mluvčí izraelské armády Daniel Hagari. Hamás se ale podle něj rozhodl zahájit „globální mediální kampaň“, aby tuto skutečnost zakryl. Výbuch nemocnice v Gaze, při kterém podle teroristů zemřelo kolem pěti set Palestinců, již odsoudil americký prezident Joe Biden nebo německý kancléř Olaf Scholz. Izrael údaje Hamásu o počtu mrtvých zpochybnil.
18. 10. 2023Aktualizováno18. 10. 2023, 19:48|

Desetitisíce muslimů se vydaly do ulic vyjádřit podporu Gaze. Pálili izraelské vlajky

Teroristé z Hamásu vyzvali na pátek ke generální mobilizaci muslimů po celém světě. Desítky tisíc lidí se zúčastnily demonstrací na Blízkém východě. Protestující se sešli například v Bangladéši, Íránu nebo Afghánistánu. Tam někteří lidé na znamení neúcty šlapali na americké a izraelské vlajky. Shromáždění na podporu Palestinců byla naplánovaná i v Římě, Helsinkách, Mnichově či Istanbulu. Francouzská policie musela ve čtvrtek nasadit slzný plyn a vodní děla proti demonstrantům v Paříži, kteří ignorovali zákaz akcí na podporu Palestinců.
13. 10. 2023Aktualizováno13. 10. 2023, 19:18|

Demonstranti v Bagdádu protestovali proti pálení koránu. Do zóny diplomatů se nedostali

Irácké bezpečnostní složky v noci na sobotu rozehnaly v Bagdádu demonstraci stovek příznivců duchovního a politického vůdce Muktady Sadra. Jeho stoupenci se ve čtvrtek také účastnili útoku na švédské velvyslanectví v hlavním městě. Informovala o tom agentura AFP. Irácká vláda zároveň vydala prohlášení ve snaze ujistit zahraniční diplomaty o jejich bezpečnosti v době protestů vyvolaných poničením koránu.
22. 7. 2023|

V Iráku se bojuje o směřování země, do její obnovy se chtějí zapojit i české firmy

České firmy se hodlají podílet na obnově Iráku. Dvacet let po svržení režimu Saddáma Husajna se pro ně naskýtají možnosti v obranném průmyslu i při rekonstrukci země. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) vidí příležitost rovněž při výstavbě a modernizaci rozvodových sítí a elektráren, protože Irák by se rád stal energeticky soběstačným.
26. 5. 2023|

Válka v Iráku změnila mezinárodní pozici Spojených států i jejich vnitřní politiku

Angažmá v Iráku Spojeným státům přineslo řadu problémů. Podařilo se jim sestavit silnou alianci, do války se postupně zapojily čtyři desítky zemí. Tažení ale valný úspěch nepřineslo. Irák se proměnil v nestabilní stát, kterému se dodnes nedaří s následky invaze vyrovnat.
21. 3. 2023|

Invaze do Iráku začala před dvaceti lety. Husajna zahnala do úkrytu

Uplynulo dvacet let od začátku spojenecké invaze do Iráku, která svrhla režim Saddáma Husajna. Oficiálním důvodem bylo podezření, že země disponuje zbraněmi hromadného ničení. Ty se ale nikdy nenašly. Jen 24 hodin před spuštěním operace se Spojené státy pokusily Husajna zlikvidovat.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 22:11|
Doporučujeme

Umělá inteligence pomáhá archeologům poskládat dávno rozbité eposy

Luštit rozlámané tabulky klínového písma je jako skládat poškozené puzzle. Teď s tím německým vědcům pomáhá umělá inteligence, která už „slepila“ dohromady několik textů. Pomáhají pochopit, jaký byl dávno zaniklý Babylon.
9. 2. 2023Aktualizováno12. 2. 2023, 13:01|

Vůdce Islámského státu Kurajší byl zabit. Mluvčí islamistů oznámil jméno nástupce

Vůdce teroristické organizace Islámský stát (IS) abú Hasan al-Hášimí al-Kurajší byl zabit. Oznámil to mluvčí islamistů v audionahrávce na Telegramu. Kurajší, který stál v čele skupiny teprve od března, podle něj zahynul „v boji proti nepřátelům“. Podle USA stojí za jeho smrtí povstalecká Svobodná syrská armáda (FSA), která působí v Sýrii. Jeho nástupcem se nyní stal abú Husajn al-Husajní al-Kurajší, citovala mluvčího agentura Reuters.
30. 11. 2022Aktualizováno30. 11. 2022, 21:31|

Nepokoje v Iráku mají přes dvacet obětí, Írán zavřel hranice

Írán uzavřel své pozemní hranice s Irákem a zastavil i lety do této země v souvislosti s násilnostmi v Bagdádu. Nepokoje v iráckém hlavním městě pokračovaly v noci na úterý. Ozbrojené střety v irácké metropoli vyvolalo oznámení vlivného duchovního vůdce Muktady Sadra, že definitivně odchází z politiky. O život přišlo nejméně 23 lidí, další stovky utrpěly zranění. Sadr na protest proti nepokojům zahájil hladovku.
30. 8. 2022Aktualizováno30. 8. 2022, 13:44|

Bagdádem zní kulometná palba a zmítají nepokoje poté, co duchovní Sadr oznámil odchod z politiky

Nejméně dvanáct lidí zemřelo a stovky utrpěly zranění v Bagdádu při střetech, které propukly po oznámení vlivného iráckého duchovního Muktady Sadra, že definitivně odchází z politiky. V metropoli podle agentury Reuters zní nepřetržitá kulometná palba. Sadrovi stoupenci vtrhli do sídla vlády. Sadr dle médií oznámil hladovku, dokud násilí neustane.
29. 8. 2022Aktualizováno29. 8. 2022, 22:03|

Do iráckého parlamentu pronikli příznivci duchovního Sadra. Chtějí zabránit vzniku nové vlády

Tisíce příznivců šíitského duchovního Muktady Sadra v sobotu pronikly do iráckého parlamentu. Tento týden se tak stalo už podruhé. Demonstranti, které se snažila zastavit policie, agentuře AP řekli, že protest uspořádali, aby zabránili zasedání parlamentu. Sadr své příznivce vyzval, aby vyšli do ulic a zastavili vytvoření nové vlády vedené silami nakloněnými Íránu. Demonstranti odpoledne oznámili, že hodlají v parlamentu zůstat, dokud nebudou splněny jejich požadavky.
30. 7. 2022Aktualizováno30. 7. 2022, 19:08|

Do iráckého parlamentu vnikly stovky demonstrantů

Stovky iráckých demonstrantů ve středu vnikly do budovy parlamentu v Bagdádu. Krátce předtím dav vtrhl do silně opevněné zelené zóny v centru města. Agentura DPA s odkazem na očité svědky píše, že se bezpečnostní složky snažily dav nejprve zastavit. Objevily se také zprávy o zraněných. Podle agentury AP nespokojenci skandovali nadávky namířené proti Íránu.
27. 7. 2022|

Iráčana, který odjel bojovat za Islámský stát, nelze podle soudců stíhat jako uprchlého

Nezvěstného Iráčana, který z Česka odjel bojovat za Islámský stát (IS), nelze soudit v jeho nepřítomnosti. Není totiž zřejmé, zda se vůbec dověděl o tom, že v Česku čelí trestnímu stíhání. K tomuto závěru dospěl Nejvyšší soud, který zrušil pravomocný verdikt, jenž muži uložil patnáct let vězení. Pražský městský soud tak dnes musel případ vrátit do fáze přípravného řízení.
13. 7. 2022|

Kde byla voda, je jen písek. Irácké jezero Sáva poprvé za stovky let vyschlo

Jezero Sáva v jižní části Iráku je klíčovým zdrojem vody pro pouštní oblast mezi Bagdádem a Basrou. Letos poprvé se ale k tomu účelu nedá využít, protože v něm žádná voda není. Má to rozsáhlý dopad na přírodu i lidskou společnost v jeho okolí.
20. 6. 2022|

Irák zasáhla za jediný měsíc už desátá písečná bouře

Nebe od Teheránu po Rijád na začátku týdne znovu zahalily husté prachové mraky. Jde o další písečnou bouři v regionu, přičemž v Iráku je od poloviny dubna už desátá. Jak uvádí agentura AP, písečné bouře následují těsně za sebou, což vysiluje obyvatele a znepokojuje vědce.
24. 5. 2022|

Vyhrát mír bývá daleko těžší než vyhrát válku, říká zpravodaj Michal Kubal o současné Ukrajině

Zahraniční zpravodaj České televize Michal Kubal na Ukrajině strávil s kameramanem Vojtěchem Hönigem tři týdny. „Základním pravidlem je co nejméně ohrožovat sebe a co nejméně ohrožovat ostatní,“ uvedl v Interview ČT24 k práci novinářů ve válečných oblastech.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 08:59|

Irák opět opevňuje hranici se Sýrií. Obává se návratu bojovníků z Islámského státu

Na irácko-syrském pomezí opět zdvihá hlavu organizace Islámský stát. Kdysi mocná síla už zdaleka není taková, jak bývala v letech 2014 až 2019, série útoků od začátku roku ale ilustruje, že její buňky opět představují bezpečnostní hrozbu pro oba státy.
3. 2. 2022|

30 let zpět: Pozorovatelé mise OSN pomáhali kurdským uprchlíkům

Z Prahy do Bagdádu odletěla skupina československých pozorovatelů OSN za účelem normalizování situace po návratu kurdských uprchlíků. Pobyt v Iráku pro celkem padesát příslušníků československé armády včetně pěti lékařů byl naplánován do 30. června téhož roku.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
28. 1. 2022|

Lukašenko připustil, že běloruské síly pomáhají migrantům do Polska

Polská pohraniční stráž za čtvrtek zaregistrovala 255 pokusů o nelegální překročení hranice. Na polské území se zkusily dostat i dvě velké skupiny migrantů – jedna podle pohraničníků čítala 500 a druhá padesát lidí. Ostraha hranic tvrdí, že byli agresivní. O situaci na hranici hovořil běloruský lídr Alexandr Lukašenko s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Lukašenko v rozhovoru pro BBC připustil, že běloruské síly pomáhaly migrantům přes hranice do Polska. Odmítl ale, že by Minsk běžence zval.
19. 11. 2021Aktualizováno19. 11. 2021, 18:22|

„Zbabělé útoky budoucnost nebudují,“ řekl irácký premiér poté, co přežil pokus o atentát

Irácký premiér Mustafa Kázimí přežil pokus o atentát. Podle bezpečnostního zdroje blízkého Kázimímu byl útok veden třemi drony, z nichž dva se podařilo sestřelit. Nálože, které nesl třetí letoun, vybuchly u rezidence. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Podle agentury Reuters pokus o atentát dramaticky zvyšuje napětí v Iráku po říjnových volbách, jejichž výsledky odmítají uznat milice podporované Íránem.
7. 11. 2021Aktualizováno7. 11. 2021, 11:00|

Irácké volby vyhrála strana šíitského duchovního Sadra. Slíbil nacionalistickou vládu

V iráckých parlamentních volbách podle předběžných výsledků zvítězila strana populistického šíitského duchovního Muktady Sadra. Nedělní hlasování v Iráku provázela rekordně nízká účast 41 procent. Podle agentury AP to odráží širokou nespokojenost a nedůvěru lidí v demokratický systém. Agentura Reuters uvádí, že volby byly označovány jako šance odstavit od moci vládnoucí elity. Vzhledem k nízké účasti ale podle ní lze předpokládat, že si strany, které jsou u moci od roku 2003, svá místa udrží.
12. 10. 2021Aktualizováno12. 10. 2021, 12:09|

Soud potvrdil 15 let vězení pro uprchlého Iráčana. Podle právníka není jisté, zda o stíhání vůbec věděl

Pražský vrchní soud v úterý potvrdil 15 let vězení uprchlému Iráčanovi, který podle pravomocného rozsudku odjel z Česka bojovat za Islámský stát (IS). Česká justice uznala Vátika Muhammada Júsifa Sammarraího vinným z teroristického útoku a z účasti na teroristické skupině. Sedmadvacetiletého muže označila za bojovníka IS mimo jiné zpráva americké FBI, mezi důkazy patřilo i propagandistické video, v němž Sammarraí účinkoval.
5. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 11:57|