TÉMA

Sůl

Češi solí až třikrát víc, než by měli. Ministerstvo to chce změnit

Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně, který chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Cílem je proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady. Na úterní tiskové konferenci program představilo ministerstvo zdravotnictví a další instituce a společnosti, které ho podpořily.
10. 4. 2024|

Obyvatelé Orlického Záhoří podepisují petici proti možnému solení silnice na Šerlich

Silnice na Šerlich v Orlických horách znovu budí emoce. Nejdříve byla příliš úzká a nemohly se na ní vyhnout autobusy, některé dokonce havarovaly. Kraj proto musel silnici rozšiřovat. Nyní místní podepisují petici kvůli záměru silničářů úsek v zimě solit. Obávají se poškození přírody, která leží v chráněné krajinné oblasti. Státní agentura o povolení chemického ošetření dané silnice zatím nerozhodla.
16. 12. 2023|

Řada školních jídelen příliš solí, ukázaly kontroly jihomoravských hygieniků

Příliš soli je podle hygieniků v každém pátém obědě, které vydávají školní jídelny v Jihomoravském kraji. Pracovníci hygienických stanic se ve čtvrtek vydali na kontrolu, při níž kontrolovali také teplotu nebo způsob skladování jídla.
2. 12. 2023|

Češi si každý den dopřávají téměř třikrát více soli, než doporučuje WHO

Češi konzumují až třikrát víc soli než je doporučeno. Její zvýšený příjem přitom stojí za vyšším krevním tlakem, způsobuje srdeční selhání nebo cévní mozkové příhody a podílí se i na rozvoji demence nebo obezity. V Evropě se spotřeba soli snižuje. V Česku by s tím mohl pomoci Národní program snížení příjmu soli, který odborníci představí příští týden.
4. 11. 2023|

Sladká voda na Zemi se mění na slanou. Kvůli lidské činnosti, říká studie

Naše planeta se vlivem lidské činnosti stává stále slanější, uvádějí v nově zveřejněné studii vědci z Marylandské univerzity a dalších amerických vysokých škol. Slanější je podle nich zejména sladká voda, ale i půda a ovzduší, a pokud bude tento trend pokračovat, může představovat pro lidstvo existenční hrozbu.
1. 11. 2023|

Španělsko se mění v poušť, vláda investuje miliardy do odsolování mořské vody

Bez vody španělské zemědělství trpí, jenže té v poslední době není na Pyrenejském poloostrově dost ani pro lidi. A tak se vláda snaží získat pitnou vodu z netradičních zdrojů.
30. 5. 2023|

Češi spotřebují soli až třikrát víc, než by měli. A to může vést k řadě zdravotních problémů

Češi solí víc než většina obyvatel v Evropě. Průměrný obyvatel Česka denně zkonzumuje trojnásobek doporučeného množství soli. Může to vést k vážným zdravotním problémům. Mnoho lidí přitom podle hygieniků množství soli v potravinách vůbec nesleduje.
27. 4. 2023|

Brambory jsou lepší stavební materiál než lidská krev. „Hvězton“ je ideální hmota na Marsu

Zatím nejlepší stavební hmotou, která by se dala použít pro budování základen na Marsu a Měsíci, je škrob, který se dá získat z brambor. Pokud by se obohatil lidskými slzami nebo dalšími tělními tekutinami a smíchal s tamními horninami, vznikl by materiál, jenž pevností předčí beton.
25. 3. 2023|

Za ekologickou katastrofu v Odře může vypouštění solí, stanovili němečtí experti

Za letním masovým úhynem ryb v Odře jsou s největší pravděpodobností náhlé zvýšení salinity (slanosti) a s tím související rozšíření toxické řasy. V závěrečné zprávě to uvádí němečtí experti. Ministryně životního prostředí Steffi Lemkeová k tomu poznamenala, že podíl na katastrofě má lidská činnost. Zpráva tak potvrdila dřívější předpoklady expertů. Z Odry v Polsku a také v Německu bylo vytaženo přes 200 tun mrtvých ryb.
30. 9. 2022|

Případ zřícené pražské Trojské lávky nekončí. Žalobce se odvolal proti osvobozujícímu rozsudku

Státní zástupce podal odvolání v neprospěch obžalovaných v případu zřícené Trojské látky, které Obvodní soud pro Prahu 7 letos v březnu osvobodil. Obžalobě za nedbalostní obecné ohrožení čelí projektant lávky Jiří Stráský a šéf oddělení mostů Technické správy komunikací (TSK) Antonín Semecký.
29. 4. 2022|

Lidé v době železné pili pivo a jedli plísňový sýr, zjistili vědci z exkrementů

Vědci díky analýze exkrementů starých 2700 let zjistili, že lidé v době železné už pili pivo a jedli plísňový sýr. Ve stolici pravěkých horníků, která se zachovala v solných dolech v rakouském Hallstattu, totiž při mikrobiologickém rozboru objevili mimo jiné stopy modré plísně, která se dodnes používá při výrobě zrajících sýrů. V jídelníčku tehdejších lidí nicméně převažovaly celozrnné obilniny, které doplňovalo ovoce, luštěniny a maso, uvedli odborníci ve studii zveřejněné v časopise Current Biology.
14. 10. 2021|

Snížení spotřeby soli je snadné. Musíme ale začít už při nákupu, radí expert

Češi jí trojnásobně větší množství soli, než je doporučené. Nadměrnou konzumací soli se v úterý zabývají odborníci v pražském Lékařském domě. Vede totiž ke značným zdravotním problémům, které můžou skončit infarktem nebo mrtvicí. Odvyknout si od soli přitom není těžké, tvrdí primář pediatrického oddělení Nemocnice Na Bulovce Ivan Peychl, který byl hostem Studia 6.
26. 11. 2019|

Dopravní zima začala. Silničáři zbrojí sypače, u D1 vznikla nouzová plocha pro kamiony

Začala dopravní zima. Zatímco řidiči musí být připraveni přezout na zimní pneumatiky, pokud nasněží, silničáři se starají, aby auta na zimních dojela, kam mají. Krajské silniční správy již mají seřazené sypače.
1. 11. 2019|

„Sůl nad zlato“ platí jen do pěti gramů denně. Pak je z ní skrytá hrozba pro dospělé i děti

Lékaři varují, že Češi solí třikrát více, než je zdrávo, což poškozuje zdraví dospělým, ale hlavně dětem. Řada lidí o riziku spočívajícím v nadměrném solení ani neví, problémy způsobené jejím nadužíváním se přitom mohou objevit již ve velmi nízkém věku. Nejvyšším rizikem je vysoký krevní tlak. Odborníci proto vydali 10 doporučení, jak sůl v jídle omezit.
11. 3. 2019|

Solná poušť v Indii je lákadlem pro turisty a tvrdou dřinou pro místní dělníky

Rovina, kam jen oko dohlédne. Indická solná poušť Kutch, která se rozléhá na ploše 7500 kilometrů čtverečních, přitahuje turisty z celého světa. Nehostinná krajina má ale i své stinné stránky, hlavně pro místní obyvatele. Ti se často živí těžbou soli v extrémních podmínkách, které se podepisují na jejich zdraví.
6. 3. 2019|