TÉMA

Sluch

V Česku má potíže se sluchem kolem půl milionu lidí. Pomůcky používá jen zlomek z nich

Nedoslýchavostí a jinými problémy sluchu trpí v České republice podle odborníků asi 500 tisíc lidí, jen malá část z nich si ale pořídila sluchové pomůcky. Vědci přitom zjistili, že i obyčejné sluchadlo snižuje riziko úmrtí u nedoslýchavých o celou čtvrtinu. Pro těžší případy je pak vhodný kochleární implantát. Na 3. březen připadá Světový den sluchu.
3. 3. 2024|

Videohry mohou souviset se ztrátou sluchu a tinnitem, ukazují studie

Lékaři varují, že hlasitost zvuků a hudby ve videohrách se stále více blíží k hranicím, kde už je to pro lidské ucho nebezpečné. A někdy je dokonce překračují, což může být při dlouhodobém hraní problém.
22. 1. 2024|

Používání naslouchadla snižuje pravděpodobnost úmrtí u nedoslýchavých o čtvrtinu

Na velkých číslech rozsáhlých amerických databází se ukázalo, že používat naslouchadla se nedoslýchavým vyplatí. Lidé, kteří je nosí, mají nižší pravděpodobnost úmrtí než ti, kteří se jim vyhýbají.
4. 1. 2024|

Neslyšícím může pomoci kmenový implantát. Zatím ho má jedno dítě v Česku

Sluchový kmenový implantát může pomoci neslyšícím, u kterých selhaly běžně dostupné metody. Zatím ho má jediné dítě v Česku. Malý Tadeáš ho dostal před necelým rokem a poprvé tak slyšel svět kolem sebe. Teď už chlapec s pomocí logopedky dělá pokroky.
22. 9. 2023|

Lékaři v Motole provedli unikátní operaci sluchového nervu

Lékaři z pražského Motola během unikátní operace nádoru sluchového nervu odstranili tumor a zároveň voperovali kochleární implantát. Zatím jde o první pacientku v Česku, která kombinovaný výkon podstoupila. Do budoucna může zákrok pomáhat dalším lidem s tímto typem nádorového onemocnění.
21. 7. 2023|

Počet dětí s poruchami sluchu roste. Preventivní prohlídky pomáhají problém odhalit

Na třetího března připadá Světový den sluchu. Lékaři přitom poruchu tohoto smyslu diagnostikují u čím dál většího počtu dětí – momentálně u čtyř z tisíce. Před pěti lety jich odhalili o polovinu méně. Většinou se ale podaří sluch zachránit, a to operací, léčbou nebo moderními pomůckami.
3. 3. 2023|

Někteří lidé hůř slyší v baru. Výzkum u myší dle vědců ukázal, že roli mohou hrát neurony v mozku

Spousta lidí má nepříjemnou zkušenost: když sedí v restauraci nebo v baru, kde najednou mluví více lidí, jako by najednou hůř slyšeli. A to přesto, že tam třeba není tak velký hluk, jen současně zní více zvuků nebo hlasů. Vědci jsou zřejmě na stopě toho, čím je tento problém způsobený.
31. 12. 2022|

Dětský pacient poprvé dostal implantát, který mu může dát sluch

První dítě v Česku dostalo sluchový kmenový implantát. Pomoct může v případech, kdy dosud dostupná léčba nefunguje. Unikátní operaci provedli lékaři v motolské nemocnici. Přístroj vložili malému pacientovi přímo do mozku.
22. 12. 2022|

Chraňte si uši před hlukem, vyzývají organizátoři Deafemberu, měsíce osob s postižením sluchu

Ztráta sluchu může potkat každého, varuje organizace Tichý svět, která pořádá kampaň s názvem Deafember. Organizátoři upozorňují, že je potřeba si svůj sluch chránit, pro neslyšící nabízejí nonstop on-line tlumočení a přepis znakové řeči do textu.
22. 9. 2022|

Vědci přišli na to, jak léčit tinnitus pomocí aplikace. Zvuk šumění se pro člověka stane nedůležitým

Novozélandští vědci otestovali léčbu tinnitu, která spočívá ve využití chytrých telefonů. Výsledky vyšly v časopise Frontiers in Neurology na začátku tohoto měsíce a podle autorů jsou velmi povzbudivé.
16. 8. 2022|

Preventivní prohlídky dospělých nově zacílí na zrak, u dětí na sluch

Nová vyhláška ministerstva zdravotnictví v letošním roce přináší změny do podoby preventivních prohlídek u praktických lékařů a pediatrů. Dospělí pacienti mají nově procházet podrobnějším vyšetřením očí, u dětí se lékaři víc zaměřují na sluch. Podle resortu novinky reagují na vyvíjející se praxi a měly by pomoci odhalit víc nemocí včas.
13. 9. 2021|

Vědci popsali prvního nočního dinosaura. Měl obří oči a paže vzpěrače

V současné době žije na Zemi asi 10 tisíc druhů ptáků. Dokázali využít prakticky všechny druhy ekosystémů naší planety – ale jen hrstka z nich má adaptace, které jim umožňují lovit aktivní kořist v temnotě noci. Vědci si už dlouho kladli otázku, jestli to nemůže být dědictví po jejich předcích, teropodních dinosaurech.
13. 5. 2021|

Implantát pro neslyšící proplatí od ledna pojišťovny i dospělým

Přelom roku přinese několik změn pro lidi s vadami sluchu. Nově jim například pojišťovny budou proplácet sluchadla na obě uši. Změny se od nového roku dotknou i zaměstnavatelů lidí s handicapem, kterým stát bude přispívat více.
28. 12. 2019|

Brněnští lékaři dali poprvé ušní implantát do kosti lebky, vrátili tak sluch dvanáctiletému chlapci

Lékaři Dětské nemocnice v Brně dali jako první v ČR ušní implantát dítěti do kosti lebky. Novinářům to řekl přednosta kliniky dětské otorinolaryngologie Milan Urík. Nový typ implantátu z Rakouska dostal dvanáctiletý Martin z Brna. Kvůli špatně vyvinutým sluchovodům odmalička slyšel velmi špatně, odhadem jen na 20 procent. Teď má ale implantát vložený v kosti za uchem, který podle Uríka nahrazuje sluch asi z 80 procent. Navíc nemá chlapec kvůli implantátu žádná větší omezení.
23. 4. 2019|

Sluch všech pětiletých dětí by měl vyšetřit specialista, dohodlo se ministerstvo s pojišťovnami

Sluch všech pětiletých dětí by měl před nástupem do školy vyšetřit specialista. Ministerstvo zdravotnictví se dohodlo s pojišťovnami na úhradě vyšetření otorinolaryngologem. O případných poruchách často neví ani rodiče.
1. 3. 2019|