TÉMA

Bolek Polívka

Bolek Polívka
Zdroj: ČT24

Chantal Poullainová převzala Řád čestné legie

Česko-francouzská herečka a šansoniérka Chantal Poullainová převzala nejvyšší francouzské státní vyznamenání, Řád čestné legie. Francie tak ocenila její dlouhodobé obohacování české a francouzské kultury navzájem a trvalé přispívání k šíření francouzské kultury v Čechách. Udělení řádu je rovněž oceněním činnosti Poullainové v humanitární oblasti. Ceremoniál se uskutečnil na francouzském velvyslanectví v Praze.
12. 9. 2023|

Poslední představení v kině Scala. Technici přes léto prověří statiku střechy

Poslední promítání v brněnském kině Scala mohli diváci navštívit v pátek. Po víkendu si budovu v centru města, ve které sídlí vedle kina také Divadlo Bolka Polívky, převezmou technici. Budou zkoumat statiku střechy. Na konci léta odborníci rozhodnou, kdy a jestli vůbec bude možné provozy obnovit.
1. 7. 2023|

Polívkovo divadlo by mohlo hrát v Bílém domě. Podle principála je Bakalův sál adekvátní

Příští sezona bude pro Divadlo Bolka Polívky jubilejní třicátá, na podzim se ale bude muset divadlo přestěhovat kvůli opravě historického domu, ve kterém dosud sídlí. Město připravilo několik variant, Sál Břetislava Bakaly v takzvaném Bílém domě bude zřejmě tou vítěznou. „Našel se prostor, který by byl velmi adekvátní a vyhovující,“ řekl v Událostech, komentářích principál divadla Bolek Polívka.
14. 4. 2023|

Divadlo Bolka Polívky by mohlo hrát i v sálu Břetislava Bakaly. Brno zvažuje tři varianty, řekla Vaňková

Brno prověřuje tři varianty pro Divadlo Bolka Polívky, které nemůže hrát v městském objektu kvůli narušené statice. Primátorka Markéta Vaňková (ODS) na zastupitelstvu řekla, že jednou z možností je přesun divadla do Bílého domu do Sálu Břetislava Bakaly, který je dlouhodobě uzavřený. Další možností je rychlé zajištění prostor, kde Polívkovo divadlo nyní působí. Poslední variantou je souběžné působení v divadle Reduta spolu s Národním divadlem Brno, které je však proti stejně jako opoziční zastupitelé. Příští sezona bude pro Polívkovo divadlo jubilejní třicátá.
4. 4. 2023|

Polívkovo divadlo a kino Scala obnoví provoz, měření statiků dopadla dobře

Divadlo Bolka Polívky a kino Scala v Brně mohou obnovit provoz, který byl přerušený od minulého týdne kvůli pochybnostem o stavu střechy. Měření statiků dopadla dobře, budovy jsou při dodržování stanovených opatření způsobilé k užívání. Základní podmínkou pro zajištění bezpečného provozu je stálý monitoring konstrukce pomocí přístrojů, informoval magistrát. Obě kulturní zařízení nejspíš znovu otevřou po víkendu.
24. 2. 2023|

Rašilov, Polívka, Olšovský či Sibera jsou laureáty Thálie 2022

V Národním divadle v Praze si umělci a umělkyně činohry, opery, muzikálu a tance převzali ceny Thálie. Ocenění, které nese jméno jedné z Múz, zhodnotilo vzhledem k pandemické přestávce divadelní výkony za dvě sezony. Více než jedna Thálie míří do Divadla F. X. Šaldy v Liberci a Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Svou první Thálii obdržel mimo jiné činoherec Saša Rašilov, už druhou si převzali muzikáloví herci Hana Fialová a Lumír Olšovský. Čestné ceny patří Františku Němcovi, Martinu Hilskému, Galle Macků či Boleslavu Polívkovi. Devětadvacáté ceny Thálie, udělované Hereckou asociací, se předávaly v přímém přenosu České televize.
8. 10. 2022|

Policisté z kriminálky se na vás nikdy nevykašlou, oceňuje Vetchý. Od září naposledy řeší Případy 1. oddělení

Po šesti letech se vrací divácky oblíbená seriálová mordparta. Případy 1. oddělení jsou ve třetí, a prý definitivně poslední sérii založeny opět na skutečných kriminálních činech. Třináct nových epizod začne Česká televize vysílat v pondělí 5. září. Personálně mírně obměněný tým pražské kriminálky povede vyšetřovatel Tomáš Kozák v podání Ondřeje Vetchého. Ten se od podzimu objeví na obrazovkách také v cyklu Česká detektivka jako průvodce historií tohoto literárního žánru.
3. 9. 2022|

Vary vyhrálo Nadějné léto z Íránu. Křišťálové glóby si odnáší i Geoffrey Rush či Martin Finger

Křišťálový glóbus pro nejlepší film si z Karlových Varů odveze režisérka Sadaf Foroughiová do Íránu. Mezinárodní porotu filmového festivalu zaujal její příběh dvou dospívajících chlapců pod autoritativním dohledem. Ceny si odnášejí také zástupci české kinematografie: dokumentaristé Tomáš Bojar a Adéla Komrzý, režisérka Beata Parkanová a herec Martin Finger. Na závěr festival udělil dokonce tři ceny za celoživotní dílo. Geoffrey Rush, Benicio del Toro i Boleslav Polívka si je převzali osobně.
9. 7. 2022Aktualizováno9. 7. 2022, 21:50|

Geoffrey Rush, Benicio del Toro a hlavně desítky snímků. Začal filmový festival v Karlových Varech

V Karlových Varech začal největší filmový festival v Česku. Míří na něj „batůžkáři“, lesk dodávají zahraniční hvězdy, jako je Geoffrey Rush, Liev Schreiber či Benicio del Toro. Z tuzemského filmu čestné ocenění přijme herec Boleslav Polívka. Šestapadesátý ročník festivalu promítne desítky titulů, zakončí ho 9. července předání Křišťálového glóbu režisérovi nejlepšího snímku.
1. 7. 2022Aktualizováno1. 7. 2022, 19:18|

Na filmový festival v Karlových Varech dorazí herci Geoffrey Rush a Benicio del Toro

Organizátoři 56. ročníku MFF Karlovy Vary oznámili, že Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii získá herec Geoffrey Rush, Cenu prezidenta festivalu pak obdrží herec Benicio del Toro. Letošní ročník festivalu se bude konat od 1. do 9. července.
21. 6. 2022Aktualizováno21. 6. 2022, 14:20|

Filmový festival v Karlových Varech ocení Boleslava Polívku

Cenu prezidenta Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary určenou pro výrazné osobnosti české kinematografie získá letos herec Boleslav Polívka. Přehlídka také podle tiskové zprávy navázala spolupráci s Mezinárodním filmovým festivalem v Oděse. Má jít o gesto podpory ukrajinským filmařům.
26. 4. 2022|

Zachovejme přírodu a vesnici, vzkazuje Tomáš Vorel i poslední Cestou domů

Po Cestě z města a Cestě do lesa se režisér a scenárista Tomáš Vorel vydal na Cestu domů. Novinkou, kterou od 9. září promítají tuzemská kina, uzavírá svou volnou „venkovskou“ trilogii, která před více než dvaceti lety začala jeho výpovědí o lidech a přírodě. Zatímco Vorlovy filmové „Cesty“ podle jeho slov skončily, skutečný příběh přírody a lidstva čeká ještě, jak se obává, pravděpodobně ne moc pěkné pokračování.
9. 9. 2021|
Doporučujeme

Jako Luďan z Mostu jsem nemohl do hospody, ale lidi už vědí, kdo jsem, těší Martina Hofmanna

Herec Martin Hofmann se v době největší popularity seriálu Most!, kde měl jednu z hlavních rolí, vyhýbal prý raději lidem. O letošních prázdninách ho ale potkat lze – alespoň v divadle a v kině. Jako král Leontes se vrátil na Letní shakespearovské slavnosti a v biografech se brzy představí coby jeden z titulních hrdinů komedie Prvok, Šampon, Tečka a Karel. O svých rolích a popularitě mluvil jako host Interview ČT24. Zavzpomínal ale i na nedávno zesnulého Milana Lasicu.
27. 7. 2021|

Měl rytířský přístup k životu, okolí i světu, vzpomíná na Lasicu Bolek Polívka

Smrt slovenského herce, dramatika a komika Milana Lasici zasáhla i osobnosti veřejného a kulturního života. Ve vysílání ČT24 na umělce vzpomínal jeho častý spolupracovník Bolek Polívka, podle slovenské prezidentky Zuzany Čaputové měl v sobě Lasica hlubokou lidskou moudrost. Strana Sloboda a solidarita (SaS) navrhne koaličním partnerům, aby vláda v souvislosti s úmrtím vyhlásila státní smutek.
19. 7. 2021Aktualizováno19. 7. 2021, 23:08|

Z Brna vysílá televize už 60 let. Do minulosti se ohlíží výstavou fotografií

Česká televize si letos připomíná 60 let od zahájení vysílání z brněnského televizního studia výstavou fotografií v centru Brna. První pořad ze studia ohlásila znělka 6. července 1961, živě vysílané zábavné pásmo Sedmikrásky nad Brnem tehdy sklidilo úspěch. Dnes vyrábí pořady pro všechny programy veřejnoprávní televize.
14. 6. 2021|

Letní scény otevírají. Příští týden mohou promítat kina a divadla hrát i uvnitř

Od pondělí se mohou konat kulturní akce pod širým nebem s účastí až 700 sedících lidí. Od pondělí 24. května se pak bude moci kulturních akcí venku zúčastnit až tisíc lidí, musí ale tak být naplněna maximálně poloviční kapacita prostoru. Budou se moci konat také akce uvnitř s účastí maximálně 500 diváků a pořadatelé také mohou obsadit maximálně polovinu celkové kapacity. To znamená, že otevřou divadla či kina. V pondělí to schválila vláda.
17. 5. 2021Aktualizováno17. 5. 2021, 17:39|

Pilotní projekty pustí diváky na fotbalové tribuny i do koncertních sálů

Fotbaloví fanoušci se o víkendu můžou vrátit na stadiony, hlediště smí zaplnit jen z desetiny a budou muset mít negativní test. Výjimku dostala první a druhá liga v rámci pilotního projektu od ministerstva zdravotnictví v úterý. V rámci pilotních projektů se diváci dostanou i na kulturní akce, například na benefici České filharmonie. Divadla však zůstanou zavřená, některé scény se proto chystají hrát pod širým nebem.
28. 4. 2021|

Fotil Havla, Mišíka i tajné taneční představení. Vychází kniha fotografa Jaroslava Prokopa

Na jevišti vyfotil Boleslava Polívku nebo tanečníka Mina Tanaku, v zákulisí pak třeba dramatiky Václava Havla nebo Arthura Millera. I jejich snímky se dostaly do knihy fotografa Jaroslava Prokopa. Vydal ji Institut umění – Divadelní ústav.
21. 3. 2021|

Trailer představuje Tichého společníka. Řeší málo místa na hřbitově a slivovici v přehradě

Režisér, scenárista a spisovatel Pavel Göbl natočil film podle novely, za niž získal cenu Magnesia Litera a nominaci na Cenu Josefa Škvoreckého. Tichý společník je poetickou tragikomedií o životě na vsi, kde dojde místo na hřbitově a kde na dně přehrady čeká na vylovení stará slivovice. V hlavních rolích se objeví Klára Issová, Boleslav Polívka a Ondřej Malý. Do kin Tichý společník vstoupí 1. října.
1. 9. 2020|

My věční šaškové počmáraní... Bolek Polívka slaví sedmdesátiny

„Barevnej svět láme mi hřbet, přesto chci být šašek počmáranej,“ zpíval Boleslav Polívka vždy na závěr své televizní Manéže. Za půlstoletí, během něhož před publikum předstupuje ať už na divadle, nebo ve filmu, si umí „lámat hřbet“ ve vážných rolích i bavit jako klaun. Když člověk rekapituluje, měl by mít sílu se tomu všemu i pousmát, říká koneckonců v dokumentu Klaunovo velmi pozdní odpoledne, který k jeho sedmdesátinám odvysílá Česká televize. A to den po hercových narozeninách, jež připadají na 31. července. Připomeňte si Bolka Polívku také v následující fotogalerii jeho rolí a záznamech z iVysílání.
31. 7. 2019|

Tomáš Vorel se vydal na další filmovou Cestu. Z města, do lesa a teď domů

Režisér Tomáš Vorel pokračuje ve svých „Cestách“. Po Cestě z města a Cestě do lesa dotáčí v těchto dnech Cestu domů. Stejně jako předchozí dva snímky se i třetí příběh zabývá vztahem člověka k přírodě a venkovu.
18. 6. 2019|

Zemřel herec Jiří Pecha. Četník z Balady pro banditu, revírník z Poslední leče i náladová Babička

Ve věku nedožitých pětasedmdesáti let zemřel herec Jiří Pecha. Divadelník, kterého proslavila mimo jiné hlavní role v revuální adaptaci Babičky Boženy Němcové, svůj profesní život spojil s divadlem Husa na provázku a spoluprací s Bolkem Polívkou.
28. 2. 2019Aktualizováno28. 2. 2019, 18:48|
Bolek Polívka
Zdroj: ČT24