Trailer představuje Tichého společníka. Řeší málo místa na hřbitově a slivovici v přehradě

Trailer: Tichý společník (zdroj: Bontonfilm)

Režisér, scenárista a spisovatel Pavel Göbl natočil film podle novely, za niž získal cenu Magnesia Litera a nominaci na Cenu Josefa Škvoreckého. Tichý společník je poetickou tragikomedií o životě na vsi, kde dojde místo na hřbitově a kde na dně přehrady čeká na vylovení stará slivovice. V hlavních rolích se objeví Klára Issová, Boleslav Polívka a Ondřej Malý. Do kin Tichý společník vstoupí 1. října.

Göblova filmografie dosud zahrnuje třeba komedii Veni, vidi vici nebo pohádku Kovář z Podlesí. Jeho poslední počiny –⁠ Odborný dohled nad východem slunce a Odborný dohled nad výkladem snu – jsou ale černobílými nezávislými snímky, v nichž s humorem zachycuje vyrovnávání se s nelehkou minulostí.   

Novinku tvůrci upřesňují podtitulem „nenápadná komedie z Kopanic“. Pozornost k oblasti na dohled Bílých Karpat, kde se stále drží tradice a folklor, přitáhl před pár lety román Kateřiny Tučkové. Její Žítkovské bohyně čerpaly z tamní lidové magie.

Vlastní nářečí

I ve filmu Tichý společník je důležitou součástí atmosféra moravské vsi a krajiny. V magickém kraji Bílých Karpat se také natáčelo. Pavel Göbl do tohoto prostředí zasadil svérázné postavy, vylíčené bez „lufťácké“ karikatury. Na Slovácku se narodil i vyrůstal, žil také na Valašsku, ze slováckého a valašského nářečí dokonce vytvořil nové nářečí, jímž hrdinové jeho filmu mluví. 

„Pro Ondru Malého a Bolka to není žádný problém, oba jsou Moraváci jako poleno. Postava Kláry se po dlouhé době vrací z Prahy, přirozeně už mluví jinak, a Klára se proto s tím mým nářečím trápit nemusela,“ prozradil režisér, jak si herci novou řeč osvojili. Do snímku obsadil i místní obyvatele. 

Tichý společník vznikl pod producentským dohledem Czech Filmu. Scénář ocenila Filmová nadace, na níž se podílí i jeden z koproducentů snímku, Česká televize.