TÉMA

Hospodářství

Německé hospodářství poroste výrazně pomaleji. Přední instituty upravily výhled

Německo v letošním roce vykáže růst hrubého domácího produktu (HDP) jen o 0,1 procenta. Ve společné analýze to uvádí pět předních německých hospodářských institutů, které ještě loni na podzim předpovídaly na letošek růst ekonomiky o 1,3 procenta. Instituty označily německé hospodářství za chřadnoucí a dodávají, že rozvoj komplikují jak růstové, tak i strukturální problémy.
27. 3. 2024Aktualizováno27. 3. 2024, 11:48|

Reálné mzdy porostou, ale stále zaostáváme, řekl ekonom Stroukal. Podle Dolejše česká ekonomika potřebuje nové paradigma

Reálné mzdy zaměstnanců v Česku by měly pomalu růst, a to i díky nižší inflaci. V Otázkách Václava Moravce to řekl člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Dominik Stroukal. Míní však, že je to slabá útěcha, podle něj bude česká ekonomika stále dohánět Západ. Bývalý poslanec KSČM Jiří Dolejš si myslí, že tuzemská ekonomika by potřebovala nové paradigma. Pokud Česko nechce být jen montovnou, ale i mozkovnou Evropy, musí změnit myšlení.
17. 3. 2024|

Víc peněz na armádu a varování pro Tchaj-wan. Čínský premiér představil v parlamentu plány Pekingu

Čínské hospodářství má letos vzrůst o pět procent, výdaje na armádu pak o víc než sedm procent. Ambiciózní plán představil premiér Li Čchiang na zahájení každoroční schůze zákonodárného sboru. Země se potýká s realitní krizí, úbytkem zahraničních investic a také dopady nízké porodnosti. Ekonomická stabilita je přitom klíčová pro udržení komunistického režimu. Li Čchiang také v projevu přitvrdil vůči Tchaj-wanu. Čína bude podle něj pevně prosazovat sjednocení, oproti zvyklostem ovšem vypustil slovo „mírové“.
5. 3. 2024|

Geneticky významná plemena zvířat se v Česku chrání v chovech i kryobankách

Každý vyspělý stát se snaží ochránit svá geneticky důležitá zvířata. V České republice narůstá důležitost těchto programů v době, kdy mezi chovná zvířata proniká ptačí chřipka. Tento měsíc se vyskytla blízko chráněného chovu slepic horalek na Vysočině. Na seznam opečovávaných hospodářských zvířat patří i šumavská ovce, moravský bílý králík nebo přeštické prase.
21. 2. 2024|

Evropská komise zhoršila výhled růstu české i unijní ekonomiky

Evropská komise (EK) zhoršila výhled růstu české ekonomiky na letošní rok na 1,1 procenta, zatímco dosud počítala s růstem o 1,4 procenta. Ekonomika se nicméně zotaví z loňského poklesu, který činil 0,4 procenta, podpoří ji vysoká míra úspor domácností, předpokládané zmírnění inflace, růst reálných mezd a uvolnění podmínek pro financování. Komise to uvedla ve své prognóze. Zhoršila i výhled růstu unijního hospodářství z očekávaných 1,3 procenta na 0,9 procenta a v eurozóně z 1,2 na 0,8 procenta.
15. 2. 2024Aktualizováno15. 2. 2024, 12:03|

Čechům se žije špatně, poslední roky jsou katastrofa, říká Středula. Nejhorší je za námi a přijde stabilita, věří Jurečka

Česko má to nejhorší za sebou, prohlásil v Událostech, komentářích ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj přichází období stability a předvídatelnosti, kdy reálné mzdy porostou, úrokové sazby poklesnou a ekonomika ožije. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula to tak optimisticky nevidí. Čechům se podle něj žije špatně, poslední dva roky jsou „katastrofické“. Situaci navíc zhorší konsolidační balíček, míní.
31. 1. 2024|

Ukrajinské hospodářství zvedají ze dna menší firmy. Rozmach ale brzdí nejistota i korupce

Ukrajinská ekonomika navzdory vleklé válce s Ruskem loni mírně ožila. Podle zprávy organizace OSN zaznamenala růst hrubého domácího produktu o 4,6 procenta. Velkou oporou jsou pro ukrajinské hospodářství malí a střední podnikatelé. Ti ale musí čelit mnohým výzvám, zjistila na Ukrajině redaktorka ČT Ilona Zasidkovyčová.
9. 1. 2024|

Německo se nachází uprostřed hospodářské krize, tvrdí tamní podnikatelé. Od vlády požadují změnu

Přední německé podnikatelské organizace vyzývají vládu ke změně hospodářské politiky. Chtějí tak zastavit ekonomický pokles, napsala agentura DPA. „Naše země se nachází uprostřed strukturální krize,“ prohlásil prezident svazu zaměstnavatelů Rainer Dulger. Některá média o Německu v poslední době mluví jako o nemocném muži Evropy.
27. 12. 2023|

Rusko plánuje příští rok rekordní válečné výdaje. Žene ekonomiku do pasti věčné války, varují experti

Schválený zákon o ruském rozpočtu na rok 2024 ukazuje, že Kreml plánuje dlouhou válku. Rekordních 40 procent výdajů půjde do armády a na bezpečnost. Právě válečný průmysl spolu s úspěšným obcházením sankcí drží ruské hospodářství nad vodou, experti ale varují, že v dlouhodobém horizontu není současný stav udržitelný. S pokračujícími boji počítá i Ukrajina, která plánuje příští rok hospodařit s obrovským deficitem, aby posílila obranyschopnost země a zajistila vlastní výrobu dronů, zbraní a munice. Kyjev spoléhá na finanční podporu ze zahraničí, obává se ale sílící únavy z války u spojenců.
29. 11. 2023|

Turecko zvýšilo úrokovou sazbu na čtyřicet procent, je nejvyšší od nástupu Erdogana

Turecká centrální banka zvýšila základní úrokovou sazbu o pět procentních bodů na čtyřicet procent. Měnový výbor tak pokračuje ve zpřísňování měnové politiky, aby snížil vysokou inflaci. Centrální banka to oznámila v tiskové zprávě. Turecko má nyní zdaleka nejvyšší úrokové sazby v Evropě.
23. 11. 2023Aktualizováno23. 11. 2023, 14:02|

Polskou volební kampaň opanovalo zdražování. Vláda přidává důchody, opozice chce odblokovat evropské peníze

Do hlasování o novém složení polského parlamentu zbývá osmnáct dní a v kampani se vyostřují spory o migraci nebo se diskutuje o vztazích s Ukrajinou. Letošní volby zároveň experti označují za nejvyhrocenější v historii. Klíčovým tématem je zpomalující tempo hospodářství a inflace, která tlačí na ceny zboží i služeb.
28. 9. 2023|

Stavebnictví v Česku se vrátilo k poklesu, propad hlásí i průmysl

Stavební výroba v Česku v červenci meziročně klesla o 2,1 procenta, po červnovém revidovaném růstu o 0,9 procenta se tak vrátila k poklesu. Nižší byla produkce v pozemním stavitelství, což jsou stavby budov, i v inženýrském stavitelství, kam spadá budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání s červnem byla stavební výroba nižší o 3,8 procenta. ČSÚ také uveřejnil, že klesla průmyslová výroba a v záporné bilanci se v červenci ocitl zahraniční obchod.
6. 9. 2023Aktualizováno6. 9. 2023, 15:45|

Růst čínské ekonomiky překonal očekávání. V prvním čtvrtletí se zvedla o 4,5 procenta

Čínský hrubý domácí produkt (HDP) se v prvním letošním čtvrtletí meziročně zvýšil o 4,5 procenta. S odvoláním na tamní statistický úřad to uvedla agentura Reuters. Analytici původně očekávali čtyřprocentní růst HDP, v předchozím čtvrtletí to bylo 2,9 procenta. K rychlejšímu oživení druhé největší ekonomiky světa přispělo ukončení přísných protiepidemických opatření koncem loňského roku.
18. 4. 2023Aktualizováno18. 4. 2023, 20:37|

Evropská komise navrhuje úpravy trhu s elektřinou, chce posílit dlouhodobé smlouvy

Dodavatelé elektrické energie budou mít povinnost nabízet klientům v Evropské unii různé varianty kontraktů, včetně smlouvy s pevnou cenou elektřiny. Měl by se také zvýšit podíl dlouhodobých smluv přispívajících k cenové stabilitě. Počítá s tím návrh úpravy energetického trhu, který v úterý představila Evropská komise (EK). Jejím cílem je předejít opakování loňského rekordního zdražování elektřiny.
14. 3. 2023Aktualizováno14. 3. 2023, 23:03|

Nový čínský premiér se prosadil díky loajalitě k vůdci. Teď připouští ekonomické výzvy

Pro Čínu bude složité dosáhnout plánovaného růstu ekonomiky kolem pěti procent HDP, varoval čínský premiér Li Čchiang. Informovala o tom agentura AFP, která zároveň připomněla, že tento cíl je již tak jedním z nejnižších za poslední desítky let. Li také bez bližšího upřesnění slíbil lepší podmínky pro soukromé firmy.
13. 3. 2023Aktualizováno13. 3. 2023, 22:22|

Ekonomika Unie klesla ve čtvrtém čtvrtletí o 0,1 procenta. Česko spadlo do recese

Ekonomika Evropské unie ve čtvrtém čtvrtletí klesla o 0,1 procenta, předtím ve třetím čtvrtletí o 0,4 procenta vzrostla. Po dalším zpřesnění údajů to ve své zprávě oznámil statistický úřad Eurostat. Dosud uváděl, že hrubý domácí produkt (HDP) sedmadvacetičlenného bloku stagnoval. Česká republika je spolu s dalšími třemi členskými státy v recesi.
8. 3. 2023|

Evropa zvládla šok z války zatím nad očekávání, na chudé státy dopadl tvrdě

Šok z plnohodnotného ruského vpádu na Ukrajinu před rokem zasáhl světové hospodářství už tak poznamenané pandemií covidu. Ekonomové v tomto ohledu mluví o „polykrizi“, mnoha propojených výzvách, kterým v současnosti globální hospodářství musí čelit. Prudký nárůst cen u energií, potravin i jejich nedostatek pocítily stamiliony lidí, podle expertů se však nejčernější scénáře zdaleka nenaplnily. Pokles světové ekonomiky je mírnější, než odborníci před rokem očekávali, a tempo inflace již zpomaluje. Evropa se ukázala být odolná, ovšem stejně tak Rusko, které odvrátilo kolaps i díky obcházení sankcí. Globální ekonomiku drží nad vodou také stabilizace situace v USA, oživení v Číně či indický boom.
19. 2. 2023Aktualizováno23. 2. 2023, 07:07|

Berlín pro letošek zlepšil ekonomický výhled, předpokládá růst

Německá vláda podle očekávání zlepšila hospodářský výhled na letošní rok a už nepočítá s poklesem ekonomiky, navzdory přetrvávajícím negativním dopadům války na Ukrajině. Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se tak letos podle nové prognózy zvýší o 0,2 procenta, oznámila ve středu vláda. V říjnovém výhledu předpovídala, že HDP letos o 0,4 procenta klesne. Lépe vypadá i výhled inflace.
25. 1. 2023|

30 let zpět: Co říkali občané na chystané změny ve zdravotním a sociálním pojištění?

V rámci nového systému zdravotního a sociálního pojištění činily minimální odvody 990 korun měsíčně, přičemž průměrná měsíční mzda dosahovala zhruba 4600 korun. Pro živnostníky s více činnostmi navíc platilo, že pojištění museli odvádět za každou činnost zvlášť. Někteří lidé se proto obávali, že nová pravidla budou pro mnohé drobnější soukromníky likvidační.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
8. 12. 2022|

30 let zpět: Vláda schválila návrh státního rozpočtu na rok 1993

O státním dluhu, příspěvcích na děti, inflaci i vývoji mezd hovořil na tiskové konferenci ministr financí Ivan Kočárník. Právě státní dluh se stal zcela novou výdajovou položkou v návrhu zákona o rozpočtu ČR pro rok 1993.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992. 
30. 11. 2022|

30 let zpět: Kvalita pitné vody

Jaká byla před 30 lety kvalita pitné vody v Česku? Ne všude se ji dařilo upravit tak, aby vyhovovala normám. Oproti tomu ale možná překvapí zjištění, že kvalitní vodní zdroj byl v severních Čechách, v té době nechvalně známých svým znečištěným ovzduším.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
22. 11. 2022|

Itálie letos zaznamenala rekordní nedostatek srážek. Zemědělci řeší, jak si s úbytkem vody poradit

Důkazem zrychlující se změny klimatu jsou podle vědců stále častější výkyvy počasí. Ty v posledních měsících trápily i Evropu, zasáhly ji povodně, požáry i sucha. Rekordní nedostatek srážek zaznamenala Itálie. Obavy vyvolala hlavně kriticky nízká hladina vody v Pádu, na které jsou závislí tamní farmáři.
12. 11. 2022|

30 let zpět: Zvýšení cen benzinu

Před 30 lety došlo k navýšení cen benzinu a nafty v důsledku uplatnění nové sazby daně z obratu, která byla přibližně o 13 procent vyšší. V závislosti na světových cenách ropy museli začít čeští motoristé počítat s pohyblivými cenami. Odborníci odhadovali, že v budoucnu lidé za litr benzinu nebo nafty zaplatí 20 až 22 korun.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
30. 10. 2022|

Příběhy z ostřelovaného Mykolajivu. Zachráněný bratr a auto na odpis

Rusko neustále ostřeluje ukrajinská města. Kyjev oznámil další zásahy kritické infrastruktury a obytných budov. Rakety opět dopadly i na jihoukrajinský Mykolajiv, kde má Česká televize svůj štáb.
23. 10. 2022|