TÉMA

Josef Bělica

Hejtmanem Moravskoslezského kraje bude havířovský primátor Josef Bělica

Lídři koalice Moravskoslezského kraje (ANO, ODS s TOP 09, KDU-ČSL a SOCDEM) na pátečním jednání podpořili nominaci Josefa Bělici (ANO) na post hejtmana. Havířovský primátor a poslanec by se měl ujmout funkce poté, co ve čtvrtek rezignoval Jan Krkoška (ANO) kvůli odsouzení v případu uplácení lékařů.
22. 3. 2024Aktualizováno22. 3. 2024, 19:13|

Krkoška rezignoval na funkci hejtmana. U soudu dostal peněžitý trest za uplácení lékařů

Jan Krkoška (ANO) rezignoval na funkci moravskoslezského hejtmana a vzdal se i mandátu krajského zastupitele. Učinil to krátce poté, co jej soud uznal vinným z uplácením lékařů v době, kdy pracoval ve farmaceutické firmě. Krkoška, který se na začátku jednání k uplácení lékařů doznal, dostal dvousettisícový peněžitý trest. Jeho konec pak začali požadovat spolustraníci i strany, které v Moravskoslezském kraji vládnou spolu s ANO v koalici. Krkošku by v čele kraje mohl nahradit havířovský primátor Josef Bělica (ANO), který řekl, že má nominaci svého zastupitelského klubu.
21. 3. 2024Aktualizováno21. 3. 2024, 22:49|

Hejtman Krkoška půjde před soud. Je obžalován v letité kauze uplácení lékařů

Moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO) půjde před soud. Upozornil na to Deník.cz. Obžaloba se netýká jeho politické činnosti, hejtman je jedním z aktérů v kauze uplácení lékařů farmaceutickými firmami. Kauza je stará dvanáct let, tehdy Krkoška působil ve společnosti Interchemia Praha, odkud podle obžaloby úplatky putovaly k lékařům.
19. 3. 2024Aktualizováno19. 3. 2024, 13:06|

Babiš je znovu předsedou ANO, ve vrcholném vedení je jedno nové jméno

Andrej Babiš na sněmu ANO v Praze obhájil pozici předsedy strany, získal asi 90 procent platných hlasů. Obdržel nominaci ze všech čtrnácti krajů, stejně jako první místopředseda Karel Havlíček. I on funkci bez problémů obhájil. Neměli protikandidáty. Delegáti následně zvolili i čtyři řadové místopředsedy, novým se stal poslanec Robert Králíček. Babiš v dopoledním projevu prohlásil, že loni zvažoval konec v politice. Osočil současný kabinet z neschopnosti. Za úkol ANO označil návrat do vlády. Na odpolední tiskové konferenci dodal, že neusiluje o voliče hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), ale o zrazené voliče vládních stran. Za ideální by pokládal zisk nadpoloviční podpory ve volbách.
10. 2. 2024Aktualizováno10. 2. 2024, 20:51|

Boj s deep fakes musí začínat na školách, míní Kolář. Určit hranici nebezpečnosti umělé inteligence je těžké, řekl Bělica

Člen komise pro hybridní hrozby Poslanecké sněmovny Ondřej Kolář (TOP 09) a člen výboru pro obranu Poslanecké sněmovny Josef Bělica (ANO) mají oba za to, že některé projevy umělé inteligence, například takzvané deep fakes, jsou novou hrozbou moderní doby a je nutné s nimi bojovat, ať už zákony nebo osvětou. Zároveň ale mají nové technologie i řadu pozitivních využití, shodli se v pořadu Události, komentáře.
20. 1. 2024|

Ivo Vondrák rezignoval. Novým moravskoslezským hejtmanem je Jan Krkoška

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (zvolen za ANO) rezignoval. Na čtvrtečním zastupitelstvu mu hrozilo odvolání z funkce. Vondrák spolu s tehdejším ostravským primátorem Tomášem Macurou (tehdy ANO) podpořil v prezidentské volbě Petra Pavla proti svému stranickému šéfovi Andreji Babišovi. Později Vondrák vystoupil z ANO. Novým hejtmanem zastupitelé zvolili Jana Krkošku (ANO).
8. 6. 2023Aktualizováno8. 6. 2023, 11:28|

Ostravské ANO se otřásá. Primátor Macura do půl roku opustí funkci

Primátor Ostravy Tomáš Macura, který před týdnem opustil ANO, odejde do půl roku z funkce primátora. Spolu s ním odejdou i jeho dvě náměstkyně Zuzana Bajgarová, která už z hnutí rovněž vystoupila, i náměstkyně a předsedkyně klubu zastupitelů ANO Kateřina Šebestová. Shodl se na tom klub zastupitelů.
20. 2. 2023Aktualizováno20. 2. 2023, 21:24|

Moravskoslezská policie obvinila čtyři lidi z ovlivňování veřejných zakázek

Z ovlivňování průběhu veřejných zakázek moravskoslezští policisté obvinili čtyři lidi. Organizátora, osmatřicetiletého muže z Karvinska, soud poslal do vazby. Zbytek je stíhán na svobodě. Kriminalisté složitý případ pěti podezřelých tendrů rozplétali rok. Má jít o rekonstrukce škol, školek nebo obytného domu v Havířově. Obviněným v případě prokázání viny hrozí až osm let vězení.
17. 6. 2022|

Lidé si v Havířově připomněli 60. výročí neštěstí v Dole Dukla, při kterém zemřelo 108 lidí

Desítky lidí si ve středu v Havířově připomněly 60. výročí nejtragičtějšího poválečného důlního neštěstí v Česku, při kterém v Dole Dukla zahynulo 108 horníků. Pamětníci události, příbuzní zemřelých, bývalí horníci, zástupci města i těžební společnosti OKD se sešli u památníku se jmény všech obětí na hřbitově v Šumbarku. Pietní akt poté pokračoval ve smuteční síni.
7. 7. 2021Aktualizováno7. 7. 2021, 15:58|

V Havířově se otevřelo opravené přednádraží. Je z něj moderní dopravní uzel

V Havířově byl v pátek uveden do provozu kompletně přebudovaný prostor před vlakovým nádražím. Vznikl moderní přestupní terminál s krytými zastávkami a koridory pro chodce, kromě toho je pro řidiče připraveno až 134 parkovacích míst. Přestavba přišla na 117 milionů korun, z čehož až 90 procent zaplatí dotace, řekl havířovský primátor Josef Bělica (ANO).
5. 2. 2021|

V Havířově začala úprava nebezpečné křižovatky. Bude mít nový dělicí pás a značení

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo práce na úpravě nebezpečné křižovatky na silnici I/11 na okraji Havířova. Upraví středový dělicí pás a změní vodorovné i svislé dopravní značení. Úpravy by měly stát zhruba dva miliony korun a hotovy by měly být do vánočních svátků.
23. 11. 2020|
Události komentáře

Semafor má sjednotit opatření, jinak je to chaos, kritizuje Pobucký. Nešlo by to udělat, oponuje Hřib

Česko v pondělí rozdělil koronavirový semafor. Zeleně je označeno devět okresů, což označuje druhý ze čtyř stupňů varování. Konkrétní opatření hygieniků se ale mohou lišit, a to i ve stejně barevných regionech. To kritizuje primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký (ČSSD), podle kterého by semafor měl sjednotit opatření ve všech stejně označených místech. Jeho kolegové z Prahy nebo Havířova ale v pořadu Události, komentáře hájili různý postup hygieniků.
4. 8. 2020|

Havířov zakázal vyhláškou výherní automaty. Minimálně dvě herny na ně ale stále mají licenci

Od začátku roku už neměl v Havířově fungovat jediný hrací automat, poslednímu totiž měla platná licence vypršet nejpozději na konci roku 2019. Hazard ve městě totiž omezuje vyhláška, kterou místní politici schválili téměř před třemi lety. Minimálně dvě herny mají ale stále platné povolení od ministerstva financí. To přiznává, že v tomto případě zřejmě udělalo chybu.
12. 2. 2020|

Havířov možná přijde o jednu ze svých částí. Životice chtějí samostatnost

Na Ostravsku by ještě letos mohla vzniknout nová obec. Od Havířova se totiž chce oddělit jeho dosavadní část – Životice, které jsou součástí města od roku 1960. Důvodem má být i nový obchvat, který Havířov plánuje a se kterým obyvatelé Životic nesouhlasí, protože by je rozdělil na dvě části.
26. 2. 2019|