TÉMA

Martina Kušnírová

Čaputové mandát se blíží ke konci. Vetovala zákony, podpořila Ukrajinu a jmenovala čtyři premiéry

Zuzana Čaputová přijíždí do Česka. Letos v červnu skončí jako prezidentka Slovenska, o další mandát se již neuchází. V čele země stála v turbulentním období, které poznamenala pandemie covidu-19 i plnohodnotná ruská invaze na Ukrajinu. I vnitropolitická situace na Slovensku byla bouřlivá. Prezidentka provedla zemi dvěma parlamentními volbami a jmenovala čtyři premiéry.
18. 3. 2024|

Slovensko vzpomíná na Kuciaka a Kušnírovou, šest let od vraždy připomínají desítky akcí

Slovensko si připomíná šest let od vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. K výročí zločinu se v zemi koná řada akcí, v centru hlavního města se sešlo několik tisíc lidí. Soud se dvěma obžalovanými stále není u konce, státní zástupce se proti poslednímu květnovému verdiktu odvolal. Při letošním vzpomínkovém shromáždění řečníci upozornili na rostoucí počet slovních útoků na novináře na Slovensku.
21. 2. 2024Aktualizováno21. 2. 2024, 19:44|

Europoslanci odsoudili snahy Ficovy vlády změnit slovenské trestní právo

Evropský parlament ve středu většinou 496 hlasů ku 70 přijal rezoluci odsuzující snahy vlády premiéra Roberta Fica měnit slovenské trestní právo a zrušit Úřad speciální prokuratury (ÚSP). Takový krok by narušil snahu bojovat proti korupci na unijní úrovni, shodli se poslanci, kteří rovněž kritizují Ficovu neochotu účastnit se veřejné debaty ohledně změn.
17. 1. 2024Aktualizováno17. 1. 2024, 14:00|

Ficův Smer hraje vabank. Favorit slovenských voleb vsadil na radikální rétoriku

Smer – Sociálna demokracia (Smer–SD) je jeden z nejvýznamnějších politických subjektů Slovenska posledních let. V jeho čele stojí zakladatel a expremiér Robert Fico, který je nyní jedním ze 27 poslanců strany ve 150členné Národní radě. Smer má za sebou několik vládních působení, ve kterých například Slovensko přijalo euro. Kvůli korupčním kauzám a politickým skandálům však byl Fico donucen odstoupit z postu premiéra. Po posledních volbách skončila strana v opozici. Nové voliče se snaží získat příklonem k nacionalismu a hlásáním některých tezí kremelské propagandy o rusko-ukrajinské válce.
27. 9. 2023|

Reportérka Holcová: Slováci jsou z kauzy Kuciak vyčerpaní, touží po rozuzlení

Slovenská společnost i po pěti letech prožívá kauzu kolem vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové, lidé jsou ale unavení a touží po rozuzlení případu. V rozhovoru pro Události, komentáře to uvedla reportérka Pavla Holcová ze serveru Investigace.cz. Opětovný vzestup preferencí expremiéra Roberta Fica (Smer-SD) považuje za důsledek chaotického působení předchozí vlády Igora Matoviče, která podle Holcové vznikla ze společenské poptávky po pomstě, ovšem neuměla vládnout a řešit velké výzvy, jako byla pandemie covidu či rusko-ukrajinská válka.
19. 5. 2023|

Soud uložil Zsuzsové za objednání vraždy Kuciaka a Kušnírové 25 let, Kočnera zprostil obžaloby

Soud první instance na Slovensku v novém líčení uznal obžalovanou Alenu Zsuzsovou vinnou ze sjednání vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Zsuzsová je také vinna z podílu na přípravě nedokonané vraždy někdejšího elitního prokurátora a nynějšího generálního prokurátora Slovenska Maroše Žilinky. Soud jí uložil trest vězení v délce 25 let, žalobce žádal doživotí. Verdikt není pravomocný. Soud naopak opět nepravomocně osvobodil Mariana Kočnera, který čelil obžalobě z objednání Kuciakovy vraždy, a nově ho zprostil také obžaloby z objednání vražd zmíněných prokurátorů a také jednoho právníka. Žalobce už ohlásil odvolání vůči všem rozhodnutím soudu.
19. 5. 2023Aktualizováno19. 5. 2023, 18:44|

Dům zastřeleného novináře Kuciaka čeká demolice, na jeho místě vznikne památník

Rodinný dům, ve kterém byli v roce 2018 zastřeleni novinář Ján Kuciak a jeho partnerka Martina Kušnírová, bude zbourán. Demolice začne v úterý a na místě v budoucnu vyroste památník svobody slova. Informoval o tom úřad Trnavského kraje, který projekt připravil a financuje.
20. 3. 2023|

Slovensko je pro Česko partnerem číslo jedna, zhodnotil Pavel návštěvu

Český prezident Petr Pavel ukončil dvoudenní návštěvu Slovenska, která byla jeho první zahraniční cestou po zvolení do funkce. V Bratislavě se ráno setkal s předsedou parlamentu Borisem Kollárem, měl také schůzku s představiteli nevládních organizací. Spolupráci Česka a Slovenska označil za nadstandardní. Slovensko je pro Česko zahraničněpolitickým partnerem číslo jedna a doufám, že to tak zůstane, prohlásil Pavel na závěr své návštěvy.
14. 3. 2023Aktualizováno14. 3. 2023, 16:59|

Sdílíme stejné hodnoty a názory, řekla Čaputová Pavlovi. Ten vnímá V4 spíše jako „konzultační fórum“

Prezident Petr Pavel v pondělí zahájil dvoudenní návštěvu Slovenska, kam tradičně vede první zahraniční cesta hlavy státu po inauguraci. V Bratislavě ho v prezidentském paláci se státními poctami přijala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Potvrdili, že zvažují společné cesty, včetně plánované návštěvy Ukrajiny během dubna. Odpoledne společně uctili památku zakladatelů Československa. Pavel má v plánu také připomenout památku obětí útoku u klubu Tepláreň i zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové.
13. 3. 2023Aktualizováno13. 3. 2023, 21:55|

168 hodin: Fico se na Slovensku může vrátit k moci, využívá k tomu slovník ruské propagandy

Slovensko čekají v září předčasné volby a vládní krize spolu s ruskou válkou proti Ukrajině posílily předsedu strany Smer Roberta Fica, ke comebacku si pomáhá dezinformacemi. Děje se to pět let po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, kdy masové občanské protesty vyústily právě v pád Fica, který –⁠ coby premiér –⁠ symbolizoval propojení mafie se státem. Nová politická garnitura v čele s Igorem Matovičem ale sen o politické změně nenaplnila. Co na Ficův případný návrat říkají rodiče obou obětí, sociolog či novináři? Pro pořad 168 hodin natáčeli Marta Pilařová a David Sebíň.
27. 2. 2023|

„Nesmíme rezignovat na slušnost.“ Slovensko si připomíná pět let od vraždy Kuciaka

Uplynulo pět let od vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v této souvislosti prohlásila, že její země nesmí rezignovat na volání po slušnosti v politice. Slovenský premiér Eduard Heger zdůraznil, že svoboda novinářů je klíčem k demokracii. Šokující zločin vyústil v mohutné demonstrace a ve výměnu premiéra. Soud se dvěma obžalovanými stále trvá. Podle místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové událost otřásla celou Evropou.
21. 2. 2023Aktualizováno21. 2. 2023, 17:57|

Ze strachu o život syna přesunul Eugen Korda rodinu do Prahy. Sám zůstal v Bratislavě

Novinář Eugen Korda byl dlouhá léta tváří televize Nova. Na Slovensku byl jedním z mála veřejně znějících kritických hlasů vůči tehdejší vládě Vladimíra Mečiara. Kvůli tomu bývají podle něj setkání v Česku příjemnější než ta slovenská. „Na Slovensku na mě občas i plivli. To nebylo příjemné. Čeští diváci neměli rádi Mečiara, ale slovenští ano,“ říká Korda v podcastu Background ČT24.
20. 10. 2022|

Lidé se vrátili z prázdnin a dozvěděli se, že je konec. Rozpad Československa byl bezohledný, míní Pithart

Před třiceti lety vrcholila jednání vítězů voleb o rozdělení Československa. Dohodu podepsali 26. srpna 1992 tehdejší český premiér Václav Klaus a slovenský premiér Vladimír Mečiar. Dva samostatné státy, Česká a Slovenská republika, vznikly 1. ledna 1993. Roli v rozpadu hrálo i to, že čeští politici nevěděli o problémech Slováků nic, domnívá se bývalý premiér Petr Pithart, který byl hostem pořadu Interview ČT24.
25. 8. 2022|

Riziko násilí vůči novinářům vzrůstá, obává se režisér dokumentu o vraždě Jána Kuciaka

Čtyři roky od vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové stále není případ uzavřen. Jejich smrt v roce 2018 vyvolala velké protesty po celém Slovensku a politici odstupovali z vlády. Ale případ vyděsil i celou Evropu. Investigativní reportér a režisér Matt Sarnecki, Američan žijící v Rumunsku, natočil celovečerní dokument s názvem Kuciak: Vražda novináře. Ten se promítal v evropské premiéře na mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.
7. 7. 2022|

Vrah Kuciaka se nečekaně přiznal, vypovídat však nehodlá

Ve slovenském Pezinku začal ve čtvrtek Specializovaný trestní soud opět projednávat případ vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Na začátku jednání došlo k nečekanému zvratu v dokazování, jeden z už odsouzených Tomáš Szabó přiznal vinu. „Rád bych učinil prohlášení o vině. Cítím se vinen ve vztahu ke všem činům,“ řekl na úvod. Dodal, že svého činu lituje. Jeho přiznání potvrzuje, že skupina kolem Aleny Zsuzsové sloužila jako vražedné komando.
14. 4. 2022|

Uplynuly čtyři roky od vraždy Kuciaka a Kušnírové. V Bratislavě odhalili památník

Pro spravedlnost na Slovensku je potřeba, aby byla vyvozena odpovědnost i vůči objednavatelům vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. U příležitosti čtvrtého výročí to řekla prezidentka Zuzana Čaputová. Sama uctila jejich památku přímo v obci Veľká Mača, kde byli oba zavražděni. Příští týden by soud měl opět projednat obžalobu vůči dvěma z původního počtu pěti stíhaných.
21. 2. 2022Aktualizováno21. 2. 2022, 15:28|

Kuciakova vražda míří znovu k soudu, nové hlavní líčení začne za dva týdny

Specializovaný trestní soud na Slovensku vypsal na konec února nové líčení v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky poté, co nejvyšší soud loni zrušil osvobozující verdikt nad dvěma obžalovanými. Vyplývá to z oznámení soudu. Podle listu Denník N soud případ Kuciakovy vraždy projedná s kauzou přípravy vražd někdejších elitních prokurátorů a právníka. Oba případy totiž spojují osoby obžalovaných.
14. 2. 2022|

Kočner vyšetřování neovlivňoval, rozhodl nepravomocně slovenský soud

Slovenský okresní soud v Bratislavě v pátek zprostil kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera obžaloby, že se prostřednictvím motáků snažil z vazby ovlivnit vyšetřování jedné ze svých kauz. Verdikt není pravomocný, žalobce se odvolal k soudu vyšší instance.
2. 12. 2021|

Slovenský nejvyšší soud zrušil osvobozující verdikt v případu vraždy Kuciaka

Slovenský nejvyšší soud zrušil osvobozující verdikt nad dvěma obžalovanými v případu vraždy novináře Jána Kuciaka, při které byla zastřelena i jeho partnerka Martina Kušnírová. Specializovaný trestní soud v Pezinku se tak bude muset znovu zabývat obžalobou proti podnikateli Marianu Kočnerovi, který si podle prokuratury Kuciakovu vraždu objednal, a také proti Aleně Zsuzsové, jež podle obžaloby zločin zprostředkovala. Kočnera i Zsuzsovou soud první instance obžaloby zprostil loni v září.
15. 6. 2021Aktualizováno15. 6. 2021, 19:34|

Prokuratura má nové důkazy v kauze vraždy Kuciaka, píše slovenský tisk

Slovenská prokuratura předložila soudu nové důkazy v případu vraždy novináře Jána Kuciaka, při které byla před třemi lety zavražděna i reportérova přítelkyně Martina Kušnírová. V pátek to napsal slovenský list Sme. Nejvyšší soud se nyní zabývá odvoláním prokuratury vůči verdiktu soudu první instance. Ten loni zprostil podnikatele Mariana Kočnera obžaloby z objednání Kuciakovy vraždy a osvobodil také další obžalovanou Alenu Zsuzsovou.
19. 2. 2021|

Haščák se vzdává výkonných pozic v Pentě. Spolumajitelem zůstává

Spolumajitel investiční skupiny Penta Investments Jaroslav Haščák, jehož slovenská policie v úterý zadržela a obvinila z korupce, se s ohledem na situaci vzdává všech výkonných pozic ve skupině. Zůstává ale jejím spoluvlastníkem, sdělila ve středu Penta. Haščákovy výkonné funkce přebírá Iain Child.
2. 12. 2020Aktualizováno2. 12. 2020, 21:58|

Slovenský nejvyšší soud zpřísnil trest vrahovi novináře Kuciaka, dostal 25 let vězení

Slovenský nejvyšší soud zpřísnil trest vrahovi novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Obžalovanému Miroslavu Marčekovi vyměřil 25 let vězení, tedy o dva roky více než soud první instance, před kterým se Marček k vraždám už dříve přiznal. Přísnější trest žádal prokurátor. Vůči verdiktu nejvyššího soudu se nelze odvolat.
2. 12. 2020Aktualizováno2. 12. 2020, 11:51|

Soud poslal bývalého slovenského policejního prezidenta Gašpara do vazby

Slovenský soud v neděli poslal do vazby bývalého policejního prezidenta Tibora Gašpara. Vyšetřovatelé ho obviňují ze založení a podpory zločinecké skupiny, korupce a zneužívání pravomocí veřejného činitele. Zadržení Gašpara a některých dalších lidí tento týden bylo výsledkem razií, jimiž pokračovala vlna zatýkání představitelů státních institucí i soudnictví, která začala po únorových parlamentních volbách. Ty na Slovensku vyústily ve změnu vlády.
8. 11. 2020Aktualizováno8. 11. 2020, 20:00|
Interview ČT24

Vystrčil nám pomohl narovnat hřbety, říká Jourová. Unie ho podle ní podporuje

Evropská unie podporuje předsedu českého Senátu Miloše Vystrčila (ODS) ve sporu s čínským ministrem zahraničí. V pořadu Interview ČT24 to prohlásila místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová (ANO). Dodala, že Vystrčil pomohl Čechům narovnat hřbety. V rozhovoru se věnovala i dalším tématům, mimo jiné uvedla, že Evropská komise dokončuje zprávu o stavu právního státu pro všechny unijní země.
5. 9. 2020|