TÉMA

Tragédie

Na svatební oslavě v Iráku vypukl požár. Zemřelo přes sto lidí

Nejméně sto lidí zemřelo a přes 150 jich utrpělo zranění při požáru, který vypukl během svatebních oslav v irácké provincii Ninive. S odvoláním na irácká média o tom informovaly světové agentury. Není jasné, jestli mezi oběťmi jsou i nevěsta se ženichem, uvedla stanice BBC. První zprávy naznačují, že požár mohly zavinit ohňostroje použité během ceremonie, napsala stanice al-Džazíra na svém webu s odkazem na iráckou civilní obranu.
27. 9. 2023Aktualizováno27. 9. 2023, 11:45|

Na chýnovském obchvatu umírají lidé. Místní hovoří o nepřehledných křižovatkách

Dva lidé zahynuli v posledních dnech na obchvatu Chýnova. Nehody se na něm stávají od jeho loňského otevření, vesměs je příčinou nedání přednosti, podle místních k tomu přispívá stoupání těsně před křižovatkou. Silničáři tvrdí, že udělali, co mohli, aby řidiče na křižovatku upozornili. Radnice si slibuje zlepšení od umístění značky „Stůj, dej přednost v jízdě!“ na nejproblematičtější křižovatku.
7. 7. 2023|

Obětí tragédie v Soulu je přes sto padesát, Češi mezi nimi zřejmě nejsou

V tlačenici při sobotních oslavách Halloweenu v jihokorejském hlavním městě Soulu podle nejnovějších údajů zemřelo 153 lidí, včetně nejméně dvaadvaceti cizinců. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na hasiče. Česká diplomacie uvedla, že nemá informace o případných obětech z řad českých občanů. Jihokorejský prezident Jun Sok-jol na neděli vyhlásil státní smutek. Vláda podle něj důkladně vyšetří příčinu neštěstí, aby se podobná tragédie již neopakovala.
30. 10. 2022Aktualizováno30. 10. 2022, 13:52|

Na sto padesát lidí zemřelo při oslavách Halloweenu v Soulu, další jsou ve vážném stavu

Nejméně 149 lidí zemřelo v tlačenici při oslavách Halloweenu v jihokorejském hlavním městě Soulu. Dalších zhruba sto padesát lidí bylo zraněno. Uvedl to šéf tamního hasičského sboru Čche Song-pom. Ve vážném stavu je devatenáct lidí, píše agentura Reuters s odkazem na zástupce hasičů. Oběti tvoří zejména mladí lidé, mezi mrtvými jsou i dva cizinci. Jihokorejský prezident Jun Sok-jol nařídil nasazení záchranářů specializovaných na pomoc po katastrofách.
29. 10. 2022Aktualizováno30. 10. 2022, 00:02|

Indonéská policie obvinila kvůli tragédii na fotbale šest lidí

V souvislosti se sobotní tragédií na fotbalovém zápase v Malangu, jež si vyžádala přes 130 obětí, obvinila indonéská policie šest lidí. Z nedbalosti vedoucí k smrti a vážným zraněním a porušení indonéských sportovních zákonů a etického kodexu jsou obviněni tři fotbaloví funkcionáři a tři policejní důstojníci. Hrozí jim až pět let vězení.
7. 10. 2022|

V Missouri vykolejil vlak, na místě jsou nejméně tři mrtví a desítky raněných

Nejméně tři lidé zemřeli a na padesát dalších utrpělo zranění po vykolejení vlaku v americkém státě Missouri, uvedla CNN s odvoláním na místní úřady. Reuters s odkazem na lokální média uvádí jako příčinu nehody srážku soupravy s nákladním autem na železničním přejezdu. Ve vagonech jelo zřejmě 243 cestujících.
27. 6. 2022Aktualizováno28. 6. 2022, 00:35|

V Austrálii se kvůli poryvu vichru vznesl hrad na skákání, pět dětí zemřelo

Pět dětí přišlo o život v Austrálii, když se při poryvu větru zvedl do vzduchu nafukovací hrad na skákání. Pět dalších školáků se zranilo a čtyři z nich zůstávají v kritickém stavu v nemocnici, informovala agentura AP. Neštěstí se stalo při školní oslavě konce roku ve městě Devonport ve státu Tasmánie.
16. 12. 2021Aktualizováno16. 12. 2021, 11:41|

Šestiletý chlapec jako jediný přežil pád lanovky. Teď se vrací do Itálie

Do Itálie se v sobotu vrací šestiletý chlapec, který jako jediný přežil květnový pád lanovky v severní Itálii. Po nehodě ho jeho dědeček z matčiny strany unesl do Izraele. O tom, že se Eitan Biran, který je ze smíšené italsko-izraelské rodiny, má vrátit, rozhodl koncem listopadu izraelský nejvyšší soud.
4. 12. 2021|

Řidič auta, které na Kolínsku srazilo matku a dvě holčičky, je podezřelý z usmrcení z nedbalosti

Pětasedmdesátiletý řidič, který při páteční nehodě v Tatcích na Kolínsku usmrtil tříleté dítě a druhé vážně zranil, stejně jako jejich matku, je podezřelý z usmrcení z nedbalosti a z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Příčinou nehody byl zřejmě mikrospánek, uvedla v sobotu v tiskové zprávě policejní mluvčí Vlasta Suchánková.
13. 11. 2021|

Lidé si v Havířově připomněli 60. výročí neštěstí v Dole Dukla, při kterém zemřelo 108 lidí

Desítky lidí si ve středu v Havířově připomněly 60. výročí nejtragičtějšího poválečného důlního neštěstí v Česku, při kterém v Dole Dukla zahynulo 108 horníků. Pamětníci události, příbuzní zemřelých, bývalí horníci, zástupci města i těžební společnosti OKD se sešli u památníku se jmény všech obětí na hřbitově v Šumbarku. Pietní akt poté pokračoval ve smuteční síni.
7. 7. 2021Aktualizováno7. 7. 2021, 15:58|

Tragická srážka dvou vlaků v Pákistánu si vyžádala nejméně 45 mrtvých

Na jihu Pákistánu zemřelo nad ránem nejméně 45 cestujících při srážce dvou vlaků. Počet obětí se může ještě zvýšit, neboť více než sto dalších lidí utrpělo zranění, někteří velmi vážná. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na tamější úřady. Záchranáři na místě vyprošťují celý den z poškozených vagonů raněné a těla obětí. Pomáhají jim i obyvatelé blízkých vesnic.
7. 6. 2021|

Před 35 lety zahalil část Evropy radioaktivní mrak. Jako důsledek havárie Černobylu

Před 35 lety se odehrála nejhorší civilní jaderná katastrofa v dějinách. Během testu nouzového fungování turbíny explodoval čtvrtý reaktor jaderné elektrárny v ukrajinském Černobylu. Počet obětí se odhaduje na čtyři tisíce, některé zdroje ale uvádějí až 125 tisíc zemřelých. Vysokým dávkám ozáření bylo vystaveno přes půl milionu osob. Místo je dnes tahákem pro turisty –⁠ po oceňovaném televizním seriálu z roku 2019 se jejich počet v černobylské zóně zdvojnásobil.
26. 4. 2021|

Našel se vrak indonéské ponorky. Všech 53 členů posádky zemřelo

Pátrací týmy objevily na mořském dně poblíž ostrova Bali vrak pohřešované indonéské ponorky, všech 53 členů posádky zemřelo. Oznámilo to vedení armády. Náčelník štábu námořnictva uvedl, že stroj se rozlomil na tři kusy. Indonéský prezident Joko Widodo vyjádřil soustrast rodinám obětí havárie.
25. 4. 2021|

„Jako bych se znovu narodil.“ Zachránění čínští horníci promluvili o tragédii

Přežili čtrnáct dní skoro v naprosté tmě přes půl kilometru hluboko pod zemí. Teď jedenáct čínských horníků promluvilo o drsném uvěznění v zavaleném dole. K deseti jejich kolegům se záchranáři dostali pozdě. Po posledním se stále pátrá.
28. 1. 2021|

Uplynul rok od výbuchu paneláku v Prešově. Vyšetřování stále není u konce

Pietním shromážděním a odhalením pamětní desky si v Prešově připomněli rok od výbuchu plynu v panelovém domě. Při největší takové tragédii v novodobé historii Slovenska zemřelo osm lidí. Vyšetřování pokračuje, pět lidí je obviněných z obecného ohrožení. Část vlastníků už plánuje na místě stavbu nové bytovky.
6. 12. 2020|

Data z černých skříněk. Ukrajinské letadlo sestřelily v lednu nad Teheránem dvě rakety během 25 vteřin

Ukrajinský boeing, který letos v lednu omylem sestřelila íránská armáda, byl v intervalu pětadvaceti vteřin zasažen dvěma raketami. Ukázala to analýza záznamů ze dvou černých skříněk z havarovaného stroje. Pasažéři letu z Teheránu do Kyjeva byli po prvním zásahu patrně ještě naživu. Incident si vyžádal životy všech 176 lidí na palubě, Írán přijal oficiálně odpovědnost až tři dny po nehodě.
23. 8. 2020|

Před 25 lety železničářům ujely naložené vagony. Při srážce s vlakem u Krouny zahynulo 19 lidí

Obyčejná sobotní podvečerní cesta skupinky mladých lidí vlakem na zábavu se v červnu před čtvrtstoletím náhle změnila v jednu z nejhorších českých tragédií 90. let. Kvůli nepozornosti skupiny železničářů se totiž na lokální trati samovolně rozjelo několik nákladních vagonů, jež v prudkém klesání nabraly až stokilometrovou rychlost. Nedaleko vesnice Krouna na Chrudimsku narazily 24. června 1995 do motoráku, ve kterém bylo v tu chvíli 23 lidí. Přežili jen čtyři.
24. 6. 2020|

Za smrt chlapce v kočárku hrozí řidiči šest let vězení. Zřejmě se plně nevěnoval řízení

Policie obvinila čtyřiapadesátiletého muže, který loni v létě najel v Humpolci do dětského kočárku s dvěma malými dětmi. Jedno z dětí zemřelo, druhé bylo těžce zraněné. Řidič se zřejmě dostatečně nevěnoval řízení. Za usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti mu hrozí až šest let vězení.
10. 2. 2020|

Írán poskytl Ukrajině přístup k černým skříňkám letu PS752. Popírá obvinění, že boeing sestřelil

Írán umožnil Ukrajině plně spolupracovat na vyšetřování středeční katastrofy letu PS752. Ukrajinští experti podle ministra zahraničí Vadyma Prystajka získali přístup k jeho černým skříňkám. Kde bude jejich obsah analyzován, nebylo podle něj zatím rozhodnuto. Írán znovu kategoricky popřel tvrzení některých západních států, že ukrajinský stroj sestřelila jeho raketa.
10. 1. 2020Aktualizováno10. 1. 2020, 18:33|

V hlavní roli Twitter. Komunikace přes sociální sítě plnila při pátrání po ostravském střelci důležitou roli

Při pátrání po útočníkovi z ostravské fakultní nemocnice policie aktivně komunikovala s médii a veřejností skrze sociální sítě. Nejdůležitějším kanálem byl pro policisty zejména Twitter, díky kterému se jim dařilo oslovovat především novináře. Samotná média přitom mohou policistům při pátrání pomáhat, ale také situaci komplikovat.
11. 12. 2019|

V Iráku zpanikařil dav věřících. V tlačenici zemřely desítky lidí

Nejméně 31 lidí přišlo o život a dalších sto jich bylo zraněno v irácké Karbale při oslavách šíitského svátku Ašúra. Lidé v průvodu po sobě začali šlapat, když vypukla panika po zřícení lávky. S odkazem na sdělení mluvčího iráckého ministerstva zdravotnictví o tom informovala agentura AP.
10. 9. 2019Aktualizováno10. 9. 2019, 16:52|

V Jižní Koreji se zřítila část nočního klubu. Dva mrtví a 17 zraněných, mezi nimi i zahraniční sportovci

Dva mrtvé a nejméně sedmnáct zraněných si vyžádalo neštěstí v nočním klubu v jihokorejském městě Kwangdžu, kde se zřítil balkon a schodiště. V době tragédie bylo v klubu i mnoho zahraničních sportovců, kteří se v zemi účastní plaveckého mistrovství světa. Mezi lehce zraněnými jsou sportovci z USA, Nového Zélandu, Itálie a Brazílie, píše server BBC News.
27. 7. 2019|

Janovský most padal 14 vteřin. Dosud nezveřejněné záběry ukazují zhroucení devátého pilíře

Italská prokuratura povolila zveřejnění videa zachycujícího loňský pád Morandiho mostu v Janově. Záběry pocházejí z firmy Ferrometal, která sídlila nedaleko mostu. Nahrávku po neštěstí zabavila na pokyn státních zástupců policie. Až dosud byla tajná, aby se vyloučilo ovlivnění výpovědí svědků. Zřícení mostu trvalo 14 vteřin.
1. 7. 2019|

V Janově začala výstavba nového mostu, podle médií se bude podobat lodi

V Janově po více než deseti měsících od zřícení části Morandiho mostu začala výstavba základů prvního pilíře. Podle listu La Stampa by se nová stavba měla podobat lodi a konstrukce z oceli by měla být v noci osvícena pomocí elektřiny ze solárních panelů. Při pádu mostu zemřelo loni v srpnu 43 lidí.
26. 6. 2019|