TÉMA

Městská část

Primátor Svoboda čelí trestnímu oznámení. Důvodem je spor o noční provoz na Praze 1
Zástupci Prahy 1 a vedení metropole jednali o zákazu vjezdu v části Starého Města; má omezit provoz v nočních hodinách. Vedení hlavního města s opatřením nesouhlasí a nařízení nechalo pozastavit. Podle zastupitele městské části Pavla Čižinského (Praha 1 Sobě) byl ale takový krok primátora Bohuslava Svobody (ODS) za hranicí jeho kompetencí a na primátora podal trestní oznámení.
27. 11. 2023|
Zákazy vjezdu na Starém Městě platily jedinou noc. Primátor je nechal škrtnout, magistrát prověří zákonnost
Noční zákaz vjezdu do části pražského Starého Města platil jen jednu noc. Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) nechal v pátek dopravní značky přeškrtnout, dokud zákaz vydaný Prahou 1 nepřezkoumá městský odbor dopravy. Magistrát ale podle večerních informací Deníku N žádnou žádost o zneplatnění na Technickou správu komunikací (TSK) neposlal. Předseda dopravního výboru pražského zastupitelstva Martin Sedeke (ODS) řekl, že považuje osazení značek za nezákonné, městská část podle něj účelově využila silniční zákon. Radnice zákaz vysvětlila tím, že chce zabránit hlučnému nočnímu ježdění staroměstskými uličkami pro zábavu.
24. 11. 2023Aktualizováno24. 11. 2023, 22:20|
Brněnské ulice jsou zasypané listím. Letos opadává až po plánovaném blokovém čištění
V některých brněnských městských částech mají problémy s úklidem listí. Podzimní blokové čištění tam bylo už v říjnu. Letos ale kvůli relativně teplému podzimu listí ze stromů opadává později než obvykle. Technika už je připravená na zimu a místo smetáků má radlice.
21. 11. 2023|
Už ne Koněvova, ale Hartigova. V Praze mění cedule s nápisy v nově přejmenované ulici
V Praze 3 začala výměna uličních nápisů v Hartigově ulici, která do neděle nesla název Koněvova. Jednu z prvních nových cedulí spolu s tabulí přibližující osobnost prvního žižkovského starosty Karla Hartiga odhalili zástupci Prahy 3 u křížení ulice s Tachovským náměstím. Výměna nápisů má být uzavřena do konce října, obyvatelé ulice mají nyní půl roku na výměnu dokladů.
2. 10. 2023Aktualizováno2. 10. 2023, 18:58|
V Olomouci vzniká zařízení pro bývalé vězně. Část obyvatel si stěžuje, že je nikdo neinformoval
V olomoucké městské části Svatý Kopeček má brzy vzniknout zařízení pro propuštěné vězně. Otevření plánuje křesťanský spolek Druhá míle. Lidem, kteří po dlouhé době odcházejí z výkonu trestu, chce pomoci snadněji se zapojit do běžného života. Obyvatele městské části ale nikdo předem neinformoval, řada z nich má teď z nového zařízení obavy. Provoz má spolek zahájit do konce roku.
19. 9. 2023|
Praha 1 zakáže parkování sdílených elektrických koloběžek
Radnice Prahy 1 se chystá zakázat parkování sdílených elektrokoloběžek na komunikacích a prostranstvích, které má ve své správě. Těch je menšina, městská část proto zároveň osloví magistrát, aby učinil totéž v celé památkové rezervaci. Schválili to ve středu zastupitelé městské části. Krok je podle vedení radnice možný s odkazem na metodiku, kterou vypracovala ministerstva dopravy a vnitra. Elektrokoloběžky nabízejí k zapůjčení v Praze firmy Bolt a Lime.
13. 9. 2023|
Ostrava zavede třicítku v ulici Přemyslovců, promění se v zelený bulvár s příjemným klimatem
Ostrava plánuje zavést maximální třicetikilometrovou rychlost pro řidiče na třídě Přemyslovců. Ulice by se tak měla stát příjemným a klidným městským bulvárem. Rychlost začne platit po dokončení úprav v městském obvodu Mariánské Hory a Hulváky, což by mohlo být za dva roky. V ulici se momentálně mění vodovod a opravuje kanalizace, poté dostane nový povrch, který doplní stromy i nové záhony.
24. 8. 2023|
Z pražské Koněvovy ulice bude od října Hartigova
Koněvova ulice v Praze 3 se bude od 1. října jmenovat Hartigova podle prvního starosty obce Žižkov. Na návrh Prahy 3 to v pondělí schválili radní hlavního města. Přejmenování se podle informací městské části bude týkat asi pěti tisíc lidí, kteří si budou muset ve lhůtě šesti měsíců od změny názvu bezplatně vyměnit občanské průkazy. Radnice k tomu spustí informační kampaň a webové stránky.
19. 6. 2023Aktualizováno19. 6. 2023, 14:12|
Reportéři ČT: S návěsy v Běchovicích prý nemá nic společného. Na situaci ale vydělal miliony
Už tři roky fungují špičkové firmy ve výzkumném areálu v Praze Běchovicích v obklíčení návěsů a bezdomovců. Potýkají se kvůli tomu s řadou problémů. Návěsy stojí na cestách, které patří podnikateli Miloslavu Štěpánovi. Ten je odmítá odtáhnout a tvrdí, že s nimi nemá nic společného. Reportéři ČT ale zjistili něco jiného. Štěpán díky situaci vydělal desítky milionů korun, jedna z firem totiž podlehla tlaku a cestu od něj za vysokou sumu koupila. Natáčel Ondřej Golis.
12. 6. 2023|
Na řadě míst, kde je v Praze potřeba třicítka, už podle politiků je. Aktivisté ji ale chtějí jako pravidlo, ne výjimku
Snížení rychlostního limitu v rezidenčních oblastech Prahy na 30 kilometrů za hodinu by podle mluvčí hnutí Poslední generace Veroniky Holcnerové znamenalo spíše úlevu pro všechny než zhoršení. Domnívá se, že by se tak rozředily zácpy a situace by se zlepšila i pro městskou hromadnou dopravu. Podle starosty Prahy 9 a předsedy zastupitelského klubu SPOLU na magistrátu Tomáše Portlíka (ODS) se ale třicítka na mnoha místech, kde je potřeba, už zavedla, a případné zavedení jinde by naopak všechny zdržovalo. Třicítka ve městech byla tématem 90' ČT24.
25. 5. 2023|
Pošta nabídne po zrušení poboček k odkupu asi tři stovky nemovitostí. Utržit může zhruba miliardu
Česká pošta nabídne k odkupu většinu vlastních nemovitostí, ve kterých se v polovině roku uzavřou pobočky. Z tří set rušených pošt jich čtvrtina sídlí v objektech pošty, zbytek je v nájmu, uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík. Už dříve pošta informovala, že z prodeje nemovitostí očekává zhruba miliardu korun. Kraje a obce se také snažily poštu přesvědčit, aby některé pobočky nerušila, v několika případech se výjimky podařilo dojednat.
12. 5. 2023|
Zlepšení dopravy musí umožnit městské části, říká Hřib. Měli bychom nabídnout alternativy, myslí si Nacher
Hlavní město by mělo podle náměstka primátora pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) lépe koordinovat se zástupci svých městských částí dostavbu vnějšího městského okruhu a další oblasti dopravní politiky. Jediným řešením přetížených silnic ve městě je posílení hromadné dopravy, zmínil v pořadu Události, komentáře. Namísto blokád, protestů a diskuzí by se podle opozičního zastupitele Patrika Nachera (za ANO) pak měla podporovat pozitivní motivace lidí k tomu, aby nebylo město přeplněno auty. Radikální kroky demonstrantů jako vypouštění pneumatik aut SUV nebo blokování rušných silnic podle něj jen přispívají k negativnímu vymezování se vůči řidičům a považuje je za vydírání většinové společnosti.
26. 4. 2023|
Přestává to být únosné, pražské školství je třeba změnit, apelují starostové
Starostové pražských městských částí požadují po resortu školství (MŠMT) a ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) změnu podpory pražského školství a vytvoření národního dotačního programu na opravy a modernizace škol. Zároveň chtějí po MŠMT, aby jednalo s magistrátem o převodu státních budov, které lze přebudovat na školy, do vlastnictví města. Starostové rovněž zopakovali požadavek, aby Praha zhruba zdvojnásobila příspěvky na žáka na deset tisíc korun. Mluvčí MŠMT Aneta Lednová řekla, že úřad je připraven o požadavcích diskutovat. Ministerstvo pro místní rozvoj uvedlo, že pro vyhlášení dotačního titulu jsou potřeba peníze ze státního rozpočtu.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 20:30|
Soud v případě revitalizace děčínských Podmokel uložil peněžité tresty
Okresní soud v Děčíně rozhodl v případu pochybné rekonstrukce historické části Podmokly o vyměření peněžitého trestu ve výši sto tisíc korun stavbyvedoucímu Jiřímu Čermákovi. Pracovníkovi technického dozoru Ladislavu Vlasákovi vyměřil pokutu 40 tisíc korun. Podle soudkyně se prokázalo, že fakturací prošly práce a materiál, který nebyl dodán. Městu byla způsobena škoda zhruba 2,8 milionu korun, kterou už uhradila stavební firma. V případě druhé pracovnice technického dozoru Edity Jiřišťové soud rozhodl o zastavení trestního stíhání s podmíněným odkladem 24 měsíců. Rozhodnutí není pravomocné.
14. 3. 2023|
Stopy kyberútoku na úřad Prahy 5 vedou do Švýcarska a Íránu, zjistila policie. Útočníka nenašla
Stopy loňského kybernetického útoku na Úřad městské části Prahy 5 vedou podle policie do Švýcarska a Íránu. Útočník se odtamtud přihlašoval do e-mailové schránky. Konkrétní osobu ale policisté nenašli. ČT to vyčetla z usnesení, kterým kriminalisté případ odložili. Útok vyřadil všechny elektronické systémy úřadu a na dva týdny narušil jeho fungování. Škoda přesáhla tři miliony korun.
17. 2. 2023|Šimon Rogner
Praha 3 hodlá zvednout nájem v obecních bytech o pětinu. Zdražovat plánují i jiné radnice
Radnice v Praze 3 chce, s výjimkou sociálního bydlení, zvýšit nájemné v obecních bytech o dvacet procent. Zdražovat má v úmyslu většina pražských městských částí i řada měst. Důvodem je zvyšování nákladů na údržbu, opravy závad nebo rekonstrukce společných prostor.
10. 2. 2023|
Strabag musí zaplatit 1,5 milionu za podvod při opravě historické čtvrti v Děčíně
Stavební firma Strabag zaplatí za podvod při opravě historické čtvrti Podmokly v Děčíně 1,5 milionu korun. Rozhodl o tom ve středu děčínský okresní soud, který schválil dohodu o vině a trestu mezi státním zástupcem a společností. Strabag zároveň musí zveřejnit odsuzující rozsudek v regionálním tisku. Rozhodnutí je pravomocné, obě strany se vzdaly práva na odvolání.
1. 2. 2023|
Brněnské Židenice mohou nabídnout až stovku městských bytů, zjistilo se při inventuře
Brněnská městská část Židenice by mohla v letošním roce nabídnout až stovku volných obecních bytů. To, že jsou některé byty prázdné, zjistila radnice při nynější plošné inventuře bytového fondu. Městská část chce teď zjistit, v jakém stavu jsou, a poté je co nejrychleji nabídnout k pronájmu. Podobným způsobem se už podařilo uvolnit byty v části Brno-sever.
6. 1. 2023|
Ve věci nakládání s nebytovými prostory v Brně poslal soud do vazby jednoho člověka
Městský soud poslal v případu podezření na neoprávněné nakládání s nebytovými prostory v Brně do vazby jednoho člověka. Vyhověl tak návrhu žalobkyně. Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) ve věci zadrželi ve středu dva lidi.
24. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 15:29|
Starostou Prahy 10 zvolili zastupitelé Martina Valoviče z ODS
Novým starostou Prahy 10 je Martin Valovič (ODS), který dosud působil jako místostarosta městské části. Na čtvrtečním ustavujícím jednání ho zvolili zastupitelé Společně pro Prahu 10 (ODS a TOP 09) a koalice Vlasta, STAN a KDU-ČSL. Koalice má ve 45členném zastupitelstvu 26 hlasů, dva z nich získala přestupem dvou zastupitelů zvolených za ANO do klubu Společně pro Prahu. Praha 10 je podle počtu obyvatel po Praze 4 druhou největší městskou částí, loni v ní žilo asi 114 400 lidí.
10. 11. 2022|
Další tři části hlavního města mají nového starostu. Praha 15 je ale zatím bez koalice
Starostou Prahy 15 se stal Michal Fischer (Společně pro Prahu 15, nestraník za ODS), rozhodli o tom ve středu zastupitelé. Podpořilo ho 16 z 31 zastupitelů. Piráti a členové Patnáctky náš domov (KDU-ČSL a Zelení) při volbě na protest odešli ze sálu, neboť v městské části žádné strany dosud neoznámily vznik nové koalice. Starostu má i Praha 4, stal se jím Ondřej Kubín (ODS). Ve funkci nahradil Irenu Michalcovou (ANO). Kubína podpořilo 23 ze 45 zastupitelů. Novou starostku zvolili i zastupitelé na Praze 1. Je jí Terezie Radoměřská z TOP 09. Vládnoucí koalici zde tvoří ODS, Piráti, TOP 09, ANO a Rezidenti 1.
9. 11. 2022Aktualizováno9. 11. 2022, 21:44|
Náhodou se potkali před mou kanceláří, hájí Hladík schůzku, kterou chtěla vysvětlit policie
Zastupitel města Brna Petr Hladík (KDU-ČSL) byl nominován lidovci na post ministra životního prostředí jako nástupce Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL), která rezignovala ze zdravotních důvodů. Hladíkův nástup ale zbrzdila policejní razie související s korupční kauzou okolo přidělování bytů v Brně. Policisté mimo jiné zasahovali i v Hladíkově kanceláři na brněnském magistrátu, kde končil jako primátorčin náměstek. Hladík v případu není obviněný. KDU-ČSL mu později vyjádřila podporu a na jeho nominaci trvá. V Interview ČT24 Hladík řekl, že očekává, že se za čtyři týdny, během kterých má podle premiéra Petra Fialy (ODS) vysvětlit veřejnosti svou situaci, nakonec ministrem stane.
8. 11. 2022|daz
Policie zajistila pozemek lidoveckého politika Hasoně v kauze brněnské městské firmy
Policisté zajistili pozemek bývalého místostarosty brněnské městské části Černovice Jiřího Hasoně (KDU-ČSL), kterého stíhají v kauze údajného ovládnutí brněnské městské firmy. Česká televize to zjistila z katastru nemovitostí. Dozorující státní zástupkyně Petra Lastovecká informaci nekomentovala. Policie zajistila Hasoňův pozemek v Brně-Tuřanech kvůli náhradě případné škody. V kauze stíhá sedm lidí a dvě firmy, zasahovala i u kandidáta na ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL).
25. 10. 2022|Šimon Rogner
Černovice chtějí jednat s Brnem o převodu pískovny. Současně hledají nového jednatele
Městská část Brno-Černovice zahájí jednání s brněnským magistrátem, zda a za jakých okolností převede na město místní pískovnu. Rozhodlo o tom nové zastupitelstvo. Současně hledá nového jednatele, podle starostky městské části a poslankyně STAN Petry Quittové by o něm mělo být jasno co nejdříve. Nebude to podle ní žádný zastupitel. Pískovna figuruje v kauze privatizace městských domů, kvůli které minulý týden v úterý zasahovala na několika místech v Brně policie.
25. 10. 2022Aktualizováno25. 10. 2022, 13:47|