TÉMA

Vladivostok

Po silném zemětřesení varuje Japonsko v části země před tsunami. Úřady hlásí čtyři mrtvé

Japonské úřady vydaly varování před tsunami poté, co centrální část Japonska u Japonského moře na Nový rok zasáhlo zemětřesení o síle zhruba 7,6 stupně. Pro oblast kolem epicentra zemětřesení platila výstraha před tsunami velkého rozsahu, a to poprvé od roku 2011, kdy došlo k havárii v jaderné elektrárně ve Fukušimě. Výstraha byla později zmírněna. Otřesy připravily o život nejméně čtyři lidi a pokyn k evakuaci dostalo bezmála sto tisíc lidí z pěti různých prefektur. Na nebezpečí mohutných přívalových vln upozorňovaly Jižní a Severní Korea a také ruské úřady na ostrově Sachalin.
1. 1. 2024Aktualizováno1. 1. 2024, 21:13|

Kim dorazil do Ruska. Kde a kdy se sejde s Putinem, není jasné

Severokorejský vůdce Kim Čong-un poprvé po čtyřech letech opustil území svého státu a přijel obrněným vlakem do Ruska. Podle ruských médií ho ve vsi Chasan na hranici s KLDR přivítal ministr ekologie a přírodních zdrojů Alexandr Kozlov. Kim se má sejít s ruským vůdcem Vladimirem Putinem, který je nyní na Dálném východě. Spekuluje se, že spolu budou jednat o dodávkách severokorejských zbraní pro ruskou armádu. Místo a čas schůzky Kreml neupřesnil.
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 22:42|

Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa byla chybou, prohlásil Putin

Ruský vůdce Vladimir Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku označil intervenci sovětských vojsk v Maďarsku v roce 1956 a v Československu v srpnu 1968 za chyby sovětské politiky, uvedla ruská média. Politiku zjevně namířenou proti zájmům jiných zemí označil za nepřípustnou. Západ podle něj dělá stejnou chybu jako Sovětský svaz. O válce proti Ukrajině, kterou na jeho rozkaz rozpoutala ruská vojska, se ruský vůdce v této souvislosti nezmínil.
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 12:05|

Kim Čong-un se vydal do Ruska, podle Reuters bude jednat o dodávkách zbraní a potravin

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se vydal vlakem na cestu do Ruska, kde by se měl sejít s ruským vůdcem Vladimirem Putinem. V pondělí uvedla jihokorejská televizní stanice YTN s odvoláním na nejmenovaný jihokorejský vládní zdroj, cestu později potvrdila oficiální severokorejská tisková agentura KCNA i Rusko. Podle jihokorejských médií by se schůzka Kima s Putinem mohla uskutečnit již v úterý, zřejmě ve Vladivostoku.
11. 9. 2023Aktualizováno11. 9. 2023, 21:00|

Ruská diplomacie slaví. Kim Čong-un podle zdrojů z Washingtonu vyrazí za Putinem jednat o munici

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se podle amerických médií chystá v září do Ruska, kde má jednat se šéfem Kremlu Vladimirem Putinem o prodeji zbraní. Novináři se odvolávají na vysoce postavené představitele ve Washingtonu, Moskva to nekomentuje. KLDR veřejně podporuje ruskou agresi na Ukrajině a vlastní velké zásoby munice, kterou Moskva pro válku potřebuje.
5. 9. 2023|

Devět tisíc kilometrů Ruskem. Vývojáři pracují na videohře o československých legionářích

Speciální počítačovou hru o československých legionářích připravují brněnští vývojáři. Inspirovali se historickými událostmi při občanské válce v Rusku a cestou legionářů domů. Na hře proto spolupracovali i historici. Vyjít má ještě letos.
12. 6. 2023|

České úřady se zajímají o bývalého guvernéra Darkina. Kvůli vztahům s Putinem i údajnému napojení na zločin

V Česku vznikne národní sankční seznam a úřady při jeho přípravě prověřují i možné napojení lidí na něm uvedených na organizovaný zločin. Podle zjištění České televize se to týká i někdejšího guvernéra z Vladivostoku Sergeje Darkina. Jeho rodina v Česku vlastní společnost obchodující s rybami a dva hotely v Praze.
22. 11. 2022|

Rusko násilně vyslýchalo japonského konzula kvůli údajné špionáži. Tokio zváží odvetu

Ruská tajná služba FSB podle agentury RIA Novosti zadržela ve Vladivostoku na východě Ruska kvůli údajné špionáži japonského konzula. Diplomat Tacunori Motoki byl posléze Moskvou označen za nežádoucí osobu. Zpráva o jeho zadržení přišla jen několik hodin poté, co Japonsko oznámilo další zpřísnění svých protiruských sankcí.
27. 9. 2022|

Rusko invazí o nic nepřišlo, tvrdí Putin. Mluví o agresi Západu a kritizuje sankce, které podle něj nefungují

Rusko aktivitou na Ukrajině o nic nepřišlo, jen posiluje vlastní suverenitu, prohlásil šéf Kremlu Vladimir Putin. Protiruské západní sankce jsou podle něj krátkozraké a představují nebezpečí pro celý svět, který se stále více obrací k Asii. Moskva sankce kritizuje opakovaně, přestože tvrdí, že nefungují. Interní dokument ruské vlády přitom varuje před hlubokými a vleklými dopady západních postihů na ruskou ekonomiku.
7. 9. 2022Aktualizováno7. 9. 2022, 22:01|

Před použitím rozmrazit. Do ruského přístavu byly dodány desítky aut v ledovém obalu

Při vykládání nákladního plavidla Sun Rio v ruském Vladivostoku čekalo na pracovníky přístavu nemilé překvapení. Neobvykle chladné a větrné podmínky na moři způsobily, že auta pokryla silná vrstva zmrzlé mořské vody. Ledem obalená vozidla musela být doslova odsekána z paluby a jeřábem přepravena na břeh. To vše při teplotách kolem dvaceti stupňů pod nulou.
30. 12. 2021|

Rusko posiluje přítomnost v Arktidě. Optický kabel na dně moře má spojit Murmansk a Vladivostok

Rusko začalo pokládat svůj první podmořský komunikační kabel z optických vláken, který ze vsi Teriberka u Murmansku povede podél arktického pobřeží až do přístavu Vladivostok na opačném konci země. Jde o součást státem řízeného projektu, který má přivést vysokorychlostní internet do polárních končin. Předchozí soukromá iniciativa v tomto směru uvázla na mrtvém bodu. Kabelové spojení má být dokončeno v roce 2026.
7. 8. 2021|

Atomová ponorka, vojenské lodě a křižníky. Rusko oslavilo den námořnictva

V Petrohradě proběhla přehlídka ruského vojenského námořnictva, jedna z největších za poslední léta. Na řece Něvě a v Krondštatě se představilo čtyřiapadesát plavidel, včetně íránských, indických a pákistánských. Rusko letos slaví 325 let od vzniku svého vojenského loďstva. Oslav se účastnil i prezident Vladimir Putin. Kvůli protiepidemickým opatřením se konala přehlídka s omezeními.
25. 7. 2021|

V Rusku se demonstruje za Navalného, policie už zadržela více než čtyři sta padesát lidí

Ruští policisté zadrželi již více než čtyři sta padesát demonstrantů během protestů na podporu uvězněného opozičního vůdce Alexeje Navalného. Uvedl to web OVD-Info, který se specializuje na policejní zákroky. Nejvíc zadržených je zatím v Ufě, Petrohradu a Kemerovu. Protesty se konají v den, který si prezident Vladimir Putin vybral pro svůj každoroční projev před zákonodárci.
21. 4. 2021Aktualizováno21. 4. 2021, 19:51|

Ruští diplomaté opustili Severní Koreu na ručně tlačené drezíně

Skupina ruských diplomatů s rodinami musela využít na cestě ze Severní Koreje neobvyklý způsob dopravy. Kvůli omezením spojeným s pandemií koronaviru urazila poslední kilometr přes ruské hranice na ručně tlačené drezíně, napsal server BBC s odkazem na vyjádření ruského ministerstva zahraničí.
26. 2. 2021|

Při demonstracích za Navalného zadržela ruská policie přes pět tisíc lidí, více než minulý víkend

Při tvrdě potlačených protestech proti uvěznění opozičního politika Alexeje Navalného zadržely ruské bezpečnostní složky v desítkách měst po celé zemi 5021 lidí. Uvádí to server OVD-Info, který se specializuje na monitorování policejních zákroků. Mezi zatčenými je i politikova žena Julija, kterou policisté zadrželi na demonstraci v Moskvě, oznámil Navalného tým. Odhad celkového počtu účastníků zatím není k dispozici, počet zadržených je ale vyšší než při protestech z minulého víkendu.
31. 1. 2021Aktualizováno31. 1. 2021, 20:54|

„Svobodu pro Navalného!“ Rusové demonstrovali v desítkách měst, zadrželi jich přes tři tisíce

V Rusku se konaly nepovolené demonstrace za propuštění Alexeje Navalného. Politik, který se nedávno vrátil z německé nemocnice po otravě, čeká ve vazbě na soud kvůli obvinění z podvodu. Opozice považuje proces za politický. Akce se konaly po celé zemi, v celách skončilo podle nevládní organizace ovd.info více než tři tisíce lidí z devadesáti měst, přes 1200 z nich zadržela policie v Moskvě. Již v předvečer si policisté přišli pro mnohé organizátory. Proti režimu Vladimira Putina se demonstrovalo i v Praze.
23. 1. 2021Aktualizováno23. 1. 2021, 23:06|

Čtyřicet kilometrů dlouhá skvrna jedů v moři u Kamčatky se podle vědců sune na jih

Toxické látky nalezené v moři u Kamčatky vytvořily kompaktní čtyřicetikilometrovou skvrnu a přesouvají se směrem na jih, uvedli v prohlášení vědci z univerzity na ruském Dálném východě. Uniklé jedy zahubily množství živočichů a způsobily zranění i lidem.
9. 10. 2020|

Lidé v Bělorusku demonstrovali na podporu zadržených. Lukašenko se sejde s ruským premiérem

Ruská diplomacie ve středu spustila kampaň na podporu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Ve stejný den spolu v Moskvě jednali ministři zahraničí obou zemí, do Minsku by měl ve čtvrtek dorazit ruský premiér Michail Mišustin a setkat se s Lukašenkem. Mezitím se v Bělorusku znovu demonstrovalo – tentokrát na podporu studentů a novinářů, kteří byli zadrženi v úterý.
2. 9. 2020Aktualizováno2. 9. 2020, 23:36|

V řadě ruských měst vyšli lidé do ulic. K připomínce Němcova, ale i proti změnám ústavy

K pochodu kvůli památce opozičního politika Borise Němcova se v sobotu přidali lidé v řadě ruských měst. Kromě Moskvy se shromáždění uskutečnila také v Petrohradě nebo ve Vladivostoku. Zároveň šlo o protest proti změnám v ústavě, které navrhl prezident Vladimir Putin. Na některých místech se policie snažila demonstracím zabránit.
29. 2. 2020Aktualizováno29. 2. 2020, 20:06|

Tatra vyrazila na cestu kolem světa. Nejdřív z Prahy do Brna, potom až do Vladivostoku

Od pražského Rudolfina odjela dvě hodiny po poledni Tatra 815 upravená na expediční automobil na cestu kolem světa. Expedice nazvaná Tatra kolem světa 2 odkazuje na obdobnou výpravu z konce 80. let. Na cestě za exotikou zamířila tatra nejprve po dálnici D1 do Brna, další zastávkou bude Bratislava.
22. 2. 2020|

Legionáři cestovali domů měsíce. Na loď si s sebou údajně vzali i slona

Po letech bojů, zajetí a bitev v legiích se mohli vrátit domů. Českoslovenští legionáři se začali z Ruska vracet už od roku 1919. Až mír, který uzavřeli s bolševiky přesně před sto lety, ale zajistil bezpečnou cestu domů všem. Na lodích, které vyplouvaly z Vladivostoku, si pak Čechoslováci vezli i zvířecí maskoty.
7. 2. 2020|

Rusko zavádí elektronická víza pro Petrohrad a další dvě města. Slibuje si od nich víc turistů

Rusko poprvé zavedlo elektronická víza, která mají zjednodušit proceduru vstupu do země. Novinka, která platí od začátku října, se zatím týká jen tří měst v čele s Petrohradem. Podnikatelé v cestovním ruchu očekávají, že v Petrohradu stoupne počet návštěvníků z Evropy až o 150 procent. Od roku 2021 by měla být elektornická víza vydávána pro vstup kamkoliv v Rusku.
30. 10. 2019|
Doporučujeme

Kosti českých legionářů leží v Samaře na skládce. Rusko o hroby nepečuje tak, jak se zavázalo

V Rusku chátrají některé hroby československých legionářů. V Samaře se jejich ostatky ocitly dokonce na skládce. České úřady i historici si dlouhodobě stěžují na přístup ruské vlády a samospráv k naplňování dohody o péči o válečné hroby. Po stopách památky legionářů se pro Reportéry ČT vydal redaktor Tomáš Vlach, který se tématu dlouhodobě věnuje.
8. 10. 2019Aktualizováno13. 10. 2019, 12:30|

Putin uznal potřebu bezpečnostních záruk pro KLDR, předcházet jim podle něj musí důvěra

Severní Korea potřebuje v procesu denuklearizace podle Vladimira Putina bezpečnostní záruky, je však předčasné hovořit o tom, jak podstatné budou. Ruský prezident to řekl po jednání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem ve Vladivostoku. Na tiskové konferenci tam také poprvé reagoval na výsledek prezidentských voleb na Ukrajině.
25. 4. 2019Aktualizováno25. 4. 2019, 13:12|