TÉMA

Idlib

Američané zabili v Sýrii vysoce postaveného činitele IS, zodpovídal za plánování útoků v Evropě

Při americkém útoku v Sýrii v pondělí zahynul vysoce postavený představitel teroristické organizace Islámský stát (IS) zodpovědný za plánování teroristických útoků v Evropě. Oznámilo to Velitelství ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku (CENTCOM). Chálid Ahmad Džabúrí měl podle Washingtonu na starost také rozvíjení velitelské struktury IS.
4. 4. 2023|

Ze Sýrie se po 11 letech války stal ruský satelit. Hrozí nasazení tamních žoldnéřů na Ukrajině

Sýrie si v úterý připomíná jedenácté výročí začátku občanské války. Konflikt, který propukl po brutálním potlačení prodemokratických protestů v březnu 2011, si vyžádal nejméně 350 tisíc mrtvých a miliony dalších lidí připravil o domov. Klíčovým momentem v syrské válce bylo zapojení Ruska na straně Bašára Asada. Spojenectví obou zemí nyní překonává hranice Afriky. Rusko v Sýrii rekrutuje tisíce žoldnéřů, které chce nasadit do bojů na východě Ukrajiny.
15. 3. 2022|

Pandemie ve světě: Slovensko trápí rychlé přírůstky, USA darují půl miliardy vakcín

Spojené státy darují půl miliardy vakcín rozvojovým zemím. Chtějí, aby celý svět dosáhl do roka sedmdesátiprocentní proočkovanosti. Německo přestane neočkovaným proplácet rychlotesty a ušlou mzdu za dobu v karanténě. Slovensko zaznamenalo nejvyšší denní přírůstek nakažených koronavirem od začátku dubna. U brazilského ministra zdravotnictví se před odletem z Valného shromáždění OSN potvrdil covid.
22. 9. 2021Aktualizováno22. 9. 2021, 23:07|

Revoluce nebyla úspěch, jsme zničení, říkají Syřané. Stali se z nich uprchlíci ve vlastní zemi

Za jednu z nejhorších humanitárních krizí současnosti označil papež František občanskou válku v Sýrii. Hlava katolické církve ji zmínila týden po návratu z Iráku – a v předvečer desátého výročí začátku konfliktu, ve kterém zemřely statisíce lidí a miliony dalších musely opustit domovy.
14. 3. 2021|

Záplavy zničily v syrských utečeneckých táborech tisíce stanů. Improvizované školy přerušily výuku

Silné deště a následné záplavy zničily v utečeneckých táborech na severu Sýrie tisíce stanů. Už tak kritická situace se ještě zhoršila. Přes sto improvizovaných škol přerušilo výuku. Válka, která sužuje miliony syrských uprchlíků ve vlastní zemi, trvá deset let.
7. 2. 2021|

Amnesty International: Asadova armáda a Rusko v Sýrii útočily na nemocnice a školy

Armáda syrského prezidenta Bašára Asada a spojenecké ruské síly podle publikované zprávy organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) útočily v uplynulém roce v severozápadní Sýrii na nemocnice a školy. Podle AI se tak dopustily válečných zločinů. Dokument o bezmála čtyřiceti stranách uvádí, že mezi květnem 2019 a únorem 2020 podnikla syrská armáda se svými spojenci nejméně 18 takových útoků.
11. 5. 2020|

Syrská armáda pravděpodobně útočila na nemocnice a školy, stojí podle Reuters ve zprávě OSN

Loňské útoky na tři zdravotnická zařízení, školu a útočiště pro děti v severozápadní Sýrii s velkou pravděpodobností spáchala syrská vládní vojska a jejich spojenci. Podle agentury Reuters se o tom píše ve shrnutí interní vyšetřovací zprávy OSN.
6. 4. 2020|

Rusko-turecké hlídky v Idlibu opět nevydržely, příměří v syrské provincii by mohlo zkolabovat

Klid zbraní v syrské provincii Idlib je v ohrožení. Domluvené rusko-turecké hlídky musely kvůli odporu místních lidí opět přerušit činnost. Na frontové linii tak proti sobě stojí vládní síly, povstalci i džihádisté a své zájmy tu vojensky prosazuje Moskva i Ankara. V sázce je osud skoro milionu uprchlíků.
25. 3. 2020|

Rusové s Turky po boku. První společné hlídky v Idlibu narušily údajné provokace povstalců

V syrské provincii Idlib začaly v neděli fungovat rusko-turecké hlídky, zakrátko ale musely být kvůli „provokacím“ povstalců přurušeny, sdělilo ruské ministerstvo obrany. Hlídky jsou součástí dohody o příměří mezi prezidenty Turecka a Ruska z minulého týdne.
15. 3. 2020|

Řecko musí otevřít hranici pro uprchlíky, prohlásil Erdogan. Trvá na nové migrační dohodě s EU

Turecko si kvůli náporu syrských uprchlíků z Idlibu přeje vyjednat v nadcházejících dvou týdnech novou migrační dohodu s Evropskou unií. V rozhovoru pro státní agenturu Anadolu to řekl turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu. V pondělí v Bruselu jednal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ten zdůraznil, že jeho země hranici pro uprchlíky zatím neuzavře, „otevřít brány“ by podle něj mělo Řecko.
10. 3. 2020|

Syrský Idlib je hustě obydlenou směsí opozičních skupin. Vládnou mu nejčastěji salafisté

Režim Bašára Asada ztratil kontrolu nad provincií Idlib v roce 2015. Od té doby jí vládla řada opozičních frakcí. V současnosti jich tam působí řádově desítky. Některé ovládají jen pár obcí, jiné rozsáhlejší území. Jejich vzájemné vztahy jsou velmi dynamické. Skupiny se neustále personálně přelévají, slučují a rozdělují, uzavírají pragmatická spojenectví, která se opět bortí.
9. 3. 2020|

Putin se domluvil s Erdoganem. V syrském Idlibu má platit příměří

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve čtvrtek uzavřel dohodu o novém příměří pro syrský Idlib se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Klid zbraní má platit pro obě strany od čtvrteční půlnoci, byl dohodnut už několikrát, ale nebyl dodržován.
5. 3. 2020|

„Nálet! Až spadne, budeme se smát.“ Syrský novinář změnil pro svou dcerku hrůzy války v zábavu

V půlce února obletělo svět video syrské holčičky Salwy. S rodiči žila v provincii Idlib ovládané povstalci, kterou od prosince intenzivně bombardují syrské a ruské letouny. Otec kvůli dceři každý z náletů změnil ze situace bezmoci a strachu v zábavnou hru.
5. 3. 2020|

Asad chce, aby válčící Syřané v dubnu zvolili parlament. Opozice mluví o frašce

V Sýrii se 13. dubna uskuteční parlamentní volby. Podle agentury AFP to oznámil syrský prezident Bašár Asad. Syrská opozice předem označila hlasování za frašku. V posledních volbách před čtyřmi lety získala Asadova strana Baas většinu z 250 křesel. OSN výsledek odmítla uznat.
3. 3. 2020|

Turecko spustilo ofenzivu proti Asadovi na severozápadě Sýrie. Chce se ale vyhnout střetu s Ruskem

Turecko oznámilo, že zahájilo vojenskou ofenzivu proti silám syrského prezidenta Bašára Asada na severozápadě Sýrie. Ankara tím reaguje na útoky, které jí tento týden v syrské provincii Idlib způsobily silné ztráty. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na tureckého ministra obrany Halusiho Akara. Ankara si podle něj ale nepřeje žádnou vojenskou konfrontaci s Ruskem, které Asada vojensky podporuje.
1. 3. 2020Aktualizováno1. 3. 2020, 14:47|

Otevíráme brány do Evropy, varuje Erdogan. Řecká policie na hranicích použila slzný plyn

Turecko nemůže čelit další vlně uprchlíků a otevírá jim hranice do Evropy, upozorňuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Mluvčí řecké vlády odvětil, že Athény budou své hranice stůj co stůj bránit. Řekové prý za posledních 24 hodin zamezili překročit hranice čtyřem tisícům běženců. Moskva mezitím oznámila, že se s Ankarou dohodla na snížení napětí v severozápadní syrské provincii Idlib, obě strany tam ale budou pokračovat ve svých operacích.
29. 2. 2020Aktualizováno29. 2. 2020, 14:05|

Řecká policie mobilizuje. K hranicím dorazily stovky běženců, čekají, až Turecko „otevře brány“

Stovky migrantů se shromáždily u řeky Evros na turecko-řecké hranici. Podle řecké televize běženci čekají na přechodu Pazarkule na příležitost, jak se dostat do Řecka. Turecký prezident Recept Tayyip Erdogan uvedl, že jeho země nadále nebude bránit syrským uprchlíkům v cestě do Evropy. Reagoval tak na zabití tureckých vojáků v syrském Idlibu. Řecko a Bulharsko už kvůli obavám z další migrační vlny posílily hlídky na hranicích.
28. 2. 2020Aktualizováno28. 2. 2020, 19:46|

Rusko posílá k Sýrii dvě válečné lodě. Turecko přišlo v Idlibu o desítky vojáků

Syrská armáda ve čtvrtek zabila 33 tureckých vojáků a dalších více než třicet vážně zranila při palbě v provincii Idlib na severozápadě Sýrie. Podle agentury AP jde o nejvyšší počet tureckých vojáků zabitých v Sýrii za jeden den od začátku ofenzivy v Idlibu loni v prosinci. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že Turci byli mezi útočícími povstalci, což ale turecký ministr obrany popřel. Moskva posílá do Středozemního moře další dvě válečné lodě. Americký prezident Donald Trump o situaci hovořil s tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem. Vyzvali společně ke konci syrsko-ruské ofenzivy.
28. 2. 2020Aktualizováno28. 2. 2020, 18:48|

Ankara už nebude zastavovat uprchlíky mířící do Evropy, naznačilo Turecko

Turecko už nebude zastavovat syrské uprchlíky, kteří se snaží dostat do Evropy. Ankara podle agentury Reuters vydala příkaz policii, aby okamžitě přerušila své pozemní i námořní operace cílené na omezení migrace. Rozhodnutí podle agentury souvisí s očekávaným příchodem uprchlíků ze severozápadní syrské provincie Idlib, kde musel více než milion lidí kvůli bojům opustit své domovy.
27. 2. 2020Aktualizováno28. 2. 2020, 07:25|

Syrsko-ruský nápor vyhnal z Idlibu milion lidí. Živoří v táborech, přespávají v autech i jeskyních

Turecko znovu pohrozilo Damašku, že pokud se do soboty nestáhnou postupující jednotky Bašára Asada z dobytých území v provincii Idlib, vyrazí proti nim turecké síly. Kvůli syrsko-ruskému tlaku vypukla humanitární krize se skoro milionem uprchlíků. Kromě táborů lidé hledají útočiště i v jeskyních, ti šťastnější přespávají v autech.
26. 2. 2020|

Vojenská operace v Idlibu je jen otázkou času, varoval syrskou vládu turecký prezident Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v projevu varoval, že turecká operace v Idlibu je jen otázkou času. Měla by zastavit ofenzivu, kterou syrská vláda postupuje proti povstaleckým silám, které provincii kontrolují. Erdogan avizoval, že Ankara je odhodlána proměnit hraniční pásmo v bezpečnou zónu „za každou cenu“.
19. 2. 2020|

Osm set tisíc lidí mimo domov. V syrské provincii Idlib pokračuje ofenziva a s ní i vysidlování

Od začátku prosince do poloviny února muselo na severozápadě Sýrie podle informací OSN opustit své domovy osm set tisíc lidí. Je to důsledek ofenzivy vojsk syrského prezidenta Bašára Asada, který se ve snaze o konsolidaci moci snaží zlikvidovat odbojářské a radikální skupiny v provincii Idlib.
16. 2. 2020|

Štáb ČT natáčel v syrském Maarat an-Numánu. Z domova tisíců lidí se stala pláň plná trosek

Štáb České televize se dostal do syrského města Maarat an-Numán v provincii Idlib jen týden poté, co z něj syrská armáda se svými spojenci vyhnala poslední skupiny povstalců. Strategicky významné město leží na silnici spojující Damašek a Aleppo.
8. 2. 2020|

Syrská a turecká armáda se střetly v Idlibu, který je poslední povstaleckou provincií

Nejméně šest tureckých vojáků bylo zabito a několik dalších utrpělo zranění v provincii Idlib na severozápadě Sýrie při ostřelování vedeném syrskými vládními vojsky. Při opětovaném ostřelování zemřely tři desítky syrských vojáků, řekl podle agentury TASS turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) zemřelo při turecké odvetě třináct syrských vojáků.
3. 2. 2020Aktualizováno3. 2. 2020, 12:47|