TÉMA

Živnostníci

Statisíce lidí mají v datové schránce zprávu od finančního úřadu nebo exekutora a nevědí o tom

Svou datovou schránku dosud nezačalo aktivně využívat přes 450 tisíc z více než dvou milionů živnostníků a dalších lidí, kterým ji stát loni povinně zřídil. V každé druhé schránce je přitom psaní od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to z aktuálních údajů České pošty a Digitální informační agentury.
22. 3. 2024|

Daňové zatížení kvůli vládnímu balíčku vzroste

Kvůli letošnímu zvýšení odvodů zaměstnancům či živnostníkům vzroste daňové zatížení na nejvyšší úroveň od roku 2020. ODS a TOP 09 přesto chtějí dodržet předvolební slib koalice SPOLU nezvýšit v tomto volebním období celkové daňové zatížení v poměru k HDP. Naopak pro Piráty, Starosty a lidovce to tak výrazná priorita není.
14. 1. 2024|

Marmelády či cukroví bez „přísady“ byrokracie. Pomůžou sjednocená pravidla pro hygienické stanice

Ulehčit administrativu drobným výrobcům sezonních produktů, například marmelád a cukroví, v domácím prostředí má sjednocení pravidel pro krajské hygienické stanice. Například nemusí investovat do speciálních provozoven ani hlásit prodej. Zmírnění podmínek přináší antibyrokratický balíček, který chystá úlevy pro menší živnostníky.
2. 7. 2023|

Papír nestačí, daňové přiznání musí mnozí kvůli datovým schránkám nově podat elektronicky

Na podání daňového přiznání v papírové podobě zbývá čas už jen do pondělí 3. dubna. Elektronicky to bude možné až do 2. května – a lidí, kteří se on-line formě nevyhnou, je letos výrazně více než dříve. Důvodem jsou automaticky zakládané datové schránky například všem živnostníkům. Momentálně je mají asi čtyři miliony uživatelů.
28. 3. 2023Aktualizováno28. 3. 2023, 19:45|

Schodek rozpočtu chtějí Fiala se Stanjurou snížit pomocí rušení daňových výjimek i propouštění úředníků

Vláda trvá na své ambici mít v rozpočtu na příští rok schodek o 70 miliard korun nižší než letos. Pomoci by tomu měly změny v daních a důchodech a také snížení počtu státních zaměstnanců. Úpravy daní by ale podle premiéra Petra Fialy (ODS) neměly zvýšit celkové daňové zatížení. Vláda uvažuje hlavně o rušení daňových výjimek. Po inspekční návštěvě na ministerstvu financí u Zbyňka Stanjury (ODS) řekl jeho vládní i stranický šéf, že do parlamentu by se měl konsolidační balíček dostat na jaře.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 19:58|

Na zvýšení sociálních odvodů živnostníků zatím není shoda, zní od špiček ODS

Podle premiéra Petra Fialy a ministra financí Zbyňka Stanjury (oba ODS) zatím není žádná dohoda ohledně možného zvýšení sociálních odvodů živnostníků. Podle Fialy je ale namístě o tom mluvit. Stanjura zase uvedl, že rozhodnutí o nižší valorizaci penzí je zodpovědné. Opozice chce případné jednání o nižší valorizaci ve sněmovně blokovat.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 16:48|

V listopadu ukončilo podnikání třikrát víc živnostníků než obvykle, ukázala analýza

Své podnikání ukončilo v listopadu 11 090 živnostníků, což je zhruba třikrát více, než je v tomto měsíci v posledních letech v Česku běžné. Podnikání na živnost zahájilo 6136 lidí, takže počet českých živnostníků se v tomto měsíci snížil o 4954. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF - Czech Credit Bureau.
30. 12. 2022|

Drahé Česko: Jak pomáhá stát živnostníkům?

Jak stát může pomoci živnostníkům, kteří se dostanou do finančních potíží? V dalším díle pořadu Drahé Česko hovořila Ludmila Navrátilová z oddělení nepojistných sociálních dávek Generálního ředitelství Úřadu práce ČR.
15. 12. 2022|

Počet datových schránek se více než zdvojnásobí. Začátkem příštího roku je dostanou živnostníci nebo SVJ

S povinností, aby měly všechny právnické osoby a živostníci datovou schránku, vzroste jejich počet začátkem příštího roku více než dvojnásobně. Nyní jich je necelých 1,7 milionu, přibýt by podle ministerstva vnitra mělo dalších 2,2 milionu schránek. Živnostníci a právnické osoby, kteří datovou schránku zatím nemají – například společenství vlastníků – ji automaticky dostanou v prvním čtvrtletí roku 2023. Náklady na jejich zavedení vyčíslilo ministerstvo na 21 milionů korun.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 12:35|

Vláda schválila pomoc pro velké firmy kvůli vysokým cenám energií, vyčlení 30 miliard

Vláda schválila pomoc velkým firmám kvůli vysokým cenám energií. Návrh ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) počítá s pomocí zhruba pro osm tisíc podniků. Na podporu firem zejména ze zpracovatelského průmyslu, těžebního průmyslu, ale také zemědělství či lesnictví, chce kabinet vyčlenit třicet miliard korun.
14. 9. 2022Aktualizováno14. 9. 2022, 19:38|

Nově nakažených covidem je za pátek v pracovním dni nejméně za pět týdnů

Testy v Česku v pátek prokázaly 13 774 nově nakažených koronavirem, což bylo v pracovním dni nejméně za pět týdnů. Proti předchozímu pátku nakažených ubylo o víc než třetinu. Podobným tempem na 2568 se snížil také páteční počet podezření na opakovanou nákazu. Méně než před týdnem se ale také testovalo. Incidence dál klesla, za sedm dní připadá na 100 tisíc obyvatel 1048 nových případů. Počet lidí v nemocnicích s covidem-19 se snížil na 3578.
19. 2. 2022Aktualizováno19. 2. 2022, 19:55|

Matovič chce zdanit spropitné a posvítit si na švarcsystém

Zahrnutí spropitného do účtu a jeho zdanění spolu se snížením sazby daně z přidané hodnoty (DPH) na služby restaurací navrhl slovenský ministr financí Igor Matovič. Spropitné by následně mělo být zahrnuto do mzdy zaměstnanců. Oznámil také plán snížit daňové a odvodové zvýhodnění části živnostníků oproti zaměstnancům.
22. 11. 2021|

Ve firmách se bude opět testovat, stát na to přispěje. Vláda rozhodla i o neuznávání testů v restauracích

Vláda v demisi schválila konec používání testů jako covidového certifikátu. Pro vstup do provozoven služeb, restaurací či na hromadné akce by tak od pondělí 22. listopadu už museli mít lidé jen potvrzení o očkování či prodělání nemoci covid-19. Vláda také znovu zavede povinné testování na covid-19 ve firmách. Ke koronavirovým opatřením se kabinet sejde znovu v pátek v poledne, kdy rozhodne o textu některých opatření. O kompenzacích bude jednat v pondělí.
18. 11. 2021Aktualizováno18. 11. 2021, 17:23|

Vláda by mohla od prosince zavést některé kompenzace pro firmy, uvedl Havlíček. Nutné bude podle něho posílit i kapacity hygien

Vláda by mohla od prosince spolu s chystaným zrušením uznávání antigenních testů zavést některé kompenzační programy pro firmy. Ty jsou už připravené, ale musí se na nich shodnout profesní svazy a budoucí vláda. Kompenzace by se mohly pohybovat řádově kolem jedné miliardy korun měsíčně, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) ministr průmyslu a obchodu a dopravy v demisi Karel Havlíček (ANO). Uvedl také to, že kvůli Landově iniciativě, která vyzvala k zahlcení krajských hygienických stanic (KHS), bude teď nutné jejich kapacity posílit.
14. 11. 2021Aktualizováno14. 11. 2021, 14:15|

Podpůrné covidové programy míří ke konci. Strany ale pro volby zvažují, jak oživit ekonomiku

Covidové kompenzace pomalu končí. Resort průmyslu a obchodu počítá s tím, že je zastaví v momentě, kdy budou moci znovu otevřít všechny vládou zakázané provozy. Ministři ale počítají s tím, že bude potřeba i nadále částečně pomáhat – v omezené podobě by tedy mohl ještě dál fungovat Antivirus. A plány, jak oživit ekonomiku, postupně představují ve volebních programech i opoziční strany.
23. 5. 2021|

Všechny maloobchodní prodejny otevřou 10. května

Všechny maloobchodní prodejny podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) budou smět otevřít definitivně od 10. května, nehledě na počet nakažených koronavirem. Havlíček to ve čtvrtek řekl na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády.
29. 4. 2021Aktualizováno29. 4. 2021, 22:39|

Antigenní testy do škol dodá firma Masanta. Po Velikonocích by mohla skončit uzávěra okresů, řekl Blatný

Tendr na dodávku pěti milionů antigenních testů na koronavirus do škol vyhrála společnost Masanta, která funguje jako distributor českého výrobce respirátorů Good mask. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl, že pokud se epidemická situace bude zlepšovat, mohla by uzávěra mezi okresy skončit po Velikonocích. Registrace k očkování se od středy 7. dubna otevře i pro pracovníky terénních sociálních služeb, kteří docházejí za seniory či postiženými domů.
26. 3. 2021Aktualizováno26. 3. 2021, 17:57|

Před třiceti lety schválil parlament restituční zákon. Spory o majetek se vedou dodnes

Restituce se staly jedním z výrazných prvků transformace českého hospodářství po roce 1989. K přijetí zákona o mimosoudních rehabilitacích neboli restitučního zákona vedla před třiceti lety tehdejší československé zákonodárce snaha zmírnit následky některých majetkových křivd, kterých se po únoru 1948 dopustil komunistický režim. Federální parlament zákon schválil 21. února 1991.
21. 2. 2021|

Pondělí je posledním dnem, kdy se lidé mohou přihlásit k placení paušální daně

Pondělím skončil termín, do kdy mohli drobní podnikatelé oznámit finančnímu úřadu, že budou letos využívat nově zavedenou paušální daň. Do pondělního rána se přihlásilo 37 a půl tisíce podnikatelů. Daň je určená pro živnostníky s ročními příjmy do milionu korun. Zahrnuje odvod na sociální i zdravotní pojištění a daň z příjmů. Přes datovou schránku nebo s elektronickým podpisem můžou podnikatelé žádost odeslat ještě do půlnoci.
11. 1. 2021Aktualizováno11. 1. 2021, 20:06|

Senátoři odmítli novelu krizového zákona, která zavádí pokuty pro firmy porušující vládní opatření

Senát ve čtvrtek zamítl novelu krizového zákona, která má zavést až třímilionové sankce pro firmy za porušení protikoronavirových opatření vlády. Horní komora odmítla v prosinci tuto předlohu projednávat ve zrychleném řízení. K důvodům patřil nesouhlas senátorů s vládním záměrem pokutovat živnostníky, kteří se potýkají s dopady vládních protiepidemických opatření. Senátoři také přijali návrh, podle kterého by měla ministerstva po společnostech v holdingu Agrofert požadovat s ohledem na audit Evropské komise neoprávněně vyplacené dotace.
7. 1. 2021Aktualizováno7. 1. 2021, 15:02|

Rok 2021 přinese nižší daně zaměstnancům, paušál pro živnostníky, rychlejší odpisy i dražší cigarety

Od Nového roku se zvedají starobní důchody, průměrně o 839 korun na 15 336 korun. Vyšší částku dostanou lidé už v lednu. Zaměstnanci důsledky největší daňové změny za posledních 13 let uvidí na svých účtech reálně až v únoru. Se začátkem roku totiž končí danění platů ze superhrubé mzdy. Díky tomu klesají odvody čtyřem a půl milionu zaměstnanců. Jim i živnostníkům navíc sníží daně i štědřejší sleva na poplatníka.
1. 1. 2021|

Táhnout za jeden provaz je v našem zájmu. Vystrčil v novoročním projevu vyzval k jednotě a odpovědnosti

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) poděkoval v novoročním projevu zdravotníkům a všem, kdo se v loňském roce podíleli na boji s pandemií. Vyzval také k solidaritě a spolupráci nejen v boji s koronavirem. Svým prvním novoročním projevem navázal na tradici, kterou založil jeho loni zesnulý předchůdce Jaroslav Kubera (ODS).
1. 1. 2021Aktualizováno1. 1. 2021, 16:18|

Prezident schvaloval zákony, podepsal paušální daň pro živnostníky nebo konec skládkování v roce 2030

Prezident Miloš Zeman podepsal v pátek devět zákonů. Živnostníci a další osoby samostatně výdělečně činné tak budou moci od příštího roku platit dobrovolně takzvanou paušální daň. Zahrne odvod na sociální i zdravotní pojištění a daň z příjmů. Konec skládkování odpadu se potom posune o šest let na rok 2030. Zároveň se budou zvyšovat poplatky za ukládání odpadu.
4. 12. 2020|

Vláda schválila kompenzační bonus pro podnikatele ve výši 500 korun za den

Vláda schválila kompenzační bonus pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a malé firmy, které kvůli vládním opatřením musely omezit nebo zavřít své provozovny. Bude činit 500 korun za den. Kabinet rovněž rozhodl o prodloužení záručního programu Covid III přinejmenším do poloviny příštího roku. Prostředky bude možné využít nově i na investice. Vláda též rozhodla, že živnostníci budou mít i při druhé vlně pandemie nárok na ošetřovné. Bude ve výši 400 korun na den. Pomoc získají i zemědělci a potravináři.
16. 10. 2020|