TÉMA

Výhrůžky

Francouzští učitelé i žáci dostávají výhrůžky smrtí a bojí se o svou bezpečnost

Francouzští učitelé se bouří kvůli obavám o vlastní bezpečnost. Tamní školy se stále častěji stávají terčem kybernetických útoků. Na desítkách z nich přišly žákům přílohy s uřezanými hlavami i výhrůžkami smrtí.
5. 4. 2024|

Britští poslanci stále více čelí výhrůžkám, hlavně kvůli Gaze. Dostanou lepší ochranu

Velká Británie posiluje policejní ochranu poslanců. Zavádí zvýšené ostrahy v budově parlamentu nebo více hlídek v místech, kde někteří zákonodárci žijí. Ministerstvo vnitra na to vyčlenilo v přepočtu téměř miliardu korun. Poslanci si stěžují na nebývalý nárůst zastrašování, a dokonce i výhrůžek smrtí. Vše podle nich začalo s vypuknutím války v Gaze.
2. 3. 2024|

Soud poslal do vazby cizince obviněného ze znásilnění a pokusu o vraždu dívky

Okresní soud v Plzni v pátek poslal do vazby osmnáctiletého muže, kterého policie ve čtvrtek obvinila ze znásilnění a z pokusu o vraždu mladé dívky. Obviněný je podle policie cizinec dlouhodobě žijící v Česku, zemi původu neupřesnila. Plzeňský primátor Roman Zarzycký (ANO), který kvůli situaci svolal bezpečnostní tým, uvedl, že obviněný je Ukrajinec, nikoliv ale uprchlík. Primátor, stejně jako ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) varoval před násilím, šířením nenávisti a generalizací a vyzval lidi, aby nechali policii pracovat. Ukrajinské velvyslanectví v Česku násilný čin v Plzni odsoudilo a vyjádřilo upřímný soucit oběti.
11. 8. 2023|

Žalobce podmíněně zastavil stíhání muže obviněného z výhrůžek redaktorovi ČT Hynkovi

Státní zástupce podmíněně zastavil stíhání muže z Berounska, který podle policie vyhrožoval na sociálních sítích redaktorovi České televize (ČT) Jiřímu Hynkovi, sdělil obvodní státní zástupce pro Prahu 4 Jan Vychyta. Muž, který dostal roční zkušební dobu, vyhrožoval Hynkovi kvůli jeho reportážím o bývalé člence Rady ČT Haně Lipovské. K činu se přiznal, podle Hynka se ale omluvil až po začátku stíhání.
26. 5. 2023|

Tušl s Čermákem se odvolali proti trestům za nenávistné výroky o Ukrajincích

Patrik Tušl a Tomáš Čermák se brání proti trestům za nenávistné výroky o Ukrajincích v nahrávce na sociálních sítích. Proti říjnovému rozsudku podali odvolání. ČT to řekl mluvčí Okresního soudu v Kladně Ivo Poštolka. Soud oba muže nepravomocně poslal do vězení – Tušla na deset měsíců, Čermáka na šest měsíců. Důvodem je video, ve kterém podle obžaloby dehonestovali Ukrajince. Oba muži vinu odmítli, připustili ale nevhodnost projevu.
21. 11. 2022|

Vyhledejte pomoc a odejděte najednou, radí odborníci obětem domácího násilí

Řada žen si neuvědomuje, že domácí násilí může skončit vraždou. Je důležité, aby vyhledaly pomoc, vyzvala v pátečních Událostech, komentářích socioterapeutka a místopředsedkyně centra pro ženy Rosa Zdena Prokopová. Kriminolog a instruktor sebeobrany Pavel Houdek upozornil, že agresor vychází z předpokladu, že se oběť nebude bránit. Kritickým momentem je odchod od agresora, shodují se odborníci.
6. 8. 2022|

Česko poskytlo Ukrajině vojenský materiál za 3,5 miliardy, chystáme další dodávky, uvedla Černochová

Česká vláda zatím poskytla Ukrajině napadené Ruskem vojenský materiál za více než 3,5 miliardy korun, řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v pořadu Otázky Václava Moravce. Vládě navrhne v nejbližší době další vojenské dodávky za 600 až 700 milionů korun, avizovala. Potvrdila, že Česko dodává na Ukrajinu i těžkou vojenskou techniku. Konkretizovat to ale odmítla.
29. 5. 2022Aktualizováno29. 5. 2022, 14:12|

Ukrajina se musí postavit realitě čelem a začít mluvit s Putinem, připustil Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Ukrajina netouží po rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, ale že se musí vyrovnat s tím, že vzájemná komunikace bude pravděpodobně nutná k ukončení války. Britský premiér mezitím vyzval k dodávkám salvových raketometů na Ukrajinu. Česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS) jednala o aktuální situaci na Ukrajině se svým slovenským protějškem Jaroslavem Naděm. Společně odmítli tvrzení o existenci dohody v NATO, podle které země Aliance nebudou dodávat na Ukrajinu některé těžké zbraně.
27. 5. 2022Aktualizováno27. 5. 2022, 20:05|

Za vyhrožování likvidací členům vlády dostal muž tříletou podmínku

Muž, který loni v únoru na sociální síti vyhrožoval likvidací členům české vlády, souhlasil s tříletou podmínku. Dohodu o vině a trestu schválil i Krajský soud v Hradci Králové. České televizi to řekla jeho mluvčí Kateřina Podeszwová. Muž zveřejnil výhrůžky na ruské sociální síti VKontaktě, vládu tím chtěl přimět k neprodlužování nouzového stavu.
29. 4. 2022|

Premiér Johnson zápasí o politické přežití. Po večírcích se hovoří i o výhrůžkách

Potíže britského premiéra Borise Johnsona se vrší. Ještě neskončilo vyšetřování jeho účasti na večírku během koronavirových opatření a už se objevily údajné výhrůžky vůči konzervativním poslancům, aby se ho nepokoušeli sesadit. Informoval o tom zpravodaj ČT v Británii Bohumil Vostal.
21. 1. 2022|

Výhrůžky, nevhodné chování, vulgarita. Nemocnice navyšují ostrahu, někde pomáhá policie

Zdravotníci v nemocnicích i v očkovacích centrech se potýkají s rostoucí agresivitou lidí. Častěji čelí slovním útokům, někde řeší ale i fyzickou agresi. Podle nemocnic za tím stojí zvyšující se napětí ve společnosti v souvislosti s covidem. Například Fakultní nemocnice Ostrava z důvodu útoků musela několikrát navýšit ostrahu. Na očkovací centra v brněnském obchodním centru (OC) Olympia nebo ve Frýdku-Místku pak dohlíží policie.
13. 12. 2021|

Policie obvinila dva muže kvůli vyhrožování pobodáním Tomia Okamury

Policie obvinila dva muže ze severu Čech kvůli videonahrávce, na které jeden z nich vyhrožuje pobodáním šéfa SPD Tomia Okamury. Druhý obviněný nahrávku živě vysílal na sociální síti. V případě odsouzení jim hrozí až tři roky za mřížemi. České televizi to sdělila mluvčí policie v Libereckém kraji Vladimíra Šrýtrová. Deník N uvedl, že účastníci setkání v českolipské restauraci tvrdí, že šlo o nadsázku.
21. 9. 2021|

Soud poslal do vazby muže obviněného ze střelby na úřadu práce

Soud v pátek poslal do vazby šestašedesátiletého muže, kterého policie viní z vraždy zaměstnankyně úřadu práce a z dalších trestných činů. Panují obavy, že by muž na svobodě pokračoval v trestné činnosti nebo že by utekl. Po skončení vazebního zasedání to řekla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcela Pröllerová.
2. 7. 2021|

Afghánci, kteří pracovali pro alianční vojska, se bojí pomsty Talibanu. Případy z minulosti jejich obavy potvrzují

Zářijový termín úplného stažení desetitisícové mise NATO z Afghánistánu se blíží a v zemi narůstají obavy z Talibanu. Největší strach mají místní, kteří v minulých letech spolupracovali se zahraničními silami. Tlumočníci, kuchaři či zásobovači se obávají pomsty islamistů. Lidskoprávní organizace zvyšují tlak na západní vlády, aby se o své spolupracovníky postaraly.
19. 6. 2021|

Svědka v případu nemocničních zakázek hlídá policie. Horáčkovi vyhrožují smrtí

Policie znovu hlídá ústřední postavu kauzy nemocničních zakázek Tomáše Horáčka. Detektivové mají k dispozici svědectví i nahrávky, z nichž vyplývá, že muž, který mluví o pozadí údajné korupce, může být v ohrožení života.
16. 2. 2021|

Obce si už nemusí zjišťovat data o nákaze z médií. Příští týden jim rozešleme informace, řekl šéf ÚZIS

Česká města i obce během příštího týdne získají data o nákaze koronavirem na svém území. Uvedl to ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Podle něho tak obce prostřednictvím jeho úřadu získají údaje na úrovni obcí s rozšířenou působností. Starostové a hejtmani během minulého měsíce kritizovali, že jim stát o nákaze v jejich regionech neposkytuje dostatečné informace.
9. 8. 2020|

S koronavirem se šíří i strach. Nemocní čelí útokům okolí, pomáhají jim psychologové

Obavy z nákazy i osamělost. Psychologové upozorňují, že současná krize může mít na některé lidi i dlouhodobé dopady. Na lince zřízené armádou mluví i s volajícími, kteří čelí útokům okolí kvůli tomu, že prodělali koronavirové onemocnění.
12. 4. 2020|

Falešné zprávy o bombách na úřadech či ve školách. Rusko čelí sérii anonymních výhrůžek

Série anonymních výhrůžek komplikuje život v některých velkých ruských městech. Neznámí pachatelé vyhrožují bombovými útoky především v Moskvě už téměř dva měsíce. Zaměřují se hlavně na místa, kde se soustředí hodně lidí. Podle ruských tajných služeb část anonymních e-mailů přichází ze zahraničí.
24. 1. 2020|

Při nehodě armádního vrtulníku na Tchaj-wanu zemřelo osm lidí, mezi nimi i náčelník generálního štábu

Při nehodě tchajwanského armádního vrtulníku ve čtvrtek zahynulo osm lidí, včetně náčelníka generálního štábu Šen I-minga a dalších vysoce postavených představitelů armády. Uvedlo to místní ministerstvo obrany. Havárii přežilo pět ze 13 lidí, kteří byli na palubě.
2. 1. 2020Aktualizováno2. 1. 2020, 11:06|

Přibývá výhrůžek na internetu. Právničku pronásledují již dva roky

Nenávistných komentářů a výhrůžek na internetu přibývá. Potvrzují to data policie, která takových případů řeší čím dál víc. Přesto jsou někteří poškození i pachatelé přesvědčení, že vyšetřovatelé ke všem nepřistupují stejně. Ti to odmítají.
16. 12. 2019|

Policie varovala střední a vysoké školy před útokem střelce. Vyhrožoval jim šestnáctiletý mladík

Policie v pondělí odpoledne varovala střední a vysoké školy před možným útokem střelce. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) se podařilo identitu pachatele, který střelbou na sociální síti vyhrožoval, zjistit. Šlo o šestnáctiletého mladíka, který se k činu přiznal. Zatímco policie mluvila o ohrožení škol v několika regionech, Hamáček na Twitteru napsal pouze o pražských školách.
10. 6. 2019Aktualizováno10. 6. 2019, 19:38|

Afghánský chlapec dostal vysněný dres s podpisem Messiho. Teď je terčem Talibanu

Malého afghánského fotbalistu Murtazu Ahmadího před třemi lety proslavila fotka na Facebooku, na které je oblečený do improvizovaného dresu z igelitové tašky s číslem 10. Tedy s číslem, které patří jeho fotbalovému idolu Lionelu Messimu. Fotka obletěla svět a Murtaza se dočkal dresu skutečného, i s podpisem. Rodině to ale způsobilo velké potíže.
14. 2. 2019|