TÉMA

Výslech

Ministerstvo spravedlnosti chce umožnit soudní výslech svědka nebo znalce odkudkoli

Soudní výslech svědka nebo znalce odkudkoli by mohla umožnit novela trestního řádu. Zatím musí během videokonference u vyslýchaného být soudem pověřený člověk, který zajišťuje, že výpověď nikdo další neovlivňuje. Výslechy jsou tak omezené na budovy soudů, věznic nebo policejních služeben. Proti videokonferencím bez kontroly na místě je ale Nejvyšší soud.
15. 3. 2024|

Soud vyslechl zdravotnice pracující s Cimickým. Nevhodné chování k pacientkám nezaznamenaly

Obvodní soud pro Prahu 8 ve čtvrtek pokračuje v projednávání kauzy psychiatra Jana Cimického, který je obžalovaný z desítek případů vydírání a ze čtyř znásilnění. Vyslýchá svědky, část z nich vypovídá za zavřenými dveřmi. Šestasedmdesátiletý lékař k aktuálnímu jednání nepřišel, v minulosti obžalobu odmítl. Hlavní líčení je nařízené i na duben.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 14:05|

Soudy míří od cédéček k centrálnímu úložišti na serverech

Pokračující elektronizace justice má přinést i konec vypalování statisíců CD nosičů na soudech. Na cédéčkách stále musí soudy uchovávat zvukové záznamy z jednání. Do konce roku by mělo kompaktní disky nahradit centrální datové úložiště ministerstva spravedlnosti, ze kterého si budou moci soubory stáhnout například i advokáti.
26. 2. 2024|

Útok v třebíčské škole prověřuje policie jako pokus o vraždu

Jako pokus o vraždu prověřují policisté středeční útok žáka na pracovnici třebíčské střední průmyslové školy. Zatím ho však nevyslechli, chlapec byl po útoku hospitalizován a je stále v péči lékařů. Protože je útočník nezletilý, je policie i škola skoupá na informace a nechtějí zveřejnit žádné další podrobnosti.
21. 12. 2023|

Policie nakrátko zadržela bývalou premiérku Skotska Sturgeonovou ve věci financování strany

Policie v neděli zadržela bývalou skotskou premiérku Nicolu Sturgeonovou v souvislosti s probíhajícím vyšetřováním financování Skotské národní strany (SNP). Večer ji propustila bez obvinění. Informovala o tom BBC. Kvůli stejnému vyšetřování byl už na začátku dubna zadržen, vyslechnut a poté bez obvinění propuštěn i manžel bývalé předsedkyně SNP a skotské expremiérky Peter Murrell, který v březnu rezignoval na funkci výkonného ředitele SNP. Tehdy policisté prohledali rovněž dům Sturgeonové a sídlo strany v Edinburghu.
11. 6. 2023Aktualizováno11. 6. 2023, 19:12|

Natočila ruské tanky, stálo ji to svobodu. Ukrajinskou učitelku okupanti půl roku věznili a mučili

Když kolem šestadvacetileté učitelky z Ukrajiny na počátku masivní ruské invaze projížděly ruské tanky, neváhala vzít do ruky svůj telefon. Záběry však Viktorii Andrušu nakonec stály svobodu. Rusové totiž materiál našli a učitelku vzali do zajetí. V cele, kde ji okupanti mučili, se uklidňovala vzpomínáním na svou práci a žáky. Loni v září Andrušu Rusové po šesti měsících vyměnili. Její příběh přibližuje zpravodajka ČT na Ukrajině Barbora Maxová.
10. 3. 2023|

Inspekce BIS se zajímá o únik informací o odposleších. Vyslechla i prezidenta Zemana

Prezidenta Miloše Zemana vyslechla inspekce Bezpečnostní informační služby, která vyšetřuje podezření na únik utajených informací. Návštěvu agentů potvrdil při své účasti u voleb svého nástupce sám prezident. Podle Deníku N šetření souvisí se Zemanovým dřívějším prohlášením, že tajná služba odposlouchávala jeho okolí, přičemž se odkázal na důstojníka BIS.
27. 1. 2023|

30 let zpět: Problémy s prostitutkami

Takzvaná divoká 90. léta měla mnoho podob. Jednou z nich byla i severočeská část mezinárodní silnice E55, známá pro velké množství postávajících prostitutek. Ale na rozdíl od jejich zákazníků obyvatelé města Dubí už tak nadšení nebyli. Reportáž ukazuje nejen policejní zátah a rozhovory s příslušnicemi tohoto řemesla, ale také důvody, proč dubská radnice s nimi nemohla nic dělat.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
19. 4. 2022|

Syna letce RAF Ocelky vychovávali prarodiče v Brně. Otce Igor nikdy neviděl, matku až po válce

Igor Ocelka se narodil 17. července 1939, sedmnáct dnů poté, co jeho otec Josef odešel do zahraničního odboje. Později se stal velitelem pověstné 311. československé bombardovací perutě RAF. Otec se synem se nikdy neviděli, Josef v Británii zahynul. Matku poznal Igor až po válce, musela utéct před gestapem. Jako syn letce RAF to neměl jednoduché, nemohl studovat, s matkou, která žila v Londýně, se setkal jen několikrát.
9. 4. 2022|

Kauzu trafik kolem Nečasové bude řešit jiná soudkyně. Hrozí, že se líčení vrátí na začátek

Jedna z nejdéle trvajících trestních kauz – takzvaných trafik kolem Jany Nečasové – bude mít novou soudkyni. Poté, co justici opustila jedna z nejdéle sloužících soudkyň – Helena Králová – převezme případ její nástupkyně, kterou teprve tento měsíc do funkce jmenoval prezident Miloš Zeman. Králová před odchodem do důchodu nestihla případ dokončit, a tak hrozí, že se bude celé líčení opakovat od začátku.
31. 1. 2022|

Sněmovna reprezentantů hlasovala pro stíhání Trumpova poradce Meadowse kvůli lednovému útoku na Kapitol

Americká Sněmovna reprezentantů v úterý odsouhlasila návrh na stíhání Marka Meadowse, bývalého personálního šéfa a poradce exprezidenta Donalda Trumpa, za pohrdání Kongresem kvůli nevyslyšení obsílky. Meadows se po vyzvání nedostavil na výslech před komisi, která vyšetřuje útok na sídlo Kongresu z 6. ledna, a neposkytl orgánu požadované dokumenty. O výsledku hlasování informovala stanice CNN.
15. 12. 2021|

Policie vyslýchá okolí prezidenta. Prověřuje podezření na neposkytnutí pomoci

Šéf protokolu Pražského hradu Vladimír Kruliš ve středu vypovídal na policii v souvislosti s prověřováním, zda se před hospitalizací prezidenta Miloše Zemana někdo nedopustil trestného činu neposkytnutí pomoci. O tom, že policie v úterý zahájila výslechy zaměstnanců Pražského hradu, informoval server iROZHLAS.cz. V úterý byl podle webu na policii vypovídat šéf ochranky prezidenta Martin Baláž, ve čtvrtek čeká výslech kancléře Vratislava Mynáře. Policie také prověřuje možné padělání prezidentova podpisu.
10. 11. 2021Aktualizováno10. 11. 2021, 13:04|

Šaroch v kauze Čapí hnízdo pochybil, nereagoval na informace k výslechu svědků, uvedlo VSZ

Dozorující žalobce Jaroslav Šaroch v kauze Čapí hnízdo podle Vrchního státního zastupitelství (VSZ) pochybil, když bezokladně nereagoval na nové informace týkající se možného výslechu svědků. Tímto pochybením došlo podle VSZ ke vzniku průtahů v trestním řízení. Pražské městské státní zastupitelství, na němž Šaroch působí, uvedlo, že závěry dohledové činnosti bere na vědomí, bude se jimi zabývat a zváží vhodná opatření.
23. 9. 2021Aktualizováno23. 9. 2021, 17:20|

Babiš mladší vypovídal kvůli Čapímu hnízdu šest hodin. Tvrdí, že premiér z něj udělal bílého koně

Premiérův syn Andrej Babiš mladší v pondělí opět vypovídal na policii. Více než šestihodinové svědectví se mělo týkat kauzy Čapí hnízdo. Babiš mladší mimo jiné řekl, že z něj jeho otec Andrej Babiš (ANO) udělal takzvaného bílého koně. Předseda vlády v pondělí nereagoval, dlohodobě však tvrzení svého syna odmítá a tvrdí, že je nemocný. Babiš mladší už minulý týden vypovídal kvůli svému údajnému zavlečení na Krym.
13. 9. 2021|

Muže, který v Praze zastřelil úřednici, vyslechla policie. Vyrobil si brokovnici a plánoval další činy

Z výslechu muže, který v úterý zastřelil ženu na Úřadu práce v Praze, vyplývá, že chtěl v páchání zvlášť závažných zločinů pokračovat. Motivem byla msta za údajná příkoří. Policie předpokládá, že muže obviní z několika trestných činů včetně vraždy, za kterou hrozí až výjimečný trest. Navrhne také jeho vzetí do vazby a požádá o vypracování posudku k jeho psychickému stavu. Muž s kriminalisty spolupracuje, své činy popisuje a přiznal se k nim.
30. 6. 2021Aktualizováno30. 6. 2021, 21:26|

Popravu odbojáře Procházky odložil Hitler, až Německo zvítězí. Gilotině nakonec neunikl

I více než sedmdesát let po konci nacistické okupace vydávají archivy nové dokumenty. Jeden odhaluje podrobnosti o osudu brigádního generála in memoriam Olega Václava Procházky. Do jeho případu se osobně vložil Adolf Hitler.
12. 4. 2021|

Hráli muziku jak žiletky, tak museli do podzemí. Před 40 lety zazněl první koncert Psích vojáků

Jedinečná muzika na hraně žánrů, které dominuje burácení piana a sugestivní hlas Filipa Topola. To jsou Psí vojáci, jedna z nejvýraznějších kapel, které vzešly z undergroundu, známá písněmi jako Žiletky, Chce se mi spát nebo Marilyn Monroe. Svůj první koncert odehráli právě před čtyřiceti lety, 3. listopadu 1979 na Pražských jazzových dnech. Mladí kluci vzbudili zájem publika i Státní bezpečnosti. Na první výslech musel Topol dřív, než dostal občanský průkaz.
3. 11. 2019|

Indonéská policie při výslechu použila hada. Nebyl jedovatý, hájí se po zveřejnění záznamu

Na internetu se objevilo video, na kterém indonéská policie používá hada při výslechu. Zadržený muž na záznamu sedí v poutech na zemi, je omotaný hadem a křičí. Policisté se smějí a vyhrožují muži, že mu dají hada do úst nebo do kalhot. Šéf místní policie se po zveřejnění videa za postup omluvil.
11. 2. 2019|