TÉMA

Střecha

Útok v Moskvě je součástí války s protimuslimskými zeměmi, uvedl Islámský stát. Obětí je přes sto

Počet obětí pátečního teroristického útoku v Krasnogorsku na okraji Moskvy vzrostl na 133. Střelba skupiny ozbrojenců do návštěvníků koncertu si navíc vyžádala 147 zraněných, řada z nich je zraněna těžce, píší agentury TASS a Reuters. V sobotu se k útoku opět přihlásil Islámský stát (IS), který večer na sociální síti zveřejnil video, o němž tvrdí, že se jedná o záběry z útoku. Podle ředitele ruské tajné služby FSB Alexandra Bortnikova bylo zadrženo jedenáct lidí, uvedla agentura TASS s odvoláním na Kreml. Ruský lídr Vladimir Putin oznámil, že oběti útoku uctí nedělní celostátní smutek.
23. 3. 2024Aktualizováno23. 3. 2024, 23:36|

Slíbili opravu střechy, místo práce zmizeli s penězi. Policie hledá další oběti skupiny podvodníků

Přes dva miliony korun měla vylákat od důvěřivých lidí skupina podvodníků z Novoborska. Podle policie falešní řemeslníci slibovali opravu střechy. Té se ale zákazníci nedočkali. Případem se zabývají kriminalisté z Jablonce nad Nisou, kteří už v souvislosti s kauzou obvinili šest lidí. Protože prověřování dál pokračuje, může počet poškozených i celková výše škody ještě vzrůst.
7. 3. 2024|

Už dva roky se opravuje Průmyslový palác na pražském Výstavišti. Letos přijdou na řadu střechy

Letošní práce na opravě a dostavbě Průmyslového paláce na pražském Výstavišti přinesou nové střechy. V rámci pokračujících prací dělníci dokončí i ocelovou konstrukci obnovovaného křídla nebo dodělají podzemní přístavky. Vrátí se také opravené vitráže a hodiny, řekli radní Adam Zábranský (Piráti) a David Čech, vedoucí projektu ze společnosti Metrostav DIZ. Část paláce vyhořela 16. října 2008. Kompletní rekonstrukce začala v únoru 2022 a původně měla skončit v roce 2025, avšak komplikace opravy prodlouží. Náklady mají být zhruba 2,64 miliardy korun.
6. 3. 2024|

V Tanvaldu hořel rekonstruovaný bývalý penzion, zranění jsou tři dělníci a hasič

V Tanvaldu na Jablonecku od rána hořela rekonstruovaná budova bývalého penzionu, vyhlášen byl třetí stupeň poplachu. Hasičům se požár podařilo zlikvidovat v odpoledních hodinách. Zranění utrpěli čtyři lidé. Jde o tři dělníky, kteří uvnitř pracovali, a jednoho hasiče, pod nímž se při hašení propadla konstrukce. Hasiči odhadli škodu na deset milionů korun.
15. 9. 2023Aktualizováno15. 9. 2023, 17:53|

Hasiči měli kvůli bouřkám stovky výjezdů. Na Olomoucku i Mělnicku po zásahu bleskem hořelo

Hasiči mají po středečních silných bouřkách na kontě stovky výjezdů po celém Česku. Středočeští hasiči vyjížděli ve středu večer a v noci na čtvrtek nejčastěji k popadaným stromům a odčerpávání vody. V Tuhani na Mělnicku zapálil ve středu večer blesk stodolu, škoda je 3,5 milionu korun. Požáry v souvislosti s úderem blesku likvidovali také hasiči na Olomoucku. Ve Šternberku hořela střecha dílny u rodinného domu a v Uničově – Dolní Sukolomi střecha zemědělského objektu. V Pardubickém kraji spadlé stromy zastavily vlakovou dopravu a stovky domácností byly kvůli poruchám na vedení vysokého napětí bez proudu.
17. 8. 2023Aktualizováno17. 8. 2023, 19:21|

Poslední představení v kině Scala. Technici přes léto prověří statiku střechy

Poslední promítání v brněnském kině Scala mohli diváci navštívit v pátek. Po víkendu si budovu v centru města, ve které sídlí vedle kina také Divadlo Bolka Polívky, převezmou technici. Budou zkoumat statiku střechy. Na konci léta odborníci rozhodnou, kdy a jestli vůbec bude možné provozy obnovit.
1. 7. 2023|

Českem prošly silné bouřky, zkomplikovaly dopravu i dodávky elektřiny

Kvůli silné bouři postupující z Německa do Česka absolvovali ve středu odpoledne hasiči v několika krajích dohromady stovky výjezdů. Na Vysočině museli kvůli počasí zasahovat na více než 140 místech, na jihu Čech bylo zásahů kolem 250. Celkem jich generální ředitelství hasičů ve středu k půl sedmé evidovalo přes 850. Na Opavsku silný vítr zničil desítku střech, další poškodil. Popadané stromy také na jihu či západě Čech omezily vlakovou dopravu.
21. 6. 2023Aktualizováno22. 6. 2023, 07:47|

Škoda po požáru prodejny v Tehovci u Prahy je 60 milionů, na místě jsou vyšetřovatelé

Hasiči pokračují v likvidaci požáru, který ve středu večer zachvátil prodejnu se zahradní technikou Hecht v Tehovci u Prahy. Postupně snížili stupeň poplachu z nejvyššího čtvrtého až na první a dohašují ohniska. Předpokládaná škoda je 60 milionů korun, příčina zatím není známa. Na místě pracují vyšetřovatelé. Většina jednotek už odjela, zásah ale ještě neskončil. O dalším postupu se rozhodne po kontrole v 18:00, řekla mluvčí krajských hasičů Vladimíra Kereková.
17. 5. 2023Aktualizováno18. 5. 2023, 14:42|

Olomoucký kraj chystá opravu Vlastivědného muzea. Před dvanácti lety přitom prošlo rekonstrukcí

Vlastivědné muzeum v Olomouci otevřelo expozici Příběh kamene v budově na Denisově ulici. Ta byla ještě před třemi měsíci kvůli střeše v havarijním stavu. Nyní jsou problematická místa dočasně zajištěná a Olomoucký kraj se je chystá v nejbližších měsících opravit, bude to stát několik milionů korun. Budova přitom před dvanácti lety prošla rozsáhlou rekonstrukcí.
6. 5. 2023|

Tornádo se o víkendu vyskytlo i v Nejepíně, potvrdil ČHMÚ. Urazilo zhruba kilometr

Nejepín na Havlíčkobrodsku zasáhlo v sobotu slabé tornádo, na Facebooku to potvrdil Český hydrometeorologický ústav s odkazem na terénní šetření neziskové organizace Czech Thunderstorm Research Association. Dráhu tornáda meteorologové odhadli na 750 metrů až kilometr. Ve stejný den bylo slabší tornádo také v obci Lubná u Poličky na Svitavsku, která je od Nejepína vzdušnou čarou asi 45 kilometrů.
3. 5. 2023|

Tornádo v Turecku zdevastovalo stanový tábor pro oběti zemětřesení, zraněných jsou desítky

Jeden člověk zemřel a pět desítek dalších utrpělo zranění ve čtvrtek kvůli silné bouři doprovázené tornádem, která zasáhla tureckou provincii Kahramanmaraş. Silný vítr u města Pazarcik odnášel střechy a převracel auta. Živel zničil i stanové městečko, v němž žijí lidé, kteří při únorovém zemětřesení přišli o střechu nad hlavou. Podle turecké agentury DHA vichřice zdevastovala na 170 stanů.
21. 4. 2023|

V Terezíně se hroutí i zbrojnice. Na nutné opravy nejsou peníze, město spoléhá na vládní komisi

V Terezíně se hroutí další historický objekt. Žižkova kasárna následuje sousední rozsáhlá zbrojnice. Ani jedna z budov neprošla rekonstrukcí, obě mají pořád původní střechy z osmnáctého století. Místní radnice ale peníze na nákladnou rekonstrukci nemá. Kvůli pomoci bývalému vojenskému městu už dokonce vznikla speciální vládní komise.
15. 4. 2023|

Středozápad a jih USA zasáhla tornáda a bouře, šest států hlásí mrtvé

Tornáda ve Spojených státech za poslední den zabila nejméně 18 lidí a způsobila značné škody na majetku. Bouřlivé počasí se projevovalo napříč většinou amerického jihu a středozápadu, nejméně v sedmi státech se však podle agentury AP vytvořila tornáda, kterých mohly být desítky. Oběti hlásí státy Arkansas, Indiana, Alabama, Illinois a Mississippi a Tennessee.
1. 4. 2023Aktualizováno1. 4. 2023, 20:18|

Národní muzeum v Praze se v laboratořích pokusí zachránit požárem zničené exponáty z Banské Štiavnice

Odborníci z Národního muzea se pokusí preparovat nebo konzervovat v laboratořích v Praze exponáty z požárem zasažené Banské Štiavnice. Od pondělka také pomáhali na žádost slovenské strany se záchranou mineralogické expozice ve Slovenském hornickém muzeu. Další sbírkové předměty se ale nacházejí v nepřístupném vyhořelém výstavním sále muzea, kde se zřítila střecha.
30. 3. 2023|

V Příbrami zavalila střecha čtyři dělníky, jeden z nich je vážně zraněný

Střecha neobývaného domu v sobotu dopoledne v Příbrami zavalila čtyři dělníky, jeden z nich je vážně zraněný. Všichni včetně zraněného se dostali z trosek ven. Další pracovníci se nepohřešují, čtyři dělníci byli v době neštěstí na obědě. Místo opakovaně prohledali psi cvičení na vyhledávání zavalených lidí. Na vyklízecí práce dohlíží i statik. Kriminalisté zjišťují, zda se nestal trestný čin.
29. 10. 2022Aktualizováno29. 10. 2022, 18:10|

Chátrající kasárny v Terezíně by se mohly dočkat opravy, přimluvil se za ně i prezident

Vláda by mohla příští týden zaúkolovat některého z ministrů opravou slavných chátrajících Žižkových kasáren v Terezíně. Prezident Miloš Zeman během návštěvy Ústeckého kraje navrhl, aby si rozsáhlý areál vzala zpět armáda. Terezín sám na opravu za miliardu nemá.
23. 10. 2022|

Zájem o soláry roste, čeká se na ně i rok. Vláda fotovoltaiku podporuje

Loni v Česku přibylo 62 megawattů solárních elektráren, o pětinu víc než předloni. Růst táhnou dotace na jejich výstavbu i zájem domácností o menší instalace; firemních projektů vzniklo méně. Vláda chce panely osadit sto tisíc střech, s provozní podporou nových větších fotovoltaik ale váhá.
25. 1. 2022|

Českem se prohnal silný vítr, ve středních a východních Čechách vyhlásil ČEZ kalamitu

Českou republiku zasáhl ve čtvrtek silný vítr. Potíže působil zejména v západní polovině země, kde vyvracel stromy, lámal větve, někde poničil střechy. Hasiči do podvečera vyjížděli v souvislosti s počasím k téměř třem tisícům případů. Popadané stromy na několika místech zastavily dopravu a energetici kvůli větrnému počasí zaznamenali přes tři sta tisíc odběrných míst bez elektřiny, zejména ve středních Čechách. V části republiky vyhlásili kalamitní stav, opravy na některých místech dokončí až v pátek.
21. 10. 2021Aktualizováno21. 10. 2021, 21:51|

V tornádem zasažených obcích končí stav nebezpečí. Kraj bude chtít po vládě další peníze

V obcích na jižní Moravě, které na konci června zasáhlo tornádo, v pondělí končí stav nebezpečí. Z oblastí tak odchází například vojáci, kteří pomáhali zejména ve skladech. Naopak policisté ve stejném nasazení jako doposud zůstanou na místě do 3. září. I nadále však bude policie do oblastí posílat pravidelné hlídky. Podle hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha (KDU-ČSL) jde o formální věc. Změna je podle něj zejména v tom, že práce ve skladech si budou nyní koordinovat obce.
23. 8. 2021Aktualizováno23. 8. 2021, 11:45|

Plecharéna dostane novou střechu. Bude opět z plechu

V Olomouci začala rekonstrukce zimního stadionu. Hala zvaná Plecharéna dostane novou střechu, stará totiž podle odborníků dosloužila a hrozilo, že kvůli ní budou muset stadion zavřít. Nová střecha bude opět ze stejného materiálu, který stadionu vysloužil přezdívku. Výměna krytiny potrvá tři měsíce a město za ni zaplatí 30 milionů korun.
5. 5. 2021|

Olomoucká radnice se už tři roky schovává pod lešením. Vrací se na ni stovky let staré prvky

Už několik let obyvatelé a návštěvníci města neviděli jednu z nejvýznamějších olomouckých památek v plné kráse. Historická budova radnice prochází kompletní opravou už od začátku roku 2017. Po dokončení by mohla částečně vypadat jako před sto lety, orloji však zůstane jeho „budovatelský“ vzhled. Radnici stále chybí část hlavní věže, práce výrazně zbrzdila i současná koronavirová krize.
17. 5. 2020|

Projektanty spadlé střechy z České Třebové odvolací soud nevyslyšel. Jejich tresty platí

Odvolací soud v Pardubicích zamítl odvolání dvou projektantů, kteří navrhovali zřícenou střechu sportovní haly v České Třebové. Ta spadla v lednu 2017 při florbalovém turnaji dětí, všech 80 lidí tehdy stačilo z haly utéct. Soud první instance rozdal oběma mužům podmíněné tresty.
9. 5. 2019Aktualizováno9. 5. 2019, 14:38|

Oprava střechy jihlavského chrámu se blíží ke konci. Potřeba bylo 85 tisíc bobrovek

Vrcholí dvouletá oprava zastřešení kostela svatého Jakuba v Jihlavě. Dokončuje se například výměna 85 tisíc střešních tašek. Tesaři připravují taky vyhlídkovou lávku pro turisty a návštěvníky kostela. Kolegové se s kamerou dostali až k dělníkům přímo na střechu.
10. 2. 2019|