TÉMA

Petr Malý

Soud potřetí potrestal Viktoriagruppe a jejího jednatele za podvod s chybějící naftou

V kauze chybějící české nafty v bavorském skladu uznal ve středu soud i napotřetí vinnými zkrachovalou německou firmu Viktoriagruppe a jejího jednatele Petra Malého. Muži za podvod uložil sedm let vězení a desetiletý zákaz působit ve vedení firem nebo ochraňovat hmotné rezervy státu. Činnost při ochraně státních rezerv na stejně dlouhou dobu zakázal i samotné firmě. Ostatní tři zaměstnance české pobočky firmy opět zprostil viny. Verdikt není pravomocný, státní zástupce trvá na potrestání všech obžalovaných. Viktoriagruppe a Malý podle rozsudku podvodem připravili Správu státních hmotných rezerv (SSHR) o 108 milionů korun.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 13:02|

Reportéři ČT: Vedení Ústeckého kraje necítí politickou odpovědnost za dění kolem Krajské zdravotní

Muž, kterého nikdo nezná, přesto měl úkolovat šéfy krajských nemocnic. Že právě dosud neznámý podnikatel má stát za velkou korupční kauzou, vyšlo najevo, když začala policie před třemi týdny zatýkat v Ústí nad Labem a v Jihlavě. Obvinila nejvyšší vedení tamních nemocnic a pět lidí skončilo ve vazbě. Policie prověřuje více než čtyřicet výběrových řízení za stovky milionů korun. A řeší se také politická odpovědnost – hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) prý za to, co se stalo, politickou odpovědnost necítí. Pro Reportéry ČT o tom natáčeli Jana Neumannová a Ondřej Golis.
11. 3. 2024|

Tři obvinění v kauze veřejných zakázek Krajské zdravotní a Nemocnice Jihlava usilují o propuštění z vazby

Zatím tři z pěti obviněných, které soud v minulém týdnu poslal v případu údajné manipulace nemocničních zakázek do vazby, podali stížnost proti této formě stíhání. České televizi to řekla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 9 Barbora Chlostová. Ostatní si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Kvůli kauze minulé pondělí zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) na téměř čtyřiceti místech po celé republice. Po zásahu obvinila deset lidí.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 17:08|

Soud poslal do vazby exředitele Krajské zdravotní a další čtyři z deseti obviněných v kauze nemocnic

Obvodní soud pro Prahu 9 poslal do vazby bývalého ředitele ústecké Krajské zdravotní Petra Malého i podnikatele Tomáše Buriana, který měl řídit skupinu, jež ovlivňovala veřejné zakázky v Krajské zdravotní a v jihlavské nemocnici. Následně do vazebních cel zamířili i podnikatelé Miroslav Hůserek a Jan Mára a nakonec i ředitel Nemocnice Jihlava Lukáš Velev. Policie v kauze začala stíhat deset lidí kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu. V pondělí kvůli tomu ve zdravotnických zařízeních zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).
21. 2. 2024Aktualizováno21. 2. 2024, 15:23|

Ministerstvo po zatýkání v nemocnicích zastavilo dotace za miliardu. Žalobce zvažuje vazbu pro několik obviněných

Ministerstvo pro místní rozvoj v reakci na pondělní zatčení deseti manažerů v krajských nemocnicích zastavilo financování jejich projektů z evropských dotací. Celkově má jít o podporu ve výši 959 milionů korun, zjistily Seznam Zprávy. Důvodem je podle serveru podezření, že zadržení šéfové zdravotnických zařízení byli součástí organizované zločinecké skupiny a že brali úplatky za přidělení konkrétních veřejných zakázek. Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) v pondělí uvedl, že jde o podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu pro nemocnice. Vyšetřování pokračuje výslechy. Mluvčí úřadu Paula Telová Alvesová informovala, že státní zástupce zvažuje návrh na vazbu pro některé z deseti obviněných. Pro kolik lidí by mohl žalobce vazbu navrhnout, ale neupřesnila.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 20:37|

Policie zadržela deset lidí kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu, Krajská zdravotní odvolala ředitele

Policie zadržela deset lidí v České republice kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu pro nemocnice, uvedl na webu Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO). O konkrétních jménech a místech úřad neinformoval, Národní centrála organizovaného zločinu (NCOZ) nicméně pod dozorem tohoto orgánu v pondělí zasahovala mimo jiné v sídle Krajské zdravotní v Ústí nad Labem a v Nemocnici Jihlava. Mezi podezřelými jsou generální ředitel a manažeři zadavatele a také ředitelé dodavatelů zdravotnické techniky, uvedl úřad. Představenstvo Krajské zdravotní následně odvolalo generálního ředitele Petra Malého.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 19:59|

Odvolací soud zrušil rozsudek v kauze Viktoriagruppe a chybějící nafty

Vrchní soud v Praze podruhé zrušil rozsudek v kauze firmy Viktoriagruppe a chybějící české nafty. Případ vrátil pražskému městskému soudu, který v květnu nepravomocně poslal na osm let do vězení bývalého jednatele společnosti Petra Malého. Vyplývá to z justiční databáze. Verdikt, který odvolací soud nyní zrušil, potrestal i samotnou firmu Viktoriagruppe, naopak tři manažery české pobočky osvobodil. Podle obžaloby připravili stát o 108 milionů korun, všichni vinu odmítají.
2. 11. 2023|

Nafta dříve uložená ve skladu Viktoriagruppe patří Česku, nemusí ji vracet, potvrdil soud

Téměř 75 milionů litrů motorové nafty dříve uložené ve skladu společnosti Viktoriagruppe v bavorském Kraillingu patří Česku. Nemusí ji vracet insolvenčnímu správci zkrachovalé firmy, potvrdil ve čtvrtek odvolací pražský městský soud. Veškeré nároky insolvenčního správce Mirka Möllena zamítl. Podle předsedkyně senátu Ivany Kotrčové nebyla rozhodnutím nijak poškozena majetková podstata společnosti, protože Česko veškeré palivo zaplatilo.
19. 10. 2023Aktualizováno19. 10. 2023, 12:55|

Soud v Jablonci nad Nisou v kauze řidičských průkazů rozdal podmínky i pokuty

Podmíněné a peněžité tresty uložil Okresní soud v Jablonci nad Nisou dalším dvěma obžalovaným v kauze neoprávněně vydávaných řidičských průkazů. U zkušebního komisaře i provozovatele autoškoly schválil dohodu o vině a trestu, kterou uzavřeli se státním zástupcem. Oba soud potrestal tříletou podmínkou se zkušební dobou na čtyři roky. K tomu musí každý zaplatit 200 tisíc korun, navíc státu propadne zabavených 83 tisíc. Petra Malého, který byl zkušebním komisařem v Tanvaldu, soud potrestal i zákazem výkonu funkce ve veřejné správě a samosprávě na čtyři roky. Rozhodnutí soudu je pravomocné.
19. 10. 2023|

Starostka Tichá rezignovala. Podle policie Městu Libavá zpronevěřila zhruba 400 tisíc korun

Starostka Města Libavá na Olomoucku Štěpánka Tichá (Nezávislá Libavá) se rozhodla k 30. září rezignovat na funkci v čele obce s pěti sty obyvateli. Tichá podle policie zpronevěřila přes zfalšované brigády 407 tisíc korun z obecních peněz. Rezignaci Tichá písemně oznámila na webu obce. Při vyšetřování se starostka ke zpronevěře přiznala, vzniklou škodu uhradila. Státní zástupkyně proto její stíhání podmínečně zastavila. Jedna z opozičních zastupitelek se obrátila na Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ). Podmíněné zastavení stíhání prověří krajské státní zastupitelství.
19. 9. 2023Aktualizováno19. 9. 2023, 18:19|

Stříž poslal ministru Blažkovi návrh na jmenování Dragouna do čela Vrchního státního zastupitelství v Olomouci

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž v pátek odeslal ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS) návrh na jmenování nového šéfa olomouckých žalobců Radima Dragouna. České televizi to sdělil mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Petr Malý. Mluvčí resortu spravedlnosti Vladimír Řepka už dříve uvedl, že se Blažek s Dragounem setká, až dostane písemný návrh. Poté sdělí další postup. Kandidáta navrhuje podle zákona o státním zastupitelství nejvyšší státní zástupce a jmenuje ministr spravedlnosti.
1. 9. 2023|

Šéfem státních zástupců v Olomouci má být ředitel GIBS Dragoun

Vrchním státním zástupcem v Olomouci má být dosavadní ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radim Dragoun. Výběrová komise jej doporučila ze tří uchazečů a nejvyšší státní zástupce Igor Stříž jej navrhne v nejbližších dnech ke jmenování ministrovi spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS), řekl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Petr Malý.
25. 8. 2023Aktualizováno25. 8. 2023, 17:08|

Soud v kauze Viktoriagruppe uložil jednateli firmy Malému osm let vězení

Pražský městský soud uložil jednateli zkrachovalé německé společnosti Viktoriagruppe Petru Malému v kauze chybějící české nafty osmiletý trest vězení. Zároveň mu na deset let zakázal působit ve vedení firem a ochraňovat státní rezervy. Podle nepravomocného verdiktu připravil podvodem Správu státních hmotných rezerv (SSHR) nejméně o 108 milionů korun. Tři manažery české pobočky společnosti soud obžaloby zprostil. Obžalobě čelila také sama Viktoriagruppe, soud ji uznal vinnou a uložil jí desetiletý zákaz činnosti při ochraně státních rezerv.
25. 5. 2023Aktualizováno25. 5. 2023, 13:04|

Soud zrušil rozsudek v kauze Viktoriagruppe a chybějící české nafty

Rozsudek v kauze společnosti Viktoriagruppe a chybějící české nafty v bavorském skladu neplatí. Zrušil ho pražský vrchní soud, který věc vrátil k dalšímu projednání. Informoval o tom mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig. Zrušený verdikt ukládal firmě i jejímu jednateli Petru Malému desetiletý zákaz ochraňování českých státních hmotných rezerv. Malého navíc posílal za podvod na sedm let do vězení a dal mu také desetimilionovou pokutu.
6. 3. 2023|

Tolik žádostí v jedné trestní věci ještě Blažek nepodal, řekl Stříž Deníku N o ministrově zájmu o bytovou kauzu

Žádosti ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) o informace týkající se kauzy kupčení s městskými byty v Brně nejvyššímu státnímu zástupci Igoru Střížovi nepřijdou šťastné. Stříž to řekl Deníku N. Dodal ale, že žádostmi Blažek nepřekračuje své pravomoci a nechce znát věci, které by ohrozily vyšetřování. Mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Petr Malý sdělil, že Stříž se odpoledne s ministrem sešel. Blažek podle deníku a Seznam Zpráv čtyřikrát žádal žalobce o informace týkající se dotyčné kauzy. Stříž pro Deník N uvedl, že dosavadní žádosti ministra byly adresovány jak jemu, tak i vrchnímu státnímu zástupci v Olomouci.
1. 3. 2023Aktualizováno1. 3. 2023, 17:48|

Nejvyšší státní zastupitelství zamítlo stížnosti proti stíhání v kauze kolem pískovny v Brně-Černovicích

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) zamítlo stížnosti pěti obviněných proti usnesení o zahájení trestního stíhání v kauze týkající se pískovny v Brně-Černovicích, informovalo o tom na webu. Šlo o čtyři lidi a jednu firmu. Policie v kauze loni na podzim obvinila sedm lidí a dvě firmy, zbylí si stížnost nepodali. V předchozích týdnech v souvisejících kauzách NSZ u čtyř lidí stíhání zrušilo.
1. 3. 2023|

Roste zájem o vytápění z hlubinných vrtů. V Ústeckém kraji tak chtějí ohřívat celá města

Roste zájem o teplo z podzemí. Zatím bylo vytápění geotermální energií spíš okrajové kvůli vysokým počátečním nákladům. V Ústeckém kraji však nyní plánují hlubinné vrty třeba města i větší organizace.
4. 12. 2022|

V areálu ústecké nemocnice se otevřela nová budova Fakulty zdravotnických studií

V areálu Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem se ve čtvrtek otevřela nová budova Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně. Objekt se stavěl dva roky a stál přes 400 milionů korun, na dalších zhruba čtyřicet milionů vyšlo vybavení. Pro studenty se dveře nové fakulty otevřou 3. října, nastoupí jich jedenáct set, řekl děkan fakulty Zdeněk Havel. Ústecké univerzitě umožnily stavbu finance z projektu RE:START Ústeckého a Karlovarského kraje.
22. 9. 2022|

V kauze chybějící české nafty dostal manažer Viktoriagruppe sedm let vězení

Soud uznal v kauze chybějící české nafty v bavorském skladu vinnou jak zkrachovalou německou firmu Viktoriagruppe, tak i dva její manažery Petra Malého a Lubomíra Novotného.  Malého poslal na sedm let do vězení a dal mu také desetimilionový peněžitý trest. Novotného potrestal tříletou podmínkou. Všem třem uložil desetiletý zákaz ochraňování českých státních hmotných rezerv. Muži vinu odmítají. Soud také zkritizoval postup Správy státních hmotných rezerv (SSHR) i kvalitu kontrol v bavorském skladu.
28. 4. 2022Aktualizováno28. 4. 2022, 11:54|

Až deset let vězení žádá žalobce pro manažery v kauze Viktoriagruppe

V kauze chybějící české nafty v bavorském skladu společnosti Viktoriagruppe žádá státní zástupce pro všechny čtyři obžalované manažery tresty vězení v rozmezí od 7,5 do deseti let. Dále pro ně chce desetimilionové peněžité tresty a také maximální, tedy desetileté zákazy činnosti. Muži podle obžaloby podvodně připravili českou Správu státních hmotných rezerv (SSHR) o 108 milionů korun.
19. 4. 2022Aktualizováno19. 4. 2022, 15:51|

Stříž nesouhlasí s osvobozujícím rozsudkem pro žalobkyni obviněnou v bytové kauze

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž podal dovolání v kauze žalobkyně Sylvy Krützner, kterou obžaloba vinila z úmyslného neodvedení daně při prodeji bytu. Nesouhlasí s Městským soudem v Praze, který ji koncem loňského roku zprostil obžaloby.
14. 3. 2022|

Česko nemá nejvyššího státního zástupce, úřad řídí Stříž. Mohlo by to zmařit významná trestní řízení, míní šéf unie žalobců

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) počínaje čtvrtkem řídí první náměstek Igor Stříž. Přebírá tak veškeré pravomoci nejvyššího státního zástupce, uvedl na webu úřadu jeho mluvčí Petr Malý. Dosavadní šéf žalobců Pavel Zeman ve funkci po rezignaci skončil ve středu. Podle některých právníků by mohlo docházet ke zpochybňování legitimity kroků, které bude Stříž ve funkci činit. Nový nejvyšší státní zástupce dosud jmenován není, ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) vládě navrhla ke jmenování právě Stříže.
1. 7. 2021|

Nemocnice v Rumburku bude od července součástí ústeckého zařízení. Péče o pacienty se má zrychlit

Krajská zdravotní převezme od prvního července Lužickou nemocnici v Rumburku. Nemocnice, která zajišťuje zdravotní péči ve Šluknovském výběžku se stane součástí ústecké Masarykovy nemocnice. Důvody jsou finanční a personální.
24. 5. 2021|

Dbalý se dovolal proti rozsudku, který mu uložil sedm let za korupci

Někdejší ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý podal dovolání proti rozsudku, podle nějž si má odpykat sedm let vězení za ovlivňování zakázek a přijímání úplatků. Dovolali se rovněž zbylí dva odsouzení, bývalá účetní nemocnice Emilie Bialešová a advokát David Michal. Uvedl to mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig. Doplnil, že v neprospěch jednoho z obžalovaných podalo dovolání také Nejvyšší státní zastupitelství.
22. 4. 2021Aktualizováno22. 4. 2021, 13:13|