TÉMA

San Francisco

Silný déšť a vítr o síle hurikánu zasáhly Kalifornii, statisíce lidí zůstaly bez proudu

Silný déšť a vítr o síle hurikánu v neděli místního času zasáhly většinu území amerického státu Kalifornie, kde miliony lidí ohrožují bleskové povodně a sesuvy půdy. Kvůli popadaným drátům elektrického vedení v pondělí ráno zůstávalo bez proudu zhruba šest set tisíc odběratelů, napsal deník The New York Times (NYT). Web PowerOutage dříve uváděl bilanci devíti set tisíc lidí bez proudu. Část obyvatel Los Angeles meteorologové vyzvali, aby nevycházeli z domů.
5. 2. 2024Aktualizováno5. 2. 2024, 15:12|

V USA se vede boj o autonomní vozy. San Francisco plánuje zákaz, Texas chce kamiony bez řidiče

V Kalifornii se rozhořel boj o další provoz samořízených vozů, které slouží jako robotaxi. Město San Francisco chce zastavit další expanzi autonomních dopravních prostředků kvůli obavám o bezpečnost. Provozovatelé se brání, že statistika nehodovosti je mnohem nižší než u aut s řidičem. Česko se snaží udržet krok se Spojenými státy a připravuje legislativu pro samořízená vozidla.
5. 2. 2024|

USA bojují s fentanylem. Syntetická droga ničí životy tisíců lidí

Americký prezident Joe Biden tento týden slíbil přijmout nové kroky pro boj se syntetickou drogou fentanyl, jejíž dopady označil za opravdovou americkou tragédii. Jen loni na předávkování zemřelo na 73 tisíc lidí. V amerických městech způsobuje epidemii závislosti a úmrtí, zvlášť mezi lidmi bez domova. Před prezidentskými volbami příští rok se témata kriminality, drog a bezdomovectví dostávají stále víc do popředí.
25. 11. 2023|

Si na summitu jednal s japonským premiérem, USA podepsaly s Filipínami jadernou dohodu

Čínský prezident Si Ťin-pching ve Spojených státech v noci na pátek poprvé po roce osobně jednal s japonským premiérem Fumiem Kišidou, bavili se i o vypouštění vody z Fukušimy. Jejich setkání se uskutečnilo na okraj summitu Asijsko-pacifického hospodářského společenství (APEC). USA a Filipíny zároveň podepsaly dohodu o jaderné energetice, kterou agentura Reuters označuje za přelomovou.
17. 11. 2023Aktualizováno17. 11. 2023, 09:48|

Čína a USA obnoví komunikaci mezi armádami. Problémem ve vztazích zůstává Tchaj-wan, řekl Si

Čína a Spojené státy se dohodly na obnovení komunikace mezi svými armádami. Ve čtvrtek to oznámil americký prezident Joe Biden po jednání v Kalifornii se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem a informovala o tom také čínská státní média. Si podle nich řekl šéfovi Bílého domu, že největší a nejvíce nebezpečný problém ve vztazích mezi USA a Čínou je Tchaj-wan. Biden podle stanice BBC na tiskové konferenci uvedl, že při jednání „zdůraznil důležitost míru a stability v Tchajwanském průlivu“.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 09:44|

Joe Biden se setkal se Si Ťin-pchingem v San Franciscu. Soupeření USA a Číny nesmí přerůst v konflikt, prohlásil

Téměř po roce spolu usedli u jednoho stolu lídři dvou největších světových ekonomik. Americký prezident Joe Biden uvedl, že doufá, že schůzka s čínským vůdcem Si Ťin-pchingem přinese obnovení „normální“ komunikace mezi oběma stranami. Na úvod setkání Biden řekl, že soupeření USA a Číny nesmí přerůst v konflikt, dosavadní jednání označil za upřímná. Si poznamenal, že se světová ekonomika vzpamatovává pomalu, zatěžuje ji podle něj protekcionismus.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 23:03|

Štáb České televize přepadli při natáčení v San Franciscu

Štáb České televize byl přepaden a okraden při natáčení v americkém San Franciscu, kde se uskuteční schůzka prezidenta Joea Bidena s jeho čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Podle zástupce šéfredaktora ČT Martina Řezníčka jsou zpravodaj i kameraman v pořádku.
14. 11. 2023|

Pandí diplomacie mezi Čínou a USA končí. Šelmy odletěly první třídou ve výběhu

Éra čínské pandí diplomacie se Spojenými státy končí. Trojice šelem z washingtonské zoo se přestěhovala zpět do Číny. O měsíc dříve, než se očekávalo, a jen pár dnů před setkáním prezidentů obou zemí. Skončila desetiletá nájemní smlouva s čínskou vládou, která byla už jednou prodloužená. Spojené státy a Čína spolupracují na chovu a ochraně ohroženého druhu od 70. let.
11. 11. 2023|

Vědci vrátili ochrnuté ženě řeč, díky umělé inteligenci promluvila skrze virtuální postavu

Američanka Ann Johnsonová ochrnula a ztratila schopnost mluvit, když v roce 2005 ve svých třiceti letech prodělala mozkovou mrtvici. Nyní se jí řeč v jisté podobě vrátila, když s ní vědci úspěšně otestovali systém kombinující neurovědu a umělou inteligenci (AI), který převedl její mozkovou aktivitu do digitální kopie jejího hlasu. Napsal o tom deník The New York Times (NYT), podle kterého průlom dává naději ostatním lidem s podobným handicapem.
28. 8. 2023|

V Kalifornii jezdí taxíky bez řidiče, ne všem ale vyhovují

Americké San Francisco se stává centrem technologie robotických taxíků. Přes odpor tamních obyvatel a běžných taxislužeb tam povolili dvěma firmám další rozšíření jejich nabídky. Dopravce Waymo smí nově jezdit rychlostí až 100 kilometrů za hodinu, ve dne, v noci a za každého počasí. Jeho konkurence Cruise nejvýš 60 kilometrů za hodinu a jen, když je hezky. Dohromady provozují 550 autonomních vozů.
12. 8. 2023|

Vědci zjistili, kde se v mozku ukrývá chronická bolest. Chtějí to využít pro pomoc pacientům

Vědci z Kalifornské univerzity v San Franciscu objevili mozkové signály, které ukazují, jak člověk prožívá chronickou bolest. Tvrdí, že jejich práce je krokem směrem k účinné léčbě lidí žijících s dlouhotrvající bolestí, která není utišitelná běžnými léky.
24. 5. 2023|

Při dvou střelbách nedaleko San Francisca zemřelo sedm lidí, podezřelého z obou zatkla policie

Při dvou případech střelby poblíž kalifornského San Francisca zemřelo v pondělí večer místního času (v úterý ráno středoevropského času) sedm lidí. Pravděpodobný pachatel obou z nich byl zatčen, uvedla podle agentury AP místní policie. Ve státě na západě USA jde už o třetí hromadnou střelbu s oběťmi na životech za tři dny. V úterý se střílelo i ve státě Washington, kde zahynuli tři lidé, a nebezpečný pachatel je na útěku.
24. 1. 2023Aktualizováno24. 1. 2023, 19:54|

Sever Kalifornie sužují záplavy. Desetitisíce lidí zůstávají bez proudu

Kalifornii zasáhly masivní záplavy, kvůli kterým nejsou sjízdné hlavní dopravní tahy a desetitisíce lidí zůstávají bez proudu. Výstraha kvůli špatnému počasí platí pro oblasti s více než patnácti miliony obyvatel. Silné bouře mají ale podle meteorologů v příštím týdnu slábnout a nahradí je lokální srážky, sněžení a nárazový vítr.
2. 1. 2023Aktualizováno2. 1. 2023, 20:24|

Twitter hromadně opouštějí zaměstnanci, platformě hrozí kolaps

Odhadem stovky zaměstnanců se rozhodly opustit firmu Twitter poté, co jim nový majitel Elon Musk dal ultimátum, aby se buď připojili k závazku tvrdě pracovat, nebo aby odešli. Twitter zaměstnancům rovněž oznámil, že do pondělí zavírá kanceláře. Krize ohrožuje samotné fungování platformy. Některé veřejně známé osoby i úřady začaly zveřejňovat alternativní místa, kde budou v budoucnu zveřejňovat informace.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 22:31|

Podezřelého z útoku na manžela Pelosiové obvinili, hrozí mu padesát let vězení

Dvaačtyřicetiletého muže podezřelého z útoku na manžela šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové v pondělí federální prokurátoři obvinili z napadení a z pokusu o únos. S odvoláním na americké ministerstvo spravedlnosti o tom informuje agentura Reuters.
31. 10. 2022|

Biden odsoudil útok na manžela Pelosiové a vyzval ke konci násilí v politice

Manžel šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové utrpěl zranění, když jej v jeho domě v Kalifornii brutálně napadl útočník, informoval mluvčí političky Drew Hamill. Dvaaosmdesátiletý Paul Pelosi skončil v nemocnici a útočníka zadržela policie. Je vyšetřován z pokusu o vraždu. Podle agentury AP, která se odvolává na zdroj z vyšetřování, nebylo napadení náhodné a útočník se Pelosiho ptal, kde je jeho manželka. Také podle prezidenta Joea Bidena zprávy naznačují, že útok byl mířen na Pelosiovou.
29. 10. 2022|

Vystrčil ocenil medailí novinářku Lídu Rakušanovou nebo youtuberské duo Pastoral Brothers

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) předal v Den české státnosti stříbrné pamětní medaile významným českým osobnostem. Ceremoniál se tradičně odehrává v sídle horní komory ve Valdštejnském paláci. Medaile mohou získat například úspěšní umělci, vědci, sportovci či jiné osobnosti, které se zasadily o dobré jméno Česka. Medaile si ve středu převzalo celkem 19 oceněných.
28. 9. 2022Aktualizováno28. 9. 2022, 18:06|

I šlofík po obědě může být časným příznakem Alzheimerovy choroby, upozornil výzkum

Delší a častější podřimování během dne může být předzvěstí Alzheimerovy choroby. Vyplývá to ze studie, která sledovala denní spánkové návyky starších lidí. Nadměrné „šlofíky“ jsou podle vědců spíše varovným příznakem než příčinou duševního úpadku, napsal list The Guardian.
21. 3. 2022|

Teenagery v USA zasáhla pandemie pohodlnosti. Jen devět procent z nich se během covidu dostatečně hýbalo

Podle amerických pediatrů by si rodiče teenagerů měli vzít jasné novoroční předsevzetí – přimět své potomky více se hýbat. Nový výzkum totiž prokázal, že jen devět procent dospívajících v USA se během pandemie dostatečně pohybovalo.
4. 1. 2022|

Britští vědci představili koncept letadla na vodíkový pohon. Má nahradit ta na benzin

Britská výzkumná organizace Aerospace Technology Institute (ATI) v pondělí představila návrh dopravního letadla poháněného tekutým vodíkem, které je teoreticky schopno dosáhnout výkonu současných letadel střední velikosti bez emisí oxidu uhličitého. Koncept FlyZero plánuje letadlo pro přepravu 279 cestujících, které by dokázalo z Londýna do San Francisca letět bez mezipřistání, a to stejnou rychlostí a se stejným pohodlím jako současná letadla, uvedla agentura Bloomberg.
6. 12. 2021|

Obchody v USA přepadávají organizované gangy. Kvůli přeplněným věznicím ale často nekončí za mřížemi

Spojené státy zažívají vlnu přepadení obchodů. Skupiny až desítek lidí vtrhnou do prodejny, většinou s drahým oblečením, doplňky nebo šperky, a během několika málo vteřin zcizí zboží i za stovky tisíc korun. První případy se odehrály v okolí San Francisca, v posledních dnech stejnou strategii využily organizované gangy na mnoha dalších místech země.
28. 11. 2021|

Texaský guvernér zakázal požadovat očkování. Mluví o šikaně z Bílého domu

Texaský guvernér Gregg Abbott v pondělí zakázal ve svém státu komukoliv vyžadovat po místních občanech očkování proti covidu-19. Republikánský guvernér prohlásil, že tím reaguje na „šikanu“ administrativy Joea Bidena, který nedávno vyzval všechny americké podniky, aby po svých zaměstnancích požadovali očkování pod hrozbou ztráty zaměstnání. Nejméně několik tisíc lidí od té doby přišlo o místo, napsala agentura Reuters. Bílý dům Abbottův krok zatím nekomentoval.
12. 10. 2021|

Jižní Korea rázně zakročila proti Googlu a Applu. Už nebudou mít jisté provize od vývojářů aplikací

Jižní Korea v přelomovém rozhodnutí omezila nadvládu amerických internetových firem Apple a Google v platbách za aplikace v jejich virtuálních obchodech. Stala se první zemí, která takto rázně zasáhla, informuje server CNBC. V praxi to znamená, že Apple a Google už nebudou moci vývojáře aplikací nutit, aby používali jejich platformy.
31. 8. 2021Aktualizováno31. 8. 2021, 14:38|

Úřady v USA již nechtějí stíhat čínskou vědkyni s údajnými vazbami na armádu

Americká prokuratura požádala soud o ukončení kauzy vedené proti čínské vědkyni Tchang Ťüan (Juan Tang). Úřady ji stíhaly kvůli tomu, že v žádosti o americké vízům údajně zatajila svoje vazby na čínskou armádu, aby jí bylo umožněno pracovat ve Spojených státech. Důvod, proč chce případ ukončit, prokuratura neuvedla.
23. 7. 2021|